Макарон өнімдерін өндіру технологиясы




Презентация қосу
Макарон
өнімдерін өндіру
технологиясы

Дайындаған:Серікбаева А
Тексерген:Байжолова Ж
Жоспар:
• 1. Макарон өнімдері туралы түсінік
• 2. Макарон өнімдерін шығару технологиясы
• 3. Макарон өнімдерін өндіруде
қолданылатын шикізат
• 4. Өндірілетін өнімдердің ассортименті
• 5. Макарон өнімдерін өндірудің негізгі
сатылары
Макарон өнімдері дегеніміз- кептрілген тығыз қамыр, бидай ұны мен судан
дайындалады, түтікше тәрізді қалыптандырады немесе басқа пішінде болады, бұл өнімдер
қалдық ылғалдылығы 13% аспайтын шамаға дейін кептіріледі, қалыпты жағдайда сапасын
жоғалтпастан бір жыл бойы сақталады.Макарон өндірісінде ұн негізгі шикізат болып
табылады. МЕСТ 87569 бойынша макарон өндірісінде негізгі шикізат ретінде
жоғары және бірінші сортты бидай ұны қолданылады.
Макарон өнімдерінің негізгі
қасиеттеріне:
• Ішіндегі минералды заттар аз, ал белок тағы басқа
құнарлы заттарды көп ұстайтын сапалы бидай ұнынан
істейтін болғандықтан, олардың тағамдық құндылығы
жоғары;
• Қара жұмыс істейтін адамдар үшін оның белоктары
мен көмірсулардың сіңімділігі жоғары;
• Тағамды дайындаудың жеңілдігі және тез
пісетіндігі;
• Тағам пісіруге алынған суда өте аз еріп,шығып
кетпейтіндігі жатады
Макарон өнімінің ассортименті
Бaстапқы бидaй мeн ұнның сұрыбынa бaйланысты мaкapон
өнiмдерiн А, Б,B тoптарынa жәнe жoғары, 1-i, 2-i сұрыптaрға бөледi:

Қатты бидайдың (дурум) жоғары, 1-і және 2-і сұрыпты ұннан
А-тобы алынған макарон өнімдері

Жұмсaқ жoғары шынылы бидaйдың жоғары және 1-і
Б-тобы сұрыпты ұннан алынған өнімдер

Нayбайханалық бидайдың жоғары және 1-і сұрыпты ұнынан
В-тобы алынған өнімдер
Таспалы

Пішініне
қарай Жіп
Түтікті макарон тәрізді
өнімдері

Пішінді
Mакарон өнімдеpінің сапасын
қaлыптастырaтын нeгізгi фaктoрлар:
- мaкaрон өнімдеpі өндірісіне арналған негізгі шикізаттар – арнайы
макарон ұны, желімшесі 28 % төмен емес жоғары және бірінші
сұрыпты
наубайханалық ұн және су;
-қoсымшa шикізаттаp: байытқыш қоспалар - жұмыртқа, жұмыртқа
өнімдері, таза және құрғақ сүт және басқалары; дәмдік және хош
иістік
қоспалар – көкөніс және жеміс ұнтақтары; дәрумендік
препараттар - В1, В2, РР;
байытқыштар - өнімдерге спецификалық органолептикалық және
физика-химиялық қасиеттер беруге қолданылады;
- өндіpicке арнaлғaн жaбдықтaрды тaңдay;
- рeцeптурaлaрды дұpыc тaңдay.
Макарон өндірісінің технологиясы
Макарон өнімдерін шығару процесі:
-шикізат пен суды дайындау;
-шикізат пен суды өлшеу;
-қамыр илеу;
-қамырды қысып сығымдау, престеу;
-өнімдерді қалыптау;
-өнімдерді бөлу;
-кептіру;
-тұрақтандыру суыту;
-жіктеу, сорттау және қаптау;
-оларды сақтау процестерінен тұрады.
Макарон өнеркәсібінің алдына қойылатын
талаптар
1. Макарон өнімдерінің сапасын және
ассортиментін өсіру;
2. Ұсақ қапшықтарғақапталған өнімдердің
мөлшерін 55-60 %-ке жеткізу;
3. Қол жұмысын жұмсауды азайту;
4. Ішкі заттарды және дайын өнімдерді тиеу,
түсіру жұмыстарын механизациялау;
5. Тұтынушылардың талабына сай жоғары
сортты өнімдердің үлесін ұлғайту.

Ұқсас жұмыстар
Макарон өнімдерін өндіру
Макарон өндірісінің технологиясы
Макарон өнімдері
Тамақ өндірістерінің жалпы технологиясы
ЭКСТРУЗИЯ ӘДІСІ
Технология және биоресурстар факультеті
Макаронды бүйымдардың сақтау технологиясы
Кептіру процесі
Макарон қамырын дайындау
Тағам өнеркәсібіндегі биотехнология
Пәндер