Қан агары ортасы



Қазақ Ұлттық Аграрлық Университеті

Саңырауқұлақтарды өсіру үшін қолданылатын қоректік орталар және оларды дайындау әдістері

Саңырауқұлақтар - төменгі сатыдағы өсімдіктердің ішіндегі ең көп тарағаны, олардың 1-дай түрі кездеседі.
Басқа өсімдіктер типтерінен басты айырмашылықтары пластидтері, хлорофилі болмайды. Бұлар дайын органикалық заттармен қоректенуге бейімделген гетеретрофты өсімдіктер.
Түрлері бойынша Жеуге жарамды және Жеуге жарамсыз саңырауқұлақтар болып бөлінеді. Олардың вегетативтік денесі тарамдалып матасқан гифалардан (жіңішке жіпшелерден) тұрады. Бұлар бір-бірімен матасып грибница немесе мицелий деп аталатын саңырауқұлақтың денесін құрайды.

Жеуге жарамды саңырауқұлақтар

Жеуге жарамсыз саңырауқұлақтар

Қоректік орта - микроорганизмдердің таза дақылдарын алуға, олардың морфологиясы мен физиологиясының ерекшеліктерін зерделеуге, сонымен қатар зертханалық және өндірістік жағдайда таза дақылдар түрінде микроорганизмдерді сақтау үшін қажет.
Саңырауқұлақтарды өсіруге арналған орта

Қоректік орталар классификациясы.
Консистенциясы бойынша:
Жартылай сұйық
Сұйық
Құмтәріздес
Тығыз
Кебу
Құрамы бойынша:
Табиғи
Жасанды
Синтетикалық
Мақсатына қарай:
Қарапайым
Арнайы
Элективті
Дифференциальді-диагностикалық

Ең жиі қолданылатын қоректік орталар:
Еттіпептон сорпасы (ЕПС)
Етпептон агары (ЕПA)
Эндо ортасы
Гисса көмірсулары
Андред реагенті
Сақтау ортасы (Pseudomonas sp., Staphylococcus sp)
Маннитол қосылған тұз агары
Пигментті анықтау құралы
Сабуро ортасы
Қан агары ортасы
Левин ортасы
Китта-Тарозци ортасы
Кесслер ортасы
Несепнәр ортасы
Пептон суы
Сілтілік агар
Эйкман ортасы

Ет-пептонды агар
100 г ет суға 1 г пептон мен 0, 5 г натрий хлориді қосылады, 10 минут қайнатылады, 0, 05 қалыпты натрий гидроксиді 7, 4 рН-ге қосылады да, тұнба пайда болғанша қайтадан 30 минут қайнатылады. Сүзіңіз, бастапқы көлемге су қосыңыз, 120 градус температурада 30 минут зарарсыздандырыңыз. Сапрофиялық бактерияларды өсіру үшін қолданылады.

Ет-пептонды агар
(ЕПA) химия-органотрофты бактерияларды өсіру үшін қолданылатын негізгі қатты қоректік орта. Ол BCH негізінде дайындалады, оған 1, 5 - 3% агар немесе ет суы қосылады, оған 1% пептон, 0, 5% натрий хлориді және 1, 5 - 3% агар қосылады. Қоспа ерігенше, қайнатылғанға дейін қайнатылып, мақта-дәке сүзгісінен өтіп, рН деңгейіне келтіріліп, бөтелкеге құйылып, 15-30 минут ішінде 120 ° С-та зарарсыздандырылады.

Эндо ортасы
Эндо ортасы - энтеробактерияларды оқшаулауға арналған дифференциалды диагностикалық қоректік орта. Оны жапон бактериологы Шигеру Эндо есімімен атады (1869-1937) . Ортаның құрамы: пептон - 1%, лактоза - 1%, калий фосфаты (K2HPO4) - 0, 35%, агар-агар - 1, 5%. Лактозадан басқа барлық ингредиенттер суда қайнау немесе автоклав арқылы ериді. Қанттың карамельденуіне жол бермеу үшін ортаның барлық басқа компоненттері ерігеннен кейін лактоза қосылады. Лактозадан басқа, ортада басқа көмірсулар болмауы керек, сондықтан оны өндіруде ет суын пайдалану ұсынылмайды; кез-келген пептонды немесе ақуыз гидролизатын қолдануға болады. Индикатор жылдам дайындалып, балқытылған қоректік зат базасына қосылады. Ортаны алдын ала зарарсыздандырусыз дайындықтан кейін бірден қолдануға болады; қажет болған жағдайда 30 минут зарарсыздандырылады. t ° 110 ° кезінде; Дайын ортаның рН мөлшері 7, 4-7, 6 құрайды. Көрсеткіш - негізгі фуксиннің натрий сульфитімен байланысы.

Гисса ортасының көмірсулары
Көмірсулар бар орталар және идентификация процесінде микробтардың сахаролитикалық қасиеттерін анықтау үшін қолданылатын индикатор. Құрғақ коммерциялық ақпарат құралдарында көмірсулар (глюкоза, лактоза, сахароза, маннитол, мальтоза және т. б. ), BP индикаторы (сулы көк және розол қоспасы), қоректік агар және минералды тұздар бар. Дұрыс дайындалған: орта ашық қызғылт түсті болуы керек және термостатта күнделікті инкубация кезінде 37 ° C температурада өніп шықпауы керек. Зерттеу анықталған түрлерге байланысты инкубаторда 37 ° C немесе одан да көп тәулікке инкубацияланған орта бағанға инъекциялық ілмекпен егілді. Ортаны көк немесе көк түспен бояу қанттың сізде пайда болуымен ашытуды білдіреді; сол ортаны қалпына келтіру және оның қалыңдығында көпіршіктердің пайда болуы - сізде және газда қантты ашыту үшін. Микробта ферментативті белсенділік болмаған кезде орта бұлтты болады, бірақ түсін өзгертпейді. Сұйық орта 1% пептон суда, рН 7, 4, 0, 5-1% көмірсу концентрациясы мен Андре көрсеткіші немесе бромотимол көк түсімен дайындалады. Қалқалар ортасы бар пробиркаларға түседі. Орташа автоклавта 30 минут ішінде 112 ° C температурада зарарсыздандырылады. К-тудың пайда болуы орта түсінің өзгеруімен (сәйкесінше қызғылт және сары), газдың өзгермелі күйде жиналуы арқылы басталады, ал ашыту болмаған кезде ортаның түсі Андрееде индикаторымен сабан сары, ал бромотимол индикаторымен сары-жасыл болады.

Андреде реактиві
Көбінесе бактериол қолданылады. ортаның рН көрсеткіші, әсіресе бактериялармен көмірсулардың ашытуын анықтаған кезде. 100 мл дистилляцияда I. A. дайындау үшін. су 0, 5 г қышқыл фуксинді ерітіңіз, 15 мл 4% натрий гидроксиді ерітіндісін қосыңыз, қоспаны бөлме температурасында 24 сағат ұстаңыз, 1-2 мл сілтілі қосып, қайтадан 24 сағат тұрыңыз I. A. A. қолданар алдында автоклавпен зарарсыздандырыңыз. қоректік ортамен бірге 1:20 қатынасында қосылады. Сілтілі және аздап қышқыл ортада I. A. түссіз; қызылға ауысу рН 5. 5 және одан төмен температурада болады.

Сабуро ортасы
Сабуро құралы - бұл саңырауқұлақтарға арналған мәдени медиа тобы. Саңырауқұлақтарды бастапқы оқшаулау үшін пайдаланылатын 2% агар гелі, 1% пептон, 4% мальтоза, рН 6, 5-7. 120 градус температурада 15 минут зарарсыздандырыңыз. Саңырауқұлақтарды сақтау үшін S. s. сынауымен салыстырғанда «сақтау» әдісі қолданылады. көмірсулар жоқ. Фавус патогенін оқшаулау үшін қолданылатын S. peptic агар S. s. -та пептон құрамы 3% -ға дейін жоғарылайды. Bouillon S. S. агардан басқа бірдей компоненттерді қамтиды; саңырауқұлақтардан АГ алу кезінде мицелияны өсіру үшін қолданылады.

Қанды агар
Арнайы бактериол. бактерияларды (мысалы, стрептококктарды) оқшаулау және олардың гемолитикалық белсенділігін арттыру үшін қолданылатын құрал. Дайындалу үшін Балқытылған және 45 ° C дейін салқындатылған (жоғары емес) 2% МПа, қоянның, жылқының, адамның 5-10% қыздырылған стерильденген дефибрирленген қанын қосып, араластырыңыз және мүмкін бактерияға термостатта 24 сағат инкубацияланған Петри ыдысына құйыңыз. ластану. Инсульт немесе бляшка себу.

Левин ортасы
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz