Асқазан сөлінің патологиялық құрамдас бөліктер


Slide 1

ТАҚЫРЫБЫ: “Асқазан сөлінің патологиялық құрамдас бөліктер”

ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТІРЛІГІ

ҚАЗАҚ-РЕСЕЙ МЕДИЦИНА УНИВЕРСИТЕТІ

Орындаған: Балмуханова Ж.

Тексерген: Байбулова М.

Топ: 204 А ЖМ

Slide 2

ЖОСПАР:

Кіріспе бөлім

Негізгі бөлім

2. 1. Асқазан дамуы және құрылысы

2. 2. Асқазан сөлінің паталогиялық құрамдас бөліктері

3. Қорытынды

Slide 3

АСҚАЗАН.

Асқазан организмде бірқатар маңызды қызметтерді атқарады. Олардың ішіндегі ең негізгісі - секреторлық қызмет. Бұл - бездердің асқазан сөлін бөліп шығаруынан көрінеді. Оның құрамына пепсин, химозин, липаза ферменттері, сондай-ақ тұз қышқылы мен шырыш жатады.

Slide 4

ДАМУЫ.

Асқазан, құрсақ ішілік дамудың 4-ші аптасында пайда болады. Ал екінші айдың кезінде оның барлық негізгі бөлімдері қалыптасады. Асқазанның бірқабатты призмалық эпителийі ішек түтігінің энтодермасынан жетіледі. Асқазан шұқырлары ұрықтың дамуының 6-10-шы аптасынды түзіледі, ал бездер асқазан шұңқырларының табанында бүршіктер түрінде пайда болады, қарқынды өсе келіп, одан әрі шырышты қабықшаның меншікті табақшасында орналасады. Ең әуелі оларда - париетальдық жасушалар, одан соң - басты және шырышты жасушалар қалыптасады. Дәл осы кезде (6-7 апта) мезенхимадан алдымен - бұлшық етті қабықшаның айналмалы қабаты, содан кейін - шырышты қабықшаның бұлшық ет табақшасы дамып шығады. 13-14 аптада бұлшық етті қабықшаның сыртқы бойлай және сәл кейінірек ішкі қиғаш қабаты түзіледі.

Slide 5

Құрылысы.

Slide 6

құрылымы.

Slide 7 Slide 8

Асқазанның қабырғасы шырышты қабықшадан, шырыш асты негізден, бұлшық етті және сірі қабықшадан тұрады. Асқазанның шырышты қабықшасының беті онда үш түрлі түзілім: қатпарлардың, алаңдардың және шұңқыршалардың болуының салдарынан тегіс емес. Асқазан қатпарлары шырышты қабықшадан және шырыш асты негізден құралады. Асқазан алаңдары шырышты қабықшаның өзара атыздар (жыралар) арқылы бөлектенген аймақтары болып келеді. Асқазан мен шұңқыршалардың шырышты қабықшасының бетін жауып тұрған эпителий - бір қабатты призмалық. Бұл эпителийдің өзгешелігі - оның бездік сипатында, асқазанның барлық үстіңгі эпителиоциттері үнемі мукоидты (шырыш тәрізді) секрет бөледі. Ол ас түйіршіктерінің механикалық әсерінен ғана емес, сонымен бірге асқазан сөлінің химиялық ықпалынан қорғайды.

Slide 9

Шырышты қабықшаның меншікті табақшасында араларында борпылдақ талшықты дәнекер ұлпаның жұқа қабатшалары жатқан асқазан бездері орналасқан. Онда әрқашан азды - көпті мөлшерде диффуздық инфильтраттар түріндегі немесе, көбінесе асқазанның ұлтабарға өтер тұсында орналасатын, солитарлық (жекелеген) лимфа түйіндері түріндегі лимфа элементтерінің шоғырлары бар.

Шырышты қабықшаның бұлшық етті табақшасы жазық бұлшықет ұлпасынан түзілген үш: ішкі және сыртқы айналмалы және ортаңғы бойлық қабаттан тұрады. Асқазан бездерінің үш түрін ажыратады, олар: меншікті, пилорикалық және кардиальдық бездер. Саны жағынан асқазанның меншікті бездері көп. Олар асқазанның денесі мен түбінде орналасады (фундальдық) . Кардиальдық және пилорикалық бездер асқазанның сол аттас бөліктерінде орналасқан.

Slide 10

Асқазанның шырыш асты негізі құрамында эластиқалық талшықтардың көп мөлшері бар, борпылдақ пішінделмеген дәнекер ұлпадан тұрады. Онда артерия және вена өнімдері, лимфа тамырларының торы шырыш асты нерв өрімі орналасқан.

Асқазанның бұлшықетті қабықшасы оның түбінде нашар жетіліп, денесінде жақсы білінеді де, кіре берісінде ең жоғарғы даму шегіне жетеді. Бұлшық етті қабықшада жазық (тегіс) бұлшықет жасушаларынан түзілген үш қабатты ажыратады. Бұлшық етті қабықшаның қабаттары арасында бұлшық ет аралық нерв өрімі және лимфа тамырларының шоғыры қоныстанады.

Асқазанның сірі қабықшасы оның қабырғасының сыртқы бөлігін құрайды

Slide 11

Асқазан сөлінің негізгі ферменттері

Пепсин

Химозин

Жұмыртқа және ет құрамындағы нәруызды оңай, ал сіңір және шеміршек нәруыздарын өте баяу ыдыратады.

Химозин немесе ұлтабар ферменті асқазанда сүтті ірітеді. Химозин баланың асқазан сөлінде болады.

Олар нәруыз молекулаларын аминқышқылдарына дейін ыдыратады.

Slide 12

Асқазан сөлі ферменттері белсенді әсер ету үшін

Температурасы 37 С болуы

Тұз қышқылы беретін қышқыл орта қажет

Асқазан сөлінің құрамындағы тұз қышқылы тағаммен түсетін микробтарды өлтіреді әрі талшықты асты жұмсартады.

Қышқыл асқазан сөлін тек тамақ ішкен кезде асқазан бездері бөледі.

Slide 13 Slide 14

Шартты рефлекс байланысты сөл

Тамақ ішуден біраз уақыт бұрын бөліне бастайды.

Тәбет ашатын сөл

Тәбет ашатын сөл асқазанды тамақ қорытуға алдын ала дайындайды және оның қалыпты жұмысының маңызды шарты болып табылады.

Slide 15

Күрделі рефлекстік кезең

Тамақ ішу кезінде сөл бөліну асқазан секрециясының күрделі рефлекстік кезеңін құрайды. Осы кезеңде асқазан сөлі шартсыз және шартты рефлекстер жиынтығына бөлінеді.

Slide 16

Нейрогуморальдық сөл бөліну

Асқазанның сілемейлі қабығының механикалық тітіркенуі, сондай-ақ асқазаннан қанға сіңірілетін химиялық заттар есебінен асқазан сөлінің бөлінуі секрецияның нейрогуморальдық кезеңін құрайды.

Гастрин гормоны түзіледі. Ол қанға сіңіп, қарын бездерінің секрециясын күшейтеді

Сілемейлі қабық көптеген қатпар түзеді. Әрбір мм2-нде, шамамен, 100 қарын безі орналасады.

Slide 17

Сілекейдің құрамындағы фермент

Амилаза

Лизоцим

Көмірсуларды ыдырататын фермент

Сілекейдің құрамында бактерияларды жояды.

Slide 18

Асқазан сөлінің бұзылу түрлері және көріністері

Пайда болу тетіктері

Гиперсекреция

Асқазан, ішек ауруларының дамуында маңызы жоғары (ойық жара ауруы, шырышты қабықтың жалағы, гипертрофиялық гастрит ж. Көпт. Б. ) .

Төс астында жиі ауыру сезімімен, жүрек айну, қайталанған құсу, асқазаннан ішекке тағамның өтуі баяулауымен көрінеді, сөйтіп ішектік асқорытудың бұзылуын туындатады.

Іргелік немесе энтерохромафиндік жасушалар массасының, тұқым қуалайтын, ұлғаюында.

Кезбе жүйкесі межеқуаты жоғарылағанда.

Асқазанның шыға беріс бөлігінің созылуында (босатылуының бұзылуы) .


Ұқсас жұмыстар
Балалардың Гастрит, гастродуодениті
Жылқыдағы асқазанның құрамын зерттеу
Ойық жара ауруы этиологиясы
Асқазан сөлі
Асқазан микрофлорасы
Асқазан жəне ұлтабар ойық жара ауруы
Медицинадағы изотоптар
НЕГІЗГІ БӨЛІМ АСҚАЗАН ОЙЫҚ ЖАРАСЫ
Ойық жара дамуында Hp(хелико-бактер) ролі
Ішкі шырышты және шырыш асты қабаты
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz