Күнбағыс майын гидрогенизациялау




Презентация қосу
Қазақстан Республикасы ауыл шаруашылық министрлігі
Жәңгір-хан атындағы Батыс Қазақстан аграрлық-техникалық университеті

«Агротехнология» институты
«Тағам және қайта өңдеу өндірістерінің технологиясы» жоғары мектебі

5В072700 – «Азық – түлік өнімдерінің технологиясы» мамандығының 3 курс білім алушыларына арналған
«Тамақ өндірістерінің жалпы технологиясы » пәнінен

Гидрленген май алу

Орындаған: ТПП-33 топ студенті Құтжан Т.Қ.
Тексерген: аға оқытушы, Тулиева М.С.

Орал – 2020ж.
Гидрогенделген майлар
Өсімдік майларының құрамындағы
қанықпаған май қышқылдарындағы Қос
байланыстарды сутегімен қанықтыру арқылы
алынған қатты майлар. Гидратталған майлар
көп мөлшерде маргариндердің құрамына
кіреді.Сұйық майлар гидрогенизация
реакциясы арқылы қатты майларға айналады.
Сутегі май молекулаларының көмірсутек
радикалдарындағы қос байланыстың үзілген
жеріне қосылады.
Өсімдік майларын немесе олардың
қоспаларын құрамында никель бар
катализатормен араластыра отырып,
кейіннен алынған қоспаны реактор-
гидрогенизаторға бере отырып,
маргариндер, кондитерлік, аспаздық
майларды және арнайы мақсаттағы
майларды өндіру үшін гидратталған
майларды алу тәсілі өсімдік майларын
немесе олардың қоспаларын құрамында
никель бар катализатормен араластыру
көрсетілген майларды беру жылдамдығы
130-180° С кезінде 0,1-1,5 м/с инжектор-
дозатордың көмегімен жүзеге
асырылатындығымен ерекшеленеді.
1-тармаққа сәйкес әдіс, құрамында никель бар
катализатор суспензия түрінде қолданылатындығымен
сипатталады.
Сипаттамасы
Өнертабыс тамақ өнеркәсібіне, атап айтқанда
маргариндер, кондитерлік өнімдер, аспаздық майлар мен
арнайы мақсаттағы майларды өндіру үшін гидратталған
майларды алу әдісіне қатысты.Өсімдік майларын және
олардың қоспаларын және катализаторды реактор-
гидрогенизаторға бөлек беруді қамтитын гидрирленген
майларды алудың белгілі тәсілі.Сондай-ақ алынған
қоспаны реактор-гидрогенизаторға бере отырып,
Өсімдік майларын немесе олардың қоспаларын
құрамында никель бар катализатормен араластыруды
қамтитын гидрирленген майларды алу тәсілі де белгілі.
Өнертабыстың міндеті өсімдік майлары мен олардың қоспаларын
гидрогенизациялау процесінің басқарылуын арттыру, берілген
физика-химиялық сипаттамалардың кешенімен гидрогенизация
өнімдерін алу, гидрогенизация процесінің селективтілігін арттыру
болып табылады.Көрсетілген міндетке маргариндер, кондитерлік,
аспаздық майлар және Өсімдік майларын немесе олардың қоспаларын
құрамында никель бар катализатормен араластыруды қамтитын
арнайы мақсаттағы майлар алу тәсілінде алынған қоспаны кейіннен
реактор-гидрогенизаторға бере отырып, Өсімдік майларын және
олардың қоспаларын құрамында никель бар катализатормен
араластыру инжектор-дозатордың көмегімен 130-180ос кезінде
көрсетілген майларды беру жылдамдығымен жүзеге асырылады.
Нәтижесінде тамаша араласқан жұмыс қоспасы пайда
болады және өсімдік майын гидрогенизациялау
процесі болжанатын және оңай басқарылатын
болады. Айта кету керек, қажетті нәтижеге жету үшін
майдың берілу жылдамдығы мен жұмыс қоспасын
дайындау температурасы маңызды. Бұл
параметрлерді сақтамау гидрогенизация процесін
дұрыс басқаруға және мақсатқа жетуге мүмкіндік
бермейді.
Майдың берілу жылдамдығының аралығын
таңдау 0,1 м/с-тан төмен жылдамдықта
қажетті құрамның жұмыс қоспасын
дайындау мүмкін еместігімен, ал 1,5 м/с-тан
жоғары жылдамдықта берілген
сипаттамалары бар гидрогенизация
өнімдерін алу мүмкін еместігімен
байланысты. Температура аралығын таңдау
бұл жағдайда жұмыс қоспасы реактор-
гидрогенизаторға берілген кезде қосымша
жылытуды немесе салқындатуды қажет
етпейтіндігіне байланысты.
Патенттелетін әдіс

берілген
физикалық-
механикалық
сипаттамалары
бар
гидрогенизаци
я өнімдерін
қысқа мерзімде
• жоғары гидрогенизация
селективтілі селективтілігін
кпен алуға арттыруға
мүмкіндік
береді
Мысал 1.
Пальма майын гидрогенизациялау.
Майдың берілу жылдамдығы 0,2 м/с,
температурасы 180ос. Қоспадағы
катализатордың концентрациясы 0,5%
құрайды. Гидрогенизация өнімі 49 ° c балқу
температурасына ие. Гидрогенизация
селективтілігі 71%. Гидрлеу уақыты 6,0 сағ.
прототип бойынша 57%, уақыты 8 сағ.
Мысал 2.
Күнбағыс майын гидрогенизациялау.
Майдың берілу жылдамдығы 1,2 м/с,
температурасы 160ос. Қоспадағы
катализатордың концентрациясы 0,3%
құрайды. Өнім гидрлеу бар температурасын
балқу 34оС. Гидрогенизация селективтілігі
91%. Гидрлеу уақыты 4,0 сағ. прототип
бойынша 83%, уақыты 6,5 сағ.
Мысал 3.
Соя майын гидрогенизациялау.
Майдың берілу жылдамдығы 1,5 м/с,
температурасы 130ос. Қоспадағы
катализатордың концентрациясы 0,1%
құрайды. Гидрогенизация өнімі 29 ° C балқу
температурасына ие. Гидрогенизация
селективтілігі 94%. Гидрлеу уақыты 3,0 сағ.
прототип бойынша 87%, уақыты 6 сағ.
Мысал 4
Күнбағыс пен пальма олеинінің
қоспасын гидрогенизациялау
(сәйкесінше 80 және 20%).
Майдың берілу жылдамдығы 0,65 м /
с, температурасы 150ос. Қоспадағы
катализатордың концентрациясы
0,3% құрайды. Гидрогенизация өнімі
36 ° C балқу температурасына ие.
Гидрогенизация селективтілігі 90%.
Гидрлеу уақыты 5,0 сағ. прототип
бойынша 77%, уақыты 7 сағ.
Мысал 5
Соя майы мен пальма олеинінің
қоспасын гидрогенизациялау
(сәйкесінше 80 және 20%)

Майдың берілу жылдамдығы 0,65 м / с,
температурасы 140ос. Қоспадағы
катализатордың концентрациясы 0,3%
құрайды. Гидрогенизация өнімі 36 ° C балқу
температурасына ие. Гидрогенизация
селективтілігі 92%. Гидрлеу уақыты 5,0 сағ.
прототип бойынша 80%, уақыты 7 сағ.

Ұқсас жұмыстар
Маргарин өндіруде қолданылатын май шикізат сапасы мен анализдері,трансмай
МАЙ ЖӘНЕ МАЙ ӨНІМДЕРІ
Тағамдық өсімдік майлары
Өсімдік майлары
ӨСІМДІК МАЙЛАРЫ МЕН ЖАЛПЫ МАЙЛАРДЫҢ ТЕХНОЛОГИЯСЫ
ҚАТТЫ ОТЫНДЫ ГАЗИФИКАЦИЯЛАУ
Көмірді гидрогендеу процесі
Күнбағыс дақылы
Күнбағыс майын өсіру ерекшеліктері
Өсімдік майларының түрлері
Пәндер