Құрама азық негізі




Презентация қосу
Семей қаласының Шәкәрім атындағы
унивеситеті»Коммерциялық емес акционерлік қоғамы

СӨЖ

«Мал азығының микробиологиясы.»

2020 ж
Жем — қоректік заттарға бай мал азығы.
Құрама азық негізі. Жем 3 топқа бөлінеді.
Бірінші топқа арпа, сұлы, жүгері, қара бидай,
тары сияқты астық тектес дәнді азықтар,
екінші топқа асбұршақ, соя, үрмебұршақ
сияқты бұршақ тұқымдас азықтар жатады.
Олардың құрамында 20 — 40% протеин
болады. Үшінші топқа майлы дақылдар,
олардың дәні мен тұқымы (жарма, кебек,
күнжара) жатады. Жем арқылы мал мен
құстың күнделікті және жылдық қорек
рациондары ретке келтіріледі.
Өсімдік азығы. Шырынды: жасыл шөп,
сүрлем, тамыржемістер, түйнектер, қауын-
қарбыз. Ірі: пішен, сабан, қопсытқыш, пішен
қылқан жапырақты шөптен жасалған ұн.
Концентрацияланған: дәнді және бұршақ
дақылдарының дәндері, техникалық өндіріс
қалдықтары: диірмен - кебек, ұнның шаңы;
қант қызылшасы-целлюлоза, сірне; май
шығару - торт, ұн.
Жануарларға арналған жем.
Балық: балықты қайта өңдеу
қалдықтары, балық ұны, балық майы.
Ет: қасапхана қалдықтары, ет ұны, ет
және сүйек ұны.
Сүт өнімдері: сүт, уыз сүті, кері,
сарысу, айран.
Құс өнімдері: құстарды инкубациялау
мен союдан шыққан қалдықтар,
қауырсын ұны.
Өнеркәсіптік жем. Аралас жем:
құрама жем-концентраттар, толық
жем, белок-витамин (BVD), белок-
витамин-минерал (BVMD) және
т.б., премикстер.
Макро және микроэлементтердің
көзі ретінде қызмет ететін
минералды таңғыштар диетаны
теңестіру үшін қолданылады.
Микробиологиялық синтез
өнімдері - ашытқы, ферменттер,
микробты ақуыз, дәрумендер, амин
қышқылдары және т.б. Химиялық
синтез өнімдері - карбамид
(мочевина), аммоний тұздары,
сұйық аммиак, аммиак суы,
синтетикалық амин қышқылдары.
Азықтың химиялық
құрамының сызбасы
Өсімдік заты

Су Құрғақ зат

Органикалық заттар Минералды заттар

Витаминдер
Азот Азотсыз
мен
қосылыстары қосылыстар
ферменттер
Амидте Углеводт
Ақуыз Құрғақ май
р ар

Шикі талшық Азотты экстрагенттер

Крахмал Қант
Азықтық қоректік заттардың ас
қорыту шырындарының әсерінен
еритін күйге өтіп, сіңірілуге ​
болатын қасиеті жемнің сіңімділігі
деп аталады.
Азықтың сіңімділігі
тұтынылатын жемдегі және
нәжіспен шығарылатын
қоректік заттардың (NW)
құрамындағы айырмашылық
бойынша бағаланады: PV қорегі
- PVcal = PPV
· 100

Қоректік заттардың сіңімділігі
сіңімділік коэффициентімен (КҚ)
бағаланады, ол азықтың қорытылған
бөлігінің тұтынылғанға қатынасы,
пайызбен көрсетілген:

ҚҚ= · 100
Шаруашылықтарда жем дайындаудың
үш әдісі қолданылады: механикалық
(физикалық) - кесу, ұсақтау, тегістеу,
термиялық өңдеу; химиялық -
қышқылдармен және сілтілермен өңдеу;
биологиялық - ашытқы, уыттану, өну.
Азықтық қоректік заттардың сіңімділігі
жануарлардың түрлеріне, жасына,
тұқымына және ас қорыту жүйесі
құрылымының биологиялық
ерекшеліктеріне байланысты.
Жемнің (рационның) жалпы
энергетикалық құндылығы деп
жеммен бірге жеткізілетін барлық
органикалық заттардың құрамымен
немесе онымен енгізілген
энергиямен түсінеді. Жалпы
қоректік құндылық жемнің
энергетикалық құндылығын
көрсетеді.
Метаболикалық энергияны бағалау
жемшөп пен рационның
энергетикалық құндылығының
негізгі көрсеткіштері ретінде
қолданылады. Бағалау бірлігі
ретінде энергия беру блогы (ЭКГ)
ұсынылды. ECE үшін өлшем бірлігі
ретінде 2500 ккал алмасу
Пайдаланылған әдебиеттер:

Гершун В.И., Муслимов Б.М. Ветеринарная
гигиена. Учебное пособие.Алматы,Қайнар,
1994.
Интернет желісі
https://kk.wikipedia.org/wiki/
%D0%96%D0%B5%D0%BC_(%D0%BC
%D0%B0%D0%BB_
%D0%B0%D0%B7%D1%8B
%D2%93%D1%8B)

Ұқсас жұмыстар
Құрама жеммен, күнжарамен және шротпен малды азықтандырғанда туындайтын токсикоздар
Мал азығына санитарлық­гигиеналық баға беру
Құстарды азықтандыру
ШОШҚАНЫ АЗЫҚТАНДЫРУ
Агробизнеске түсінік
Дәнді-дақылдар және олардан алынатын өнімдер
Қазақ тамақ өнеркәсібі ғылыми зерттеу институты
Жүйке және бұлшықет тіндерінің энергия көзі
Шошқаны азықтандыру ерекшеліктері
Тамақтан улану
Пәндер