Сүт өнімдерін өндіруде гомогенизация процесі және құрал-жабдықтарды зарарсыздандыру әдістері


Slide 1

Презентация

Тақырыбы: Гомогенизация процесі. Құрал-жабдықтарды зарарсыздандыру.

Орындаған:Тастан Әлия

Тобы:Жт-18-2к4

Қабылдаған:Тасполтаева А .

Slide 2

Жоспар

Кіріспе

Гомогенизация

Гомогендеу маңыздылығы

Құрал-жабдықтарды зарарсыздандыру

Зарарсыздандыру түрлері

Slide 3

Гомогенизация

Гомогенизация сүтті өңдеу өнімдерінің-консервілерінің сапасын қамтамасыз етуде маңызды роль атқарады. Гомогенизация кезінде біріншісімен араласпайтын, бір сұйықтықтың басқасына эмульгирлену-диспергирлену процесі жүреді. Гомогенизациялау (Гомогенизация) - концентрациялық біртекті еместілікті жою және құрамды теңестіру процесі.

Гомогенизация барлық сүт, сүт құрайтын және кілегей мен майсызданған сүттен шығарылатын сүтті өңдеу өнімдерінен басқа өнімдердің өндірісі кезінде ұсынылады.

Slide 4

Аулшаруашылық жануарларға арналған толық сүттің толық алмастырғышы мен сүт кезіндегі консервілердің әртүрін жасау кезінде гомогенизациялау процесінде "судағы май", бірінші топтағы эмульсия алады, онда дисперсті фаза болып табылатындар:

Сүт майы;

Сүт және сүт емес майлардың қоспасы негізінен өсімдік;

Сүт емес тектес майлар өсімдік және жануар (жылқы, сүйек)

Эмульгатор рөліне сүт плазмасының заттары түседі. Майдың құрамы жоғары құрғақ сүт өнімдерінің өндірісі кезінде эмульсияның тұрақтылығын эмульгаторлардың қоспасын қосып жоғарылатады. Негізінен лецитиндер, олар, сүт плазмасының заттарымен бірге беттік тартылысты төмендетеді және май шарларының-коалесценция жабысуын болдырмайды.

Slide 5

250 кг гомогендеу аппараты

Сүт өнімдеріне арналған гемогенизаторы. Техника өзінің беріктігімен, сенімділігімен, қауіпсіздігімен және эстетикалық көрінісімен ерекшеленеді. Сапасы мен функционалдығы бойынша ол еуропалық аналогтардан кем түспейді, бірақ қол жетімді құны бар. Өндіріс процесінде тозуға төзімді заманауи материалдар қолданылады, бұл қызмет ету мерзімін ұзартады.

Slide 6

Гомогенизация келесідей өнімдерді өндірудің ажырамас процесі болып табылады: майлы және майсыз сүт; шикі қаймақ; йогурт; кілегей; сарысу; қоюландырылған сүт және т. б. Процесс сүт өнімдерін механикалық өңдеуді қамтиды, нәтижесінде заттың құрылымы өзгереді. Май және басқа жасушалар біртекті және тұрақты дисперсті масса құрайды. Бұл өнімнің дәмділігін арттырады және оны тартымды етеді. Сонымен қатар, сүтті гомогенизаторда өңдегеннен кейін сүттің жарамдылық мерзімі артады. Сондай-ақ, композицияға әр түрлі хош иістерді қосуға болады, бұл ұсынылатын өнімдердің түрін көбейтеді.

Slide 7

Сүт жабдықтарын зарарсыздандыру

Сүт жабдықтарын шаюға, сондай-ақ жуатын немесе залалсыздандыратын суға қойылатын талап ауыз суға қоятын мемлекеттік стандарт талабымен бірдей.

Кальций содасы - ақ түстi, ұсақ кристалды ұнтақ, ол суда жақсы ериді. Оның 2-5% -дық ыстық ерітіндісі мен сүттің майы мен ақуызын жақсы жууға болады. Ыстығы 30-40°С-қа дейін төмендеп кетсе, оның жуу қабілеті нашарлайды. Сондықтан да сауу машинасын және сүт ыдыстарын жуу үшін оның 0, 5% -дық ыстық (50-60 ос) ерітіндісін пайдаланады.

Slide 8

Силикаттар. Сауу жабдықтарын жууға натрий силикаты мен метасиликатын қолданады. Демек, металдардың мүжілмеуі үшін силикатты жуу ұнтағына қосады. Силикатты сауу жабдықтарын жуу үшін дербес пайдалануға да болады. Силикаттың жуу қасиетімен қатар залалсыздандыру қасиеті де бар. Онымен дәріленген ыдыс үстінде ешқандай дақ қалмайды. Силикатты кальцийленген содаға қосып пайдаланғанда алюминий онша көп мүжілмейді.

«Прогресс» - кара сары түсті ұнтақ, өзінe тән жеңіл ғана иici бар, су ішінде жақсы ериді, бірaқ та коптеген көбiк пайда болады. Сауу аппараттарын жуу үшін оның 0, 05-0, 1% -дық ерітіндісін пайдаланады. Оның 0, 1% -оның дық ерітіндісі алюминийді мүжімейді, қолдың тepiciн тітіркендірмейді. Сауу аппаратын дәрілеп болғаннан кейін сумен шайқағанда оның қалған қалдығы сүт ішіне түскенмен, ол сүттің қасиетіне ешқандай әсер етпейді. Ондай сүт зиянсыз.

Slide 9

Жуу қоспалары - А, Б және В ұнтақтары сауу машиналары мен кондырғыларын және сауу жабдықтарын жауып, тазалау үшін кеңінен қолданылып келеді. Сүттің тазалығы - сапалы май және баска да сүт татамдарын алуда шешуші орын алады.

Залалсыздандыру жасауға 2-3% -дық хлорлы әктің мөлдір ерітінділері пайдаланады. Ерітіндіні даярлау үшін 98 л суға 25% хлоры бар 8 кг әк қосады, ерітіндіні ағаш кеспекте даярлап, ол тұнғаннан кейін бетіндегі мөлдір ерітіндіні қалқып құйып алып, оған 10 л су қосып, сонымен сауу жабдықтарына залалсыздандыру жасайды. Ерітіндіні салқын түрінде пайдаланады. Хлорлы әкке күкipт пен тұз қышқылдарын қосса, оның бактериоцидтік әcepi едәуір артады. Хлорлы әктің ерітіндісімен аппараты дәрілеудің алдында сауу жабдықтарын жақсылап жуады.

Slide 10
Ұқсас жұмыстар
Тамақ өнімдерін өндіруде кристалдану процестері мен кристалдандыру аппараттарын қолдану әдістері
Құрғақ сүт өнімдерін өңдеудің құрал-жабдықтары және кептіргіштердің конструктивті-технологиялық сұлбалары: бүркіп кептіргіштер
Сүт және сүт өнімдерін консервілеудің технологиясы мен тәсілдері
Сүт және сүт өнімдерін өндіру технологиясы
Қышқыл сүт өнімдерін бұрмалау: түрлері, қауіптері және анықтау әдістері
Медициналық құрал-жабдықтарды стерилизациялау: алдын ала тазалау, әдістер, бақылау және қауіпсіздік
Құрғақ сүт өнімдерін өндіру технологиясы және технологиялық сұлбасы
Қант алмастырғыштарды қолдана отырып сүт өнімдерін өндіру технологиясы
Микроорганизмдердің сүт қышқылы түзудегі рөлі және сүт өнімдерін өндіру технологиясы
Ет және сүт өндіріс орындарында дезинсекция, дератизация және лас суларды тазалау мен зарарсыздандыру
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz