Балық өнеркәсібі
Презентация қосу
Азық түлік өндірісі үшін
көкөністер мен
жануарлардан алатын
өндіріс түрлері
ТПП 19-20
Тамақ өнеркәсібі-тамақ өнімдерін дайын түрде
немесе жартылай фабрикаттар түрінде, сондай-ақ
сусындар, темекі өнімдері, кейбір жіктеулерде сабын
мен жуғыш заттар (май өндірісінде) өндіретін
өнеркәсіптік салалар тобы. Тамақ өнеркәсібі
кәсіпорындары шикізатты жинаумен, оны қайта
өңдеумен және түпкілікті тұтынушыға жеткізуді
ұйымдастыруға болатын түрге жеткізумен
айналысады; ол халықтың тамақ өнімдеріне деген
негізгі қажеттіліктерін қанағаттандыру үшін өнім
өндіруге бағытталған.
Агроөнеркәсіптік кешен жүйесінде тамақ
өнеркәсібі шикізат жеткізуші ретінде ауыл
шаруашылығымен және саудамен тығыз
байланысты.
Халықаралық стандартты салалық
сыныптамада тамақ өндірісі өңдеу
өнеркәсібінің бөліміне жатқызылған, онда
тамақ өнімдерінің өндірісі (коды 10),
сусындар өндірісі (11 және темекі
өнімдерінің өндірісі (12) бөлінген; тамақ
өндірісінің кіші бөлімінде 13 сала бөлінген:
Ет өнеркәсібі
Ірі қара малдың, шошқаның, құстың, қоянның
және т.б. етін шикізат ретінде пайдаланатын
сала бастапқы өңдеу процесі жануарларды сою
болып табылады, содан кейін ет құлайды, яғни
оны сүйектен ажыратады.Өнімнің бір бөлігі
тікелей тамаққа пайдалануға арналған, ал
екіншісі шұжық, ысталған ет, консервілер, мал
азығы, дәрі-дәрмектер (инсулин, гепарин),
мамық пен қауырсыннан жасалған бұйымдар,
желім, желатин өндірісіне жіберіледі.Егер
энергияны, пестицидтерді, жемшөпті, топырақты
және жаңартылмайтын ресурстарды
пайдалануды ескеретін болсақ, онда ең тиімдісі
— құс етін өндіру, ал экономикалық тұрғыдан
тиімсіз-сиыр еті.
Балық өнеркәсібі
Балық және теңіз өнімдерін өндіруді, оны
өсіруді (балық өсіруді) және олардан Тамақ
өнімдері мен басқа да компоненттерді өндіруді
қамтитын сала.Балық өнеркәсібі
кәсіпорындарының өнімдері жаңа піскен,
тұздалған, ысталған балық, консервілер,
уылдырық, теңіз өнімдері (мұздатылған және
консервіленген) болып табылады. Балық
компаниялары қызметінің тағы бір бағыты —
ауылшаруашылық жемдерін, фармацевтикалық
фирмалар үшін компоненттерді өндіруге
арналған шикізат өндірісі.
Балық шаруашылығы секторлары
Коммерциялық сектор құрамына: жабайы аулаун
өсіру, және сол өнімді сату мақсатымен
тасымалдаумен айналысатын жеке тұлғалар мен
кәсіпорындар кіреді. Сонымен қатар, жоғарыда
аталғанға қоса «теңіз өнімдерінің өнеркәсібі» ретінде
аталып, інжу сияқты азық- түлікке жатпайтын
заттарды да өндіреді. Дәстүрлі сектор: байырғы
адамдардың дәстүрлеріне байланысты шығаратын
өнімдерімен байланысты жеке кәсіпкерлер мен
кәсіпорындар жатады. Рекреациялық сектор:
алынған балық өнімдерін сату мақсатымен емес,
спорт немесе демалу мақсатында қолданатын жеке
кәсіпкерлер мен кәсіпорындар кіреді.
Жемістер мен көкөністерді өңдеу өнеркәсібі
Ол барлық қосымшаларға арналған жеміс-көкөніс
ингредиенттерінің кең спектрін өндіруге
мамандандырылған. Бұл консервіленген және
мұздатылған жемістер мен көкөністер, пісіру
өнеркәсібіне арналған жартылай фабрикаттар,
балалар тағамы, шырындар және т. б. болуы
мүмкін.Көкөністерді өңдеудің негізгі түрлері және
олардың пайызы:консервілеу-45 %;кесу-10
%;мұздату-15%.Жеміс үшін:шырындар-75 %;кесу /
кептіру — 13 %;консервілеу-10 %;мұздату-2 %.
Май өнеркәсібі
Май өнеркәсібі өсімдік шикізатын өңдеумен
айналысады. Шығу кезінде майлар (күнбағыс,
рапс, зығыр және т. б.) және маргарин тамақ үшін
алынады, сонымен қатар техникалық
жағармайлар, пластикалық толтырғыштар,
тұрмыстық химия, косметика және жеке гигиена
(кремдер, сабындар және т. б.) өндіруге арналған
компоненттер шығарылады.)
Сүт индустриясында сүт –
өндіріске арналған шикізат. Кәсіпорындар өнімдердің кең
ассортиментін шығарады: ашытылмаған (май, балмұздақ
және т. б.) және ашытылған өнімдер (ірімшіктер, айран,
йогурт және т. б.), консервіленген және құрғақ сүт, казеин
және т. б.Әлемнің барлық дерлік елдерінде сүт өнімдерінің
өзіндік өндірісі бар. Шет мемлекеттердегі үлкен көлемді
қайта өңдеу зауыттарының көпшілігі шектеулі өнім
ассортиментіне мамандандырылған. Бірақ Шығыс Еуропа
мен Ресей елдерінде сүт өнімдерінің көптеген түрлерін
шығаратын ірі өндірістер жиі кездеседі.
Ұн өнеркәсібі өңдеу
Ұн тарту өнеркәсібі-дәнді дақылдардан (қара бидай,
бидай, арпа және т.б.) және бұршақ дақылдарынан ұн
өндірумен айналысатын тамақ өнеркәсібінің негізгі
салаларының бірі. Өндіріс технологиясы үш кезеңнен
тұрады:астықты сепараттау, жуу, қабыршақтау,
ұсақтау;ұнға ұнтақтау;пакеттерге орау.Ұн сатылымға
шығарылады немесе шикізат ретінде наубайханалар
мен кондитерлік фабрикаларға жіберіледі.Ұн тарту
кәсіпорындары дәнді дақылдардың өнімділігіне
байланысты, өйткені түпкілікті өнімнің өзіндік
құнының 80% - ын шикізаттың бағасы құрайды.
Крахмал өнеркәсібі өңдеу
Бұл саланың негізгі өнімі-өсімдік материалдарынан
(картоп, бидай, жүгері және кассава) жасалған
крахмал. Өнімнің қосымша түрі-патока және жеміс
сироптары.Егер сіз крахмалдың басқа түрлерімен
салыстырсаңыз, картоп калориясының төмендеуімен
және құрамдағы минералдардың көбеюімен
сипатталады. Крахмал бөлшек саудада сатылады,
шұжық (18,2 %), жеміс желе (12,3%) өндірісінде
қолданылады.Оның тағы бір қолданылуы — қағаз
шығару (3,7 %), декстрин, фармацевтикада қолдану
(таблетка ингредиенті, ұнтақ).
Нан-тоқаш өнеркәсібі
Нан пісіру өндірісі ежелгі қызмет түрлерінің
бірі-нан өнімдерін өндірумен айналысады.
Қант өндірісі — қант қызылшасы мен қант
құрағынан кристалды ақ ұнтақ қант және
шақпақ-қант өндіру. Біздің елімізде қант
құрамында 17,5% қант болатын қант
қызылшасынан өндіріледі. Қант өндірісінің
негізгі процестері: қызылшаны жуу, жапыр
ақшалап турау, диффузиялық аппараттарда
өңдеу, диффузиялық шырынды тазарту
(дефекация, сатурация, сульфитация),
тазартылған шырынды булау, қою шырынды
құрғақ заттары 92,5% болғанша қайнату,
центрифугалау, ұнтақ кептіру, салқындату;
мұның нәтижесінде ұнтақ қант алынады
кесек қант құмшекер қанттан жасалады.
Кондитер өнімдері – әдетте, құрамында
қанты көп тағамдық өнімдер. Кондитер
өнімдерінің жүздеген түрлері бар.
Технологиясына және оған жұмсалатын
шикізат түріне қарай негізгі екі топқа (қантты
және ұнды) бөлуге болады. Қантты түріне
карамель, кәмпит, шоколад, жеміс-жидекті
кондитер өнімдері жатады. Ұннанжасалатын
кондитер өнімдеріне печенье, пряник, торт,
кекс, орама (рулет), вафли, т.б. енеді.
Макарон тағамдары құрамында
белогы көп жоғары сортты ұннан
жасалады. Макарон тағамдары:
түтікшелі (макарондар, рожки),
фигуралы (алфавит, жұлдызшалар,
қауашақтар, құлақшалар,
шығыршықтар тәрізді т.б.), вермишель
(кәдімгі жұқа және өрмек, бантиктер
тәрізді т.б.), кеспе сияқты түрлерге
бөлінеді. Макаронның дәмдік
Назарларыңызға рахмет!!!
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz