Астық массасын сақтаудың негізгі тәсілі - үйіндіде сақтау




Презентация қосу
Сактау тәсілдері негізінен астық массасының физикалық және
физиологиялық қасиеттеріне негізделінеді.

Кез келген сақтау тәсілінің таралуы елдің техникалық,
экономикалық даму деңгейіне, климат ерекшеліктеріне және басқа
да жағдайларға тәуелді.
Астық өндірудің маусымдылығы және оның жыл бойы тұтынылуы,
әрі азық-түліктік, мал азақтық және тұқым қорын жасау қажеттілігі,
халық шаруашылығында астықтың бір тобын күнделікті қажетке
тез жұмсауға немесе тұтыну орындарына жеткізуге, басқаларын
ұзақ уақыт бойы сақтауға әкеп соғады.
Астықты:
Уақытша (қысқа мерзімде)
2. Ұзақ сақтауға (ұзақ мерзімде) болады.

Біріншісінің ұзақтығы – бір тәуліктен 1-2 айға;
Екіншісі – бірнеше айдан бірнеше жылға дейін созылуы мүмкін.

Сонымен, астықты ұзақ уақыт және уақытша сақтауға болады. Мысалы:
Егіске қолданылатын тұқым – 8-9 ай;
Ауыспалы қор – 12 ай;
Коллекциялық үлгілер – 3-5 жыл;
Күздік дақылдардың тұқымы – 1,5 жыл.

Қанша уақыт сақтасақ та, уақытша не болмаса ұзақ болсын, астық
массасының сапасы жоғары болуы керек.
Аз уақытқа болса да, астықты қоймада сақтау керек.
Астық массасының жақсы сусымалылығы, оларды әр түрлі
ыдыстарда, қаптардан бастап үлкен силостарға дейін
сақтауға мұмкіндік береді.

Іс-санада астық массасын сақтаудың мынадай тәсілдерін
ажыратады:
Ыдыстарда (қаптарда ж.т.б.);
Үйінді түрінде (қоймаларда, шанақтар мен силосторда);
бөлек-бөлек сусектерде.

Астық массасын сақтаудың негізгі тәсілі – үйіндіде сақтау.
Астықты:
ыдыста да,
ыдыссыз да үйінді түрінде сақтауға болады.

Үйінді түрі өз кезегінде:
еденді,
қоймалық сусекті
силосты сақтау болып ажыратылады.

Қазіргі уақытта астықты, жекелеген дақылдардың тұқымдарынан басқа, ыдыс
сақтамайды.
Еденді сақтауға:
уақытша қоймаларды пайдаланады, басқаша айтқанда, ашық алаңдардағы
бунттар (үймелер),
еденді сақтау қоймалары (горизонталь немесе еңкіш едендермен), олар
жылжымалы немесе стационарлы механикаландырылған.

Еденді сақтау көпқатарлы қоймаларда да болуы ықтимал.
Ыдыстарда сақтау тек кейбір тұқымдық жадығат топтарына
қолданылады:
- Элита және бірінші репродукциялы тұқымдарды міндетті
түрде ыдыстарда (қаптарда) сақтайды;
Эфир майлы дақылдардың тұқымдары;
тұқымдары ұсақ дақылдар (көкнәр, темекі ж.т.б.);
міндетті түрде зауыттарда өнделген және дәріленген жүгері
тұқымдары.

Астық үшін негізгі сақтау ыдысына дөрекі және берік
маталардан жасалған қаптар жатады.

Кейбір дақылдардың тұқымдарын мата жапсырылған қағаз
қаптарды ж.т.б. сақтайды.
Астық қабылдау кәсіпорындары мемлекеттік орталықтандырылған
астық айналымы жүйесінің техникалық базасы ретінде оларға
төмендегідей негізгі міндеттер жүктелген:

өсіру ауданына байланысты астықты 15-30 тәулік бойы қабылдау;
астықты өңдеу (тазалау, кептіру, желдету ж.б.;
Астық дақылдарын өсірудегі барлық еңбек шығынының 30%-дан
астмы егін жинағаннан кейінгі астық өңдеудің үлесіне тиеді;
астықты ұзақ уақыт сақтау (астық сапасы мен оның пайдалану
бағытына байланысты);
Қазіргі уақытта астық қабылдау, өңдеу, сақтау және жөнелтуге
төмендегідей кәсіпорындар жұмыс жасайды:
Элеваторлар – бұлар астық сақтау және өңдеу кәсіпорындары,
негізгі өндірістік объектілеріне астық жатады;
Астық қабылдау кәсіпорындары (оларда сыйымдылықтың бүкіл
немесе негізгі бөлігі астық қоймаларынан тұрады);
Іске асыру (реализационные базы) – жақын маңдағы
тұтынушыларды ұн және жармамен қамтамасыз ететін
кәсіпорындар;
Жүгері өңдеу зауыттары – бұлар жүгерінің буындары мен
сортты тұқымдарын дайындайды;
Ұн тарту зауыттары – ұн өндіретін кәсіпорындар;
Жарма зауыттары – жарма өндіретін кәсіпорындар;
Құрама жемазық зауыттары – құрама жемазық пен ақуызды-
дәруменді қоспаларды (добавок) өндіруге арналған
кәсіпорындар.
Ұн тарту, жарма және құрама жемазық зауыттарының негізгі
өндірістік объектілері – элеватор, дайын өнім өндіретін цех, цех-
қойма.

Астық сапасының сақталуын қамтамасыз ету мақсатында
қоймалардың қабырғалары мен едендеріне төмен жылу
өткізгіштік пен жақсы гигроскопиялық талаптар қойылады.

Астық қоймасы оның ішіне ылғалдың кіруін болдырмауға тиіс.

Жер асты суларының кіруі мен астықтың ылғалдануын
болдырмау үшін фундамент (ірге тас) пен қабырға арасына
айыру (изоляция) қабатын төсейді.

Сақтаудағы астық қызуға және температураның күрт өзгерісіне
ұшырамағаны абзал.

Астық қоймаларында зиянкестердің дамуына мүмкіндік беретін
жағдайларды болдырмау керек.
Назарларыңызға рахмет!

Ұқсас жұмыстар
Астық массасын сақтау кезінде тұрақтылығын көтеретін шаралар
Астық шаруашылығы - дәнді дақылдар өндіру жүйесі, Қазақстандағы егіншілік кәсібінің негізгі саласы
Астықтың орудан кейінгі пісіп жетілуі
Астықты сақтау технологиясы
Астық массасы туралы түсінік. Астық сапасы мен жағдайы
Астық қоймалардың сыйымдылығын есептеу
Жүгеріні сақтау ерекшеліктері
Өздігінен қызудың шығу көздері
Диірмендерде ұнтақтау партияларының орындалу принциптері
Ауыл шаруашылық кәсіпкерлік қызметінің жекелеген түрлерін құқықтық реттеу
Пәндер