Микробты паратизм эволюциясы және патогенді микроорганизмдердің шығу тегі



ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ ДЕНСАУЛЫҚ САҚТАУ МИНИСТРЛІГІ
ОҢТҮСТІК ҚАЗАҚСТАН МЕДИЦИНА АКАДЕМИЯСЫ
Микробиология және Иммунология кафедрасы
Такырыбы: Микроэкология негіздері. Микробты паратизм эволюциясы және патогенді микроорганизмдердің шығу тегі.
Орындаған: Кәрімжан. К
Тобы:В-ЖМҚА-07-19
Қабылдаған: Жұмахановна А.

Микроэкология негіздері

I. Кіріспе бөлім
Микроэкология негіздері
II. Негізгі бөлім
1. Микробиологиялық зерттеу әдістері
2. Қоршаған орта факторларының микробтарға әсері.
3. Қоршаған ортада микробтарды жою.
III. Қорытынды
IV. Пайдаланылған әдебиеттер
Жоспар :

Микроэкология негіздері
Микроорганизмдер экологиясы (oikos-грек сөзінен аударғанда үй, тіршілік ету орны) -микроорганизмдердің бір-бірімен және қоршаған ортамен өзара арақатынасын зерттейді. Микрорганизмдер топрақта, суда, ауада өсімдіктерде, адам организмінде және жануарларда, тіптен космоста да табылады.
Микроорганизмдер-биценоздың құрамыды бөлшегі, яғни тіршіліктің біркелкі жағдайындағы суқойма немесе құрғақ аймақта орналасатын биотоп-жануарлар, өсімдіктер мен микроорганизмдер жиынтығы. Ортаның белгілі аймағында мекендейтін микроорганизмдер жиынтығын микробиоценоз деп атайды.

Микроэкология бойынша негізгі түсініктер
Микроорганизмдер экологиясы - микробтардың бір-бірімен және қоршаған ортамен қарым-қатынасы жайындағы ғылым. Медициналық микробиологияда микроорганизмдердің адаммен өзара қарым-қатынас комплексі оның оқып білу объектісін атқарады.
Микроорганизмдердің тірі материя негізін құрудағы глобальді рөлі алғаш рет биосфера жайындағы ғылымды құрған атақты орыс натуралисті В. И. Вернадскийдің еңбегінен көрсетіледі. Ол ең бірінші болып жоғары деңгейлі экологиялық интеграция тәрізді биосфера жайындағы идеяны құрастырды.

Микробиологиялық зерттеу әдістері.

Микроорганизмнің морфологиялық тинкторнальдық қасиеттерін білдіреді.
Зерттелетін материалды жұғынды дайындау
Микроскоп арқылы көру және бояу
Микроскопиялық тәсіл

Өте тиімді, ақпарттылығы қте жоғары тәсіл.
Микроорганизмнің таза дақылын бөліп алу. Оның морфологиялық, дақылдық, биохимиялық, антигендік қасиеттеріне байланысты идентифиациялау
Микробиологиялық тәсіл

Микробиологиялық зерттеу әдістерін бағалау
Диагно қоюда аурудың қоздырғышы болып табылатын потогенді микроағзарды шартты - патогендік микроағзалардан ажыратып анықтау негізі орын алады. Патологияда шартты - патогенді микроағзаларды бағалау үшін келесі критерийлер қолданылады.
Қалыпты жағдайда сау адам ағзасынығ стерильды болып келетін сұйықтықтарынан микроағзалар бөлінбеуі
Зерттеугке арналған материалда, әсіресе дисбактериоз кезінде, шартты - патогенді микроағзалардың өте көп болуы.
Науқастан алынған материалды бір түрге жататын микроағзалардығ қайта - қайта бөлінуі.

"Экологиялық микробиология" термині ең алғаш рет жалпы және қолданбалы микробиологияның жеке бөліктерін біріктіру үшін 1945 жылы С. Н. Виноградский енгізген.

Сау адам денесінің микрофлорасы
Адам организмінде қалыпты жағдайда микроорганизмдердің 100-деген түрлері бар; олардың ішінде бактерия - басты рөл атқарады. Вирустар мен қарапайымдылар саны аз түрге жатады.
"Қалыпты микрофлора" термині сау адам организмінен жиі бөлінетін микрооганизмдерді біріктіреді. Қалыпты микрофлора құрамына кіретін сапрофиттер мен патогенді микробтар арасында нақты шекара жүргізу мүмкін емес. Сау адам мен жануарлар қаны мен ішкі органдары стерильді

Қоршаған орта факторларының микробтарға әсері.
Қоршаған ортаның көптеген организмдері табиғатта заттардың айналым процесіне қатысады, тіршілігін жойған жануарлар мен өсімдіктердің қалдықтарын жояды, топырақтың өнімділігін арттырады, биосферада тепе-теңдікті ұстап тұруға қатысады. Олар адам организмінде қалыпты микрофлора ретінде бірқатар пайдалы қызметтер атқарад. Топырақта топырақ түзу және топырақтың өзін-өзі тазарту процестеріне қатысатын, табиғатта азот, көміртегі және т. б. элементтер айналымына қатысатын әр түрлі микроорганизмдер тіршілік етеді
Топрақта бактериялар, саңырауқұлақтар, мүктержәне қарапайымдар мекендейді. Топырақтың 1 грамында бактерия саны-10 млрд жасушаға жетеді. Топырақ беткейінде УК-сәулелері, құрғақшылық т. б. факторлардың әсерінен микроорганизмдер салыстырмалы түрде азайып отырады.

Микроорганизмдердің көпшілігі 10 см қалыңдықтағы топырақтың жоғарғы қабатында кездеседі. Тереңдеген сайын микроорганизмдер мөлшері азайып, 3-4 метр тереңдікте олар мүлдем кездеспейді. Топырақ микрофлорасының құрамы оның типіне және жағдайына, өсімдік құрамына, температурасына, ылғалдылығына және т. б. байланысты. Топырақ микроорганизімінің көпшілігі pH-ы бейтарап, салыстырмалы жоғары ылғалдылықта, 25-45°C температурада дамуға қабілетті. Топырақ азотбекіткіш малекулалы азотты сіңіруге қабілетті бактериялар. тіршілік етеді. Азотбекіткіш цианобактериялар түрлерін немесе көк-жасыл балдырларды, күріш алқаптарының өнімділігін арттыру үшін қолданылады.

Су микрофлорасы топырақтың микробтық құрамы сияқты, себебі микроорганизмдер топырақ бөлшектерімен суға түседі. Суда сол жердің физикалық-химиялық, жарық жағдайына, көміртегінің қос тотығы мен оттегінің еру дәрежесіне, органикалық және минералды заттар болуына бейімделген тиісті биоценоздар құралады.

Ауадағы микроб тығыздығын азайту мақсаты жүргізіледі:
Бөлменің
ылғалды жиналуын желдетумен және түсетін ауаны тазалау
Аэрозольді дезенфекция және УК сәулемен бөлмені өңдеу

Асқазан-ішек жолының микрофлорасы. Ас қорыту жолының микрофлорасы өзінің сандық және сапалық құрамы бойынша көп өкілді болып табылады. Мұнда микробтар ас қорыту жолында еркін мекендеп, шырышты қабықта биологиялық үлбір күйінде колониялар түзеді.
Эубиоз жағдайы-адам организмі мен қалыпты микрофлораның динамикалық тепе-теңдігі қоршаған ортаның әр түрлі факторлары, стресстік жағдай, бақылаусыз антимикробты препараттарды қолдану, сәулелермен емдеу және химиотерапия, тиімсіз тамақтану, операциялардың әсерінен бұзылуы мүмкін.

Температура әсері. Әр түрлі микроорганизмдер топтарының өкілдері температураның белгілі диапозонында дамиды. Төменгі температурада өсетін бактерияларды психрофильдер, орташа температурада өсетіндерге термофильдер деп атайды.
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz