Әртүрлі ара ауруларында ара өнімдерінің ветеринариялық санитариялық сараптау және бағасы




Презентация қосу
Қазақстан Республикасының Білім және Ғылым министрлігі
Семей қаласы Шәкәрім атындағы университеті

Әртүрлі ара ауруларында ара
өнімдерінің ветеринариялық
санитариялық сараптау және бағасы.

Тексерген:
Тексерген:Серикова
СериковаА.Т
А.Т
Орындаған:
Орындаған:Қапезқызы
ҚапезқызыББ
Тобы:ВС-605
Тобы:ВС-605
Жоспар:
Кіріспе
Негізгі бөлім
2.1. Америкалық шіру
2.2. Паратиф
2.3. Асспергилез
Пайдаланған әдебиеттер
Кіріспе
Ара балы ботаникалық шығу тегіне
байланысты гүлді, шіре және аралас балдар (гүл
балы мен шіре балының қоспасы) болып
бөлінеді.
Гүл балы аралардың гүл шырындарын жинау
арқылы өндірілген өнімі. Гүлден алынған бал
монофлорлы (бір гүлден) және полифлорлы
(әртүрлі гүлден) болып бөлінеді.
Америкалық
Америкалық шіру.шіру. Ауру
Ауру қоздырғышы
қоздырғышы
бірінші
бірінші рет
рет осы
осы континентке
континентке
анықталғандықтан
анықталғандықтан осылай
осылай аталған.
аталған. Бұл
Бұл
ауруға шалдыққан ара ұрықтары
ауруға шалдыққан ара ұрықтары есейіп есейіп
қуыршақалды
қуыршақалды немесе
немесе қуыршақ
қуыршақ сатыларына
сатыларына
ауысатын
ауысатын кезеңінде
кезеңінде жаппай
жаппай қырылады
қырылады. .
Қоздырғышы – Bac.liarve микробы. Ауру көбінесе
жаздың екінші жартысында оңтүстік, оңтүстік-шығыс
облыстардың омарталарында жиі ұшырасып, едәуір
экономикалық зиян келтіруде. Індет көзі - ауырған
немесе өлген личинкалар. Ауру бір арадан екіншісіне
ұя тазалаушы, қоректендіруші аралар арқылы, сондай-
ақ омартаға адасып енген аралардан, «барымташы»
аралардан, әр түрлі жәндіктерден, паразиттерден
сондай-ақ ауру ара жанұяларынан алынған кәрез,
көзгенектерді сау ұяларға қоюдан, омарташының
немесе тексеруші мамандардың зоогигиеналық –
санитариялық талаптарды орындамау салдарынан
жұғады.
Аурудың белгілері. Ауру ұрғашы, еркек және жұмысшы аралардың личинкаларына
бірдей залалын тигізеді. Микроб ұяға түскен соң өсіп-өнеді де жеті-он күннен
кейін кәрез ұяшаларының әр жерінде бірлі-жарым ұяшаның жабылмағаны, немесе
аралардың кеміріп ашып тастағаны, сондай-ақ ішінде өсіп қалған өлі личинка
байқалады. Осындай ұяшалар күннен күнге көбейеді де, кәрез беті ала-құла болып,
сау личинкалардың жас мөлшері біркелкі болмай шығады. Кейбір жабық ұяшалар
ойыстанып, қақпақшасы 2-3 жерден тесіледі. Ауруға шалдыққан личинкалар
сарғыш тартып білеуленіп, теңбілденбей қалады. Тіпті 2-3 күн өткен соң күңгірт
тартып, қарая бастайды. Сыртқы терісі жыртылып, қоймалжың шірікке айналып,
ұя түбіне жабысып қалады. Шығарғанда 5-10 сантиметрге дейін сағыздай созылып
күлімсі иіс (ағаш желімі немесе шіри бастаған алманың иісі тәріздес) шығып
тұрады.
Егер америкалық шіру бұл омартада тұңғыш рет, онда да бір ара
жанұясында ғана пайда болғаны анықталса, онда сол ұяның араларын
күкірт түтіні немесе формалинмен уландырып өртейді. Ал ауру
көптеген ара жанұяларын қамтып, етек ала бастаса омартаны бір
жылға карантинге жабады. Барлық ара жанұяларын жаңа немесе
зарарсыздандырылған таза ұяға көшіріп, емдейді.
Басқа омартадағы ара жанұяларының балы сау деп есептеуге болады,
оларды жеке арнайы орындарда сақтайды, аралардан бөлек. Ондай бал
қыс кезінде тоқашнан және кондитерлік өнімдер өндірісінде
қолданылады. Араларды осындай ара балымен қоректендіруге
болмайды.
Паратиф (қылау). Сақа араларды кенеттен қатты мазасыздандырып,
ішін өткізіп, өлімжітімге ұшырататын жұқпалы ауру.Ауру Қазақстанның
қысы ұзақ аймақтарында көбінесе ерте көктемде немесе жазғытұрым
қайталанған суықтардан соң кездеседі. Ауру көзі - ауырған ара
жанұялары, жеке аралар. Бір ұядан екіншісіне кәрез ауыстырғанда,
жалпы суатты пайдаланғанда, аралар адасып басқа ұяларға ауысқанда
жұғады. Кейде ауру ұяның сыз тартып дымқылдануынан, аралардың
лас шалшықтардан су ішуінен (әсіресе қора маңында) де пайда
болады.
Ара өнімдерін ветеринариялық -
санитариялық сараптау және күресу
шаралары. Омартаны таза сумен және тұз
қосылған сумен қамтамасыз етіп, ұя төңірегін
тазалап сыпырып, ара өлекселерін жинап
өртейді. Әр ара жанұясын үстеп қоректендіріп,
жалпы жағдайын жақсартады. Күн сайын бір
литр қант ерітіндісіне қосып 0,2 г
левомицитин, 100 мың ЕД биомицин немесе
200 мың ЕД стрептомицин береді. Омарта
мүліктерін - киім, құрал-саймандарды түгелдей
зарарсыздандырады.
Аспергиллез.Қоздырғышы
Аспергиллез.Қоздырғышы - - аспергилла
аспергилла
тұқымдас
тұқымдас саңырауқұлақтар
саңырауқұлақтар тобы.Ара
тобы.Ара
ұрықтарын,
ұрықтарын, кей
кей жағдайда
жағдайда сақа
сақа араларды
араларды да
да
қамтитын
қамтитын жұқпалы
жұқпалы ауру.
ауру.
Аспергиллез
Аспергиллез
Аурудың белгілері ауру қыстың аяқ шеніне қарай немесе ерте көктемде
байқалады. Личинкалар барлық өсу сатыларында да ауруға шалдығып,
қоңырқай тартады да ақыры өліп тынады. Қоздырғышы ара ұрықтарының
желке тұсынан жарақаттап, бүкіл мойын, көкірегіне ауысады, өлген
личинкалар семіп, кішірейіп кетеді. Зақымдаушы саңырауқұлақтың тегіне
қарай өлген личинкалардың денесі әр түсті болады (ақ сары, жасыл, қара).
Ал сақа аралар ауырғанда денесін үлбіреген ақ мақта тәрізді түк жауып
кетеді. Мұндай ауру, әсіресе ерте көктемде ұясының іші ылғал ара
жанұяларына тән.
Ең алдымен, ұяны құрғақ ұстау керек. Ауырған семьяларда
саңырауқұлақтар өсіп, көгерген кәрездерді, қымтауға қойылған
заттарды түгел ауыстырып, араларды 67 % қант ерітіндісімен
қоректендіреді. Аспергилл саңырауқұлатары адамға да қауіпті.
Сондықтан ауырған ара жанұяларын тексергенде омарташы
тазалық сақтап, ауыз, мұрынын ылғал дәкемен жауып алғаны
дұрыс.
Зақымданған омартаны көзін жояды немесе жоғарғы
температурада воскқа өңдейді. Ұялардың көгерген
материалдарын алмастырады. Ұяларды қысқартып, жылытады.
Аралардың азықтандыруын күшейтеді. Негізгі аурудың алдын
алу шаралары бойыншаомарталарды құрғақ жерлерге
орналастырады. Қыс пен көктемде ұяларда ылғалдылықты
қадағалап отыру керек.Бал, воск, ұялар мен барлық құралдарды
зарарсыздадырады.
Пайдаланған әдебиеттер:
1.1 Дюсембаев С.Т. Ветеринариялық - санитариялық сараптау. Алматы
2013ж, б.510.
1.2 Дюсембаев С.Т., Серикова А.Т. Ветеринариялық-санитариялық сараптау
практикумы. Семей 2014ж, 260 б.
1.3 Нұрғалиев Б.Е. Мал және құс өнімдерін ветеринариялық -
санитариялық сараптау. Алматы 2011 ж, б.165.
1.4. Майканов Б.С., Адильбеков Ж.Ш., Балджи Ю.А., Инирбаев А.К.
Технология, гигиена и ветеринарно-санитарная экспертиза мясо-молочных
продуктов. Астана, 2008 г.
1.5. Балджи Ю.А. Ветеринарно-санитарная экспертиза и безопасность
продуктов животноводства. Биогенные загрязнители. Астана, 2009 г.
1.6. Ю.А.Балджи, Б.Ж.Айтқожина Ластанған мал өнімдерінің қауіпсіздігі
және ветеринариялық-санитариялық сараптамасы. Астана 2010 ж.-147 б.
1.7.Шуклин Н.Ф., Қырықбайұлы С.К., Жумагелдиева А.А., «Экспертиза
доброкачественности и радиационной безопасности продуктов. Их
стандартизация и сертификация». Т. 1,2,3, Алматы, КазНАУ 2011г.

Ұқсас жұмыстар
Ара шаруашылығы өнімдерін аралардың бактериалы және вирсуты ауруларына байланысты ветеринариялық санитариялық сараптау мен санитариялық бағалау, қарсы күресу және алдын алу шаралары
Тауық жұмыртқасының құрылысы
ВЕТЕРИНАРИЯЛЫҚ САНИТАРИЯЛЫҚ САРАПТАУ пәні
БАЛДЫҢ ВЕТЕРИНАРИЯЛЫҚ - САНИТАРИЯЛЫҚ САРАПТАМАСЫ
ХЛОРОРГАНИКАЛЫҚ ЗАТТАРҒА ВЕТЕРИНАРИЯЛЫҚ САНИТАРИЯЛЫҚ САРАПТАУ
Маринадталған орамжапырақтың санитарлық бағасын бағалау
Балдың сапасын анақтау
Балық шаруашылығы өнімдерін балықтың вирустық ауруларына байланысты ветеринариялық санитариялық сараптау мен санитариялық бағалау, қарсы күресу және алдын алу шаралары
Дерматомикоз ауруын балау, дауалау және күресу шараларын ұйымдастыру
Құс шаруашылығы өнімдерін инфекциялық аурулар кезінде ветеринариялық - санитариялық сараптау. Құс шаруашылығы өнімдерін инвазиялық аурулар кезінде ветеринариялық - санитариялық сараптау
Пәндер