Мал азығының микробиологиясы: құрамы, түрлері және сіңімділігі


Slide 1

Семей қаласының Шәкәрім атындағы унивеситеті»Коммерциялық емес акционерлік қоғамы

СӨЖ

«Мал азығының микробиологиясы. »

2020 ж

Slide 2

Жем - қоректік заттарға бай мал азығы. Құрама азық негізі. Жем 3 топқа бөлінеді. Бірінші топқа арпа, сұлы, жүгері, қара бидай, тары сияқты астық тектес дәнді азықтар, екінші топқа асбұршақ, соя, үрмебұршақ сияқты бұршақ тұқымдас азықтар жатады. Олардың құрамында 20 - 40% протеин болады. Үшінші топқа майлы дақылдар, олардың дәні мен тұқымы (жарма, кебек, күнжара) жатады. Жем арқылы мал мен құстың күнделікті және жылдық қорек рациондары ретке келтіріледі.

Slide 3

Өсімдік азығы. Шырынды: жасыл шөп, сүрлем, тамыржемістер, түйнектер, қауын-қарбыз. Ірі: пішен, сабан, қопсытқыш, пішен қылқан жапырақты шөптен жасалған ұн. Концентрацияланған: дәнді және бұршақ дақылдарының дәндері, техникалық өндіріс қалдықтары: диірмен - кебек, ұнның шаңы; қант қызылшасы-целлюлоза, сірне; май шығару - торт, ұн.

Slide 4

Жануарларға арналған жем. Балық: балықты қайта өңдеу қалдықтары, балық ұны, балық майы. Ет: қасапхана қалдықтары, ет ұны, ет және сүйек ұны. Сүт өнімдері: сүт, уыз сүті, кері, сарысу, айран. Құс өнімдері: құстарды инкубациялау мен союдан шыққан қалдықтар, қауырсын ұны.

Slide 5

Өнеркәсіптік жем. Аралас жем: құрама жем-концентраттар, толық жем, белок-витамин (BVD), белок-витамин-минерал (BVMD) және т. б., премикстер.

Slide 6

Макро және микроэлементтердің көзі ретінде қызмет ететін минералды таңғыштар диетаны теңестіру үшін қолданылады. Микробиологиялық синтез өнімдері - ашытқы, ферменттер, микробты ақуыз, дәрумендер, амин қышқылдары және т. б. Химиялық синтез өнімдері - карбамид (мочевина), аммоний тұздары, сұйық аммиак, аммиак суы, синтетикалық амин қышқылдары.

Slide 7

Азықтың химиялық құрамының сызбасы

Өсімдік заты

Құрғақ зат

Органикалық заттар

Ақуыз

Шикі талшық

Азотты экстрагенттер

Крахмал

Қант

Құрғақ май

Углеводтар

Амидтер

Азот қосылыстары

Азотсыз қосылыстар

Витаминдер мен ферменттер

Су

Минералды заттар

Slide 8

Азықтық қоректік заттардың ас қорыту шырындарының әсерінен еритін күйге өтіп, сіңірілуге ​​болатын қасиеті жемнің сіңімділігі деп аталады.

Slide 9

Азықтың сіңімділігі тұтынылатын жемдегі және нәжіспен шығарылатын қоректік заттардың (NW) құрамындағы айырмашылық бойынша бағаланады: PV қорегі - PVcal = PPV

Slide 10

Қоректік заттардың сіңімділігі сіңімділік коэффициентімен (КҚ) бағаланады, ол азықтың қорытылған бөлігінің тұтынылғанға қатынасы, пайызбен көрсетілген: ҚҚ= · 100

· 100

Slide 11

Шаруашылықтарда жем дайындаудың үш әдісі қолданылады: механикалық (физикалық) - кесу, ұсақтау, тегістеу, термиялық өңдеу; химиялық - қышқылдармен және сілтілермен өңдеу; биологиялық - ашытқы, уыттану, өну. Азықтық қоректік заттардың сіңімділігі жануарлардың түрлеріне, жасына, тұқымына және ас қорыту жүйесі құрылымының биологиялық ерекшеліктеріне байланысты.

Slide 12

Жемнің (рационның) жалпы энергетикалық құндылығы деп жеммен бірге жеткізілетін барлық органикалық заттардың құрамымен немесе онымен енгізілген энергиямен түсінеді. Жалпы қоректік құндылық жемнің энергетикалық құндылығын көрсетеді. Метаболикалық энергияны бағалау жемшөп пен рационның энергетикалық құндылығының негізгі көрсеткіштері ретінде қолданылады. Бағалау бірлігі ретінде энергия беру блогы (ЭКГ) ұсынылды. ECE үшін өлшем бірлігі ретінде 2500 ккал алмасу энергиясын алу ұсынылады.

Slide 13

Пайдаланылған әдебиеттер:

Гершун В. И., Муслимов Б. М. Ветеринарная гигиена. Учебное пособие. Алматы, Қайнар, 1994.

Интернет желісі

https://kk. wikipedia. org/wiki/%D0%96%D0%B5%D0%BC_(%D0%BC%D0%B0%D0%BB_%D0%B0%D0%B7%D1%8B%D2%93%D1%8B)


Ұқсас жұмыстар
Мал азығының микробиологиясы: даярлау, сақтау және сүрлемдегі микрофлора
Мал азығының сапалық көрсеткіштері және олардың бағалау әдістері
Мал терісінің топографиясы, құрылымы және химиялық құрамы
Микробиологияның қалыптасуы және азық-түлік микробиологиясы
Тамақ микробиологиясы пәнінің мақсаты, міндеттері және негізгі бөлімдері
Балықтың бактериологиялық талдау әдістері және өнім түрлерінің микробиологиясы
Өсімдік азықтарын кептіру мен сүрлеудің микробиологиясы
Инфекциялар: микробиологиясы, патогенезі және эпидемиологиясы
Жұмыртқа стандарттары, классификациясы, сапа көрсеткіштері және микробиологиясы
Мал түрлері бойынша ет өнімдерінің сипаттамасы және тағамдық құндылығы
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz