Жүйке және бұлшықет тіндерінің энергия көзі




Презентация қосу
Қазақстан Республикасы Білім және Ғылым Министрлігі Семей қаласының
Шәкәрім атындағы Мемлекеттік университеті

БРИКЕТТЕР
Орындағандар: Байсугурова А.,
Бағланова А., Болатова А.Р.,
Қапсеметова Е., Қабдыраш М.
Топ: ВМ-801
Тексерген: Ахметжанова Айжан
Еркингазиевна

Семей қаласы, 2020жыл
Жоспар:
1. Кіріспе
2. Негізгі бөлім
Брикет дегеніміз не?
Қолданылуы
Дозалануы
Рецепт жазу үлгісі
3. Қорытынды
4. Пайдаланылған әдебиеттер
Брикет дегеніміз не?
Брикет (bricetum - ае, - ае) - дәрілік затқа
немесе ұсақталған дәрілік өсімдік
шикізатына (немесе әртүрлі өсімдік
шикізаттарының жинағына) қосымша заттар
қоспай престеліп дайындалатын, ерітінді,
тұндырма (тұндырмаға арналған брикет)
және қайнатпа (қайнатпаға арналған брикет)
дайындауға арналған дозаланған қатты
дәрілік қалып.
Қолданылуы
Азық брикеттері лизун түрінде (мүйізді ірі қара) топтық тамақтандыру
үшін тағайындалады немесе ерігеннен немесе ұсақталғаннан кейін
олар Жемге қосылады, жейді. Дезинфекциялық және антипаразиттік
брикеттерден ерітінділер дайындалады және қолданылады. Олар
аудандардың кәсіпорындарында немесе тікелей фермаларда
гидравликалық пресс көмегімен дайындалады.Жануарлардың өсуін
және бордақылануын тездету үшін Жемге қосымша премикстерді
қолдану ыңғайлы. Премикстердің құрамына витаминдер,
микроэлементтер, антибиотиктер, бактерицидтік препараттар және
басқа заттар кіреді. Премикс рецепті жануардың түрі мен жасын
ескере отырып жасалады. Барлық компоненттер 1 кг құрама жеммен
немесе кебекпен мұқият араластырылады, содан кейін пакеттерге
салынып, фермаларға жіберіледі. Шаруашылықтарда 1 кг премикс 99
кг концентраттармен жақсы араласады және жануарларға беріледі.
Заттар 1 кг құрама жемге (концентрацияланған жемге) және
жануардың түрін ескере отырып мөлшерленеді.
Ауылшаруашылық және жабайы жануарларға арналған Фелуцен
мармелад брикетін ұсынамыз. Ауыл шаруашылығы және жабайы
жануарларға арналған құймалы брикет (пакетте) түріндегі негізгі
рационға теңгерілген көмірсулы азық кешені, ол: - Жануарлардың
рационын оңай сіңірілетін көмірсулармен (қант, крахмал),
протеинмен, энергиямен толтырады; - Тыртық пен ішектің
пайдалы микрофлорасын дамыту үшін қоректік орта жасайды; -
Жүйке және бұлшықет тіндерінің энергия көзі; - Майлар мен
ақуыздардың, аминқышқылдары мен нуклеин қышқылдарының
прекурсорларының алмасуын белсендіреді; - Ұйқы безі мен
бауырды ынталандырады; - Азықтың тартымдылығын, азықтың
сіңімділігі мен сіңуін арттырады; - Қанттың тепе-теңдігін
қамтамасыз етеді және ірі қара малға қант-протеин қатынасын
оңтайландырады. Құрамы: Өсімдік протеині, өсімдік майлары,
жеңіл ферменттелген көмірсулар (қант), жоғары тазартылған тұз
(натрий хлориді). Алмасу Энергиясы: 9,2 МДж
Дозалануы
Азық-түлік кешенін диетаға біртіндеп, 5-7 күн ішінде енгізу керек. Кем
дегенде екі рет тамақтандырыңыз.Азық кешенін енгізудің тәуліктік
нормасы:
Бір тәулікте бір бас м / м жануарлар тобы Сауын, құрғақ сиырлар,
құнажындар,тұқымдық бұқалар 1000-2000
8 айдан асқан төл 500-1000
Ересек жылқылар 1000 – 1200
12 айдан асқан жылқылардың төлдері 500 – 1000
Бос, бала емізетін және буаз төлдейтін қабандар мен мегежіндер 200-
300
4 айдан асқан шошқа төлі 150 – 200
Ешкі, ересек қой 50 – 100
Ешкі, қой 4 айдан асқан төл 30-50
Құрғақ тамақтандыру-негізгі жеммен араластырыңыз немесе
ұсақтағаннан кейін бөлек қоспа ретінде қолданыңыз.Ылғалды
тамақтандыру-жаңадан дайындалған тағамға қосыңыз немесе жылы су
немесе суда сұйылтыңыз.
ҚОРЫТЫНДЫ
Ветеринарлар мен зоотехниктердің айтуынша,
ауылшаруашылық жануарларының рационында минералдар,
макро микроэлементтер жетіспейді. Бұл әртүрлі ауруларды,
сиырларда түсік түсіруді тудырады, әлсіз ұрпақ туады және
жануарлардың өнімділігіне әсер етеді: сүт, ет, жүн сапасы
және т.б. сонымен қатар минералдардың, микроэлементтердің
макростарының артық дозалануы улы әсерге ие және малдың
өліміне әкелуі мүмкін. Қажетті химиялық элементтер мен
қосылыстардың жетіспеушілігін жоюдың ең көп таралған
тәсілі-қажетті қосылыстармен байытылған лизунц тұзын
қолдану. Алайда, мұндай тұзды өндіру технологиялық
тұрғыдан күрделі және энергияны қажет ететін процесс.
Ұсынылған технология діріл араластыруға негізделген
брикеттелген тұзды дайындауға негізделген.
Пайдаланылған әдебиеттер
I. Тойкина Г.Н. «Ветеринариялық жалпы
рецептура- оқу құрал Алматы. 2019 ж.
II. Фармакопейный реестр РК
III. Кожанов К.Н. Ветеринариялық фармакология.
Алматы 2008
IV. Кожанов К.К., Кожанова С.Н. Фитотерапия.
Алматы, 2010.
V. Ахметсадыков Н.Н., Хусаинов Д.М.
VI. Дәрілік заттар технологиясы. Алматы, 2004

Ұқсас жұмыстар
Жүрек бұлшықет тіні
Көлденең жолақты бұлшықет ұлпалары
Бірыңғай салалы бұлшықет ұлпалары
Бұлшықеттерінің физиологиялық қасиеттері
Антгельминтиктердің жіктелуі
Ет ткані. Қаңқа ет тканінің регенерациясы. Өмір сүру салтына және жасқа байланысты бұлшық еттердің өзгерісі. Жүрек ет тканінің регенерациялық қабілеті. Эпидермальды және нейралды ет ткані
АСТАНА МЕДИЦИНА УНИВЕРСИТЕТІ ГИСТОЛОГИЯ ЖӘНЕ ЭМБРИОЛОГИЯ
Жүрек бұлшықет тінінің регенерациясының мүмкіндіктері
Қан ұлпасы
Жасушалық регенерация
Пәндер