Өсімдіктің қоректенуі


Slide 1

Өсімдіктер физиологиясы пәнінің мазмұны мен мәні

Презентация

Орындаған: Алтынбек Әсел Тобы: 113-37

Қабылдаған : Өтешова Гүлназ

ОҢТҮСТІК ҚАЗАҚСТАН МЕМЛЕКЕТТІК ПЕДАГОГИКАЛЫҚ УНИВЕРСИТЕТІ

Slide 2

Физиология терминіне анықтама.

Өсімдіктер физиологисының шығу тарихы.

Өсімдіктер физиологиясының негізгі процестері

Жоспар:

Slide 3

« Физиология » герктің «physis» (табиғат) және «logos» (ілім, зерттеу) деген сөзінен шыққан. Өсімдік физиологиясы өсімдіктің өсуін, дамуын, көбеюін, тыныс алуын, қоректенуін, қоршаған ортаның қолайсыз жағдайына бейімделуін молекулалық, клеткалық, ұлпалық, мүше мен мүшеаралық және біртұтас организмдік деңгейде зерттейтін ғылым; ботаника саласы.

Slide 4

Өсімдіктер Физиологиясы дамуына 18 ғ-дың аяғында фотосинтез процесінің ашылуы (Джозеф Пристли, Ж. Сенебье) негіз болды.

19 ғ-дың 2-жартысында өсімдіктердің минералды заттармен қоректенуі (Ю. Либих), бұршақ тұқымдас өсімдіктердің түйнек бактериялармен селбесе тіршілік етуінің нәтижесінде атмосф. азоттың сіңірілуі (Ж. Буссенго, Г. Гельригель)

20 ғ-дың басында өсімдіктердің тыныс алу механизмінің (В. Палладин, А. Бах) заңдылықтары мен әр түрлі өсу гормондары ашылды. Өсімдіктер Физиологиясы саласындағы зерттеулер Қазақстанда ҚазҰУ-да өсімдіктер физиологиясы кафедрасы (1937), КСРО ҒА-ның Қазақ бөлімшесінде өсімдіктер физиологиясы мен биохимиясы бөлімі (1939) ашылған соң жүйелі түрде жүргізіле бастады. Бұл бөлім 1946 ж. Қазақстан ҒА-ның Ботаника институтының, кейіннен (1933) Өсімдіктер физиологиясы, генетикасы және биоинженерия институтының құрамына кірді. Қазір Өсімдіктер Физиологиясы саласындағы зерттеулермен осы институт ҚазҰУ, Қарағанды мемлекеттік университеті, Қазақ ұлттық аграрлық университеті, т. б. жоғары оқу орындарының арнайы кафедралары шұғылданады.

Пристли Джозеф

1733-1804жж

Туған жері: Ұлыбритания

Жан Сенебье

1742-1809жж

Туған жері: Швецария

Юлиус фон Сакс

1832-1897жж

Туған жері:Германия

Ян Ингенхауз

1730 -1799жж

Туған жері: Англия

Slide 5 Slide 6

Фотосинтез

Slide 7

Өсімдіктің қоректенуі

Slide 8

Тыныс алу процесі

Slide 9

Өсімдіктерге әсер ететін факторлар

А. Климаттық факторлар:

1. Бастапқы периодты факторлар (жарық, температура) .

2. Туындаушы периодты факторлар (ылғалдылық) .

3. Периодсыз факторлар (кенеттен соққан дауыл: атмосфераның едәуір иондануы, өрттер, су тасқыны) .

Б. Климаттық емес физикалық факторлар:

1. Сулы орта факторлары (оттегі мөлшері, тұздылығы, РН, қысымы, тығыздығы, ағыны) .

2. Эдафикалық факторлар (РН, ылғалдылық, механикалық құрамы, тұздылығы) .

В. Қоректену факторлары:

1. Азықтық мөлшері.

2. Азықтық сапасы.

Г. Биотикалық факторлар:

1. Түр ішіндегі әсерлесулер.

2. Түраралық әсерлесулер.

Slide 10

Назарларыңызға рахмет!


Ұқсас жұмыстар
Өсімдіктің химиялық құрамы
Өсімдіктердің минералды қоректенуі
Агрохимия ғылымының міндеттері мен зерттеу әдістері
Өсімдік химиялық құрамы
Фотосинтез туралы ілімнің даму тарихына қысқаша шолу
Саңырауқұлақтардың көбеюі, морфоло­ гиясы, қоректенуі
Өсімдік ауруларына қарсы қорғау шараларының жүйесі
Саңырауқұлақтардың көбеюі, морфологиясы, қоректенуі туралы ақпарат
Көкөніс дақылдары. Көкөніс шаруашылығы
Қауынның егістіктегі алатын орны
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz