Құрама азық негізі
Презентация қосу
Семей қаласының Шәкәрім атындағы
унивеситеті»Коммерциялық емес акционерлік қоғамы
СӨЖ
«Мал азығының микробиологиясы.»
2020 ж
Жем — қоректік заттарға бай мал азығы.
Құрама азық негізі. Жем 3 топқа бөлінеді.
Бірінші топқа арпа, сұлы, жүгері, қара бидай,
тары сияқты астық тектес дәнді азықтар,
екінші топқа асбұршақ, соя, үрмебұршақ
сияқты бұршақ тұқымдас азықтар жатады.
Олардың құрамында 20 — 40% протеин
болады. Үшінші топқа майлы дақылдар,
олардың дәні мен тұқымы (жарма, кебек,
күнжара) жатады. Жем арқылы мал мен
құстың күнделікті және жылдық қорек
рациондары ретке келтіріледі.
Өсімдік азығы. Шырынды: жасыл шөп,
сүрлем, тамыржемістер, түйнектер, қауын-
қарбыз. Ірі: пішен, сабан, қопсытқыш, пішен
қылқан жапырақты шөптен жасалған ұн.
Концентрацияланған: дәнді және бұршақ
дақылдарының дәндері, техникалық өндіріс
қалдықтары: диірмен - кебек, ұнның шаңы;
қант қызылшасы-целлюлоза, сірне; май
шығару - торт, ұн.
Жануарларға арналған жем.
Балық: балықты қайта өңдеу
қалдықтары, балық ұны, балық майы.
Ет: қасапхана қалдықтары, ет ұны, ет
және сүйек ұны.
Сүт өнімдері: сүт, уыз сүті, кері,
сарысу, айран.
Құс өнімдері: құстарды инкубациялау
мен союдан шыққан қалдықтар,
қауырсын ұны.
Өнеркәсіптік жем. Аралас жем:
құрама жем-концентраттар, толық
жем, белок-витамин (BVD), белок-
витамин-минерал (BVMD) және
т.б., премикстер.
Макро және микроэлементтердің
көзі ретінде қызмет ететін
минералды таңғыштар диетаны
теңестіру үшін қолданылады.
Микробиологиялық синтез
өнімдері - ашытқы, ферменттер,
микробты ақуыз, дәрумендер, амин
қышқылдары және т.б. Химиялық
синтез өнімдері - карбамид
(мочевина), аммоний тұздары,
сұйық аммиак, аммиак суы,
синтетикалық амин қышқылдары.
Азықтың химиялық
құрамының сызбасы
Өсімдік заты
Су Құрғақ зат
Органикалық заттар Минералды заттар
Витаминдер
Азот Азотсыз
мен
қосылыстары қосылыстар
ферменттер
Амидте Углеводт
Ақуыз Құрғақ май
р ар
Шикі талшық Азотты экстрагенттер
Крахмал Қант
Азықтық қоректік заттардың ас
қорыту шырындарының әсерінен
еритін күйге өтіп, сіңірілуге
болатын қасиеті жемнің сіңімділігі
деп аталады.
Азықтың сіңімділігі
тұтынылатын жемдегі және
нәжіспен шығарылатын
қоректік заттардың (NW)
құрамындағы айырмашылық
бойынша бағаланады: PV қорегі
- PVcal = PPV
· 100
Қоректік заттардың сіңімділігі
сіңімділік коэффициентімен (КҚ)
бағаланады, ол азықтың қорытылған
бөлігінің тұтынылғанға қатынасы,
пайызбен көрсетілген:
ҚҚ= · 100
Шаруашылықтарда жем дайындаудың
үш әдісі қолданылады: механикалық
(физикалық) - кесу, ұсақтау, тегістеу,
термиялық өңдеу; химиялық -
қышқылдармен және сілтілермен өңдеу;
биологиялық - ашытқы, уыттану, өну.
Азықтық қоректік заттардың сіңімділігі
жануарлардың түрлеріне, жасына,
тұқымына және ас қорыту жүйесі
құрылымының биологиялық
ерекшеліктеріне байланысты.
Жемнің (рационның) жалпы
энергетикалық құндылығы деп
жеммен бірге жеткізілетін барлық
органикалық заттардың құрамымен
немесе онымен енгізілген
энергиямен түсінеді. Жалпы
қоректік құндылық жемнің
энергетикалық құндылығын
көрсетеді.
Метаболикалық энергияны бағалау
жемшөп пен рационның
энергетикалық құндылығының
негізгі көрсеткіштері ретінде
қолданылады. Бағалау бірлігі
ретінде энергия беру блогы (ЭКГ)
ұсынылды. ECE үшін өлшем бірлігі
ретінде 2500 ккал алмасу
Пайдаланылған әдебиеттер:
Гершун В.И., Муслимов Б.М. Ветеринарная
гигиена. Учебное пособие.Алматы,Қайнар,
1994.
Интернет желісі
https://kk.wikipedia.org/wiki/
%D0%96%D0%B5%D0%BC_(%D0%BC
%D0%B0%D0%BB_
%D0%B0%D0%B7%D1%8B
%D2%93%D1%8B)
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz