Асқорыту жүйесінің аурулары: себептері, алдын алу және дұрыс тамақтану тәртібі


Slide 1

“АСҚОРЫТУ АҒЗАЛАРЫНЫҢ АУРУЛАРЫМЕН КҮРЕСУ ЖӘНЕ АЛДЫН АЛУ “

Slide 2

«Ауру - астан» десек те, көпшілігіміз жүйелі тамақтана бермейміз. Ал асқорыту жүйесінің бұзылуы түрлі ауруға шалдықтыратыны анық. Дұрыс тамақтанбау аурудың асқынуына себеп болады. Асқорыту жүйесінің сырқаттары ел аумағында кеңінен таралған қан айналым, тыныс алу мүшелерінің сырқаттарынан кейін үшінші орынды алады

Slide 3

Деректерге сүйенсек, бүгінгі таңда еліміздегі әрбір екінші тұрғын асқазан ауруынан зардап шегеді екен.

Сол себепті, тамақтану тәртібін ретке келтіру керек.

Slide 4

Сапасы төмен және көп тұрып бүліне бастаған азық-түліктерді пайдалану тамақтан улануға соктыруы мүмкін. Мұндай жағдай көбіне тұрып қалған шұжықтарды, сүрлемелерді, улы саңырауқұлақтарды пайдалану кезінде

байқалады

Slide 5

Адамның ішек- қарны көрікті мезгіл - мезгіл қабылдап бір қалып жұмыс жасауға дағдыланған. Темекі уының ішек- қарынға барып түсуі оның жұмыс ырғағын бұзады.

Шылым асқазан жарасының себепшісі - әр тартылған сигареттен кейін асқазанда гастриттің белгілері пайда болады. Әуелгі кезде асқазанның жиырылуы төмендейді де никотиннің белгілі мөлшелерінен кейін керісінше арта түседі, қарын сөлінің бөлінуі тежеліп, осының нәтижесінде тәбет жойылады, астың қорытылуы баяулап іш түйіледі, жүрек айныйды, кейде адам құсады.

Slide 6

Қарын және ішек аурулары кейде ауру қоздырғыш микробтар арқылы да таралады. Ондай микробтар кайнамаған су ішкенде, таза жуылмаған көкөністер мен жемістерді жегенде ағзаға түседі

Slide 7

Аскаридозбен ауыратын балалардың тәбеті төмен, ал ересектерде жоғары болады. Кейде науқастар лоқсуға, асқазанның ауруына, күйгелектігіне, мазасыз ұйқыға ұшырайды.

Аскаридоздың алдын алу әдеттегідей жеке гигиена, тамақтану және тұрмыс гигиенасы ережелеріне негізделген.

Slide 8

Тамақ ішудің ережелері:

«Тоя тамақ жеу, сенің ағзаң үшін зиян екенін ұмытпа» (А. Джами) «Көп шайнаған - ұзақ өмір сүреді» Түнге қарай тамақ жеу дене салмағының артуына алып келеді. Күніне 4 рет тамақтанған жөн. Ересек адамдар күніне 3 рет тамақтанса да болады. Төрт мезгіл тамақтану төмендегідей бөлінеді: Таңғы ас - 25% Түскі ас - 40% Түстен кейінгі ас - 15% Кешкі ас - 20%


Ұқсас жұмыстар
Асқорыту мүшелерінің жұқпалы аурулары және алдын алу шаралары
Жасөспірімдердің дұрыс тамақтануы: тамақтану тәртібі, қоректік заттардың рөлі және артық салмақтың алдын алу
Жүрек-қан тамырлары жүйесінің аурулары: себептері, алдын алу және алғашқы көмек
Балалардағы асқорыту жүйесінің аурулары: стоматиттер, кандидоз, гельминтоздар және гастродуоденит
Жүрек-қан тамырлары жүйесінің аурулары және олардың алдын алу шаралары
Зәр шығару жүйесінің гигиенасы және бүйрек аурулары: пиелонефрит, цистит, бүйрек тастары - себептері мен алдын алу шаралары
Тамақтану гигиенасы және асқазан-ішек ауруларының алдын алу
Тері аурулары мен аллергия: себептері, клиникасы және алдын-алу
Ветеринариялық жүрек-қан тамыр жүйесінің аурулары және алдын алу шаралары
Асқорыту жүйесінің аурулары: субъективті және объективті тексеру, клиникалық бақылау және зертханалық-аспаптық әдістер
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz