Жемістер - ағаштардың жемістері




Презентация қосу
Азық-түлік өнімдері үшін
көкөністер мен жануарлардан
алынатын өнімдердің жіктелуі

Орындаған: 3-Топ
Бүгінгі күні біздің
рационымыздың барлық байлығы
сипатталмайтын болып көрінуі
мүмкін. Көптеген тағамдар,
олардың әртүрлі қоспалары мен
рецепттерінің алуан түрлілігі,
көптеген түрлі дәмдеуіштер мен
дәмді күшейткіштер – мұның бәрі
әр түрлі тағам топтарын тудырады
және оларды жүйелеу өте қиын.
Алайда, бұл түрлерді жіктеуге
болады. Диетология ғылымы
дамуымен, біз оның деректерін не
және не үшін жейтінімізді анықтау
үшін қолдануға болады. Сонымен,
негізгі тағамдардың жіктелуі
келесі тізімнен тұрады.
Тағамның табиғаты бойынша
жіктелуі:

1. Өсімдік өнімдері-бұл өсімдіктер бізге беретін тамақ өнімдерінің барлық
түрлері (саңырауқұлақтар мен балдырлар бұған жатпайды). Олардың ішінде
түрлері ерекшеленеді:

• Жемістер-ағаштардың жемістері. Олар көмірсуларға, дәрумендерге, су мен
клетчаткаға бай. Оларды біздің тамақтануымызға қосу арқылы біз өзімізді
энергиямен қамтамасыз етеміз және иммунитетімізді арттырамыз.

• Көкөністер-шөпті өсімдіктердің немесе бұталардың әртүрлі бөліктері. Бұл
тамырлар болуы мүмкін; Мысалы, сәбіз немесе спаржа сияқты сабақтары.
Немесе тіпті көкөніс жапырақтары да болуы мүмкін; Мысалы, қырыққабат
сияқты. Тағамның бұл түрлері ылғал мен дәрумендерге бай, бірақ құрамында
ақуыздар мен майлар аз.
• Жидектер-көптеген бұталар мен шөпті өсімдіктердің жемістері. Олардың қасиеттері
бойынша бұл тамақ топтары жемістерге өте ұқсас, бірақ олардың көпшілігінде органикалық
қышқылдар көбірек болады, бұл ас қорыту жолдары мен тістерге ауырлау болып келеді.

• Жарма және ұн өнімдерін астық түрінде қолданылады. Оларға жарма, бұршақ дақылдары
және басқа да түрлер жатады. Бұл тамақ түрлерінің ерекшелігі-ақуыздың көп мөлшері және
ылғалдылығы аз болғаны. Олар жемістер мен көкөністерге қарағанда біздің денемізге тез
сіңіріледі, бірақ сонымен бірге олар көп қоректік заттарға ие.
• Жаңғақтар-бұл өсімдік тектес тамақ өнімдерінің ең бірегей түрі. Өйткені, оның
ядроларын, жапырақтарын тіпті қабығын да қолдануға болады. Құрамында ақуыздар,
майлар, көмірсулар, дәрумендер және қосалқы заттары бар. Сонымен қатар, жаңғақтар
организмге оңай сіңіріледі. Бір таңқаларлығы, олар әлі күнге дейін біздің рационымыздан
нан өнімдерін алмастырған жоқ.дәмдеуіштер ретінде қолданылатын шөптер.
• Шырындар-көкөністер, жемістер мен жидектердің құрамында қант, дәрумендер мен
қышқылдар ерітілген сұйық құрамды зат. Тағамның бұл түрлері бүкіл организм үшін өте
пайдалы және ас қорыту жүйесіне өте жақсы әсерін тигізеді.
2.Жануарлардан алынатын өнімдер ақуыздарға, майларға
және дәрумендерге бай.

• Ет және субөнімдер – құрлықта өмір сүретін жануарлардың барлық бөліктері-
құстар мен сүтқоректілер: бұлшықеттер, ішектер, сүйек кемігі, қан. Қазіргі заманғы
көп жағдайда пісіру алдында термиялық өңдеуден өтеді, бұл тамақ өнімдерінің осы
топтарын көптеген пайдалы қасиеттерден айырады.

