Өсімдіктің қоректенуі



Өсімдіктер физиологиясы пәнінің мазмұны мен мәні
Презентация
Орындаған: Алтынбек Әсел Тобы: 113-37
Қабылдаған : Өтешова Гүлназ
ОҢТҮСТІК ҚАЗАҚСТАН МЕМЛЕКЕТТІК ПЕДАГОГИКАЛЫҚ УНИВЕРСИТЕТІ

Физиология терминіне анықтама.
Өсімдіктер физиологисының шығу тарихы.
Өсімдіктер физиологиясының негізгі процестері
Жоспар:

« Физиология » герктің «physis» (табиғат) және «logos» (ілім, зерттеу) деген сөзінен шыққан. Өсімдік физиологиясы өсімдіктің өсуін, дамуын, көбеюін, тыныс алуын, қоректенуін, қоршаған ортаның қолайсыз жағдайына бейімделуін молекулалық, клеткалық, ұлпалық, мүше мен мүшеаралық және біртұтас организмдік деңгейде зерттейтін ғылым; ботаника саласы.

Өсімдіктер Физиологиясы дамуына 18 ғ-дың аяғында фотосинтез процесінің ашылуы (Джозеф Пристли, Ж. Сенебье) негіз болды.
19 ғ-дың 2-жартысында өсімдіктердің минералды заттармен қоректенуі (Ю. Либих), бұршақ тұқымдас өсімдіктердің түйнек бактериялармен селбесе тіршілік етуінің нәтижесінде атмосф. азоттың сіңірілуі (Ж. Буссенго, Г. Гельригель)
20 ғ-дың басында өсімдіктердің тыныс алу механизмінің (В. Палладин, А. Бах) заңдылықтары мен әр түрлі өсу гормондары ашылды. Өсімдіктер Физиологиясы саласындағы зерттеулер Қазақстанда ҚазҰУ-да өсімдіктер физиологиясы кафедрасы (1937), КСРО ҒА-ның Қазақ бөлімшесінде өсімдіктер физиологиясы мен биохимиясы бөлімі (1939) ашылған соң жүйелі түрде жүргізіле бастады. Бұл бөлім 1946 ж. Қазақстан ҒА-ның Ботаника институтының, кейіннен (1933) Өсімдіктер физиологиясы, генетикасы және биоинженерия институтының құрамына кірді. Қазір Өсімдіктер Физиологиясы саласындағы зерттеулермен осы институт ҚазҰУ, Қарағанды мемлекеттік университеті, Қазақ ұлттық аграрлық университеті, т. б. жоғары оқу орындарының арнайы кафедралары шұғылданады.
Пристли Джозеф
1733-1804жж
Туған жері: Ұлыбритания
Жан Сенебье
1742-1809жж
Туған жері: Швецария
Юлиус фон Сакс
1832-1897жж
Туған жері:Германия
Ян Ингенхауз
1730 -1799жж
Туған жері: Англия


Фотосинтез

Өсімдіктің қоректенуі

Тыныс алу процесі

Өсімдіктерге әсер ететін факторлар
А. Климаттық факторлар:
1. Бастапқы периодты факторлар (жарық, температура) .
2. Туындаушы периодты факторлар (ылғалдылық) .
3. Периодсыз факторлар (кенеттен соққан дауыл: атмосфераның едәуір иондануы, өрттер, су тасқыны) .
Б. Климаттық емес физикалық факторлар:
1. Сулы орта факторлары (оттегі мөлшері, тұздылығы, РН, қысымы, тығыздығы, ағыны) .
2. Эдафикалық факторлар (РН, ылғалдылық, механикалық құрамы, тұздылығы) .
В. Қоректену факторлары:
1. Азықтық мөлшері.
2. Азықтық сапасы.
Г. Биотикалық факторлар:
1. Түр ішіндегі әсерлесулер.
2. Түраралық әсерлесулер.

Назарларыңызға рахмет!
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz