Ірі қара малдың спорадикалық энцефаломиелиті




Презентация қосу
Ірі қара малдың спорадикалық
энцефаломиелиті
Орындаған:Төленді А.
Қонқабай П.
ВС-313
Қабылдаған:Ромашев.Қ.М
Жоспары:

• I.Кіріспе
• II.Негізгі бөлім
• 1. Аурудың сипаттамасы.
• 2. ІҚМ спорадикалық энцефаломиелиті
қоздырушысының сыртқы ортаға
төзімділігі.
• 3. Өтуі мен симптомдары.
• III.Қорытынды.
• IV. Пайдаланылған әдебиет
1. Аурудың сипаттамасы

• Ірі қара малдардың спорадикалық
энцефаломиелиті /орыс. спорадический
энцефаломиелит КРС, лат.
Encephalomyelitis bovum/ –
энцефаломиелитпен, пневмониямен,
таралатын серозды-фибринозды
плевритпен, пеританитпен және
полиартритпен мінезделетін жұқпалы
ауру.
Тарихи деректер.
• Бұл ауру АҚШ-та, Италияда, Венгрияда,
Чехияда, Германияда, Жапонияда,
Австралияда және т.б. елдерде
кездеседі. ТМД елдерінде кездеспейді.
Жас малдардың өлім көрсеткіші – 50-
80% , ересек малдарда өлім көрсеткіші
– 10-20%.
2. ІҚМ спорадикалық энцефаломиелиті қоздырушысының сыртқы ортаға төзімділігі.

• Қоздырушысы. орнитоз, лимфогранулема және
трахома (ОЛТ) топтарына жататын микроорганизм.
Қоздырушысының элементарлық денешіктері
сферикалық түрде болады, көлемі 300-400 нм. Олардың
бірқабатты немесе екіқабатты қабықшалары болады.
• Төзімділігі. Қоздырғыш 560С температура 10 мин.
өлтіреді. 2% сілті ерітіндісімен, 1% карбол карбонат
ерітіндісімен, 5%креозол ерітіндісімен өңдегенде 10-20
мин. өледі. Қоздырушыны тауық эмбрионында,
бұзаудың бүйрек торша өсіндісінде және
клеткаларында 5-7 күнде өседі. Зертханалық
жануарлардан ақ тышқандар мен теңіз шошқалары
сезімтал келеді.
Індеттік деректер.
• Табиғи жағдайда ауруға тұқымы мен жасына
қарамай барлық ірі қара малдар сезімтал, бірақ
1 жасқа дейінгі төлдер өте сезімтал. Ауру
қоздырушысының бастауы – ауру жануарлар.
Олар қоздырушысыны сыртқы ортаға танаудан
аққан сорамен, несеппен және нәжіспен
шығарады. Ауру спорадикалық өтеді. Жылдың
кез-келген мезгілде өтеді, көбінесе
тасымалдаудан кейін, тез салқындап, азығы
және күтімі нашарласа шығады.1 жыл бойы
ауырып жазылған жануарлар қайта ауырмайды.
Алдын алу және күресу шаралары
• Алдын алу шараларына арналған арнайы
биопрепараттар жоқ. Негізгі күресу жолы –
ауру жануарларды оқшаулап емдейді және ауру
малдар тұрған қораларды дұрыстап
дезинфекциялайды. Карантинді ауру
жануарлар табылған шаруашылыққа ғана
қояды. Оны соңғы аурудан кейін 21 күннен
кейін алып тастайды. Сүтті пастерлейді. Өлген
және күдікті жануарлардың етін пісіргеннен
кейін қолданады, өлген жануарлардың ішкі
мүшелерін утильге жібереді.
3.Өтуі мен симптомдары
• Клиникалық белгілері. Жасырын кезеңі 4-
27 күн. Жануарларда дене қызуы 39,5- 41,50С
көтеріледі. Қызба жануар өлгенше немесе
жазылып кетсе 4-10 күн бойы сақталады.
Өзіне тән жіті түрде өткенде : танаудан
кілегейлі сора ағады, жөтел, жоғарғы тыныс
жолдарының ісінуі және катаральды
пневмония байқалады. Аурудың 2-3 күндері
орталық нерв жүйесінің зақымдауы
байқалады – күрт күйзеледі, жүру қозғалысы
бұзылады, опистотонус жағдайға түседі.
• Ауру ауыр түрде өтсе мал жатып қалады, кейде күйіс
қайыру бұлшықеттері мен тілі салданады. Жануарда
орталық нерв жүйесінің зақымдану белгілері
байқалған соң 2-7 күнде өліп қалады. Ауру жітіден
төмен өткенде бұл жерде фибринозды плеврит пен
перитонит дамиды, буындары зақымданады және ас
қорыту мүшелерінің қызметтері бұзылады. Бұл
белгілер дамып, жануар аурудың 7-15 күндері өліп
қалады. Аурдың жеңіл түрінде жануарларда қысқа
мерзімді дене қызуы көтеріледі және тыныс алу және
ас қорыту мүшелерінің қызметтерінің бұзылуы
байқалады. Жануарлар 10-15 күнде жазылып кетеді.
• Балауды клиникалық белгілеріне қарап қояды.
Зертханалық зерттеу тауық эмбрионына және теңіз
шошқаларынан қоздырғышты өсіреді. Ретроспективті
балауды ауырып жазылған жануарлардан КБ
реакциясы арқылы антиденелерді тауып қояды.
Пайдаланылған әдебиет
• 1.Экспертиза доброкачественности и радиационной
безопасности продуктов, их стандартизация и
сертификация. Т. 1,2,3. Издательство «CREDOS».
Алматы 2008г., под редакцией Н.Ф. Шуклина.
• 2. М.Ф. Боровков, В.П. Фролов, С.А. Серко.
Ветеринарно-санитарная экспертиза с основами
технологии и стандартизации продуктов
животноводства. Издательство «Лань». Санкт-
Петербург – Москва. Краснодар. 2007г.
• 3. Королев Н.С. Микробиология продуктов
животного происхождения, Москва, агропромиздат,
1985

Ұқсас жұмыстар
Шыбындар тобы
Ірі қара мал өлексесін сойып - зерттеу және хаттама құрастыру
ІНДЕТТІ АУРУЛАРДА ҰША
Мал терісін сыпыруға арналған жабдықтар
Әр түрлі малдарды сою технологиясы
Малды союға дайындау
Мал сою технологиясы
Сойыс малдарын тасымалдау кезіндегі ветеринарлық талаптар
Малды сою технологиясы. Малды лажсыз сойғанда етті ВСС және санитарлық мәні бар өзгерістер
Сүтті тұқым
Пәндер