• Жұмыртқа-дамудың алғашқы сатыларында әр түрлі ағзалардың кальцийлі
қабығында орналасқан. Тамақ ретінде құстар мен бауырымен жорғалаушылардың
жұмыртқалары қолданылады. Тағамның бұл түрлері ақуыздар мен майларға бай,
бірақ құрамында көмірсулар аз.
Теңіз тағамдары
• Балық-бұл алдыңғы тармақ сияқты, тек балықтан алынған. Көптеген
қасиеттері бойынша балық өнімдерінің түрлері ет өнімдеріне ұқсас,
бірақ олардың өзіндік ерекшеліктері бар.

• Уылдырық-сол эмбриондар, бірақ тек балықтарда, қосмекенділерде және
өте экзотикалық жағдайларда – моллюскаларда. Тағамның бұл түрлері
майлар мен ақуыздарға өте бай, біздің ағзамызға оңай сіңеді.

• Моллюскалар: кальмар, ұлулар, сегіздіктер, кесек тәрізділер, олар
күнделікті тамақтануда пайдаланылмайтын экзотикалық тағамдар.

• Шаян тәрізділер-лобстер, өзен шаяндары, асшаяндар, оларды тамаққа
бұлшықет тіндерінің кішкене бөліктерін ғана пайдаланады.
Сүт: сүттің өзі, сүзбе, қаймақ, айран, ірімшік
сиықты өнімдер. Оларды күнделікті рационға қосу
өте пайдалы: олар ақуыздар мен майларға бай,
құрамында көмірсулар, дәрумендер және түрлі
ферменттер бар. Әрбір сүт өнімі үйрену қабілетіне
өте тән, сондықтан оның сіңімділігін жеке тексеру
керек.
3. Саңырауқұлақтар.
Азық-түліктің бұл түрлерін бөлек тізімге енгізу керек, өйткені бүгінде ғалымдар
саңырауқұлақтар өсімдіктерге жатпайды деген пікірде. Олардың тағамдық ерекшеліктеріне
ақуыздар мен көмірсулардың көп мөлшері, дәрумендердің болуы және көбінесе күшті улар
жатады, олар тек пісіру кезінде ыдырайды.
4. Балдырлар.
Көптеген қасиеттері бойынша өсімдіктерге жақын, бірақ басқа құрылымға ие. Олар
көмірсулар мен дәрумендерге бай. Олардың басты ерекшелігі-бүкіл адамзатты
тамақтандыруға қабілетті үлкен биомасса. Тек қазір оларды бақшада картоп өсіруден гөрі алу
қиынырақ.
5. Ашытқы және микроорганизмдер.
Олар тәуелсіз тамақ өнімі ретінде емес, адам
тамақтануда қолданатын басқа өнімдерді
жақсартатын қосымша ретінде қолданылады.
Мысалы, ашытқының арқасында біз алкоголь мен
керемет нан аламыз, ал сүт қышқылы
бактериялары біз үшін сүтті ашытады.

6. Бейорганикалық өнімдер.
Оларға ағзадағы барлық химиялық реакциялардың
қалыпты жүруі немесе тамақ сапасын жақсарту
үшін қажет тұздардың, қанттардың және
минералды компоненттердің әртүрлі түрлері
кіреді.Азық-түліктің бұл жіктелуі жалғыз мүмкін
емес, бірақ осылайша тағамның барлық түрлерін
сөрелерге жайып, олардың барлық түрлерін оңай
шарлауға және әр топпен жеке танысуға болады.

Ұқсас жұмыстар
Өсімдік жемістері. Тұқым
Сірке ағаштар тұқымдасы
Өсімдік - тірі организм
Жапырақты ағаштар
Құрамында витаминдері бар дәрілік шикізаттар
Орман тұқым ісі
Жемістер мен тұқымдардың таралу жолдары
Құрамында май, май тәріздес заттары
МАҢЫЗЫ РАУШАНГҮЛДІЛЕР ТҰҚЫМДАСЫ
Құрғақ жемістер
Пәндер