Микроорганизмдерді өсіруде қолданылатын құрал - жабдықтар




Презентация қосу
Микроорганизмдерді
өсіруде қолданылатын
құрал-жабдықтар

Орындаған:
Тобы:
Қабылдаған:
Микроскоп
Микроскоп (грек. mіkros – ұсақ және грек. skopeo –
көремін) – жай көзге көрінбейтін нысандардың(немесе
олардың құрылымдық бөліктерінің) бірнеше есе
үлкейтілген кескінін алатын оптикалық прибор.
Микроскопия микроорганизмдердің морфология
лық ерекшеліктерін, тинкториалдық қасиеттерін
(әр түрлі бояуларға,бояу әдістеріне
қатынасы), құрылымын (ұрық, ка
псула), жылжымалығын зерттеуге
арналған құрал.
Микроскоптың жәрдемімен
мироорганизмдерді ашқан (1673 –
77) голланд ғалымы А. Левенгук.
Автоклав
Автоклав – автоклавтың
жұмыс істеу механизімі -
жоғарғы қысымдағы бу
арқылы материалдарды
(шыны заттары, резина,
пластамасса, мақта және
дәке тампондары, халат,
маска т.б.) стерильдеуге
негізделген.
Колбалар
Колбалар - шар және конус
тәрізді болып келеді.
Сыйымдылықтары 50 мл –
10 литрге дейінгі аралықта
болады. Кең және тар
мойынды, қақпақты және
қақпақсыз түрлері
кездеседі. Конус тәрізді
колбаларды «Эрленмейер»
колбасы деп атайды. Олар
микроорганизмдерді
өсіруде қолданылады.
Микробиологиялық шпатель
Микробиологиялық
шпатель - үшбұрышты
ашық ілмекті
қалыптастыратын қисық
шыны панель. «Шпатель»
атауы микробиологиялық
шпатканы
микробиологиялық
циклден ажырату үшін
пайдаланылады.
Микробиологиялық тұзақ
Микробиологиялық тұзақ - нихром сымынан
бұралған микро биологиялық цикл,
микроорганизмдердің тығыз немесе сұйық қоректік
орталарынан манипуляцияларға егу үшін арналған.
Ілмек ұзындығы 60-дан 70 мм-ге дейінгі бұрылыс
шыбықтан және 1, 2, 3, 4, 5 мм ішкі диаметрі бар
сақинадан тұрады.
Термостат
Термостат–бұл
қондырғы
микроорганизмдерді
бір қалыпты
температурада өсіруге
тағайындалған.
Микроорганизмдердің
негізгі оптимальды
көбею температурасы
37оС.
Микроанаэростат
Микроанаэростат – микроорганизмдерді
анаэробты жағдайда өсіретін аппарат. Яғни
оттегіні қажет етпейтін
микроорганизмдерге арналған болып
табылады.
Пробиркалар
Пробиркалар – бұл ыдыстың ішіндегі ең көбірек
қолданылатыны әр түрлі пішінді, әртүрлі
материалдан дайындалған ыдысты
айтады. Олар цилиндр тәрізді, түбі
доғалданған, әртүрлі көлемді, әртүрлі
шынылардан дайындалған түтіктер.
Лабораториялық пробиркаларды жеңіл
балқитын шынылардан дайындайды. Бірақта
жоғары температурада қолданылатын
пробиркаларды қиын балқитын немесе
кварцтан дайындайды.
Петри табақшасы
Петри табақшасы-аласа әрі
жалпақ
келген цилиндрлі, әйнек не
пластмассадан жасалған,
қақпағы бар ыдыс. Петри
табақшасы бактериологиялық
зертханада қатты қоректік ортада
бактерияларды өсіру үшін
қолданылады. 1887жылы неміс
ғалымы Петри ұсынған. Петри
табақшасы екі табақшадан
тұрады,оның диаметрі үлкен
қақпағы болып саналады.
Центрифуга
Центрифуга –
микроорганизмдерді
біртекті емес
сұйықтықтардан бөліп алу
үшін қолданылады.
Центрифуганың негізгі
бөлігі ротор болып
саналады. Ол роторда
тесіктер болады да, оған
сұйығы бар пробиркалар
орналастырылады.
Пипеткалар
Пипеткалар – сұйықтың белгілі бір дәл
мөлшерін анықтау үшін қолданылады.
Олар сұйықтың және газдың мөлшерін
анықтайтын пипеткалар болып бөлінеді.
Кәдімгі пипеткалар – ортасында
кеңейтілген жері бар, диаметрі онша үлкен
емес шыны түтікше. Оның төмен ұшы
сүйірленген, диаметрі 1 мм – ге
жуық. Сыйымдылығы 1 – 10 мл болатын,
шлифті тығынды немесе тығынсыз
автоматты пипеткалар да қолданылады.
Оларды әрбір 0,01мл-ге тең бөліктерге
бөліп белгілейді.
Ламинарлы бокс
Ламинарлы бокс - бұл стерильді жағдайларда
биологиялық объектілермен жұмыс істеу үшін
зертханалық құрылғы. Бұл жарықтандырғыштар,
ультракүлгін лампалар және стерильді ауа беру жүйесі
бар шкаф. Стерильді ауа ламинарлы ағынмен
қоректендіріледі. Бокстың жылжымалы
есігі бартамбуры болады.Бокстың терезесі сыртқы ортад
ан ауа кірмейтіндей әйнектеліп, қабырғалары плиткаме
нқапталады немесе майлы бояумен сырланады. Еденіне
линолеум төселеді. Боксты
натрий гидрокарбонатын(ас содасын 2-3%-ы), 3-
5%ды карбол қышқылы және басқа да дезинфек
циялағыш заттардың ерітінділерімен
ылғалдандырып, жуып тұрады.

Ұқсас жұмыстар
Микроорганизмдерді жасанды жағдайда өсіру
Микроорганизмдер қолданылатын өндірістер түрлері
Стандартты микробиологиялық зертхана
Бактериологиялық лаб
Микробиологиялық зертхана құрылымы
МИКРОБИОЛОГИЯЛЫҚ ЗЕРТХАНАЛАРДЫҢ НОМЕНКЛАТУРАСЫ
Микробиологиялық зертхана. Бактериологиялық лаб
МИКРОБИОЛОГИЯЛЫҚ ЗЕРТХАНА
Тамақ өнеркәсіптерінде қолданылатын микроорганизмдер жайлы
Мал сою және санитариялық сою пунктарын дезинфекциялау
Пәндер