Микробтардың биохимиялық қасиеттерін зерттеу әдістері




Презентация қосу
ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ

Тақырыбы:
“Микробтардың
биохимиялық қасиеттерін
зерттеу әдістері”
Жоспар:
1.Кіріспе бөлім
2.Негізгі бөлім
2.1. Микроорганизмдердің биохимиялық
белсенділігі
2.2. зерттеу тәсілдері
3.Қорытынды
Микроорганизмдердің биохимиялық
белсенділігі әр түрлі болып келіп, жасушалар
түзетін ферменттердің қасеттеріне және
қоршаған ортаның жағдайларына байланысты
болады. Бактериялардың биохимиялық
қасиеттерін зерттеу жұқпалы аурудың
қоздырғышын анықтау үшін орындалатын
тәсілдердің бірі болып табылады.
Микроорганизмдердің казеинді гидролиздеу қабілеті Эйкманның
сүт қосылған агарында анықталады. Бұл агарды дайындау үшін
су моншасында балқытылған стерильді 10 мл ЕПА-на 3 мл
стерильді майсыздандырылған сүтті араластырып, Петри
шыныларына құйғаннан кейін суытады. Микроб өсіндісін осы
қоректік ортаға бактериологиялық ілмектің немесе шпательдің
көмегімен себеді. Қоректік орталар 24-48 сағат бойы
термостатта ұсталады. Казеиннің пептонизацияға ұшырауы –
микроб колонияларының айналасындағы сүтті агардың
мөлдірленуіне әкеледі. Бактерияларды сүтке себу кезіндегі
протеолиз сүттің мөлдірленуіне және шыны түтіктің түбінде
шырышты немесе борпылдақ тұнбаның түзілуімен
сипатталады.
Микробтардың редукциялау қасиеттерін
зерттеу қоректік орталарға құйылған
органикалық бояулардың (метилен көгінің,
малахитті жасылдың, бейтарап қызылдың
және т.б.) түсінің өзгеруін анықтауға
негізделген. Қоректік орта ретінде көбінесе
сүт қолданылады. Зерттеуге арналған өсіндіні
бактериологиялық ілмектің көмегімен бояуы
бар қоректік ортаға себеді де, термостатта
24 сағат бойы ұстайды. Микроб
ферменттерінің әсерінен бояу түссізденеді
немесе оның бастапқы түсі өзгереді.
Минкевич қоректік ортасында микробтардың
редукциялау қасиеттерін анықтау. Минкевич
ортасы – лакмус тұнбасы бар сүт. Микробтардың
өсіндісін термостатта 10 күн бойы ұстап, күнде
тексеріп отырады. Лакмустың редукциялануы
сүттің толық ағаруымен дәлелденеді.
Микробтардың қышқылды немесе сілтілі өнімдерді
түзу қасиеттері де осы қоректік ортада
анықталады. Бірінші жағдайда лакмусты сүт
қызыл түске, ал екінші жағдайда көк түске боялады.
Нитраттарды редукциялау (денитрификация) үшін
зерттеуге алынған өсіндіні құрамында 12%-дық азот
қышқылды калий ерітіндісі бар ЕПС сеуіп,
термостатта 48-72 сағат аралығында ұстайды (37-
380 С). Сонан соң қоректік ортаға калий йоды мен
10%-дық күкірт қышқылы ерітіндісінің белгілі
пропорциясынан құралған реактивтің 1 мл-ін қосады.
Нитраттардың нитритке ауысуы (редукциялануы)
ортаның көк түске боялуымен дәлелденеді. Каталаза
бірнеше тәсілдермен анықталынады.
1. Бір тәуліктік агар өсіндісінің бетіне 2
мл 1%-дық сутегінің асқын тотығын
таратады. Каталазаның барында
бөлініп шыққанда қоректік ортаның
бетінде көпіршіктер пайда болады.
2. Зат шынысының бетіне сутегінің
асқын тотығының 3-10%-дық ерітіндісін
тамызады да, оны ілмекпен алынған агар
өсіндісінің массасымен араластырады.
Газ көпіршіктерінің бөлініп шығуы
каталазаның түзілуін дәлелдейді.
3. Каталазаны сорпа өсіндісінде
анықтау үшін шыны түтікке
өсіндінің 1 мл-ін құяды да оған 1 мл
сутегі асқын тотығының 10%-дық
ерітіндісін қосады. Каталаза
барында газ көпіршіктері бөлініп
шығады.
ПАЙДАЛАНЫЛҒАН ӘДЕБИЕТТЕР:

1. Бұлашев А.Қ., Сұраншиев Ж.А., Жұмабаев Х.Ж.
Жалпы микробиология пәнінен ветеринариялық
медицина факультетінде оқитын студенттердің
зертханалық тәжірибе сабақтарына арналған
әдістемелік нұсқауы. Астана, 2005ж. 39-43 беттер.
2. Асонов Н.Р. Практикум по микробиологии // Москва,
«Агропромиздат». 1988. С. 76-80.
3. Костенко Т.С., Скаршевская Е.И., Гительсон С.С.
Практикум по ветеринарной микробиологии и
иммунологии // Москва, «Агропромиздат». 1989. С. 74-
Назарларыңызға
рахмет!

Ұқсас жұмыстар
Тығыз қоректік орта
МИКРОБТАРДЫҢ ТҮРІН АНЫҚТАУ
Тауар сапасы және тауар сапасын анықтау
Микробты паратизм эволюциясы және патогенді микроорганизмдердің шығу тегі
Зертханалық зерттеулерге зәрді алу
Табиғи жағдайда суды өзін - өзі тазарту әдістерінің сипаттамасы
Микробиология және вирусология
ТАМАҚ ӨНІМДЕРІН КОНСЕРВІЛЕУ
Клиникалық биохимия пәні
Себінді жасау
Пәндер