Әртүрлі топтың өкілдері
Презентация қосу
Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университеті
Тақырыбы: Тағамдық басаяқ моллюскилерді ветеринариялық
санитарлық сараптау.Теңіз шаян тәрізділерінің тағамдық
қауіпсіздігін ветеринариялық санитарлық бағалау
Семей 2020 жыл
Жоспар:
Кіріспе
Негізгі бөлім
Антибиотиктер.
Пенициллиндер мен цефалоспориндер.
Тетрациклиндер.
Полиенді – саңырауқұлақтарға қарсы қолданылатын
антибиотиктер.
Аромат қатарының антибиотиктері.
Қорытынды
Пайдаланылған әдебиеттер тізімі
КІРІСПЕ
Анықтама
Антибиотиктер (грекше anti – қарсы, bios - өмір) - өте аз концентрацияда микро-
және тоғышарлар организмін таңдаулы түрде жоятын, әртүрлі организмдердің
(саңырауқұлақтар, бактериялар, жануарлар, өсімдіктер) өмір сүру барысында өндіретін
биологиялық белсенді заттар.
Антибиотиктердің шығу тарихы
Антибиотикалық заттарды қолдану өте ертеде
басталған. Осыдан 3500 жыл бұрын Қытайда
көгерген ірімшік, кейіннен көгерген нан іріңді
жараларды емдеу үшін қолданылғаны туралы
деректер бар. Антибиотиктердің ашылуына
жуықтап келген орыс ғалымы А.Г.Полотебнов.
Ол 1872 жылы пенициллиум
саңырауқұлағының спорының көгінен
дайындалған ұнтақпен іріңді жараны емдегені
туралы хабарлаған. Бірақ, антибиотик эрасы
және антибиотикотерапия А.А.Флемингтің
есімімен байланысты. Ол 1929 жылы
пенициллиум көгінен алынған микробтарға
қарсы әсер ететін зат туралы хабарлады. Ол
затты тәжірибе жүзінде іске асыру үшін одан
кейін де ондаған жылдар керек болды. 1940 А.А.Флеминг
жылы бірінші рет Флори мен Чейн химиялық
таза пенициллинді алды. Ал Ресейде таза
пенициллинді 1942 жылы Ермольева алды
Қазіргі кезде 4000-нан аса антибиотикалық заттар бөлетін
микроорганизмдер туралы деректер бар. Медицина мен малдәрігерлік
салада 60-қа жуық антибиотиктер қолданылады. Олардың жаңа
түрлерін іздестіру ары қарай жалғастырылуда.
Антибиотиктердің классификациясын беру
үшін олардың 4 қасиеттеріне сүйенген жөн:
•Химиялық құрылыстарына;
•Шығу тегіне;
•Әсер ету бағытына;
•Әсер ету механизміне.
Химиялық құрылыстары бойынша оларды 6 топқа
бөлуге болады:
Гетероциклді құрылысы бар антибиотиктер. Өкілдері –
пенициллиндер мен цефалоспориндер;
Алициклді құрылысы бар антибиотиктер. Өкілдері – тетрациклиндер;
Гликозидтер мен аминогликозидтер. Бұл топқа гликозидтер,
аминогликозидтер, макролидтер, полиендер және анзамициндер
жатады;
Ароматты қатардағы антибиотиктер. Өкілі – левомицетин;
Антибиотиктер-полипептидтер. Өкілдері – полимиксин, грамицидин
және т.б.;
Әртүрлі топтың өкілдері. Бұл топқа ісіктерге қарсы қолданылатын
антибиотиктер жатады.
Шығу тектеріне қарай 4 топқа бөлінеді:
Шығу тектеріне қарай 4 топқа бөлінеді:
Саңырауқұлақтардың туындылары. Сәулелі саңырауқұлақтардан –
пенициллиндер, цефалоспориндер; актиномицеттерден –
аминогликозидтер; стрептомицеттерден – тетрациклиндер, макролидтер,
стрептомицин, полиендер;
Бактериялардан алынатын антибиотиктер – полипептидтер;
Өсімдіктерден алынатын антибиотиктер – аренарин, иманин, хинин,
сальвин және т.б.;
Жануарлардың тіндерінен алынатын антибиотиктер – экмолин,
интерферон, әртүрлі сұйықтар, лизоцим.
Әсер ету бағыттарына қарай:
Микробтарға қарсы әсер ететін
антибиотиктер;
Микоздарға қарсы әсер ететін
антибиотиктер
Қорытынды:
Бақылау үшін моллюскаларды іріктеу жоспарын жасау кезінде моллюскаларды өсіру
аймағының фекальды ластану дәрежесінің ауытқуын және теңіз биотоксиндері бар
планктон мөлшерін ескеру қажет. Егер талдау нәтижелері тірі моллюскалардың адам
денсаулығына қауіп төндіретінін көрсетсе, яғни СанПиН 2.3.2 талаптарына сәйкес
келмесе. Микробиологиялық немесе химиялық-токсикологиялық немесе радиологиялық
көрсеткіштер бойынша 1078-01, содан кейін екі еселенген сынамадан қайта зерттеу
жүргізіледі. Екі еселенген сынамадан жүргізілген зертханалық сараптама мен
зертханалық қорытынды негізінде құзыретті орган шаралар қабылдауға және себептері
анықталғанға дейін өндіру ауданын уақытша жабуға тиіс.
Ғылыми зерттеулер кешені негізінде Теңіз моллюскалары сияқты деликатес өнімдерін
ветеринариялық-санитариялық және санитариялық-гигиеналық тұрғыдан сапалы
шығаруды регламенттейтін нормативтік ветеринариялық-санитариялық құжаттаманы
әзірлеу өзекті міндет болып табылады.
.
Пайдаланылған әдебиеттер:
1.1 Дюсембаев С.Т. Ветеринариялық - санитариялық сараптау. Алматы
2013ж, б.510.
2. Дюсембаев С.Т., Серикова А.Т. Ветеринариялық-санитариялық
сараптау практикумы. Семей 2014ж, 260 б.
3. Нұрғалиев Б.Е. Мал және құс өнімдерін ветеринариялық -
санитариялық сараптау. Алматы 2011 ж, б.165.
4. Майканов Б.С., Адильбеков Ж.Ш., Балджи Ю.А., Инирбаев А.К.
Технология, гигиена и ветеринарно-санитарная экспертиза мясо-
молочных продуктов. Астана, 2008 г.
5. Балджи Ю.А. Ветеринарно-санитарная экспертиза и безопасность
продуктов животноводства. Биогенные загрязнители. Астана, 2009 г.
6. Интернет желісі
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz