Тұмшаланған ыдыстағы консервілердегі ақау түлері




Презентация қосу
Қазақстан Республикасы ауыл шаруашылық министрлігі
Жәңгір-хан атындағы Батыс Қазақстан аграрлық-техникалық университеті

«Агротехнология» институты
«Тағам және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» жоғары мектебі

5В072700 – «Азық – түлік өнімдерінің технологиясы» мамандығының 3 курс білім алушыларына арналған
«Тамақ өндірістерінің жалпы технологиясы » пәнінен

Презентация
Тұмшаланған ыдыстағы консервілердегі ақау түлері

Орындаған: ТПП-33 топ студенті Құтжан Т.Қ.
Тексерген: аға оқытушы, Тулиева М.С.

Орал – 2020ж.
Консервілерді сақтау кезінде әр түрлі
себептермен ақаулар жиі кездеседі.
Ақаулардың негізгі себептері өндірістің
технологиялық режимдерінің бұзылуы болып
табылады. Консервілердің ақаулығы
нормаланған көрсеткіштердің нормативтік-
техникалық құжаттама талаптарына сәйкес
келмеуі болып саналады.Ең жиі кездесетін
ақаулар-бұл бом-баж, тегіс қышқылдану
(құмыраның ішіндегісі ісінбейді), банкалардың
мыжылуы, ағып кетуі, металл банкалар мен
қақпақтардың тот басуы. Бұл ақаулар визуалды
тексеру арқылы анықталады және айқын деп
аталады.
КОНСЕРВІЛЕРДІҢ САПАСЫН АНЫҚТАУ

банкалар
дың ішкі бетінің жай-
сыртқы күйі
түрі
Банкаларды қарау кезінде
компоне
этикеткалардың немесе
таза массасы
нттердің литографиялық бедерлердің
қатынас болуы мен жай-күйін,
ы
таңбалаудың дұрыстығын және
оның қолданыстағы құжаттамаға
органоле химиялық сәйкестігін тексереді.
птикалы көрсеткіштер
қ бағаланады
Егер өндірістік процестің параметрлері бұзылса, консервілердің ақаулары пайда
болады:
микроағзалардың дамуы (ашыту, көгеру, тұнба);
банка түбіндегі немесе өнім бетінің ыдыспен шекарасындағы тұнба - " сақина»;
сұйық фазаның бұлдырлығы;қышқыл өнім;
бөтен дәм, иіс;
өнімнің өзгерген түсі;
ыдыстың герметикалығының көрінетін белгілері (тесілген жерлер, өтпелі жарықтар, аққан жерлер);
бомбаж;
хлопуша;
вибрирующие ұштары;
дұрыс ресімделмеген орам тігісі;
тат;
қаңылтыр ыдыстың деформациясы;
шыны банкалардағы қақпақтардың қисаюы;
шыны банкалардағы қақпақтардың деформациясы.
Ақаулықтың
сипатына
байланысты ақаулар

микробиологиялық химиялық физикалық
Қаңылтыр банкалардың деформациясы (мыжылуы)

банктермен ұқыпсыз жұмыс істеу салдарынан,
жабдықтарды дұрыс реттемеу кезінде (толтырғыш, домалату,
транспортерлер, банк салушылар),
паллеттерді банктермен тасымалдау кезінде,
тиегіштердің ұқыпсыз жүруі нәтижесінде туындайды.
Деформация орын алады:жеңіл. Жеңіл деформацияға банка корпусындағы
кішкентай қиғаштар жатады. Мұндай өнімдер жеуге жарамды және
сатылады.
Дөрекі. Өрескел деформацияға денеге қатты соққылар, илектеу тігісі
немесе бойлық тігіс жатады. Мұндай өнімдер сатылмайды.Тот басқан
банкалар. Банктердегі тоттың негізгі себептері:
стерилизациядан кейін дымқыл банкалар паллетке қойылды;
ыстық банкалар паллетке қойылып ,созылған пленкамен оралған (сақтау
кезінде паллет ішінде конденсация пайда болды, нәтижесінде банкалар
коррозияға ұшырады);
өнімді ылғалдылығы жоғары үй-жайларда сақтау;
банктің сыртқы бетін сапасыз лактау.

Ұқсас жұмыстар
ТЕРМОДИНАМИКА ЗАҢДАРЫ
Балық консервілерін стерилизациялаудың тәртібі мен принциптері
Техникалық қызмет көрсету құралдарының құрылысы мен оны пайдалану ережелерін оқып үйрену
Майдың сортын және сапалығын сараптау
Жиһаз маталарының сапасы мен түрлерін талдау және зерттеу
Сары майдың органолептикалық көрсеткіштері
Биологиялық жүйедегі осмос қысымының рөлі. Плазмолиз,гемолиз, тургор. Гипо-, изо-, және гипертонды ерітінділер туралы
Бронды техниканың мотор күші мен салмағы
Азық-түлік тауарларының сапасын бақылау
ТАМАҚ ӨНІМДЕРІН КОНСЕРВІЛЕУ
Пәндер