Тамақтану физиологиясы




Презентация қосу
Тамақтану физиологиясы
Салауатты Денені шынықтыру
өмір салты
элементтері

Жақсы эмоциялар

Рациональдық
тамақ тану
Салауатты
өмір салты

Зиянды аттардан Таза экология
бас тарту

Жеке гигиена
Тағамдық заттар

Көмірсу
Белок

Май Витаминдер

Су
Минералды заттар
БЕЛОК
-клетка негізін құратын құрылыс материалы
-қоректік заттар түзілуі,ферменттердің
қатысумен жүреді

Белоктар түзілуі бойынша бөлінеді:
Өсімдіктік: күріш, соя, жарма, бұршақ, нан т.б.
Жануарлық: ет, балық,сүт, жұмыртқа т. б.
Адамның күнделікті
тамағында белок мөлшері
30%тен кем болмағаны
жөн.Белок-қуат қоры.1г
белок тотықса,денеде
4.1ккал,яғни 17.17 к.джоуль
жылу пайда болады
Көмірсу

- энергия көзі
1г көмірсу тотықса 4.1
ккал энергия бөлініп
шығады
Адамға тәулігіне 450-
500г көмірсу қажет
Көмірсу түрлері:

• Қанттар ( глюкоза, фруктоза, лактоза ): балда,
жеміс-жидекте, сүтте,қантта, конфетта болады.
• Крахмал: картоп, ұн, тары, жарма, макарон
өнімдері
• Клетчатка : кебек, орамжапырақ, сәбіз,
баклажан т.б
Майлар
-энергия көзі, жылуды сақтайды

:Майлар түзілуі бойынша:
Өсімдіктік:күнбағыс майы, бүрген
майы, зәйтүн майы,соя майы,т.б
Жануарлық:сары май, шошқа майы,
тауық майы т.б.
ВИТАМИНДЕР
-организмнің иммунитетін жақсартады
-органдардың жұмысын қадағалайды

витамин жетіспеушілігі -ГИПОВИТАМИНОЗ

Витаминдердің көбейіп кетуі -
ГИПЕРВИТАМИНОЗ
Витаминдердің болмауы - АВИТАМИНОЗ
МИНЕРАЛДЫ ТҰЗДАР
Макроэлементтер:
Темір – гемоглобин
құрамына кіреді Микроэлементтер
Калий - суды Йод – қалқанша
шығарады безінде болады
Натрий –суды ұстап Фтор сүйектің
тұрады түзілуіне ұатысады
Кальций сүйектің,тістің Магний – белок
синтезіне қатысады
Фосфор түзілуіне
қатысады
Су
-барлық органдар мен ткандардың құрамына кіреді
-тағамдық заттардың сіңірілуіне қатысады

Ересек адамның дене салмағының 60-70% су

Тәулігіне қажетті су мөлшері 2…2,5
Оның сусын түрінде 700-1700мл
түрінде,ал тағам қүрамымдағы су
түрінде 800-1000мл түрінде,
эндогенді су 200-300мл түрінде
болады
Рациональды тамақтанудың 3
принципі бар
1.Энергетикалық тепе- теңдік

2.Тамақтанудың әртүрлігі.

3. Тамақтану режимі.
1.Энергетикалық тепе-теңдік.

• Ағзада қорытылып сіңірілген ас энергия көзі болып табылады,ал
энергия бұлшық еттердің жұмысына,ағзада температураның
қалыпты сақталуына және адамның жасушалары мен мүшелерінің
пайда болуын қамтамасыз ететін жасушалардың жаңаруына
себепші болады
• Әр адам күніне қанша эергия жоғалтса,сонша энергия алу керек,ол
ағзадағы энергетикалық тепе теңдіктің сақталуын қамтамасыз.
• Егер адам энергетикалық шығынның орнын толтыратын калория
алмаса ,онда жүдеулік болады.
• Егерде ағзаға тамақ арқылы түскен эергия,энергетикалық
шығынынан көп болса,онда семіздік болады
ДИСТРОФИЯ
Семіздік

БУЛИМИЯ АНОРЕКСИЯ

– тәбеттің кенеттен –психикалық бұзылыс,
тыс жоғарылап кету организм тамақты қажет етіп
ұстамаларымен тұрсада ,әдейілеп тамақ
түсіндірілетін жемеуін айтамыз
психикалық жағдай
Оқушы баланың энергетикалық шығыны (дене салмағы 50 кг)

Сон 9 часов 9 х 0,83 х 50 373,5

Прием пищи 2,5 часа 2,5 х 1,4 х 50 175
Письмо 4 +1 часов 5 х 1,7 х 50 425
Чтение вслух 1час 1 х 1,5 х 50 75
Подметание пола 0,5 часа 0,5 х 2,4 х 50 60
Мытье посуды 1час 1 х 2,1 х 50 105
Беседа стоя 2 часа 2 х 3,15 х 50 315
Ходьба по ровной дороге 2,5 часа 2,5 х 3,2 х 50 400

Физкультура (бег трусцой) 0,5 часа 0,5 х 6 х 50 150
Итого за 24 часа (сутки) 2078,5 Ккал
2. Тамақтанудың әртүрлігі

Егерде тамақтың бір түрімен ғана тамақтанса онда адамда
дене салмағы төмендеп кетеді жәнеде көптеген
бұзылыстарға алып келеді.Сондықтанда тағам құрамында
белок,май,көмірсу,витаминдер күнделікті тамақпен
организмге түсіп тұру қажет.
3 реттік тамақтану:

• танертеңгілік ас - 30%,

• түскі ас - шамамен 50%,

• кешкі ас (ұйықтар алдында 1-2
сағат бұрын)-20%

Ұқсас жұмыстар
Ашығу мен тойыну орталықтары
АДЕКВАТТЫ ТАМАҚТАНУ
Өсімдік физиология - сының даму
Қоздырғыш тіндердің физиологиялық қасиеттері
БАЛАЛАРДЫ ТАМАҚТАНДЫРУ
САЛАУАТТЫ ӨМІР САЛТЫНЫҢ ҚАЗІРГІ КЕЗДЕГІ ӨЗЕКТІ МӘСЕЛЕЛЕРІ
Хирургиялық науқастардың тамақтануы
Ашығу мен тойынудың физиологиялық негіздері
Стресстен туатын аурулар
Көз - оптикалық жүйе
Пәндер