Жобаның сауалнамасы


Slide 1

СҮЗБЕ ӨНДІРІСІ БОЙЫНША

КІШІ-ЗАУЫТ

Орындаған:Елеусізқызы Айша

Асқар Жаннұр

Slide 2

Жобаның сауалнамасы

Инвестициялық жобаның мақсаты: ОҚО аумағында сүтті өңдеу бойынша цехты жүргізу үшін айналмалы қорларды сатып алу және ішкі, сыртқы нарықтарда сүзбені сату.

Өнімділігі: жылына 105 600 кг.

Өнім: сүзбе.

Жоба құны: 18 476 750 теңге.

Өтелу мерзімі: 10-11 ай.

Slide 3

Жоба тұжырымдамасы

Сүзбе әр адамның тамақ мәзірінде ардақты орынды берік алып отыр, оның қажеттілігі пайдалы қасиеттерінің болуымен түсінідіреледі. Бұл бизнес-жоспарда мини-зауыт мысалында орташа майлылықтағы сүзбе өндірісін ұйымдастыру қарастырылады. Өндірістік үдерісте технологиялық мөлшерлерді қатаң сақтау дәмді және сапалы өнім дайындауға ықпал етеді. Осылайша, ақша қорларын оңтайлы қолдану, сенімді жабдықтарды сатып алу және білікті персоналды таңдау жағдайында бизнестің тиімді дамуы үшін барлық мүмкіндіктері болады және оның иесіне ай сайын пайда әкеліп отырады.

Slide 4

Өнімді суреттеу

Ұйыту тәсіліне қарай өндірістік цикл сүзбе дайындаудың келесідей тәсілдерін бөліп көрсетеді: қышқылды және мәйекті қышқылды.

Бірінші тәсілмен майсыздандырылған сүзбе және майлылығы төмендетілген өнім дайындалады, үдерісте ақуызды қышқылды коагуляциялау сүтті бактериялармен ашыту арқылы дайындалады. Бұл тәсілмен дайындалған дайын өнімнің ерекше қасиеті нәзік сұйықты болуында, өйткені ұйытқының кеңістіктік құрылымы берік емес.

Мәйекті қышқылды тәсілде ұйытқы мәйекті ферменттің тікелей ықпалының есебінен түзіледі. Осылайша сүзбе майлылығы жоғары және орташа болады.

Slide 5

Өткізу стратегиясы

Алғашқы кезде күн сайын жаңа сауылған сүт әкеліп отыратын, сенімді фермер-контрагенттерді табуға болады. Сүзбе нарығындағы коммерциялық тәуекел және бәсеке мини-зауыт іс-әрекетінде бейстандартты жағдайлардың пайда болуына алып келеді, сондықтан қысқамерзімді басқарушылық шешімдерді қабылдау қажет, атап айтқанда:

• көркем қаптамаға сүзбені қалталау 300, 500 немесе 800 грамм;

• ұқсас өнімдермен салыстырғанда неғұрлым қолданбалы бөлшекті бағаны бекіту (тауармен танысу кезеңінде) ;

• сауда тораптарымен ынтымақтасу, кішігірім дүкендерге жеткізу, фирмалық сауда нүктесін құру;

• жарнама (ЖАЖ, билбордтар, сыртқы қалқандар) ;

• кезекті акциялар жүргізу.

Slide 6

Сүзбе дайындаудың технологиялық үдеріс

Бастапқы шикізат - сапалы жаңа сауылған және майсыздандырылған сүт пастерлеуге жіберіледі (температурасы 79-80°С) . Мұндай температуралық режим ұйытқының қасиетіне тікелей ықпал ететін болады, одан дайын өнімнің мөлшері мен сапасы тәуелді болады. Салыстыру үшін - пастерлеудің төмен температурасында ұйытқы жеткілікті тығыз болмайды, өйткені барлық ақуыздар сарысуға кетеді, ал сүзбенің шығымы едәуір төмендейді. Осылайша, пастерлеу режимін реттей, ұйытқыны өңдей отырып және мәйекті ашытқы нұсқасын таңдау арқылы қажетті ылғалды ұстайтын сипаттамаларымен бірге ұйытқы алуға болады. Сүзбе өндірісінің айырықша ерекшелігі пастерленген клегейді қосу арқылы алу болып табылады, осыған орай дайын өнімнің майлылығы бірнеше есеге артады.

Шикізатты дайындау. Сүт сепаратор-сүт тазалаушымен тазаланып 37°С дейін жылытылады. Сонымен бірге дәкеден сүзіледі (3 қабаттан аз емес) . Майлы және жартылай майлы сүзбені дайындау үдерісінде сүт түтікшелі пастерлеу-суытқыш қондырғыда 80°С температурасында пастерленеді.

Slide 7

Сүтті суыту. Сонан соң сүтті ашыту температуарысына дейін суыту қажет (30°С жуық) . Қышқылсүтті сүзбені алу үшін микроорганизмдер дақылдарының ықпалынан, биохимиялық тәсілмен түзілген қышқыл талап етіледі.

Ашытқы. Мұндай ашытқыны таза дақылдармен мезофилді, термофилді немесе сүт қышқылды стрептококтарда дайындайды. Оны тікелей қоспас бұрын жоғары қабаты дәріленген ожаумен ұқыпты алынады.

Содан соң біртекті сұйықтық түріндегі ашытқыны қосады (жалпы көлемнен 5% көп емес) . Егер жеделтедіп ашыту қажет болса, онда сүтке бірлескен ашытқыны қосады: мезофилді стрептокок негізінде және 2, 5% - термофилді стрептокок. Сүттің ашуының орташа ұзақтығы 10 сағатты құрайды, ал ашу жеделдігі - 6 сағаттан көп емес.

Пастерлеу және стирилизациялау үдерісін жүргізгенде кальций санының азаюы мүмкін екендігін байқау маңызды, (50%), бұл өз кезегінде мәйекті ұйыту қабілетінің төмендеуіне алып келеді.

Осылайша, тұздық тепе-теңдігін сақтау үшін ашытуға дайындалған сүтке кальций хлоридін (35-40%, қосады, яғни 1000 кг ұйытылатын сүтке 350-400 грамм), яғни 1000 кг ұйытылатын сүтке 400 г.

Slide 8

Мәйекті ферментті енгізу және ұйытқыны алу. Осыдан соң мәйекті ферментті қосуға болады (мысалы, тамаққа арналған сиыр еті немесе шошқа пепсині) 15-25 минут ағымында сүтті мұхият араластыру қажет, содан соң оны толық ұйығанға дейін тыныш қалпында қалдыру қажет және сыныққа тексеріледі (мөлшер - жоғары беті тегіс- бірдей) . Ерекше көңілді сарысуға аудару қажет: ол ашық және жасыл түс береді. Ұйытқыны текшелерге бөледі, шамамен оның мөлшері 20х20х20 см. құрайды

Өзін-өзі сығымдау. Осыдан соң оларды 1 сағатқа сарысуынан ажырау және қышқылдығы артуы үшін қояды. Текшелерді бөзден жасалған қапшықтарға салып қояды. Ваннаға орап қою өзін-өзі сығымдау үшін жасалады.

Сүзбені қалталау. Сүзбе ленталы тасымалдағышта тасымалданады және қалталуға автоматты түрде беріледі. Өнімді қаптау брикеттерде жүзеге асады, ал ваккум арқылы оның жарамдылық мерзімін ұзартады және экологиялық таза болып табылады.

Slide 9

Атауы

Саны

Бағасы, теңге

Айына, теңге

Жылына, теңге

Сүт

50 000 л

70

3 500 000

42 000 000

Сүзбе үшін мәйекті ашытқы

50 штук

300

15 000

180 000

Кальций хлориді

1

8 375

8 375

100 500

Буып-түю

175 000

175 000

2 100 000

Барлығы

3 698 375

44 380 500

Өнімнің өзіндік құны - жылына 105 600 кг.

Slide 10

Атауы (жабдық)

Саны, дана

Бағасы, теңге

Агрегаттар* жиынтығы

1

6 080 000

Қаптау аппараты

1

4 325 000

Моноблоктармен мұздатқыш камера (Polair)

1

675 000

Барлығы

11 080 000

Инвестициялар және жобаны жүзеге асыру шығындары

Slide 11

Баптардың атауы

Жылына барлығы, теңге

Дайын өнімді сатудан түскен табыс

73 920 000

Тікелей шығындар - шикізат және материалдар

44 352 000

Жалпы табыс

29 568 000

Жалпы және әкімшілік шығындар

5 544 000

Әлеуметтік салық

290 400

Операциялық табыс

23 733 600

Корпоративті табыс салығы

4 741 020

Таза пайда

18 992 580

Қаржы жоспары

1-ші операциялық жылға пайда және шығындар жөніндегі есеп:

Дайын өнімнің өткізудің пайдасы: дара бағасы 1 кг сүзбеге 700 тенге, барлығы жылына: 700*105 600 = 73 920 000 тенге. Шикізат және материалға - тікелей шығындар:1кг дайын өнімге - 420, 3 тенге. Соған қоса жылына дайын өнімнің шығу көлемі 105 600 кг, тікелей шығындар: 420 тенге * 105 600 кг = 44 352 000 тенге.

Slide 12

Шығындар

Ай, тенгемен


Ұқсас жұмыстар
Педагог-психологтың ата-аналармен жұмысты тиімді ұйымдастыру бағытындағы іс-әрекеті
Шығармашылық дарындылық
ҰЙЫМДАСТЫРУ БАҒДАРЛАМАЛАРЫ
Қолданыстағы клиникалық ұсыныстар
Отбасының тәрбиелік мүмкіндігінің диагностикасы
Сырғанау үйкеліс күшімен тербеліс үйкеліс күшін салыстыру
ҚОЛДАУ ОРТАЛЫҒЫ
ИНВЕСТИЦИЯЛЫҚ ТӘУЕКЕЛДЕР
МАМАНДЫҚ ТАҢДАУДЫҢ ЖЕТІ ҚАДАМЫ
Мектепке дейінгі мекемелердегі негізгі құжаттамалар
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz