Екі тізбекті тік автоклав




Презентация қосу
Қазақ Ұлттық Агарарлық Зерттеу Университеті
«Технология және биоресурстар» факультеті

Ет консервілерін жылумен өңдейтін
құрал-жабдықтары

Орындаған :Алмасбек Ақнұр
Тобы:ТПП-305К
Тексерген :Тәжен Қ.П.
Жоспары:

Кіріспе
Негізгі бөлім
• Екі тізбекті тік автоклав
• "Сторк" фирмасының бойлері бар көлденең
автоклав
• УСК-1 ет консервілерін стерильдеуге арналған
қондырғы
Қорытынды
Пайдаланылған әдебиеттер тізімі
Кірісп
Ет косервілері –
е
герметикалық жабылған және термиялық
өңдеуден өткен шыны немесе темір банкілерге жабылған ет немесе
басқа ет құрамды өнімдер.
Консервілерді өндіру процесінде сақтау кезінде өнімнің
тұрақтылығын қамтамасыз ету үшін пастерлеу, зарарсыздандыру
және тиндализация қолданылады.Пастерлеу тік немесе айналмалы
автоклавтарда жүзеге асырылады. Тік және көлденең орындалған
автоклавтарда қысымға қарсы өткір қаныққан бумен және қысымға
қарсы бумен жылытылатын сумен стерильдеу жүргізіледі.Қалайы мен
шыны ыдыстардағы консервілерді бумен немесе суда зарарсыздандыру
үшін тік автоклавтар және қалайы ыдыстардағы консервілерді бумен
зарарсыздандыру үшін көлденең автоклавтар бар.
Жұмыс істеу принципі: Қақпақты тығыздағыш пен
барашкалы гайкалар тығыздалады. Бу төменгі
бөлігінде орналасқан барботер арқылы беріледі.
Барботердің үстінде банктері бар себеттер
орналасқан.Стерилизация режимін бақылау үшін
аралық ыдысқа қосылған термометр мен манометр
орнатылған. Бұл айналым түтік арқылы автоклавтың
ішкі қуысына қосылады.Автоклавтың жоғарғы
бөлігінде клапанды және үрлеу вентилін орнатуға
арналған тесіктер, түбінде-конденсатты түсіру
келте құбыры орналасқан.Автоклавтағы температура
бу клапанымен реттеледі: температура төмендеген
кезде ол ашылады, көтерілген кезде ол жабылады.
Температура шектен асып кетсе, үрлеу клапаны
ашылып, бу шығарылады. Бу вентилі жабық болуы
тиіс. Стерилизация кезінде мезгіл-мезгіл (әр 15...20
мин) ішінде 5... 10 с конденсатты түсіру үшін ағызу
клапанын ашады.Консервілерді қысымға қарсы
стерильдеу кезінде автоклав ашық үрлемелі вентильде
1-сурет. Екі тізбекті тік автоклав. 1 - дене; 2 - қарсы салмақ; 3- сумен толтырылады. Су бумен қызады және қажетті
термометр ұясы; 4-қақпақ;5-кран; 6-барашкалы гайкалар; 7-банкі температураға жеткенде ол жабылады, ал
салатын себеттер;8-айналым түтігі; 9-манометр мен термометрді
автоклавтағы қажетті қысым бу клапанының
қосудың аралық ыдысы; 10- тығыздағыш;11-дөңгелек ойық; 12-
барботер; 13-сфералық түбі
көмегімен жасалады.
Жұмыс істеу принципі: Автоклав су, бу,
ауа құбырларымен жабдықталған Автоклавқа
себетті банкалар жүктеледі. Қазандықта су
қызады. Қақпақты жапқаннан кейін
қыздырылған су қазандықтан автоклавқа
жіберіліп, себеттердің айналуын қамтиды.
Суды алдын-ала жылыту автоклавтың
бастапқы қызуын іс жүзінде жояды және
зарарсыздандыру процесі бірден
басталады.Банкалардың айналуы өнімнің
жылынуын едәуір азайтады және банктегі
температура өрісін біркелкі етеді. Бұл
Стерилизация температурасын жоғарылатуға
және берілген Стерилизация әсерін
2 –сурет. "Сторк" фирмасының бойлері бар көлденең қамтамасыз етіп, сонымен бірге дәм мен
автоклав: 1 - маховик; 2 - Есік; 3 - автоклав; 4 - қоректік заттарды сақтауға мүмкіндік береді.
қаптама; 5-бойлер;6-суық суға арналған құбыр; 7- Автоклавта біркелкі температуралық өрісті
реттеуші және сақтандырғыш клапандар; 8-басқару құру үшін айналым сорғысы орнатылады.
пульті;9-электрошкаф; 10 - ағызу салалық құбыры Стерилизация аяқталғаннан кейін автоклавқа
суық су беріледі, оны ыстық бройлерге
ауыстырады.
3 - сурет. УСК-1 ет консервілерін
стерильдеуге арналған қондырғы:1-суық су
берудің электр сорғысы; 2-ресивер; 3-
рама;4-компрессор; 5-жылу алмасу
аппараты; 6-айналмалы электр сорғысы; 7-
арматура; 8-су ыдысы;9-басқару жүйесі;
10-жылу бақылау аспаптары;11-бір
тамырлы көлденең автоклав

Жұмыс істеу принципі: Автоклав байонет түріндегі ысырмасы бар жабылатын қақпағы бар корпус түрінде
жасалған.Жылу алмастырғыш цилиндрлік корпустан тұрады, оның корпусына су беру және ағызу үшін екі құбыр
дәнекерленген. Денеге бір жағынан құбырлары бар салқындатқыш, екінші жағынан үш электр жылытқышы бар қақпақ
бекітілген. Жылу алмасу аппаратының сыртқы беттерінде жылу оқшаулаушы бар. Автоклавта стерильдеу кезінде
консервілер тұншықтырғыш құрылғы арқылы берілетін ыстық су ағынымен суарылады. Бұл зарарсыздандыру кезінде
өнімнің біркелкі жылынуын қамтамасыз етеді. Алынған әсер жабық цикл бойымен (автоклав - жылу алмастырғыш -
айналым сорғысы) судың ең аз қажетті көлемін үлкен айналым жылдамдығымен жылжытуға негізделген. Жылу
алмастырғыштағы су электр жылытқыштарымен қызады. Автоклавта ыстық судың булануын болдырмау үшін
ресиверден жеткізілетін артық ауа қысымы жасалады. 0,3 МПа қысыммен ауа компрессормен қабылдағышқа
сорылады. Қыздырғаннан және стерилизациялағаннан кейін консервілер себезгілейтін құрылғымен айдалатын суық
сумен салқындатылады.Үздіксіз жұмыс істейтін автоклавтарда стерильдеудің аяқталған циклі болады, онда
консервілер қыздырылғаннан кейін салқындатылады. Олардың өнімділігі едәуір артады, өйткені бір құрылғыда төрт
операция біріктірілген - алдын-ала жылыту, зарарсыздандыру, алдын-ала және түпкілікті салқындату.
Қорытынды.

Қорытындылай келе, етті консервілеу ет және ет өнімдерін
бұзылудан сақтау үшін қолданылады. Етті консервілеудің термиялық
негізіне пастеризация және стерилизация процесі жатады.
Пастерлеу үшін тік және көлденең тізбекті автоклавтар
қолданылады. Стерилдеу үшін УСК-1 ет консервілеу қондырғысы
қолданылады. Осы тақырыптан ет консервілерін термиялық өңдейтін
құрал –жабдықтардың схемасы және жұмыс істеу принципімен
таныстым.
Пайдаланылған әдебиеттер тізімі.

1. А.А. Курочкин, В.В. Лященко Технологическое оборудование для
переработки продукции животноводства. - М.: Колос, 2001 - 435 с.

Ұқсас жұмыстар
Ұялы бетондарды автоклавта өңдеу
Силикатты кірпішті сынау
МИКРОБИОЛОГИЯЛЫҚ ЗЕРТХАНА
Паповавирустар. Парвовирустар. Поксвирустар
ЭЛИМИНАЦИЯНЫҢ ЕКІ НЕГІЗГІ ӘДІСІ БАР - ТІЗБЕКТІ АЛМАСТЫРУ ӘДІСІ ЖӘНЕ АБСОЛЮТТІК АЙЫРМАЛАР, САЛЫСТЫРМАЛЫ АЙЫРМАЛАР ӘДІСІ
Микроорганизмдерді өсіруде қолданылатын құрал - жабдықтар
Дәрілік полимерлер
Элегазды ажыратқыштар
ДНҚ денатурациясы
Химиялық заттарды енгізу арқылы стерилизациялау
Пәндер