Науқастың тамақтануын ұйымдастыру



Клиникаға кіріспе
Notes: Оригинальные шаблоны для презентаций: https://presentation-creation. ru/powerpoint-templates. html
Бесплатно и без регистрации.

Астана Медициналық Университеті КеАҚ
Науқастың тамақтануын ұйымдастыру.
Орындаған:Адилханқызы А, Әбубәкір Н.
Группа:117ОМ
Қабылдаған:Жазира Батырбековна

Жоспары:
4
Кіріспе
1
2
3
5
Негізгі бөлім:
Тамақтану тәртібі
Қорытынды
6
Пайдаланылған әдебиеттер
Тамақтандыру түрлері

Кіріспе
Стационарда емдік тамақтарды жалпы басқаратын бас дәрігер немесе оның орынбасары ал бөлімшелерде-бөлімше меңгерушісі. Диетолог-дәрігер барлық бөлімшелерді емдік тамақтармен қамтамасыз етуін ұйымдастырады, диеталық медбикемен басқарылады.

Диетолог-дәрігер тағайындалудың дұрыстығын және емдік тамақтарды қолдануын, олардың нәтижесін талқылап, жеті күндік тамақтану тәртібін құрастыру диета түрін қамтамсыз етеді.

Тамақтандыру түрлері

Сауықтыру тағамдарын ұйымдастыру
Емдік тамақтандыру (диетотерапия) - ас қорыту жүйесіне немесе зат алмасу жүйесін емдегенде, науқастың тезірек сауығуына жағымды тиімділігін береді.
Ауруханадағы сауықтыру тағамдарын бас дәрігер немесе оның орынбасары ұйымдастырады.

Ауыр науқастарды тамақтандыру

Жасанды тамақтандыру
Егер науқас ауыз қуысы, асқазан, іш құрылысы аурулары, ес-түссіз болған жағдайда жасанды тамақтандырылады.
Жасанды тамақтандыруды 3-түрлі жолмен іске асырылады:
1-гастрома арқ ауыз немесе мұрын қуысынан зонд көмегімен
2-клизманың көмегімен тағамдық сұйықтық ертіндіні енгізу
3-тағамдық ерітіндіні парентальдық жолмен (тамыр ішіне енгізу)

Гастрома(асқазан тесігі) арқылы ауыз немесе мұрын қуысынан зонд көмегімен тамақтандыру
Зонд арқылы тамақтандыру алгоритмі
1-Асқазанға зонд жіберу үшін мұрыннан құлаққа, құлақтан асқазанга дейін өлшеңіз.
2-Зондты жібергеннен кейін бұрандымен жауып қойыңыз.
3-Шприціне сұйық тағамды алып, бұрандыны ашып, жайлап жіберіңіз.
4- Пациенттің жағдайын қадағалап отырыңыз Құрал -жабдықтарды жуыңыз.
5- Резеңке қолғапты шешіп қолыңызды жуыңыз.



Клизманың көмегімен тағамдық сұйықтық ертіндіні енгізу

Тағамдық ерітіндіні парентальдық жолмен (тамыр ішіне енгізу)

Тамақтану тәртібі
Тамақтану т -1
Тағайындалуы:гастрит пен асқазан жарасының асқынулары
Тағам түрлері:ұнтақталған болу керек
Рұқсат етілмейтіндер:ауыр сіңетін көкөністер, сорпалар, тұздықтар, саңырауқұлақтар.
Тамақтану т-2
Тағайындалуы:созылмалы гастриттің асказан сөлін бөліп үлгере алмауы.
Тағам түрлері:қайнатылған және пісірілген.
Рұқсат етілмейтіндер: бұршақтар мен саңырауқұлақтар.

Тамақтану т-4
Тағайындалуы:шектің созылмалы ауруымен, іш қату кезінде.
Сипаттамасы:Тағам түрі зат алмасу қабілетін күшейтетін көкөністер.
Рұқсат етілмейтіндер: шалқан, қара шалқан, сарымсақ, саңырауқұлақ.
Тамақтану т-3
Тағайындалуы:асқынған созылмалы колитте, жедел басталған іш өту, ішек аурулары.
Сипаттамасы:буға пісірілген, ұнтақталған.
Рұқсат етілмейтіндер: кілегей, сүт, дәмдегіштер, сүрленген тағамдар.

Тамақтану т-5
Тағайындалуы: гепатит, бауыр церрозы.
Сипаттамасы:тағамды ұнтақтау керек.
Рұқсат етілмейтіндер: саңырауқұлақ, шпинат, қымыз, лимон.
Тамақтану т-6
Тағайындалуы:бүйрек аурулары.
Сипаттамасы: қуыру, буға пісіру.
Рұқсат етілмейтіндер: кілегей, қаймақ, тәттілер.

Тамақтан т-7
Тағайындалуы:семіздік
Сипаттамасы:көкөністерді көбейту. Тәулігіне 5-6рет
Рұқсат етілмейтін:тәтті жемістер-құрма, жүзім, інжір.
Тамақтану т-8
Тағайындалуы:қант диабеті.
Пісірілген аздап қуырылған болу керек.
Рұқсат етілмейтіндер: макарондар, тәтті жемістер, жасыл бұршақ, картоп, жұмыртқа, сәбіз қызылша.

Тамақтану т-9
Тағайындалуы:жүрек қан тамырлар ауруы.
Сипаттамасы:Пісірілген тәулігіне 5-6 рет. Аптасына 1рет пісірілген балық.
Рұқсат етілмейтіндер: Қарақұмық, сұлы, қышқыл сүт, балық, ашыған қамыр, алкоголь, какао, қоюлатылған шай, кофе.
Тамақтану т-10
Тағайындалуы:арнайы диета белгіленбеген жағдайда басқа аурулар түрлеріне.
Сипаттамасы:өте майлы ет тағамдарынан басқа, құрамы дәруменге бай толық қанды тамақтану.
Рұқсат етілмейді:майлы ет.

Пайдаланылған әдебиеттер:
https://stud. kz/prezentatsiya/id/23835
Мейірбике ісінің негіздері
Мұратбекова С. Қ 2007
https://ust. kz

Назарларыңызға рахмет!

1) Мерейдің 33 жастағы әпкесі бүйрек ауруымен ауруханада 1-ай бойы жатыр. Дәрігер науқасты жұмыртқа, кілегей және қаймақтан шектеу керектігін айтты.
Сіздің ойыңызша Мерей әпкесіне қандай тамақтарды дайындап алып барғаны жөн ?
Кері байланыс ситуациялық есеп

2) Сымбат ағасына ауруханаға тамақ дайындап алып бару үшін дүкеннен азық-түлік сатып алды. Үйіне келіп тауық пен балық етін пісірді және ұнтақталған орамжапырақ сорпасын дайындады. Арай барлық тағамдарды дәрігердің кеңесімен даярлады.
Сіздің ойыңызша Сымбаттың ағасы қандай ауруға шалдыққан?

3) Асқардың сырқаты гепатит. Асқардың туысқандары дәрігерден келесі келгенде қандай тағамдар әкелу керектігі жайлы сұрады.
Қалай ойлайсыз дәрігер қандай тағамдар әкелуге кеңес берді?

4) 317-ші палатада жатқан Асылхан Айдаровтың сырқаты диспепсиялық іш ауру. Науқасқа туысқандары түскі асқа сүт пен сүрленген ет тағамдарырын әкелген. Мен дәрігер ретінде ол тағамдарға рұқсат бермедім. Себебі. . . .
Сіз қалай ойлайсыз дәрігер неге рұқсат етпеді?

5-Сіз №8 қалалық аурухана медбикесісіз, сізге ес -түссіз жатқан науқасты зонд арқылы тамақтандыру керек.
Сіздің іс-әркет алгоритміңіз?

https://www. youtube. com/watch?v=NOx2pg0YJyg
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz