Оралдан шыққан, тартылған етпен немесе балықпен толтырылған ашытылмаған қамырдан дайындалған қайнатылған тағам түріндегі тағам




Презентация қосу
Ет тағамдары - еттен, ет өнімдерінен көптеген қою тағам түрлері
дайындалады.

Мұндай тағамдардағы гарнир массасы 100-200 г-ға дейін, ал
тұздығы 50-100 г болады. Тұтынушыға таратылған қою тағамның
температурасы 65° С-тан төмен болмауы, массасының ауытқуы
±3%-дан аспауы қажет.
Тағамдардың түрлері: пісірілген ет, қуырылған ет, бұқтырылған ет,
көміп пісірілген ет, тартылған еттен дайындалған тағамдар және т.б.

Көп мерзімге сақталатын ет - соғым еті. Оны сақтаудың әдісі - мал
етін мүшелеп бұзып, тұздап, шошалада арысқа іліп, сорғыта
отырып кептіру. Жылы мезгілдерде етті сақтау үшін оны жұқалап
тіліп, тұздап, көлеңкеде бірнеше күн бойы жел қақтырып, ыстап
кептіру көп тараған. Ыстау, көбіне, ет ұзақ қатпайтын жылы
өлкелерде жасалады. Аяз қайтқан көктемнің алғашқы күндері
арыстағы кепкен ет сүр ет деп аталады.
Шницель (нем. schnitzel — ұсақтап
кесілген) — Австрия (Вена)
мейрамханаларында дайындалатын ет тағамы.
Нағыз шницелге бұзау еті ғана
қолданылады. Қазіргі кезде етті қалындығы 2
см-дей етіп кесіп алады да сіңірлерінен
ажыратып, қалындығы 1 см болғанша
ұрғылайды. Пайда болған алақандай шницелді
құрғақ нан ұнтағына және бұлғанған
жұмыртқаға аунатады да табада пісіреді.
Гарнир ретінде фритюрде қуырылған картоп
ішіне лимон, үккіштен өткізілген желкек, етке
арналған қызыл соус және каперс беріледі.
Кейбір асханаларда дайындалатын котлет
тәрізді, сыртқы пішіні шницелге ұқсас
тағамдар болады. Мұндай тағамның шницелге
еш қатысы жоқ.
Люля-кебаб - әзірбайжан, армян, араб елдерінің
тағамы.

Қойдың сұрпы етін, пияз, құйрық майды ет
тартқыштан өткізеді. Содан кейін тұздап,
бұрыштап, жақсылап араластырады да, темір
істікке шаншып, шоққа аударыстыра отырып
қақтайды. Гарнирге — жас көкөніс (салат, көк
пияз, тархун) береді, ал кептірілген зеректі
(сумах) ыдысқа салып дастарқанға бөлек қояды.
1 кг қой етіне: 40 г құйрық май, 1 бас пияз, көк
пияз, тархун, тұз, бұрыш — татымына қарай.
Өзбек қазан-кабоб дегеніміз не? Қытырлақ етке дейін
қуырылған ет, орташа мөлшерде картоппен қуырылғанға
дейін май мен майдың астына май құйыңыз. Ал ет алдын-
ала құрғақ немесе қышқыл тұздықта маринадталады. Үш
қазан-кабобты салыстырайық: қой, құс және сиыр еті.
Орташа тауық етін ыстық майға қуыруға қанша уақыт
кетеді? 20-25 минуттар. Ал қозыға, қабырғаға? Етке
байланысты 25-35 минут. Бірдей бөліктерге кесілген сиыр
еті ше? Ол тез жұмыс істемейді ... Ал оны, сиыр еті,
шырындылық үшін қалай қуырады? Сіз тек қабыққа дейін
қуырасыз дейсіз бе? Егер сіз еттің балғындығына және
сапасына сенімді болсаңыз, әрине. Сіз шырындылыққа қол
жеткізесіз. Картопты етпен араластырған кезде ғана ол
қанға айналады - сыртқы түрі бірдей болмайды. Ал егер сіз
ет жұмсақ болғанша қуырсаңыз? Ол керемет көрінеді, бірақ
жұмсақтық жоғалады. Не істеу? Сізге етті аздап бұқтыру
керек.
Бифштекс (ағылш. bееf - ет және
steak — кесек) — ағылшындардың
ұлттық тағамы, барлық Еуропа
аспаздығында кең таралған.
Көбінесе котлеттің прототипі болып табылатын
ұсақталған стейктің кіші түрлері бар (көбіне ет тартқышпен
дайындалған тартылған етден де). Стейктер, сондай-ақ,
олардың денешілік дәрежесіне қарай жіктеледі.
Ұлыбританияда оны дәстүрлі түрде Йорк пудингімен, ал
АҚШ-та гамбургер ретінде ұсынады. Америка Құрама
Штаттарында стейк көбінесе грильде пісіріледі (барбекюде)
және көбіне сиыр етінен дайындалған. Грильде тартылған ет
стейк АҚШ-та Солсбери стейкінде немесе Гамбург
стейкінде, ал қамырда қуырылғанда тауық еті немесе елде
қуырылған стейк деп аталады).
Стейк (ағылш. Steak - ет бөлігі) - қуырылған етдің қалың бөлігі.
Сиырдың ең жақсы бөліктерінен жасалған стейк, әдетте, стейк деп
аталады (кейде сиыр еті).

Стейк еті әрқашан элиталық мал
шаруашылығының өнімі болып табылады.
Сапалы тағам алу үшін тек белгілі тұқымдардың
жас бұқаларының (бір жастан бір жарым жасқа
дейінгі) еті қолайлы. Сиыр етінің герефорд және
ангус тұқымдары ең жақсы деп саналады, ал ең
таза ет ең құнды болып саналады.
Кәуәп – еттен жасалатын тағам.
Кәуаптың қой, сиыр, киік етінен,
бауырдан жасалатын түрлері бар.
Кәуап (Қырымша мысық. Шишлик,
шиштан - шашлык ) - бастапқыда
майдалап туралған қой етінен
жасалған, шашлыкқа оралып, грильде
көмірге пісірілген; сонымен қатар, ең
қарапайым дәмдеуіштерден (тұз, қара
бұрыш, сірке суы) арнайы дайындықты
қажет ететін күрделі көп компонентті
құрамға дейін тұздықты қолдануға
болады. Кейінірек орыс тілінде «кәуап»
атауы шошқа етінен, құс етінен,
балықтан, көкөністерден,
саңырауқұлақтардан дайындалған
тағамдарға дейін кеңейтілген.
Шала фабрикат (шала өнім) деп өндірістік және жеке тұтынуға
жарамды, дайын бұйым қалпына келтіру үшін әлі де бір немесе
бірнеше өңдеуден өтуге тиісті өнімді айтады.
Еттен жасалған шала фабрикаттар да алдын ала дайындалып, келесі
өңдеуден өтуге әзірленіп қойылады.

Дайындау әдісіне қарай шала фабрикаттарды табиғи, аунатылған
және шабылған деп ажыратады. Шала фабрикаттар дайындау үшін
мынадай тәсілдер қолданылады: турау, жаншу, сіңірлерін кесу (тілу),
аунату, дәмдендіру, шала тұздықтау.
Шұжық - бұл тағамдық өнім; ұзын
қабықтағы ұсақталған ет болып
табылатын шұжықтардың класс түзуші
түрі. Оның құрамында еттің бір немесе
бірнеше түрі болуы мүмкін, мысалы,
термиялық өңдеуге ұшырайтын (пісіру,
кейде бірнеше рет; қуыру) немесе
ашытуға ұшыраған құс еті, түрлі
толтырғыштар .
Фрикаделькалар (итальяндық фриттателла -
қуырылған) - ұсақталған ет немесе балықтың
шарлары болатын тағам. Орыс тілінің түсіндірме
сөздігінде Ожеговта келесі анықтама берілген:
«Фрикадель дегеніміз - сорпаға пісірілген
ұсақталған ет (ет, балық) допы».
Ет шарларын ұсақтап туралған пияз, шөптер мен
дәмдеуіштер қосып фарштан, тауықтан немесе
балықтан дайындайды. Тартылған етге кейде
фрикадельдердің консистенциясын жақсарту үшін
сіңдірілген бөлке немесе нан қосады. Әдетте
фрикаделькалар грек жаңғағының мөлшерінде
болады.
Голубцы - бұл әлемнің әр түрлі тағамдарында
кең таралған тағам, ол қайнатылған күріш
және / немесе қарақұмық қосылған
ұсақталған ет немесе көкөністер, қырыққабат
жапырақтарына оралған. Әр түрлі
толтырғыштары бар сорттары бар.
Қырыққабат жапырағына оралған пломбадан
тұратын тағамдар Солтүстік, Орталық және
Шығыс Еуропа, Түркия, Әзірбайжан,
Армения, Балқан, Қазақстан, Молдова,
Орталық Азия, Солтүстік Африка, Қытай мен
Кореяда кең таралған.
Пельмени (сингулярлық тұшпара) - Орал асханасына
Оралдан шыққан, тартылған етпен немесе балықпен
толтырылған ашытылмаған қамырдан дайындалған
қайнатылған тағам түріндегі тағам.
Орыс тілінде пельмени деген сөз пельнянь тілдерінен
алынған: Коми, Удм. тұшпара «нанның құлағы»: пель
«құлақ» + нянь «нан». Тұшпара түрі солтүстік орыс
диалектінің әсерінен қалыптасып, сол арқылы сөз
әдеби тілге енген. Пермь мен Пермнің оралдық
диалектілік формалары Пермь сөзімен халықтық-
этимологиялық жақындасу нәтижесінде қалыптасты.
Дәстүрлі мәдениетте тұшпара салтанатты тағам емес,
мереке күндері - қонақтармен кездескенде және бірге
дайындалатын .
Ет консервасы
Консервілер (латын тіліндегі «Мен
сақтаймын» консервісінен) - консервіленген
және / немесе ұзақ уақыт сақтауға арналған,
бұзылмай сақталған тағам өнімдері.
Консервілерде көрсетілген консервілердің
жарамдылық мерзімі - бұл техникалық
шарттарға сәйкес өндірушінің кепілдік берген
уақыты, бұл кезде құрамның қасиеттері
стандартта рұқсат етілген шектен аспайды.
Герметикалық ыдыстағы
зарарсыздандырылған тағамды мәңгілікке
сақтауға болады, ол аз-аздан жеуге жарамсыз
болып қалады, өйткені оның идеалды
стерилділігі де осы тағам мен құмыраны
құрайтын заттардың химиялық белсенділігін
жоя алмайды.

Ұқсас жұмыстар
Кондитер өнімдері - әдетте, құрамында қанты көп тағамдық өнімдер
Азық-түлік өнімдерінің (ет, сүт, бал және т.б.) Жалғандылығын анықтау
Сүт өндірісі
Бүйрек аурулары
ҚАЗАҚСТАНДАҒЫ НАН ӨНІМІНІҢ ДАМУЫ
Емдік тамақтанудағы стандартты емдәмдер жүйесі
Көктем салаты
Тұшпара дайындау технологиясы
Көктемде тамақтану
Кәмпит сапасының органолептикалық көрсеткіштері
Пәндер