Гомогенизация процесі




Презентация қосу
Презентация
Тақырыбы: Гомогенизация процесі. Құрал-
жабдықтарды зарарсыздандыру.
Орындаған:Тастан Әлия
Тобы:Жт-18-2к4
Қабылдаған:Тасполтаева А .
Жоспар
• Кіріспе
• Гомогенизация
• Гомогендеу маңыздылығы
• Құрал-жабдықтарды зарарсыздандыру
• Зарарсыздандыру түрлері
Гомогенизация
• Гомогенизация сүтті өңдеу өнімдерінің-консервілерінің сапасын
қамтамасыз етуде маңызды роль атқарады. Гомогенизация кезінде
біріншісімен араласпайтын, бір сұйықтықтың басқасына эмульгирлену-
диспергирлену процесі жүреді. Гомогенизациялау (Гомогенизация)
— концентрациялық біртекті еместілікті жою және құрамды
теңестіру процесі.
• Гомогенизация барлық сүт, сүт құрайтын және кілегей мен майсызданған
сүттен шығарылатын сүтті өңдеу өнімдерінен басқа өнімдердің өндірісі
кезінде ұсынылады.
• Аулшаруашылық жануарларға арналған толық сүттің толық алмастырғышы мен
сүт кезіндегі консервілердің әртүрін жасау кезінде гомогенизациялау процесінде
"судағы май", бірінші топтағы эмульсия алады, онда дисперсті фаза болып
табылатындар:
• Сүт майы;
• Сүт және сүт емес майлардың қоспасы негізінен өсімдік;
• Сүт емес тектес майлар өсімдік және жануар (жылқы, сүйек)
• Эмульгатор рөліне сүт плазмасының заттары түседі. Майдың құрамы жоғары
құрғақ сүт өнімдерінің өндірісі кезінде эмульсияның тұрақтылығын
эмульгаторлардың қоспасын қосып жоғарылатады. Негізінен лецитиндер, олар, сүт
плазмасының заттарымен бірге беттік тартылысты төмендетеді және май
шарларының-коалесценция жабысуын болдырмайды.
250 кг гомогендеу аппараты
Сүт өнімдеріне арналған
гемогенизаторы. Техника өзінің
беріктігімен, сенімділігімен,
қауіпсіздігімен және эстетикалық
көрінісімен ерекшеленеді. Сапасы
мен функционалдығы бойынша ол
еуропалық аналогтардан кем
түспейді, бірақ қол жетімді құны бар.
Өндіріс процесінде тозуға төзімді
заманауи материалдар қолданылады,
бұл қызмет ету мерзімін ұзартады.
• Гомогенизация келесідей өнімдерді өндірудің ажырамас процесі
болып табылады: майлы және майсыз сүт; шикі қаймақ; йогурт;
кілегей; сарысу; қоюландырылған сүт және т.б. Процесс сүт
өнімдерін механикалық өңдеуді қамтиды, нәтижесінде заттың
құрылымы өзгереді. Май және басқа жасушалар біртекті және
тұрақты дисперсті масса құрайды. Бұл өнімнің дәмділігін арттырады
және оны тартымды етеді. Сонымен қатар, сүтті гомогенизаторда
өңдегеннен кейін сүттің жарамдылық мерзімі артады. Сондай-ақ,
композицияға әр түрлі хош иістерді қосуға болады, бұл ұсынылатын
өнімдердің түрін көбейтеді.
Сүт жабдықтарын зарарсыздандыру
• Сүт жабдықтарын шаюға, сондай-ақ жуатын немесе залалсыздандыратын
суға қойылатын талап ауыз суға қоятын мемлекеттік стандарт талабымен
бірдей.
• Кальций содасы — ақ түстi, ұсақ кристалды ұнтақ, ол суда жақсы ериді.
Оның 2-5% -дық ыстық ерітіндісі мен сүттің майы мен ақуызын жақсы
жууға болады. Ыстығы 30-40°С-қа дейін төмендеп кетсе, оның жуу
қабілеті нашарлайды. Сондықтан да сауу машинасын және сүт
ыдыстарын жуу үшін оның 0,5% -дық ыстық (50-60 ос) ерітіндісін
пайдаланады.
• Силикаттар. Сауу жабдықтарын жууға натрий силикаты мен
метасиликатын қолданады. Демек, металдардың мүжілмеуі үшін
силикатты жуу ұнтағына қосады. Силикатты сауу жабдықтарын
жуу үшін дербес пайдалануға да болады. Силикаттың жуу
қасиетімен қатар залалсыздандыру қасиеті де бар. Онымен
дәріленген ыдыс үстінде ешқандай дақ қалмайды. Силикатты
кальцийленген содаға қосып пайдаланғанда алюминий онша
көп мүжілмейді.
