Әуелгі кезде асқазанның жиырылуы




Презентация қосу
“АСҚОРЫТУ АҒЗАЛАРЫНЫҢ
АУРУЛАРЫМЕН КҮРЕСУ ЖӘНЕ
АЛДЫН АЛУ “
«Ауру — астан» десек те, көпшілігіміз жүйелі тамақтана
бермейміз. Ал асқорыту жүйесінің бұзылуы түрлі ауруға
шалдықтыратыны анық. Дұрыс тамақтанбау аурудың
асқынуына себеп болады. Асқорыту жүйесінің
сырқаттары ел аумағында кеңінен таралған қан айналым,
тыныс алу мүшелерінің сырқаттарынан кейін үшінші
орынды алады
Деректерге сүйенсек, бүгінгі таңда еліміздегі әрбір екінші
тұрғын асқазан ауруынан зардап шегеді екен.

Сол себепті, тамақтану
тәртібін ретке келтіру керек.
Сапасы төмен және көп тұрып бүліне бастаған азық-түліктерді
пайдалану тамақтан улануға соктыруы мүмкін. Мұндай жағдай
көбіне тұрып қалған шұжықтарды, сүрлемелерді, улы
саңырауқұлақтарды пайдалану кезінде
байқалады
Шылым асқазан жарасының
себепшісі - әр тартылған
сигареттен кейін асқазанда
гастриттің белгілері пайда
болады.Әуелгі кезде
асқазанның жиырылуы
Адамның ішек- қарны көрікті
төмендейді де никотиннің мезгіл – мезгіл қабылдап бір
белгілі мөлшелерінен кейін қалып жұмыс жасауға
дағдыланған. Темекі уының
керісінше арта түседі, қарын ішек- қарынға барып түсуі оның
сөлінің бөлінуі тежеліп, жұмыс ырғағын бұзады.
осының нәтижесінде тәбет
жойылады, астың қорытылуы
баяулап іш түйіледі, жүрек
айныйды, кейде адам құсады.
Қарын және ішек аурулары
кейде ауру қоздырғыш
микробтар арқылы да
таралады. Ондай микробтар
кайнамаған су ішкенде, таза
жуылмаған көкөністер мен
жемістерді жегенде ағзаға
түседі
Аскаридозбен
ауыратын балалардың
тәбеті төмен, ал
ересектерде жоғары
болады. Кейде
науқастар лоқсуға,
асқазанның ауруына,
күйгелектігіне, мазасыз
ұйқыға ұшырайды.

Аскаридоздың алдын
алу әдеттегідей жеке
гигиена, тамақтану
және тұрмыс гигиенасы
ережелеріне негізделген.
Тамақ ішудің ережелері:

«Тоя тамақ жеу, сенің ағзаң үшін зиян екенін ұмытпа»
(А. Джами)
«Көп шайнаған – ұзақ өмір сүреді»
Түнге қарай тамақ жеу дене салмағының артуына
алып келеді.
Күніне 4 рет тамақтанған жөн. Ересек адамдар
күніне 3 рет тамақтанса да болады.
Төрт мезгіл тамақтану төмендегідей бөлінеді:
Таңғы ас – 25%
Түскі ас – 40%
Түстен кейінгі ас – 15%
Кешкі ас – 20%

Ұқсас жұмыстар
Жылқыдағы асқазанның құрамын зерттеу
Бағытталған түрлі гимнастикалық жаттығуардың бұлшық еттерге әсері
Ашығу мен тойыну орталықтары
Гормондардың биохимиясы. Тағам қорытылу реттелуінің биохимиялық механизмдері асқазан- ішек жолдың гормондары
Ішектердің түйілуі
Асқорыту мүшелері
Асқорыту патофизиологиясы
ЖАТЫРҒА ӘСЕР ЕТЕТІН ПРЕПАРАТТАР
Ішкі шырышты және шырыш асты қабаты
Симптомдар мен синдромдар жөнінде түсінік
Пәндер