Науқастың тамақтануын ұйымдастыру




Презентация қосу
Клиникаға кіріспе
Астана Медициналық Университеті
КеАҚ

Науқастың тамақтануын
ұйымдастыру.

Орындаған:Адилханқызы А,Әбубәкір Н.
Группа:117ОМ
Қабылдаған:Жазира Батырбековна
Жоспары:

1 Кіріспе

2 Негізгі бөлім:

3 Тамақтандыру түрлері
4 Тамақтану тәртібі

5 Қорытынды

6 Пайдаланылған әдебиеттер
Кіріспе
• Стационарда емдік тамақтарды жалпы
басқаратын бас дәрігер немесе оның
орынбасары ал бөлімшелерде-бөлімше
меңгерушісі.Диетолог-дәрігер барлық
бөлімшелерді емдік тамақтармен қамтамасыз
етуін ұйымдастырады,диеталық медбикемен
басқарылады.
• Диетолог-дәрігер
тағайындалудың
дұрыстығын және
емдік тамақтарды
қолдануын,олардың
нәтижесін
талқылап,жеті күндік
тамақтану тәртібін
құрастыру диета
түрін қамтамсыз
етеді.
Тамақтандыру түрлері
Сауықтыру тағамдарын
ұйымдастыру

Ауыр науқастарды
тамақтандыру

Жасанды
тамақтандыру
Сауықтыру тағамдарын
ұйымдастыру
• Емдік тамақтандыру (диетотерапия)- ас
қорыту жүйесіне немесе зат алмасу
жүйесін емдегенде ,науқастың тезірек
сауығуына жағымды тиімділігін береді.
Ауруханадағы сауықтыру
тағамдарын бас
дәрігер немесе оның орынбасары
ұйымдастырады.
Ауыр науқастарды тамақтандыру
Жасанды тамақтандыру
• Егер науқас ауыз қуысы,асқазан,іш
құрылысы аурулары,ес-түссіз болған
жағдайда жасанды тамақтандырылады.
• Жасанды тамақтандыруды 3-түрлі
жолмен іске асырылады:
1-гастрома арқ ауыз немесе мұрын
қуысынан зонд көмегімен
2-клизманың көмегімен тағамдық
сұйықтық ертіндіні енгізу
3-тағамдық ерітіндіні
парентальдық жолмен (тамыр
ішіне енгізу)
Гастрома(асқазан тесігі) арқылы ауыз
немесе мұрын қуысынан зонд
көмегімен тамақтандыру
Зонд арқылы тамақтандыру алгоритмі
1-Асқазанға зонд жіберу үшін мұрыннан құлаққа,
құлақтан асқазанга дейін өлшеңіз.
2-Зондты жібергеннен кейін бұрандымен жауып
қойыңыз.
3-Шприціне сұйық тағамды алып, бұрандыны
ашып, жайлап жіберіңіз.
4- Пациенттің жағдайын қадағалап отырыңыз
Құрал —жабдықтарды жуыңыз.
5- Резеңке қолғапты шешіп қолыңызды жуыңыз.
Клизманың көмегімен тағамдық
сұйықтық ертіндіні енгізу
Тағамдық ерітіндіні парентальдық
жолмен (тамыр ішіне енгізу)
Тамақтану тәртібі
Тамақтану т -1 Тамақтану т-2

Тағайындалуы:гастрит пен Тағайындалуы:созылмалы
асқазан жарасының гастриттің асказан сөлін
асқынулары бөліп үлгере алмауы.
Тағам түрлері:ұнтақталған Тағам
болу керек түрлері:қайнатылған және
Рұқсат етілмейтіндер:ауыр пісірілген.
сіңетін Рұқсат етілмейтіндер:
көкөністер,сорпалар, бұршақтар мен
тұздықтар, саңырауқұлақтар.
саңырауқұлақтар.
Тамақтану т-4
Тамақтану т-3 • Тағайындалуы:асқынған
Тағайындалуы:шектің созылмалы
созылмалы ауруымен,іш колитте,жедел
қату кезінде. басталған іш өту,ішек
Сипаттамасы:Тағам түрі аурулары.
зат алмасу қабілетін • Сипаттамасы:буға
күшейтетін көкөністер. пісірілген,ұнтақталған.
Рұқсат етілмейтіндер: • Рұқсат етілмейтіндер:
шалқан,қара шалқан, кілегей,сүт,дәмдегіштер
сарымсақ, саңырауқұлақ. , сүрленген тағамдар.
Тамақтану т-6

• Тағайындалуы:бүйрек
Тамақтану т-5 аурулары.
• Тағайындалуы: гепатит, • Сипаттамасы:
бауыр церрозы. қуыру,буға пісіру.
• Сипаттамасы:тағамды • Рұқсат етілмейтіндер:
ұнтақтау керек. кілегей,қаймақ,
• Рұқсат етілмейтіндер: тәттілер.
саңырауқұлақ,шпинат,
қымыз,лимон.
Тамақтану т-8
• Тағайындалуы:қант
диабеті.
Тамақтан т-7 • Пісірілген аздап
• Тағайындалуы:семіздік қуырылған болу керек.
• Сипаттамасы:көкөністерді • Рұқсат етілмейтіндер:
көбейту.Тәулігіне 5-6рет макарондар,тәтті
• Рұқсат етілмейтін:тәтті жемістер,жасыл
жемістер- бұршақ,картоп,
құрма,жүзім,інжір.
жұмыртқа, сәбіз
қызылша.
Тамақтану т-10
• Тағайындалуы:арнайы
Тамақтану т-9 диета белгіленбеген
• Тағайындалуы:жүрек қан жағдайда басқа аурулар
түрлеріне.
тамырлар ауруы.
• Сипаттамасы:өте майлы ет
• Сипаттамасы:Пісірілген
тағамдарынан
тәулігіне 5-6 рет.Аптасына
басқа,құрамы дәруменге
1рет пісірілген балық.
бай толық қанды тамақтану.
• Рұқсат етілмейтіндер:
• Рұқсат етілмейді:майлы ет.
Қарақұмық, сұлы,қышқыл
сүт,балық,ашыған
қамыр,алкоголь,какао,қоюл
атылған шай,кофе.
Пайдаланылған әдебиеттер:

• https://stud.kz/prezentatsiya/id/23835
• Мейірбике ісінің негіздері
Мұратбекова С.Қ 2007
• https://ust.kz
Назарларыңызға рахмет!
Кері байланыс ситуациялық есеп
1)Мерейдің 33 жастағы әпкесі бүйрек ауруымен
ауруханада 1-ай бойы жатыр.Дәрігер науқасты
жұмыртқа,кілегей және қаймақтан шектеу керектігін
айтты.

Сіздің ойыңызша Мерей әпкесіне қандай тамақтарды
дайындап алып барғаны жөн ?
2)Сымбат ағасына ауруханаға тамақ дайындап алып бару
үшін дүкеннен азық-түлік сатып алды.Үйіне келіп тауық
пен балық етін пісірді және ұнтақталған орамжапырақ
сорпасын дайындады. Арай барлық тағамдарды
дәрігердің кеңесімен даярлады.

Сіздің ойыңызша Сымбаттың ағасы қандай ауруға
шалдыққан?
3)Асқардың сырқаты гепатит.Асқардың туысқандары
дәрігерден келесі келгенде қандай тағамдар әкелу
керектігі жайлы сұрады.

Қалай ойлайсыз дәрігер қандай тағамдар әкелуге кеңес
берді?
4)317-ші палатада жатқан Асылхан Айдаровтың сырқаты
диспепсиялық іш ауру.Науқасқа туысқандары түскі асқа
сүт пен сүрленген ет тағамдарырын әкелген. Мен дәрігер
ретінде ол тағамдарға рұқсат бермедім.Себебі....

Сіз қалай ойлайсыз дәрігер неге рұқсат етпеді?
5-Сіз №8 қалалық аурухана медбикесісіз,сізге ес –түссіз
жатқан науқасты зонд арқылы тамақтандыру керек.

Сіздің іс-әркет алгоритміңіз?
• https://www.youtube.com/watch?
v=NOx2pg0YJyg

Ұқсас жұмыстар
Онкологиялық науқастарға мейірбикелік күтім
Онкологиялық науқастарға арналған мейірбикелік күтім мен паллиативті көмектің ерекшеліктері
Егде және кәрі жастағы адамдардың ұтымды тамақтануын ұйымдастыру
Медбике емдеу - профилактикалық мекемелерде дәрігердің көмекшісі
Пульмонология бөлімшесінің мейіргерінің міндеттері
Тамақтану туралы ғылымының дамуына отандық ғалымдардың рөлі
Денсаулық сақтау технологиясы
Қажетті заттар
Тамақтану гигиенасы
Жүйкелік анорексия
Пәндер