• «Прогресс» — кара сары түсті ұнтақ, өзінe тән жеңіл ғана иici
бар, су ішінде жақсы ериді, бірaқ та коптеген көбiк пайда
болады. Сауу аппараттарын жуу үшін оның 0,05-0,1% -дық
ерітіндісін пайдаланады. Оның 0,1% -оның дық ерітіндісі
алюминийді мүжімейді, қолдың тepiciн тітіркендірмейді. Сауу
аппаратын дәрілеп болғаннан кейін сумен шайқағанда оның
қалған қалдығы сүт ішіне түскенмен, ол сүттің қасиетіне
ешқандай әсер етпейді. Ондай сүт зиянсыз.
• Жуу қоспалары — А, Б және В ұнтақтары сауу машиналары мен
кондырғыларын және сауу жабдықтарын жауып, тазалау үшін
кеңінен қолданылып келеді. Сүттің тазалығы — сапалы май және
баска да сүт татамдарын алуда шешуші орын алады.
• Залалсыздандыру жасауға 2-3% -дық хлорлы әктің мөлдір
ерітінділері пайдаланады. Ерітіндіні даярлау үшін 98 л суға 25%
хлоры бар 8 кг әк қосады, ерітіндіні ағаш кеспекте даярлап, ол
тұнғаннан кейін бетіндегі мөлдір ерітіндіні қалқып құйып алып, оған
10 л су қосып, сонымен сауу жабдықтарына залалсыздандыру
жасайды. Ерітіндіні салқын түрінде пайдаланады. Хлорлы әкке
күкipт пен тұз қышқылдарын қосса, оның бактериоцидтік әcepi
едәуір артады. Хлорлы әктің ерітіндісімен аппараты дәрілеудің
алдында сауу жабдықтарын жақсылап жуады.
Кальций гипохлориті — суда оңай еритін, сусымалы ақ ұнтақ. Оның
құрамында 47-52 % белсенді хлоры бар. Сондықтан ол
залалсыздандыру жасауға хлордан гөрі пайдалы. Сақтауға өте төзімді
келеді,ал зауыттан тeмip бидонның ішінде сақталған түрінде
шығарылады, 5 жылға дейін күшін жоймайды. Осы мерзімнің ішінде
оның хлорының мөлшері 8%-ға кемиді.
В хлорамині — аздаған хлор бар ақ немесе сарғыштау келген майда
ұнтақ, суға ериді, ыстық суға (50-60 оС) тіпті жақсы ериді. Құрамында
27-29 % хлор бар. Хлораминнің жақсылығы — оның 0,5 % ерітіндісінің
металл, былғары, резеңке және маталарға зияны болмайды. Сырланған
немесе боялған нәрселерді бүлдірмейді. Кісіге зәpi хлордан аздау
болады.
• Қышқылдар сауу аппаратында тас болып қатып қалған сүт
қалдықтарын кетіруге пайдаланады. Сауу жабдықтарын жуатын
ерітінді сілтісі, судың тұзы және сауу аппаратын жабысқан сүт
қалдығы – барлығы қосылып тастай болып катып қалады, оны «сүт
тасы» деп атайды. Сауу аппараттарын айына 1-2 рет фосфор, тұз
қышқылдарының «жуас» (1%) ерітіндісімен, 3-4 жұмада бір рет тұз,
фосфор кышқылының 0,1% немесе 0,2% cipкe қышқылының
ерітіндісімен жуып отырады. Таза қышқылдар оте қауіпті, тиген
жерін ойып түседі, сондықтан оларды үлкен сақтықпен пайдалану
керек

Ұқсас жұмыстар
Кілегей туралы түсінік
Әлеуметтік қозғалыстар теориялары
Табиғи және құрғақ сүт
Ультра жоғары температуралы стерилизация
Құрғақ сүт өнімдерін өндіру технологиясы және технологиялық сұлбасы
ТАМАҚ ӨНІМДЕРІНІҢ ШИКІЗАТТАРЫН ӨҢДЕУ ӘДІСТЕРІ
Термостатты тәсіл
Құрғақ сүт өнімдерін өндіру тнхнология сы және технологиялық сұлбасы
Компания тарихы
Сипаттары ДНҚ РНҚ
Пәндер