Науқастың тамақтануын ұйымдастыру


Slide 1

Клиникаға кіріспе

Notes: Оригинальные шаблоны для презентаций: https://presentation-creation. ru/powerpoint-templates. html

Бесплатно и без регистрации.

Slide 2

Астана Медициналық Университеті КеАҚ

Науқастың тамақтануын ұйымдастыру.

Орындаған:Адилханқызы А, Әбубәкір Н.

Группа:117ОМ

Қабылдаған:Жазира Батырбековна

Slide 3

Жоспары:

4

Кіріспе

1

2

3

5

Негізгі бөлім:

Тамақтану тәртібі

Қорытынды

6

Пайдаланылған әдебиеттер

Тамақтандыру түрлері

Slide 4

Кіріспе

Стационарда емдік тамақтарды жалпы басқаратын бас дәрігер немесе оның орынбасары ал бөлімшелерде-бөлімше меңгерушісі. Диетолог-дәрігер барлық бөлімшелерді емдік тамақтармен қамтамасыз етуін ұйымдастырады, диеталық медбикемен басқарылады.

Slide 5

Диетолог-дәрігер тағайындалудың дұрыстығын және емдік тамақтарды қолдануын, олардың нәтижесін талқылап, жеті күндік тамақтану тәртібін құрастыру диета түрін қамтамсыз етеді.

Slide 6

Тамақтандыру түрлері

Slide 7

Сауықтыру тағамдарын ұйымдастыру

Емдік тамақтандыру (диетотерапия) - ас қорыту жүйесіне немесе зат алмасу жүйесін емдегенде, науқастың тезірек сауығуына жағымды тиімділігін береді.

Ауруханадағы сауықтыру тағамдарын бас дәрігер немесе оның орынбасары ұйымдастырады.

Slide 8

Ауыр науқастарды тамақтандыру

Slide 9

Жасанды тамақтандыру

Егер науқас ауыз қуысы, асқазан, іш құрылысы аурулары, ес-түссіз болған жағдайда жасанды тамақтандырылады.

Жасанды тамақтандыруды 3-түрлі жолмен іске асырылады:

1-гастрома арқ ауыз немесе мұрын қуысынан зонд көмегімен

2-клизманың көмегімен тағамдық сұйықтық ертіндіні енгізу

3-тағамдық ерітіндіні парентальдық жолмен (тамыр ішіне енгізу)

Slide 10

Гастрома(асқазан тесігі) арқылы ауыз немесе мұрын қуысынан зонд көмегімен тамақтандыру

Зонд арқылы тамақтандыру алгоритмі

1-Асқазанға зонд жіберу үшін мұрыннан құлаққа, құлақтан асқазанга дейін өлшеңіз.

2-Зондты жібергеннен кейін бұрандымен жауып қойыңыз.

3-Шприціне сұйық тағамды алып, бұрандыны ашып, жайлап жіберіңіз.

4- Пациенттің жағдайын қадағалап отырыңыз Құрал -жабдықтарды жуыңыз.

5- Резеңке қолғапты шешіп қолыңызды жуыңыз.

Slide 11 Slide 12 Slide 13

Клизманың көмегімен тағамдық сұйықтық ертіндіні енгізу

Slide 14

Тағамдық ерітіндіні парентальдық жолмен (тамыр ішіне енгізу)

Slide 15

Тамақтану тәртібі

Тамақтану т -1

Тағайындалуы:гастрит пен асқазан жарасының асқынулары

Тағам түрлері:ұнтақталған болу керек

Рұқсат етілмейтіндер:ауыр сіңетін көкөністер, сорпалар, тұздықтар, саңырауқұлақтар.

Тамақтану т-2

Тағайындалуы:созылмалы гастриттің асказан сөлін бөліп үлгере алмауы.

Тағам түрлері:қайнатылған және пісірілген.

Рұқсат етілмейтіндер: бұршақтар мен саңырауқұлақтар.

Slide 16

Тамақтану т-4

Тағайындалуы:шектің созылмалы ауруымен, іш қату кезінде.

Сипаттамасы:Тағам түрі зат алмасу қабілетін күшейтетін көкөністер.

Рұқсат етілмейтіндер: шалқан, қара шалқан, сарымсақ, саңырауқұлақ.

Тамақтану т-3

Тағайындалуы:асқынған созылмалы колитте, жедел басталған іш өту, ішек аурулары.

Сипаттамасы:буға пісірілген, ұнтақталған.

Рұқсат етілмейтіндер: кілегей, сүт, дәмдегіштер, сүрленген тағамдар.

Slide 17

Тамақтану т-5

Тағайындалуы: гепатит, бауыр церрозы.

Сипаттамасы:тағамды ұнтақтау керек.

Рұқсат етілмейтіндер: саңырауқұлақ, шпинат, қымыз, лимон.

Тамақтану т-6

Тағайындалуы:бүйрек аурулары.

Сипаттамасы: қуыру, буға пісіру.

Рұқсат етілмейтіндер: кілегей, қаймақ, тәттілер.

Slide 18

Тамақтан т-7

Тағайындалуы:семіздік

Сипаттамасы:көкөністерді көбейту. Тәулігіне 5-6рет

Рұқсат етілмейтін:тәтті жемістер-құрма, жүзім, інжір.

Тамақтану т-8

Тағайындалуы:қант диабеті.

Пісірілген аздап қуырылған болу керек.

Рұқсат етілмейтіндер: макарондар, тәтті жемістер, жасыл бұршақ, картоп, жұмыртқа, сәбіз қызылша.

Slide 19

Тамақтану т-9

Тағайындалуы:жүрек қан тамырлар ауруы.

Сипаттамасы:Пісірілген тәулігіне 5-6 рет. Аптасына 1рет пісірілген балық.

Рұқсат етілмейтіндер: Қарақұмық, сұлы, қышқыл сүт, балық, ашыған қамыр, алкоголь, какао, қоюлатылған шай, кофе.

Тамақтану т-10

Тағайындалуы:арнайы диета белгіленбеген жағдайда басқа аурулар түрлеріне.

Сипаттамасы:өте майлы ет тағамдарынан басқа, құрамы дәруменге бай толық қанды тамақтану.

Рұқсат етілмейді:майлы ет.

Slide 20

Пайдаланылған әдебиеттер:

https://stud. kz/prezentatsiya/id/23835

Мейірбике ісінің негіздері

Мұратбекова С. Қ 2007

https://ust. kz

Slide 21

Назарларыңызға рахмет!

Slide 22

1) Мерейдің 33 жастағы әпкесі бүйрек ауруымен ауруханада 1-ай бойы жатыр. Дәрігер науқасты жұмыртқа, кілегей және қаймақтан шектеу керектігін айтты.

Сіздің ойыңызша Мерей әпкесіне қандай тамақтарды дайындап алып барғаны жөн ?

Кері байланыс ситуациялық есеп

Slide 23

2) Сымбат ағасына ауруханаға тамақ дайындап алып бару үшін дүкеннен азық-түлік сатып алды. Үйіне келіп тауық пен балық етін пісірді және ұнтақталған орамжапырақ сорпасын дайындады. Арай барлық тағамдарды дәрігердің кеңесімен даярлады.

Сіздің ойыңызша Сымбаттың ағасы қандай ауруға шалдыққан?

Slide 24

3) Асқардың сырқаты гепатит. Асқардың туысқандары дәрігерден келесі келгенде қандай тағамдар әкелу керектігі жайлы сұрады.

Қалай ойлайсыз дәрігер қандай тағамдар әкелуге кеңес берді?

Slide 25

4) 317-ші палатада жатқан Асылхан Айдаровтың сырқаты диспепсиялық іш ауру. Науқасқа туысқандары түскі асқа сүт пен сүрленген ет тағамдарырын әкелген. Мен дәрігер ретінде ол тағамдарға рұқсат бермедім. Себебі. . . .

Сіз қалай ойлайсыз дәрігер неге рұқсат етпеді?

Slide 26

5-Сіз №8 қалалық аурухана медбикесісіз, сізге ес -түссіз жатқан науқасты зонд арқылы тамақтандыру керек.

Сіздің іс-әркет алгоритміңіз?

Slide 27

https://www. youtube. com/watch?v=NOx2pg0YJyg


Ұқсас жұмыстар
Онкологиялық науқастарға мейірбикелік күтім
Онкологиялық науқастарға арналған мейірбикелік күтім мен паллиативті көмектің ерекшеліктері
Егде және кәрі жастағы адамдардың ұтымды тамақтануын ұйымдастыру
Медбике емдеу - профилактикалық мекемелерде дәрігердің көмекшісі
Пульмонология бөлімшесінің мейіргерінің міндеттері
Тамақтану туралы ғылымының дамуына отандық ғалымдардың рөлі
Денсаулық сақтау технологиясы
Қажетті заттар
Судағы қауіпсіздік
Тамақтану гигиенасы
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz