Диеталық және балалар тағамының құрғақ өнімдері




Презентация қосу
ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ АУЫЛ ШАРУАШЫЛЫҒЫ МИНИСТРЛІГІ
Жәңгір хан атындағы Батыс Қазақстан аграрлық-техникалық
университеті

Диеталық және балалар
тағамының құрғақ өнімдері
Орындаған: ТПП-33 топ студенті Құтжан Т.Қ.
Тексерген: Кожахметова А.Н.
Құрғақ түрде өндірілетін балалар сүт өнімдері
ТМД және шетелдерде айтарлықтай кең
ассортиментте шығарылады. Көп жағдайларда
оларды құрғақ майсыздандырылған немесе
кәдімгі сүт негізінде өсімдік майлар, көмірсулар,
микроэлементтер және витаминдерді қосу
арқылы алады. Балалар құрғақ сүт өнімдері алыс
аймақтарға тасуға төзімді. Оларды әртүрлі жас
топтарындағы балалар үшін шығарады. Балалар
тамақтануына арналған құрғақ сүт ана сүтіне
және бейімделген қоспаларға қосымша қорек
ретінде қолданылады. Әртүрлі мемлекеттерде
өндірілетін көптеген өнімдер белгілі: «Нестле»
фирмасының (Швейцария) «Нидо» сүті;
«Милказана» фирмасының (Германия) майлы
және жартылай майлы құрғақ тәттілендірілмеген
сүті; бір жасар және одан үлкен жастағы
балаларға арналған «Бэбизан» құрғақ кәдімгі сүті
(Германия) жіне т.б.
«Малютка»құрғақ сүт қоспасы
жетілмеген және сау балаларды
туылған күннен бастап 1-2 айлыққа
дейін жасанды және аралас
тамақтандыруға арналған, құрғақ сүт
негізін қантпен, С, РР, В6
витаминдерімен және темір
глицерофосфатымен араластырып
алынатын ұсақ ұнтақ түрінде болады.
Ең маңызды тағамдық заттар құрамы
(ақуыздар, амин қышқылдары,
майлар, полиқанықпаған май
қышқылдары, витаминдер) бойынша
«Малютка» сүт қоспасы әйел сүтіне
жақындатылған. Lornes Realty | 2020
Нан қоспаларының оң жақтарына мыналар жатады:
• бренд өнімдерінде өндірушілердің кең желісі бар, оны кез-
келген дүкенде, дәріханада сатып алуға болады;
• сумен араласқанда тез ериді;
• құрғақ өнімнен бөлек орналастырылған арнайы қасықты
сақтаудың инновациялық тәсілі;
• тұтынушылардың жоғары сұраныстарына жауап беретін
өнімдердің үлкен ассортименті;
• құрамында күмәнді компоненттер жоқ
• композиция ең маңызды компоненттерді қамтиды, өнім
байытылған лактозамен.
• ең маңызды дәрумендер мен минералдар кешені;
• пробиотиктер;
• ең маңызды аминқышқылдары бар;
• темірмен;
• нуклеотидтер;
• мырыш;
• ақуыздар;
• кальций;
• фосфор;
• натриймен;
• калий, микроэлементтер.
Диетикалық
тамақтану
Диеталардың сипаттамасы емдік және
емдік - профилактикалық тамақтанудың
менюін құрудағы негізгісі болып табылады.
Біздің еліміздегі қолданып жүрген диетаның
біріңғай номерлік жүйесі өте көп
мөлшердегі сырқаты әр түрлі адамдарға
қызмет көрсету кезіндегі
индивидуализациямен қамтамасыз етеді.
Бұл үшін диеталардың арасынан сәйкес
келетін біреуін немесе вариантын
тағайындайды, сонымен қатар бұл диетаны
жеке өнімдер мен тағамдарды қосу немесе
шектеу арқылы өзгертуге болады.
5 ДИЕТА 9 диета 15 диета 1 диета
қант диабеті дені сау адамға ұзақ уақыт бойы
ЖЕДЕЛ
болғанда арналған. тамақтану тәртібін
ГЕПАТИТ,
Балансталған бұзу, алкогольді
ХОЛЕЦИСТИТ, тағайындалады.
тамақтану түріндегі
СОЗЫЛМАЛЫ ұзақ уақыт бойы, ішімдіктер
диета. Сауықтыру
ГЕПАТИТ, ал кейбірде өмір қабылдау, А , В1 , С
орындарында оны
ХОЛЕЦИСТИТ бойы , D витаминдерінің
арнайы диетаны қажет
ЖӘНЕ ӨТ – ТАС қолданылады етпейтін науқас жетіспеушілігінен.
АУРУЫНЫҢ адамдарға
АСҚЫНУЫНДА тағайындайді .
ҚОЛДАНЫЛАДЫ.
Ауыр физикалық
ОЙЛАУ ЕҢБЕГІ еңбек
ЖҰМЫСКЕРЛЕРІ қызметкерлері –
ДҰРЫС 2200–2800 ККАЛ 2900–3700 ккал
ТАМАҚТАНУ
ЖҮЙЕСІНДЕ
ХАЛЫҚ
МАМАНДЫҒЫНА
БАЙЛАНЫСТЫ 4 Орташа
НЕГІЗГІ ТОПҚА ЖЕҢІЛ ФИЗИКАЛЫҚ ауырлықтағы
БӨЛІНЕДІ: ЕҢБЕК физикалық еңбек
ҚЫЗМЕТКЕРЛЕРІ –
2350–3000 ККАЛ қызметкерлері –
2500–3200 ккал
Теңдестірілген тамақтану мынадай дәрумендер
қамтуы тиіс:

Майда Суда
еритін: еритін:
А,Д,Е,К В, С, РР, Р,
Н,
Thank you!

Ұқсас жұмыстар
Сүттің қасиеті
ҰН, ЖАРМА ЖӘНЕ ЖАРМАЛЫҚ КОНЦЕНТРАТТАРДЫҢ ЖАЛПЫ ТЕХНОЛОГИЯСЫ
Сүттің құрамы мен қасиеті
БАЛАЛАРДЫ ТАМАҚТАНДЫРУ
Балық өндірісі
Жұмыртқа стандарты. Жұмыртқа классификациясы. Жұмырқаның сапалық көрсеткіштері. Жұмыртқаның микробиологиясы
Бүйрек аурулары
Балаларға арналған ақуызды сүт өнімдері
ҚҰС ТҰҚЫМДАРЫ
Сүт консервілерінің технологиясы
Пәндер