Қан агары ортасы




Презентация қосу
Қазақ Ұлттық Аграрлық
Университеті
Саңырауқұлақтарды өсіру үшін
қолданылатын қоректік орталар және
оларды дайындау әдістері
Саңырауқұлақтар – төменгі сатыдағы өсімдіктердің ішіндегі ең көп
тарағаны, олардың 100000-дай түрі кездеседі.
Басқа өсімдіктер типтерінен басты айырмашылықтары пластидтері,
хлорофилі болмайды. Бұлар дайын органикалық заттармен қоректенуге
бейімделген гетеретрофты өсімдіктер.
Түрлері бойынша Жеуге жарамды және Жеуге жарамсыз
саңырауқұлақтар болып бөлінеді. Олардың вегетативтік денесі
тарамдалып матасқан гифалардан (жіңішке жіпшелерден) тұрады.
Бұлар бір-бірімен матасып грибница немесе мицелий деп аталатын
саңырауқұлақтың денесін құрайды.
Жеуге жарамды саңырауқұлақтар
Жеуге жарамсыз саңырауқұлақтар
Саңырауқұлақтарды өсіруге арналған орта

Қоректік орта - микроорганизмдердің
таза дақылдарын алуға, олардың
морфологиясы мен физиологиясының
ерекшеліктерін зерделеуге, сонымен қатар
зертханалық және өндірістік жағдайда
таза дақылдар түрінде
микроорганизмдерді сақтау үшін қажет.
Қоректік орталар
классификациясы.
Консистенциясы Құрамы Мақсатына
бойынша: бойынша: қарай:
1. Жартылай сұйық 1. Табиғи 1. Қарапайым
2. Сұйық 2. Жасанды 2. Арнайы
3. Құмтәріздес 3. Синтетикалық 3. Элективті
4. Тығыз 4. Дифференциальді-
5. Кебу диагностикалық
Ең жиі қолданылатын қоректік орталар:

1. Еттіпептон сорпасы (ЕПС)
2. Етпептон агары (ЕПA)
3. Эндо ортасы
4. Гисса көмірсулары
5. Андред реагенті
6. Сақтау ортасы (Pseudomonas sp., Staphylococcus sp)
7. Маннитол қосылған тұз агары
8. Пигментті анықтау құралы
9. Сабуро ортасы
10. Қан агары ортасы
11. Левин ортасы
12. Китта-Тарозци ортасы
13. Кесслер ортасы
14. Несепнәр ортасы
15. Пептон суы
16. Сілтілік агар
17. Эйкман ортасы
Ет-пептонды агар
100 г ет суға 1 г пептон мен 0,5 г
натрий хлориді қосылады, 10 минут
қайнатылады, 0,05 қалыпты натрий
гидроксиді 7,4 рН-ге қосылады да,
тұнба пайда болғанша қайтадан 30
минут қайнатылады. Сүзіңіз, бастапқы
көлемге су қосыңыз, 120 градус
температурада 30 минут
зарарсыздандырыңыз. Сапрофиялық
бактерияларды өсіру үшін
қолданылады.
Ет-пептонды агар
(ЕПA) химия-органотрофты
бактерияларды өсіру үшін
қолданылатын негізгі қатты қоректік
орта. Ол BCH негізінде дайындалады,
оған 1,5 - 3% агар немесе ет суы
қосылады, оған 1% пептон, 0,5% натрий
хлориді және 1,5 - 3% агар қосылады.
Қоспа ерігенше, қайнатылғанға дейін
қайнатылып, мақта-дәке сүзгісінен өтіп,
рН деңгейіне келтіріліп, бөтелкеге ​
құйылып, 15-30 минут ішінде 120 ° С-та
зарарсыздандырылады.
Эндо ортасы
Эндо ортасы — энтеробактерияларды оқшаулауға арналған дифференциалды
диагностикалық қоректік орта. Оны жапон бактериологы Шигеру Эндо есімімен
атады (1869-1937).
Ортаның құрамы: пептон - 1%, лактоза - 1%, калий фосфаты (K2HPO4) - 0,35%, агар-
агар - 1,5%. Лактозадан басқа барлық ингредиенттер суда қайнау немесе автоклав
арқылы ериді. Қанттың карамельденуіне жол бермеу үшін ортаның барлық басқа
компоненттері ерігеннен кейін лактоза қосылады.
Лактозадан басқа, ортада басқа көмірсулар болмауы керек, сондықтан оны өндіруде
ет суын пайдалану ұсынылмайды; кез-келген пептонды немесе ақуыз гидролизатын
қолдануға болады. Индикатор жылдам дайындалып, балқытылған қоректік зат
базасына қосылады. Ортаны алдын ала зарарсыздандырусыз дайындықтан кейін
бірден қолдануға болады; қажет болған жағдайда 30 минут зарарсыздандырылады. t
° 110 ° кезінде; Дайын ортаның рН мөлшері 7,4-7,6 құрайды. Көрсеткіш - негізгі
фуксиннің натрий сульфитімен байланысы.
Гисса ортасының көмірсулары
Көмірсулар бар орталар және идентификация процесінде микробтардың сахаролитикалық
қасиеттерін анықтау үшін қолданылатын индикатор. Құрғақ коммерциялық ақпарат
құралдарында көмірсулар (глюкоза, лактоза, сахароза, маннитол, мальтоза және т.б.), BP
индикаторы (сулы көк және розол қоспасы), қоректік агар және минералды тұздар бар. Дұрыс
дайындалған: орта ашық қызғылт түсті болуы керек және термостатта күнделікті инкубация
кезінде 37 ° C температурада өніп шықпауы керек. Зерттеу анықталған түрлерге байланысты
инкубаторда 37 ° C немесе одан да көп тәулікке инкубацияланған орта бағанға инъекциялық
ілмекпен егілді. Ортаны көк немесе көк түспен бояу қанттың сізде пайда болуымен ашытуды
білдіреді; сол ортаны қалпына келтіру және оның қалыңдығында көпіршіктердің пайда болуы -
сізде және газда қантты ашыту үшін. Микробта ферментативті белсенділік болмаған кезде орта
бұлтты болады, бірақ түсін өзгертпейді. Сұйық орта 1% пептон суда, рН 7,4, 0,5-1% көмірсу
концентрациясы мен Андре көрсеткіші немесе бромотимол көк түсімен дайындалады.
Қалқалар ортасы бар пробиркаларға түседі. Орташа автоклавта 30 минут ішінде 112 ° C
температурада зарарсыздандырылады. К-тудың пайда болуы орта түсінің өзгеруімен
(сәйкесінше қызғылт және сары), газдың өзгермелі күйде жиналуы арқылы басталады, ал
ашыту болмаған кезде ортаның түсі Андрееде индикаторымен сабан сары, ал бромотимол
индикаторымен сары-жасыл болады.
Андреде реактиві
Көбінесе бактериол қолданылады. ортаның рН
көрсеткіші, әсіресе бактериялармен көмірсулардың
ашытуын анықтаған кезде. 100 мл дистилляцияда I. A.
дайындау үшін. су 0,5 г қышқыл фуксинді ерітіңіз, 15
мл 4% натрий гидроксиді ерітіндісін қосыңыз,
қоспаны бөлме температурасында 24 сағат ұстаңыз, 1-
2 мл сілтілі қосып, қайтадан 24 сағат тұрыңыз I. A. A.
қолданар алдында автоклавпен зарарсыздандырыңыз.
қоректік ортамен бірге 1:20 қатынасында қосылады.
Сілтілі және аздап қышқыл ортада I. A. түссіз;
қызылға ауысу рН 5.5 және одан төмен температурада
болады.
Сабуро ортасы
Сабуро құралы - бұл саңырауқұлақтарға арналған мәдени
медиа тобы. Саңырауқұлақтарды бастапқы оқшаулау үшін
пайдаланылатын 2% агар гелі, 1% пептон, 4% мальтоза, рН
6,5-7. 120 градус температурада 15 минут
зарарсыздандырыңыз. Саңырауқұлақтарды сақтау үшін S.s.
сынауымен салыстырғанда «сақтау» әдісі қолданылады.
көмірсулар жоқ. Фавус патогенін оқшаулау үшін
қолданылатын S. peptic агар S.s.-та пептон құрамы 3% -ға
дейін жоғарылайды. Bouillon S.S. агардан басқа бірдей
компоненттерді қамтиды; саңырауқұлақтардан АГ алу
кезінде мицелияны өсіру үшін қолданылады.
Қанды агар
Арнайы бактериол. бактерияларды (мысалы,
стрептококктарды) оқшаулау және олардың
гемолитикалық белсенділігін арттыру үшін
қолданылатын құрал. Дайындалу үшін Балқытылған
және 45 ° C дейін салқындатылған (жоғары емес) 2%
МПа, қоянның, жылқының, адамның 5-10%
қыздырылған стерильденген дефибрирленген қанын
қосып, араластырыңыз және мүмкін бактерияға
термостатта 24 сағат инкубацияланған Петри
ыдысына құйыңыз. ластану. Инсульт немесе бляшка
себу.
Левин ортасы
(лактоза эозинметилен агары) - энтеробактерияларды
оқшаулауға арналған дифференциалды-селективті
орта. Лактоза-ашытуды (қою көк немесе қара
колониялар) ферменттілмеген лактозадан (орташа
түсті колония) ажыратуға мүмкіндік береді. Proteus
оқшауланған сарғыш колониялар құрайды. Орта 100
мл 1,5% МПА, рН 7,2 - 7,4, 2 мл 0,5% сулы метилен
көк ерітіндісі, 1,5 мл 2% эозин ерітіндісі, 2 г лактоза
және 0 қосу арқылы дайындалады. , 2 г дибазиялық
калий фосфаты, содан кейін оны Петри ыдысына
құйыңыз. Ортаның ашық күлгін түсі бар.
Китт-Тароцци ортасы

(Kitta Tarozzi) - анаэробтар үшін сұйық элективті
орта. Оны дайындау үшін кішкене кесектерге
кесілген бауыр (ет) үш есе көп МББ, рН 7.4 - 7.6
құйылады, 30 минут қайнатылады, сүзіледі.
Бауырдың кептірілген бөліктері пробиркаға 3-4 г
салып, 7-8 мл сорпаны құйыңыз. 30 минут ішінде
120 ° C температурада зарарсыздандырыңыз. T. s
қолданбас бұрын. қыздырылған және
зарарсыздандырылған бейтарап парафин майымен
толтырылған.
Олькенитский ортасы

(несепнәр бар трисуар ортасы) - құрамы: 1 г лактоза, 1 г сахароза, 0,1 г глюкоза, 1 г
мочевина, 0,02 г Могр тұзы, 0,03 г гипосульфит. Су моншасында аз мөлшерде суда
ерітіп, 100 мл МПа қосып, 50 ° С дейін ерітіп, салқындатыңыз, араластырыңыз, дәке
арқылы сүзгіден өткізіңіз, рН-ны 7,2 - 7,4 деңгейіне қойыңыз және 0,5% ерітіндіге 0,4
мл қосыңыз. фенол қызыл. Дайын ортаның бозғылт қызғылт түсі бар.
Энтеробактериялардың жинақталуы және саралануы үшін қолданылады. Зерттеуді
анықтауға мүмкіндік береді. көмірсулардың, несепнәрдің ашытуы, күкіртсутектің
түзілуі.
Плоскирев ортасы

Құрғақ селективті қоректік орта, оның құрамдас бөліктері өт тұздары, лактоза және
индикатор болып табылады; дизентериялық бактериялар мен сальмонеллез
қоздырғыштарын бөліп алу үшін қолданылады.
Эйкман ортасы
Құрамында пептон, натрий хлориді және глюкоза бар орташа; суды зерттеуде E. coli
болуы үшін қолданылады.
Назарларыңызға
рахмет!


Ұқсас жұмыстар
Адамға патогенді саңырауқұлақтардың морфофункционалды ерекшеліктері және микоздардың лабороториялық диагностикасының негіздері
Тығыз қоректік орта
Бруцеллезды серологиялық балау
БАКТЕРИЯЛАРДЫҢ АНТИБИОТИКТЕРГЕ СЕЗІМТАЛДЫҒЫН ДИСКТЕР ӘДІСІМЕН АНЫҚТАУ
Микроорганизмдерді дақылдандыру
Қоректік орталарды дайындау
Гриб Сабуро агарында
Микроорганизмдердің өсуі және дақылдау
ПРЕЦИПИТАЦИЯ РЕАКЦИЯСЫ. Антиденелер (преципитин) мен антигендердің (преципитоген)
БРУЦЕЛЛЕЗДІ БАЛАУ ӘДІСТЕРІ
Пәндер