Тұшпара дайындау технологиясы




Презентация қосу
ҚАЗАҚ ҰЛТТЫҚ АГРАРЛЫҚ ЗЕРТТЕУ УНИВЕРСИТЕТІ​
«ТЕХНОЛОГИЯ ЖӘНЕ БИОРЕСУРСТАР» ФАКУЛЬТЕТІ​
«ТАҒАМ ӨНІМДЕРІНІҢ ТЕХНОЛОГИЯСЫ ЖӘНЕ
ҚАУІПСІЗДІГІ» КАФЕДРАСЫ

«Азық-түлік өнімдерін өндіру салаларының
технологиялары» пәнінен

Тақырыбы: Тұшпара дайындау технологиясы және сапасын анықтау

Орындыған: Сүлейменова Гүлзат
Топ: ТПП-304К
Тексерген: Есмагамбетова Айгерім
Жоспар:
Кіріспе
Негізгі бөлім
1. Тұшпара дайындау технологиясы
2. Сапасына қойылатын талаптар
Қорытынды
Пайдаланылған әдебиеттер
Кіріспе:
Тұшпара – тағамның түрі. Оны
қамырдың ішіне ет және балық
салып әзірлейді де қайнап тұрған
тұзды суға пісіріп май, сірке
суын, қыша, қаймақ қосып, сондай-ақ
сорпамен бірге де береді.
Негізгі бөлім:
Дайындау технологиясы

Тұзды жылы суға жұмыртқа қосып иленген
қамырды 30 минутқа жауып қояды. Содан
кейін қамырды жұқа етіп жайып,
дөңгелектеп кеседі де, кесілген қамырдың
ішіне фарш салып шетін бүктейді. Қазір
арнайы тұшпара жасағыш аппараттар да
бар.
Таңбалау
Тұтыну және тасымалдау ыдыстарының
әрбір бірлігі таңбалануға жатады. Тұтыну
ыдысының әрбір бірлігіне баспаханалық
мөрмен және мөрқалыптаумен көрсетілген
заттаңба жапсырылады:
Өнім атауы;
дайындаушының атауы және орналасқан
жері (мекенжайы) ;
таза масса;
өнімнің термиялық күйі;
өнімнің құрамы;
өнімнің тағамдық құндылығы;
дайын өнімді дайындау тәсілдері мен
шарттары;
сақтау шарттары;
дайындалған күні;
жарамдылық мерзімі;
осы техникалық шарттардың белгіленуі;
Буып-түю
Мұздатылған тұшпара салмағы 250-ден 1000
г-ға дейін автоматтарда немесе қолмен,
тамақ өнімдерімен жанасу үшін қолдануға
рұқсат еткен полиэтилен пакеттерге
оралады. Бір қаптаманың белгіленген
массасынан рұқсат етілген ауытқу +2% - дан
аспауы тиіс және бір мезгілде 10 қаптаманы
өлшеу кезінде алынған орташа салмақ
бойынша белгіленеді.

Нақты массасы қаптаманың әрбір бірлігіне
желімделетін заттаңбада көрсетіледі.

Дайын бұйымдар көп айналымды көлік
ыдысына қолдануға рұқсат етілген
полимерлік, алюминий немесе көп
айналымды ыдыстың ұқсас түрлерімен
буып-түйіледі.
Сапасы қойылатын талаптар:
Дайын тұшпараларға қойылатын талаптар:

Қамырдың қалыңдығы 2 мм, фарш мөлшері
53%-дан аспауы керек, температура -10°C,
массадан 10 %-ға ауытқуына рұқсат етіледі,
бір тұшпара массасы 12 гр, 13,2-ден 10,8 гр.
Дейін өзгеріп тұруы мүмкін.
Ыдыс таза, құрғақ, көгермеген және бөтен
иіссіз болуы керек. Көп айналымды ыдыстың
қақпағы болуы тиіс, қақпағы болмаған
жағдайда ыдысты жергілікті өткізу үшін
пергаментпен, пергаментпен жабуға жол
беріледі. Көп айналымды ыдыстағы
тұшпараның жалпы салмағы 30 кг-нан
аспауы керек.
Қорытынды:
Тұшпара - бұл өте дәмді, қоректік және
сонымен бірге пайдалы орыс ұлттық тағамы.
Оның тарихы бірнеше ғасырларға созылады
және осы уақыт ішінде ол одан да көп
жанкүйерлерге ие болды. Тұшпара өте жоғары
калориялы тағам болғанына қарамастан, ол
жүрек пен салауатты өмір салтын
ұстанушыларды баурап алды. Өйткені, бұл
тағам өте әртүрлі. Оны қамырдан және түрлі
қоспалардан, соның ішінде пайдалы, төмен
калориялы тағамдардан дайындауға болады.
Егер сіз, мысалы, балықты, теңіз өнімдерін
немесе көкөністерді, сондай-ақ диеталық ет
түрлерін қолдансаңыз, онда тұшпара олардың
құрамындағы пайдалы минералдар мен
дәрумендерді ағзаға әкеледі және артық
салмақпен проблемалар туғызбайды.
Пайдаланыған әдебиеттер:
1. Пельмени // Товарный словарь / И. А.
Пугачёв (главный редактор). — М.:
Государственное издательство торговой
литературы, 1959. — Т. VI. — Стб. 767—771
2. Ратушный А. С. Пельмени // Всё о еде от А
до Я: Энциклопедия. — М.: Издательско-
торговая корпорация «Дашков и К°»,
2016. — С. 258—259. — 440 с. — 300
3. Л. И. Борисочкина, А. В. Гудович. Рыбные
пельмени // Производство рыбных
кулинарных изделий / под ред. Л. В.
Корбут. — М.: ВО «Агропромиздат»,
1989. — С. 100—101. — 312 с. — 40 000 экз.
4. В. П. Быков. Замороженные кулинарные
изделия // Технология рыбных продуктов /
под ред. Г. М. Белоусова. — 2-е. — М.:
Пищевая промышленность, 1980. — С. 219
—221. — 320 с.

Ұқсас жұмыстар
Имановский тұшпарасы
Қамыр дайындау тәсіліне қарай
Қамырдың ашуы
Мұздатылған өнімдерді орау негізгі түрлері
Мұздатылған өнімдерге арналған қаптаулар
Оралдан шыққан, тартылған етпен немесе балықпен толтырылған ашытылмаған қамырдан дайындалған қайнатылған тағам түріндегі тағам
Сиыр етінің жартылай фабрикаттары
Балық өндірісі
Балмұздақ линиясы
Мәзір құрастыру принципі
Пәндер