Тағам өнімдерінің қауіпсіздігінің менеджменттік жүйесі


Slide 1

Орындаған: Құтжан Т. Қ.

Тексерген: Сабырова Э. Е.

Қазақстан Республикасы ауыл шаруашылығы министрлігі Жәңгір-хан атындағы Батыс Қазақстан аграрлық-техникалық университеті

Тақырыбы: Тағам өнімдерінің қауіпсіздігінің менеджменттік жүйесі

5В072700- «Азық - түлік өнімдерінің технологиясы» мамандығының 3 курс білім алушыларына арналған

«Метрология, стандарттау және сертификаттау» пәнінен

Презентация

Метрология

Slide 2

Қазіргі таңда азық-түлік тағамдарының сапасына жоғары талаптар қойылады. Бірақ, нақты тұтынушылардың талаптарына байланысты өзгеруі мүмкін сапа талаптарына қарағанда, азық-түлік қауіпсіздігі талаптары тұрақты болып табылады. Өндіріске кіріспек алдында, өндіруші тұтынушылардың алдында өндірілген тауарларға жауапкершілігін алады. Азық-түлік кәсіпорындарға, нарықта өз ұстанымын сақтап қалу және бәсекеге қабілетті болуы үшін, азық-түлік қауіпсіздігіне байланысты тәуекелдерді назарға алу қажет.

Метрология

Slide 3

Елімізде тамақ өнімдерінің қауіп­сіз­дігін қамтамасыз ету мәселесі келесі заң актілерінде қарас­тырылған. Қазақстан Республикасының “Тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі туралы” (2004 ж. ), Бұл Заң тамақ өнiмдерiнiң Қазақстан Республикасы аумағында дайындалуы мен айналымы кезiнде олардың сапасын және халықтың денсаулығы мен қоршаған орта үшiн қауiпсiздiгiн қамтамасыз ету саласындағы қатынастарды реттейдi.

Метрология

Slide 4

Заң:

4

тараудан

22

баптан

1-тарау:

Жалпы ережелер

2-тарау:

«Тамақ өнiмдерiнiң, материалдар мен бұйымдардың сапасы мен қауiпсiздiгiн қамтамасыз ету саласындағы мемлекеттiк реттеу»

3-тарау:

Тамақ өнiмдерiнiң, материалдар мен бұйымдардың сапасы мен қауiпсiздiгiн қамтамасыз етуге қойылатын талаптар көрсетілген

4-тарау:

«Қорытынды ережелер»

Метрология

Slide 5

Тамақ өнімдерінің әлемдік рыногы өнім қауіпсіздігіне қойылатын бірыңғай талаптарды белгілеуді өте-мөте қажет етуде. Алайда санитарлық-гигиеналық нормалардағы ұлттық айырмашылықтар халықаралық сауда базасын құруға ай­тарлықтай кедергі жасап келді. Осындай жағдайда қажетті сәйкестікке қол жет­кізу үшін тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін басқару жүйесінің жаппай мақұлданған моделін енгізу көзделген еді.

Метрология

Осы мақсат бойынша 2005 жылдың тамыз айында ИСО 22000:2005 “Тамақ өнімдері қауіпсіздігінің менеджмент жүйелері. Тамақ өнімдерін өн­діру және тұтыну сала­сын­дағы барлық ұйымдарға қойы­латын талаптар” халық­аралық стандарты бекітілді.

Slide 6

Метрология

ІЅО 22000 стандартында жазылған тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарына қажетті талаптар мыналар болып табылады:

Өнім өндіру үшін тек мамандандырылған техниканы;

Машиналарды қолдану;

Жабдықтарды қолдану;

Ғимараттар мен үй-жайларды пайдалану қауіпсіздігі;

Жабдықты уақтылы тексеру және оған техникалық қызмет көрсету;

Сумен, бумен және ауамен уақтылы және жеткілікті қамтамасыз ету;

Slide 7

кәсіпорында жұмыс істейтін персоналдың гигиенасы мен денсаулығы.

өндірісте қолданылатын шикізат пен материалдарды дұрыс пайдалану;

пайдалану; дұрыс жүгіну фабрикаттары мен дайын азық-түлік; үстіңгі беттер мен жабдықтардың ластануын болдырмау жөніндегі іс-шараларды жүргізу;

жүргізу; зиянкестердің пайда болуын бақылау; санитарлық-гигиеналық шаралар;

Метрология

Slide 8

ISO 22000 стандарты азық-түлік тізбегіне қатысатын, қайта өңдейтін немесе өндіретін ұйымдардың тамақ өнімдерінің қауіпсіздігін басқару жүйелерін сертификаттауға арналған:

Метрология

Slide 9

Метрология

Slide 10

НАССР - ол жай ғана бір тәуекелдерді басқару әдістерінің бірі.

Негізгі құжаттар:

өнімнің сипаттамасы,

НАССР тобының және топ жетекшісін тағайындау туралы бұйрығы,

қауіпті талдау және шешім ағаштың негізінде анықталған әрбір сын бақылау нүктесінің сипаттамасы,

өндірістік процестің блок-схемасы,

НАССР жоспары,

HACCP тобының есебі,

қызметкерлердің құзыреттілігін растау,

рәсім сипаттамасы және ішкі аудиттердің жиілігі.

Метрология

Slide 11

ISO 22000 - бұл азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз ету мақсатында барлық ұйымды басқарудың толық жүйесі.

ISO 22000 негізін үдерістік тәсілді пайдалану және үздіксіз жетілдіруді қамтамасыз ететін басқару жүйесі құрастырады. Өз кезегінде, НАССР ISO 22000 сәйкес қауіпсіздік менеджмент жүйесі элементтерінің бірі болып табылады.

2013 жылдың 1 шілдеден бастап, шығарылған еліне қарамастан, кеден аумағында айналымға шығарылатын азық-түлік өнімдерінің барлық түрлеріне қолданылатын «Азық-түлік қауіпсіздігі туралы» Кеден одағының техникалық регламенті КО ТР 021/2011 күшіне енгізілді.

Метрология

Slide 12

Назарларыңызға рақмет!


Ұқсас жұмыстар
Азық - түлік өнімдерінің, шикізаттардың сапасы мен қауіпсіздігінін жүзеге асырылу жолдары
АЗЫҚ - ТҮЛІК ШИКІЗАТЫ ЖƏНЕ ТАҒАМ ӨНІМДЕРІНІҢ ҚАУІПСІЗДІГІ
ТАМАҚ ӨНЕРКӘСІБІНДЕ
Рационалды тамақтану теориясының мінездемесі
Тамақ өндірістерінің жалпы технологиясы
Инфрақызыл сәулелермен кептіру
ТАҒАМ ӨНІМДЕРІНІҢ ҚАУІПСІЗДІГІ
Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі туралы
АЗЫҚ - ТҮЛІК ҚАУІПСІЗДІГІ СРС
Шикізат көзіне жақын орналасқан салалар
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz