ТАҒАМДЫҚ ҚОСПАЛАР ЖӘНЕ ОЛАРДЫ АЛУ БИОТЕХНОЛОГИЯСЫ
Презентация қосу
Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті
Тамақ және қайта өңдеу өндірісінің технологиясы кафедрасы
ТАҒАМДЫҚ ҚОСПАЛАР
ЖӘНЕ ОЛАРДЫ АЛУ БИОТЕХНОЛОГИЯСЫ
№1 ДӘРІС ТАҚЫРЫБЫ:
ТАҒАМДЫҚ ЖӘНЕ БИОЛОГИЯЛЫҚ
БЕЛСЕНДІ ҚОСПАЛАР ТУРАЛЫ ЖАЛПЫ
МАҒЛҰМАТТАР
Аға оқытушы: Кулуштаева Ботакоз Манарюековна
Семей 2021
• Соңғы жылдары тамақ өнімдерін өндіру
үшін әр түрлі тағамдық қоспалар
пайдаланыла бастады. Олар біздің
тағамымызды сыртқы түрі мен дәмі
бойынша аса тартымды етеді. Бірақ
барлық тағамдық қоспалар біздің
денсаулығымыз үшін қауіпсіз емес.
Олардың қайсылары біздің тағамымызды
пайдалы, ал қайсылары зиянын
тигізетінін, тағамның әр түрлі түрлерін
пайдалана отырып тәжірибелік жолмен
анықтауға болады. Біздің не ішіп, не жеп
жатқанымыз маңызды емес пе?!
ТАҒАМДЫҚ ҚОСПАЛАР ДЕГЕНІМІЗ НЕ?
Өнімге белгілі бір қасиет, мысалы органолептикалық
. қасиет беру үшін тағамдық өнімдерге әдейі енгізілетін
және тағамдық өнім немесе қарапайым тағам
компоненті ретінде пайдаланылмайтын табиғи немесе
синтезделген заттар
ТАҒАМДЫҚ ҚОСПАЛАРДЫҢ
ШЫҒУ ТАРЫХЫ
• Табиғи тағамдық қоспалар (әртүрлі специи және
приправалар, өсімдік бояғыштары және т.б.) белгілі және
ерте кезден қолданылып келеді. Ал синтетикалық тағамдық
қоспаларды өндіру ХХ ғасырда ғана пайдаланыла бастады.
• Осы уақыт ішінде ол
дүние жүзінде кеңінен
қолданыс тапты және
қазіргі таңда тамақ
өнеркәсібінің барлық
саласында
қолданылып келеді.
Е-КОДТАР
ТАҒАМДЫҚ ҚОСПАЛАРДЫ
ТЕХНОЛОГИЯЛЫҚ КӨЗҚАРАС БОЙЫНША
ЕНГІЗУ СЕБЕПТЕРІ:
• тамақ өнімдерінің сыртқы түрін және
органолептикалық қасиетін жақсарту;
• өнімнің сақталуы кезінде сапасын сақтап қалу;
• тамақ өнімдерін өндіру уақытын тездету.
ТЕХНОЛОГИЯЛЫҚ БЕЛГІЛЕНУІНЕ СӘЙКЕС
ТАҒАМДЫҚ ҚОСПАЛАРДЫ КЕЛЕСІ ТҮРДЕ
ТОПТАСТЫРУҒА БОЛАДЫ:
А. Өнімнің қажетті сыртқы түрі мен органолептикалық
қасиетін қамтамасыз ететін тағамдық қоспалар
консистенцияны тағамдық қош дәмдік
жақсартқыштар бояғыштар иістендіргіштер заттар
КОНСИСТЕНЦИЯНЫ ЖАҚСАРТҚЫШТАР
• Берілген консистенцияны ұстап тұрады.
Оларға:
• өнімді өндіру процесінде түзілген
консистенцияны ұстап тұратын
тұрақтандырғыштар;
• өнімнің иілгіштігін жоғарлататын
пластификаторлар;
• өнімге нәзіктік және аса жұмсақ консистенция
беретін жұмсартқыштар жатады
ТАҒАМДЫҚ БОЯҒЫШТАР
табиғи тағамдық бояғыштар:
флавоноидтар: олар Е 163 – антоциандар. Антоциан
қарақат, шие, жүзім жемісінде, картоп гүлі мен жидегінде
болады. Антоциандар қызыл, қызғылт, күлгін және көк
түс береді және варенье, джем, сусын және сырларды
бояу үшін қолданылады.
каротиноидтар , солардың
ішінде бета-каротин (Е160а)
сәбізден және қызыл түсті
пальма майынан,
өсімдіктер мен жемістерден
алынады . Өсімдік майларын,
сары май және спредтерді,
Сусындарды, тәттілерді, балмұздақты,
сырды бояу үшін қолданылады
синтетикалық тағамдық бояғыштар:
• табиғатта кездеспейтін органикалық қоспалар. Олар
биологиялық белсенді емес және құрамында
дәрумені де дәмдік заттарда болмайды. Бірақ, табиғи
бояғышқа қарағанда едәуір технологиялық
артықшылықтары бар, себебі технологиялық өңдеуге
төзімді және сақтау кезінде сезімталдығы төмен,
сондай-ақ, өнімге анық, жеңіл түзілетін түс береді.
ҚОШ ИІСТЕНДІРГІШТЕР
• табиғи табиғиға ұқсас жасанды
Өнімнің дәмдік қасиетін қамтамасыз
ететін дәмдеуіш заттар дегеніміз не?
• табиғи және синтетикалық заттар
Тамақ өнеркәсібінде пайдалануға рұқсат етілген
дәмдеуіш заттар:
Тағамдық қышқыл Тәтті және тұзды заттар Т.б. дәмд зат
Лимон Сахарин Натрий
Сүт Сорбит глютаматы
Алма Ксилит Лимонқышқылды
Сірке Ас тұзы натрий
Ортофосфорлы Хлорлы магний
Триоксиглутарлы Көмір қышқылы
Адипин
Б. Өнімнің (консерванттың) микроб түсу немесе
тотығуының алдын алатын тағамдық қоспалар:
антимикробты құралдар
• химиялық;
• биологиялық;
• өнімнің химиялық бұзылуынан
(тотығуынан) сақтайтын
антитотықтырғыштар (антиоксиданттар).
В. Тамақ өнімдерін өндіру технологиясында
қажетті тағамдық қоспалар:
• технологиялық процесті тездеткіштер;
• технологиялық тағам қоспалары –
қамырды қопсытқыштар,
ұйматүзгіштер, көбіктүзгіштер,
түссіздендіргіштер және т.б.
Г. Тамақ өнімдерінің сапасын
жақсартқыштар
фермент
химиялық
препараттары
НАЗАР ҚОЙЫП
ТЫҢДАҒАНДАРЫҢЫЗҒА РАХМЕТ!
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz