САБЫН ЖАСАУ ТЕХНОЛОГИЯСЫ



Сабын жасау технологиясы
Айтназарова Айзере, Асан Каусар, Жусипбаева Роза

Сабын жасау технологиясы
Сабынның негізгі компонентін алу үшін жануарлар мен өсімдік майлары, май алмастырғыштар (синтетикалық май қышқылдары, канифоль, нафтен қышқылдары, биік май) шикізат ретінде қолданыла алады. Сабын алу сабындау реакциясына негізделген - май қышқылдарының эфирлерін (яғни майларды) сілтілермен гидролиздеу, нәтижесінде сілтілік металдың тұздары мен спирттері түзіледі.
Арнайы ыдыстарда (сіңіргіштерде) қыздырылған майлар каустикалық сілтімен (көбіне каустикалық сода) сабындалады. Реакция нәтижесінде асқазанда біртекті тұтқыр сұйықтық пайда болады, ол салқындаған кезде қалыңдайды - сабын мен глицериннен тұратын сабын желімі. Тікелей сабын желімінен алынған сабын құрамындағы май қышқылдарының мөлшері әдетте 40-60% құрайды [1] . Бұл өнім «желім сабыны» деп аталады. Желімді сабын алу әдісі әдетте «тікелей әдіс» деп аталады.
Сабын өндірудің «жанама әдісі» сабын желімін одан әрі өңдеуден тұрады, ол тұздануға ұшырайды - электролиттермен (күйдіргіш сілтінің немесе натрий хлоридінің ерітінділерімен) өңделеді, нәтижесінде сұйық стратификация жүреді: жоғарғы қабат, немесе сабын ядро, құрамында кем дегенде 60% май қышқылдары бар; төменгі қабаты - құрамында глицерин мөлшері көп электролит ерітіндісі (құрамында шикізат құрамындағы ластаушы компоненттер де бар) . Жанама әдіс нәтижесінде алынған сабын «дыбыстық» сабын деп аталады.
Сабын өндірудің «жанама әдісі» сабын желімін одан әрі өңдеуден тұрады, ол тұздануға ұшырайды - электролиттермен (күйдіргіш сілтінің немесе натрий хлоридінің ерітінділерімен) өңделеді, нәтижесінде сұйық стратификация жүреді: жоғарғы қабат, немесе сабын ядро, құрамында кем дегенде 60% май қышқылдары бар; төменгі қабаты - құрамында глицерин мөлшері көп электролит ерітіндісі (құрамында шикізат құрамындағы ластаушы компоненттер де бар) . Жанама әдіс нәтижесінде алынған сабын «дыбыстық» сабын деп аталады.

Процесс екі кезеңнен тұрады
Біріншісі- майлардан, май алмастырғыштардан және сілтілерден әртүрлі концентрациядағы май тұздарының сулы ерітінділерін дайындау. Бұл химиялық процесс сабын қайнату деп аталады. Кезеңдері:а) триглицеридтерді сабындандыру немесе карбон қышқылдарын бейтараптандырудың операциясы(сабын қайнатудың тікелей әдісі) б) екі операциядан:1) май қышқылды тұздарды нақты алу; 2) алынған ерітіндіні электр ролиттерімен өңдеу.
Екінші кезеңі- қайнатылған сабынды әртүрлі қоспалармен араластырудан және оған презентация беруден тұрады. Шығарылатын сабынның түріне қарай оған тауар түрін беру әр түрлі операциялардан тұруы мүмкін: салқындату, кептіру, бөліктерге бөлу немесе әрлеу, орау және дайын өнім.

Қатты, көпіршікті сабын мен жұмсақ сабын дайындау технологиясы
Қатты сабын дайындау үшін (дәретхана, тұрмыстық), 2 кг алыңыз. каустикалық сода, 8 литр суда ерітіп, ерітіндіні 25 С-қа жеткізіп, оны балқытылған және салқындатылған шошқа майына 50 С дейін құйыңыз (шошқа майы тұздалмаған болуы керек және көрсетілген су мен сода үшін 12 кг 800 г алыңыз) . Алынған сұйық қоспаны бүкіл масса толығымен біртекті болғанша жақсылап араластырады, содан кейін қалыптарға құйып, жылы және құрғақ жерге қояды. 4-5 күннен кейін масса қатып, сабын дайын болады. Егер сіз көпіршікті сабын алғыңыз келсе, онда көрсетілген суға тағы 400 г тазартылған калий қосыңыз немесе 2 кг шошқа майын алыңыз. аз мөлшерде және сол мөлшерде кокос майын қосыңыз.
Сұйық сабын дайындау үшін 2 кг суда бірдей күйдіргіш калийді ерітіп, ерітіндіні 25 С-қа жеткізіп, бұрын еріген және 50 С-қа дейін салқындатылған 8 кг тұздалмаған маймен мұқият араластырыңыз, содан кейін жоғарыда көрсетілгендей жүріңіз.
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz