Қойма принциптері



Жеміс-көкеніс сақтау тасмалдаудың жаңа әдістері
Орындаған: Мұсабек А ТПП-305
Қабылдаған: Қалықбай Н. М

Жоспары
Кіріспе
Заманауи көкөніс қоймаларының барлық құпиялары мен ерекшеліктері
Сақтау тенденциялары
Заманауи қоймалар түрлері
Көкеніс-жеміс тасмалдау ерекшеліктері
Қорытынды
Пайдаланылған сілтемелер тізімі

Кіріспе
Еуропалық және әлемдік өндірушілер ұсынатын заманауи бақылау жүйелері, сөзсіз артықшылықтардан басқа, белгілі бір технологиялық кемшіліктерге ие. Ең алдымен, бұл олардың модульділігі мен шектеулеріне қатысты.
Дайын жұмыс істейтін модульдің толық дамуына байланысты қажет болған жағдайда оның кез-келген элементтерін ауыстыру мүмкін болмайды. Осыған байланысты көптеген компаниялар артық өнімділігі бар жүйелерді қолдануға мәжбүр, бұл жұмыс тиімділігінің төмендеуіне және осындай жабдықты ұстауға кететін қаржылық шығындардың артуына әкеледі.

Заманауи көкөніс қоймаларының барлық құпиялары мен ерекшеліктері
Жаңа көкөніс қоймалары сала қажет ететіндей жиі салынбайды, ал ескі кеңестік үлгідегі қоймалар онда қолданылатын технологиялардың моральдық ескіруіне байланысты қазіргі заманғы талаптарға сәйкес келмейді. Бұл әсіресе келесі көрсеткіштерге қатысты:
Сору-сыртқа тарату желдеткіші;
сақталған көкөністерді сақтау әдістері;
автоматтандыру жүйелерінің болмауы;
климаттық бақылау сапасының төмен деңгейі.

Сақтау тенденциялары
Жер асты көкөніс қоймалары өнімді дұрыс сақтамау салдарынан өндірушілер жиналған өнімнің 60% - ын жоғалтуы мүмкін, бұл өнеркәсіп үшін үлкен қаржылық шығын. Сондай-ақ, сақтаудың өте шектеулі мерзімін атап өткен жөн, сондықтан отандық өндіріс өнімдері дүкен сөрелерінен Жаңа жылға дейін жоғалып кетеді және оны импорт есебінен ауыстыруға тура келеді. Сонымен қатар, заманауи көкөніс қоймасының әр жобасы құрылысқа дайындық кезінде бірқатар факторларды мұқият зерттеуді қажет етеді, сонымен қатар бірқатар параметрлерге сәйкес келуі керек:
Климаттық бақылау жүйелерінің дәлдігі;
негізгі технологиялық процестерді барынша автоматтандыру;
қашықтан бақылау және диагностика мүмкіндігі;
белгілі бір өнімді сақтауға қойылатын талаптарды ескере отырып, жүйенің жұмысын икемді күйге келтіру.
Бірден айта кету керек, кірпіш немесе бетон құрылымдары мұндай мәселелерді шешуге мүлдем жарамсыз, өйткені бұл материалдар қажетті климаттық жағдайларды тиімді сақтауға мүмкіндік бермейді.

Көкөніс қоймаларының негізгі түрлері
Қазіргі уақытта көкөністер мен жемістерді ұзақ уақыт сақтауға арналған үй-жайлардың бірнеше түрлері бар

Ангар. Бұл олардың құрылысы ең аз уақытты алатындығымен сипатталады, ал оқшаулау ретінде полиуретанды материалдардан арнайы бүрку қолданылады. Ол жақсы тиімділікті қамтамасыз ету үшін бірнеше қабатта қолданылады. Өте жағымсыз кемшілік негізгі артықшылықтан шығады-мұндай қоймалар әлсіз жылу оқшаулауына байланысты арнайы Климаттық жабдықты орнату тұрғысынан өте шектеулі. Осыған байланысты олар өнімдерді уақытша сақтау үшін қолданылады және негізінен жаппай.
Рамалық көкөніс қоймалары. Олар жеңіл болат конструкциялардан жасалған және белгілі бір өнімдерді сақтауға арналған арнайы климаттық жағдайлары бар жеке бөлімдерді ұйымдастыруға мүмкіндік береді. Сондай - ақ, мұндай қоймалар бірқатар арнайы технологиялық жабдықтарды-транспортерлерді, автоматтандыру жүйелерін, көкөністерді тазалау, жуу және буып-түю конвейерлерін, сондай-ақ арнайы сұрыптау үстелдерін орнатуға мүмкіндік береді. Мұндай құрылымдардың кемшіліктерінің қатарына жел жүктемелеріне әлсіз қарсылық, сондай-ақ қар түрінде жауын-шашынның көп мөлшері кіруі керек.
Қосымша оқшаулаумен рамалық құрылымдар. Бұл кез-келген климаттық жағдайларға жақсы бейімделген ең қымбат нұсқалардың бірі. Дегенмен, құрылыс процесі арзанырақ, ал ішкі конфигурацияның өзгергіштігі мұндай шешімді ең тиімді және практикалық етеді. Осы типтегі көкөніс қоймаларын оқшаулау қалыңдығы әр нақты жобаның талаптарына сәйкес оңай таңдалатын арнайы сэндвич панельдерінің арқасында жүзеге асырылады. Сондай-ақ, панель ішіндегі негізгі оқшаулау және ылғалға төзімді материалдардан жасалған сыртқы қорғаныс қабатының өзгергіштігі ретінде көптеген материалдарды таңдауға болады.

Қойма шығым диограммасы
Категория 1 Ангар қоймасы
Категория2 Рамалық қойма
Категория3 Оқшаулық қойма
Ряд 1 - пайдасы
Ряд2 -электр шығымы
Ряд3 - өнім шығымы

Қойма принциптері
Көкөніс қоймаларының ангарларында қолданылатын заманауи Тоңазытқыш Жабдықтардың жұмыс істеу принципіне келетін болсақ, ол кезең-кезеңмен келесідей көрінеді:
Сырттан алынған ауаны айдау және салқындату;
қыздырылған ауаны сыртқа шығару;
көкөністермен ылғалдың жоғалуын өтеу.
Соңғы сәт әсіресе күрделі, өйткені белсенді желдету кезінде ылғалдың жоғалуын өтеу үшін ауаны кептіру немесе ылғалдандыру, салқындату және жылыту, сондай-ақ мәжбүрлі желдету және басқа да бірқатар көрсеткіштерді қамтамасыз ете отырып, тұрақты режимде бірқатар көрсеткіштерге жауап беретін басқару және бақылау жүйелерінің барлық кешені қажет.

Балама технологиялар
Ең көп таралған еуропалық тәжірибеге қарағанда, отандық инженерлер голландиялық серіктестермен бірлесіп функционалдылық тұрғысынан біршама өзгеше климаттық бақылау жүйесін жасай алды. Көкөніс қоймаларының қандай түрлерін баптау қажет екеніне қарамастан, No Frost технологиясының өзіндік аналогы қазіргі уақытта нарықтағы шешімдермен салыстырғанда бұл тапсырманы әлдеқайда жақсы орындайды.
Температуралық " көпірлерді жою»;
әрбір жеке бөлмеде салқындату параметрлерін Дәл баптау;
температура айырмашылықтарының болмауы;
ауа ылғалдылығын дәл бақылау;
шірік қаупін азайту.
Қаржылық тұрғыдан алғанда, мұндай техникалық шешім нақты мәселелерді шешуге арналған модульдерді дәл баптау мүмкіндігін айтпағанда, әлдеқайда тиімді және тиімді болып көрінеді.
Сонымен қатар, арнайы Алгоритмдер сырттан алынған ауаның барлық көрсеткіштерін мүмкіндігінше дәл есептейді және үй ішінде тиімді жұмыс істеу үшін оған барлық қажетті параметрлерді орнатады. Сондай-ақ, климаттық бақылаудың жеңілдетілген жүйесі сервистік қызмет көрсету және тұтастай алғанда қызмет көрсету тұрғысынан анағұрлым орынды болып көрінеді. Сондай-ақ, соңғы пайдаланушы үшін мұндай жабдықтың құны еуропалық әріптестерімен салыстырғанда әлдеқайда төмен болады.

Ықтимал пайда
Фермерлердің өздері үшін өз есебінен салынған үлкен тоңазытқыш көкөніс қоймасы керемет табыс көзі бола алады және жоғары сапалы ауылшаруашылық өнімдерінің бағасын жасанды түрде төмендете алатын көкөніс базаларымен ынтымақтастықтың кейде қиын жағдайларынан бас тартуға мүмкіндік береді.
Мұның бәрі қазіргі заманғы технологиялық қоймаларды шынымен де өзекті және сұранысқа ие өндірістік ғимараттардың түріне айналдырады, олар жақын арада технологиялық ескірген аналогтарды әлдеқайда аз тиімділікпен және оларда сақталатын өнімдердің жоғары пайызымен алмастыруы керек.

Банан сақталу ерекшелігі
Банандарды ағаштан кескеннен кейін сақтау мерзімі-35-40 күн, оның ішінде 10-17 күн тасымалдауға жұмсалады. Осы уақыт ішінде температура мен салыстырмалы ылғалдылықты жоғарылату немесе төмендету арқылы жемістердің пісу жылдамдығы мен сақтау мерзімін реттеуге болады.
Жасыл банандарды сақтау кезінде олардың қораптары камераларға биіктігі 6-8 дана етіп орнатылады, температура тұрақты болуы керек - +12 . . . +14 °C, ауаның салыстырмалы ылғалдылығы 85-90% құрайды. Камераларды 30-40 минут желдету керек, бұл режимде жасыл банандарды 5-7 күн сақтауға болады. Банандар піспеген күйде жиналады, ал тұтыну пункттеріне барар жолда және келгеннен кейін олар арнайы камераларда (қоймаларда) піседі.

Алманың сақталу ерекшелігі
Алманың жоғары сапасын сақтай отырып, сақтау мерзімі камерада басым болатын атмосферадағы оттегінің азаюымен едәуір артады. Сақтау кезінде жемістердің пісуін баяулататын тағы бір фактор-алма этилен өндірісін бақылау. Жемістерді қоршаған атмосферадағы этилен мөлшерін азайту арқылы сақтау мерзімін едәуір ұзартуға болады.
1, 5-3 деңгейінде%;
көмірқышқыл газы кейбір сорттар үшін 1, 5-5% және тіпті 6% құрайды.

Көкөністер мен жемістерді қалай тасымалдау керек
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz