Қойма принциптері
Презентация қосу
Жеміс-көкеніс сақтау
тасмалдаудың жаңа
әдістері
Орындаған: Мұсабек А ТПП-305
Қабылдаған: Қалықбай Н.М
Жоспары
• Кіріспе
• Заманауи көкөніс қоймаларының барлық құпиялары мен
ерекшеліктері
• Сақтау тенденциялары
• Заманауи қоймалар түрлері
• Көкеніс-жеміс тасмалдау ерекшеліктері
• Қорытынды
• Пайдаланылған сілтемелер тізімі
Кіріспе
Еуропалық және әлемдік өндірушілер ұсынатын
заманауи бақылау жүйелері, сөзсіз
артықшылықтардан басқа, белгілі бір технологиялық
кемшіліктерге ие. Ең алдымен, бұл олардың
модульділігі мен шектеулеріне қатысты.
Дайын жұмыс істейтін модульдің толық дамуына
байланысты қажет болған жағдайда оның кез-келген
элементтерін ауыстыру мүмкін болмайды. Осыған
байланысты көптеген компаниялар артық өнімділігі
бар жүйелерді қолдануға мәжбүр, бұл жұмыс
тиімділігінің төмендеуіне және осындай жабдықты
ұстауға кететін қаржылық шығындардың артуына
әкеледі.
Заманауи көкөніс қоймаларының барлық
құпиялары мен ерекшеліктері
Жаңа көкөніс қоймалары сала қажет ететіндей
жиі салынбайды, ал ескі кеңестік үлгідегі
қоймалар онда қолданылатын
технологиялардың моральдық ескіруіне
байланысты қазіргі заманғы талаптарға сәйкес
келмейді. Бұл әсіресе келесі көрсеткіштерге
қатысты:
• Сору-сыртқа тарату желдеткіші;
• сақталған көкөністерді сақтау әдістері;
• автоматтандыру жүйелерінің болмауы;
• климаттық бақылау сапасының төмен
деңгейі.
Сақтау тенденциялары
• Климаттық бақылау жүйелерінің дәлдігі;
• Жер асты көкөніс қоймалары өнімді дұрыс
сақтамау салдарынан өндірушілер жиналған • негізгі технологиялық процестерді
өнімнің 60% - ын жоғалтуы мүмкін, бұл барынша автоматтандыру;
өнеркәсіп үшін үлкен қаржылық шығын. • қашықтан бақылау және диагностика
Сондай-ақ, сақтаудың өте шектеулі мерзімін мүмкіндігі;
атап өткен жөн, сондықтан отандық өндіріс
өнімдері дүкен сөрелерінен Жаңа жылға • белгілі бір өнімді сақтауға қойылатын
талаптарды ескере отырып, жүйенің
дейін жоғалып кетеді және оны импорт
жұмысын икемді күйге келтіру.
есебінен ауыстыруға тура келеді. Сонымен
қатар, заманауи көкөніс қоймасының әр • Бірден айта кету керек, кірпіш немесе
жобасы құрылысқа дайындық кезінде бетон құрылымдары мұндай мәселелерді
бірқатар факторларды мұқият зерттеуді шешуге мүлдем жарамсыз, өйткені бұл
қажет етеді, сонымен қатар бірқатар материалдар қажетті климаттық
жағдайларды тиімді сақтауға мүмкіндік
параметрлерге сәйкес келуі керек: бермейді.
Көкөніс қоймаларының
негізгі түрлері
Қазіргі уақытта көкөністер мен
Қазіргі уақытта көкөністер мен
жемістерді ұзақ уақыт сақтауға
жемістерді ұзақ уақыт сақтауға
арналған үй-жайлардың
арналған үй-жайлардың
бірнеше түрлері бар
бірнеше түрлері бар
• Ангар. Бұл олардың құрылысы ең аз • Рамалық көкөніс қоймалары. Олар Қосымша оқшаулаумен рамалық
уақытты алатындығымен сипатталады, жеңіл болат конструкциялардан құрылымдар. Бұл кез-келген климаттық
ал оқшаулау ретінде полиуретанды жасалған және белгілі бір өнімдерді жағдайларға жақсы бейімделген ең
материалдардан арнайы бүрку сақтауға арналған арнайы климаттық қымбат нұсқалардың бірі. Дегенмен,
қолданылады. Ол жақсы тиімділікті жағдайлары бар жеке бөлімдерді
құрылыс процесі арзанырақ, ал ішкі
қамтамасыз ету үшін бірнеше қабатта ұйымдастыруға мүмкіндік береді.
қолданылады. Өте жағымсыз кемшілік Сондай — ақ, мұндай қоймалар бірқатар конфигурацияның өзгергіштігі мұндай
негізгі артықшылықтан шығады- арнайы технологиялық жабдықтарды- шешімді ең тиімді және практикалық
мұндай қоймалар әлсіз жылу транспортерлерді, автоматтандыру етеді. Осы типтегі көкөніс қоймаларын
оқшаулауына байланысты арнайы жүйелерін, көкөністерді тазалау, жуу оқшаулау қалыңдығы әр нақты жобаның
Климаттық жабдықты орнату және буып-түю конвейерлерін, сондай- талаптарына сәйкес оңай таңдалатын
тұрғысынан өте шектеулі. Осыған ақ арнайы сұрыптау үстелдерін орнатуға арнайы сэндвич панельдерінің арқасында
байланысты олар өнімдерді уақытша мүмкіндік береді. Мұндай жүзеге асырылады. Сондай-ақ, панель
сақтау үшін қолданылады және құрылымдардың кемшіліктерінің ішіндегі негізгі оқшаулау және ылғалға
негізінен жаппай. қатарына жел жүктемелеріне әлсіз
қарсылық, сондай-ақ қар түрінде жауын- төзімді материалдардан жасалған сыртқы
шашынның көп мөлшері кіруі керек. қорғаныс қабатының өзгергіштігі ретінде
көптеген материалдарды таңдауға болады.
Қойма шығым диограммасы
Категория 1 Ангар қоймасы
4.5
Категория2 Рамалық қойма
Категория3 Оқшаулық
қойма 3.5
2.5
Ряд 1 – пайдасы 2
Ряд2 –электр шығымы 1.5
Ряд3 - өнім шығымы 1
0.5
0
Категория 1 Категория 2 Категория 3
Ряд 1 Ряд 2 Ряд 3
Қойма принциптері
Сырттан алынған ауаны айдау және салқындату;
• Көкөніс қоймаларының
ангарларында қыздырылған ауаны сыртқа шығару;
қолданылатын заманауи көкөністермен ылғалдың жоғалуын өтеу.
Тоңазытқыш
Жабдықтардың жұмыс Соңғы сәт әсіресе күрделі, өйткені белсенді
желдету кезінде ылғалдың жоғалуын өтеу үшін
істеу принципіне ауаны кептіру немесе ылғалдандыру, салқындату
келетін болсақ, ол және жылыту, сондай-ақ мәжбүрлі желдету және
кезең-кезеңмен басқа да бірқатар көрсеткіштерді қамтамасыз ете
келесідей көрінеді: отырып, тұрақты режимде бірқатар
көрсеткіштерге жауап беретін басқару және
бақылау жүйелерінің барлық кешені қажет.
Балама технологиялар
Температуралық " көпірлерді жою»;
• Ең көп таралған еуропалық тәжірибеге әрбір жеке бөлмеде салқындату параметрлерін Дәл баптау;
қарағанда, отандық инженерлер температура айырмашылықтарының болмауы;
голландиялық серіктестермен бірлесіп ауа ылғалдылығын дәл бақылау;
функционалдылық тұрғысынан біршама шірік қаупін азайту.
өзгеше климаттық бақылау жүйесін Қаржылық тұрғыдан алғанда, мұндай техникалық шешім нақты
жасай алды. Көкөніс қоймаларының мәселелерді шешуге арналған модульдерді дәл баптау мүмкіндігін
айтпағанда, әлдеқайда тиімді және тиімді болып көрінеді.
қандай түрлерін баптау қажет екеніне
Сонымен қатар, арнайы Алгоритмдер сырттан алынған ауаның
қарамастан, No Frost технологиясының барлық көрсеткіштерін мүмкіндігінше дәл есептейді және үй
өзіндік аналогы қазіргі уақытта ішінде тиімді жұмыс істеу үшін оған барлық қажетті
параметрлерді орнатады. Сондай-ақ, климаттық бақылаудың
нарықтағы шешімдермен жеңілдетілген жүйесі сервистік қызмет көрсету және тұтастай
салыстырғанда бұл тапсырманы алғанда қызмет көрсету тұрғысынан анағұрлым орынды болып
көрінеді. Сондай-ақ, соңғы пайдаланушы үшін мұндай жабдықтың
әлдеқайда жақсы орындайды. құны еуропалық әріптестерімен салыстырғанда әлдеқайда төмен
болады.
Ықтимал пайда
Фермерлердің өздері үшін өз есебінен
салынған үлкен тоңазытқыш көкөніс қоймасы
керемет табыс көзі бола алады және жоғары
сапалы ауылшаруашылық өнімдерінің бағасын
жасанды түрде төмендете алатын көкөніс
базаларымен ынтымақтастықтың кейде қиын
жағдайларынан бас тартуға мүмкіндік береді.
Мұның бәрі қазіргі заманғы технологиялық
қоймаларды шынымен де өзекті және
сұранысқа ие өндірістік ғимараттардың түріне
айналдырады, олар жақын арада
технологиялық ескірген аналогтарды
әлдеқайда аз тиімділікпен және оларда
сақталатын өнімдердің жоғары пайызымен
алмастыруы керек.
Банан сақталу ерекшелігі
Банандарды ағаштан кескеннен кейін сақтау
Банандарды күн,
мерзімі-35-40 ағаштан
оныңкескеннен кейінкүн
ішінде 10-17 сақтау
мерзімі-35-40жұмсалады.
тасымалдауға күн, оның ішінде 10-17ішінде
Осы уақыт күн
тасымалдауға
температура менжұмсалады.
салыстырмалы Осыылғалдылықты
уақыт ішінде
температура
жоғарылату мен салыстырмалы
немесе төмендету арқылы ылғалдылықты
жоғарылатупісу
жемістердің немесе төмендетумен
жылдамдығы арқылы
сақтау
жемістердің пісу жылдамдығы
мерзімін реттеуге болады. мен сақтау
мерзімін реттеуге болады.
Жасыл банандарды сақтау кезінде олардың
Жасыл банандарды
қораптары камераларға сақтау кезінде
биіктігі олардың
6-8 дана етіп
қораптары камераларға биіктігі 6-8
орнатылады, температура тұрақты болуы керекдана етіп
орнатылады,
- +12... +14 °C, температура тұрақты болуы керек
ауаның салыстырмалы
- +12... +14 °C,
ылғалдылығы ауаның
85-90% салыстырмалы
құрайды. Камераларды
ылғалдылығы 85-90% құрайды.
30-40 минут желдету керек, бұл режимде Камераларды
жасыл
30-40 минут
банандарды 5-7желдету керек,болады.
күн сақтауға бұл режимде жасыл
Банандар
банандарды
піспеген күйде5-7 күн сақтауға
жиналады, болады. Банандар
ал тұтыну
піспеген күйде
пункттеріне бараржиналады,
жолда және ал келгеннен
тұтыну кейін
пункттеріне
олар барар жолда(қоймаларда)
арнайы камераларда және келгеннен кейін
піседі.
олар арнайы камераларда (қоймаларда) піседі.
Алманыңсақталу
Алманың сақталуерекшелігі
ерекшелігі
Алманың жоғары сапасын сақтай отырып,
сақтау мерзімі камерада басым болатын
атмосферадағы оттегінің азаюымен едәуір
артады. Сақтау кезінде жемістердің пісуін
баяулататын тағы бір фактор-алма этилен
өндірісін бақылау. Жемістерді қоршаған
атмосферадағы этилен мөлшерін азайту
арқылы сақтау мерзімін едәуір ұзартуға
болады.
1,5-3 деңгейінде%;
көмірқышқыл газы кейбір сорттар үшін
1,5-5% және тіпті 6% құрайды.
Көкөністер мен жемістерді қалай тасымалдау
керек
Жемістер мен көкөністерді тасымалдау бір қарағанда көрінуі
мүмкін қарапайым міндет емес, өйткені оның өзіндік
ерекшеліктері бар. Жаңа піскен жемістердің сақтау мерзімі
қысқа, сондықтан олармен жұмыс істеу кезінде
температураның, ылғалдылықтың, санитарлық нормалардың
ережелері мен шарттарын және жүктің осы түрін жеткізуге
қойылатын басқа да талаптарды қатаң сақтау керек. Мысалы,
Көкөністер мен жемістерді
сіз жемістермен контейнерлерді жақын орналастыра алмайсыз тасымалдау термографы бар осы
және денені төбеге дейін толтыра алмайсыз – әр жұп жолдар үшін көзделген қайта
арасында 3-5 см бос орын қамтамасыз етуіңіз керек. Төбеге қондырғылармен
дейінгі қашықтық шамамен 30-50 см болуы керек, ал мамандандырылған көлікте
қораптардың астында ауа қозғалысы үшін арналарды қалдыру
керек. Әйтпесе, сіз контейнердегі температураның біркелкі
жүзеге асырылады. Өнімді
таралуына қол жеткізе алмайсыз. жүктемес бұрын, тіркеме
дезинфекциялануы керек.
Көкөністер мен жемістерді тасымалдау кезінде
экспедитор-жүргізушінің негізгі міндеттері
Ең қатты жемістер контейнердің төменгі
бөлігінде, ал олардың үстіне ең жұмсақ және
нәзік болуы керек.
Мұндай күрделі жүк федералды трассаларға
қатысты 90 км/сағ жылдамдықпен және
аймақтарға тиесілі аумақ бойынша 60 км/сағ
жылдамдықпен тасымалданады.
Жемістерді сақтаудың негізгі шарты-
температура режимін сақтау. Ұзақ сақтаудың
маңызды факторы-дұрыс төсеу: төменде ең
қатты жемістер бар және олар жұмсақ
болады
Контейнерлік тасымалдау
Контейнерлік тасымалдау жемістер мен көкөністерді
тасымалдаудың ең прогрессивті және тиімді түрлерінің
бірі болып табылады. Олар өнім сапасының сақталуын
қамтамасыз етеді, жеткізуді жеделдетеді, өндірушіден
тұтынушыға дейінгі өнімнің барлық кезеңдерінде тиеу-
түсіру жұмыстарын механикаландыруға мүмкіндік
береді.
Контейнерлік тасымалдар көліктің барлық түрлерімен
жүзеге асырылады.
Сауда ұйымдарына тиесілі контейнерлер дайындаушы
ұйымдарға жіберіледі немесе тиеледі. Жүктерді
контейнерлерде қабылдау және жеткізу тәртібі
қаптаманың басқа түрлерімен бірдей.
Қорытынды
Бүгінгі жасаған жұмысымды қорытындылай келсем (
Пайдаланылған сілтемелер тізімі
1. https://kulinaria.dobro-est.
com
/
2. http://agrokfh.ru/chto-tako
e-ovoshhehranilishha
/
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz