Капсулалар қатты микрокапсулалар жұмсақ



Тақырыбы:Капсула және микрокапсуланың өндірістік технологиясы. Оларды қолдану бойынша нұсқаулар.
Орындаған:Ерік Анель
Вм-302 топ
Тексерген: Боранбаева Т.
Қазақ Ұлттық Аграрлық Зерттеу Университеті

Капсулалар (лат. Capsula -дан - корпус, қабық, қорап) - бұл қабыққа салынған препараттан тұратын дәрілік форма.
Көбінесе олар ішке қабылдауға, ректальды, вагинальды және басқа енгізу әдістеріне арналған.
Ерекшеліктері:мөлшерлеу дәлдігі, дәрілік заттар жарық, ылғал мен ауаның әсерінен қорғалады.
Олар оңай жұтылады, өйткені сілекеймен суланған капсулалар ауыздың шырышты қабаты бойымен еркін қозғалады және жұтқыншақ қимылдарымен де оңай жұтылады.
Капсулалар тез ісініп, ериді және асқазан-ішек жолына сіңеді, олар ас қорыту шырындарына оңай өтеді.
Құрамның әсері қабылдағаннан кейін 5-10 минуттан кейін көрінеді.

Капсулалар
Спансулдар - құрамында түйіршіктер бар капсулалар
қатты
жұмсақ
микрокапсулалар
асқазанға төзімді капсулалар (ішекте еритін)

Капсулалар
Қатты - жарты бөлік тәрізді цилиндр пішінді капсулалар, екі бөліктен тұрады, саңылауларсыз бір-біріне сыйып кетеді.
Жұмсақ - сұйық немесе паста тәрізді заттармен әр түрлі пішіндегі (сфералық, жұмыртқа тәрізді, ұзын тәрізді және т. б. ) тұтас капсулалар.

түйіршіктер
ұнтақтар
Капсулаларды толтыруға болады:
микрокапсулалар
Гранулдер
Тірі лиофилизденген бактериялар
Сұйық «жақпа» қоспалары
таблеткалар

Жұмсақ желатинді капсулаларды өндіру үш жолмен жүзеге асырылады: батыру, басу және тамшылату әдісі.

Иммерсия әдісі
Келесі операциялардан тұрады:
- желатинді ерітінді дайындау
- капсула қабықшаларын дайындау;
- капсулаларды толтыру;
-капсулаларды тығыздау;
- капсулаларды бақылау;
- капсулаларды кептіру;
- капсулаларды ұнтақтау;
- капсулаларды шаю;
- қабылданбаған капсулалардың регенерациясы.

Желатинді ерітінді (масса) дайындау.
Оны дайындау үшін желатин, глицерин және су қолданылады. Жұмсақ капсулалар үшін 20-25% глицерин тұтынады. Сонымен қатар, олар пластификаторларды алады: сорбит, оксиэтиленмен полиэтилен сорбит; бояғыштар: титан диоксиді (ақ), аморант қышқылы, эритрозин (қызыл), тартразин (сары), индиготин (көк) . Мембраналардың микробқа қарсы тұрақтылығы үшін консерванттар ерітіндіге енгізіледі: нипагин және нипазол, бензой қышқылы, натрий бензоаты.
Желатинді масса анкерлік араластырғышпен жабдықталған (25-30 айн / мин) бу кофтасымен эмальданған реакторда дайындалады. Инфекцияны болдырмау үшін жабдықтар мен өндіріс орындары айына 2 рет, аппараттар - тірі бумен дезинфекцияланады.
Желатинді масса алудың 2 әдісі бар: а) желатиннің ісінуімен; б) желатиннің ісінуінсіз.
а) реактордағы желатинді сумен (температурасы 15 - 18 С) 1, 5 - 2 сағатқа құяды, содан кейін оны t = 45 - 75 С температурада 1 сағат араластыра отырып ерітеді, консерванттар мен басқа қосалқы заттарды қосады, араластыруды жалғастырады тағы 30 мин.
Содан кейін қыздыру және араластырғыш сөндіріледі, массасы ауа көпіршіктерін кетіру үшін вакуум қосылған вакууммен реакторда 1, 5 - 2 сағатқа қалдырылады. Дайындалған масса термостатқа жіберіліп, t - 60 С температурада 2, 5 - 3 сағат тұрақтану үшін ұсталады. Бұл технология капсулаларды желатиннің жоғары концентрациясымен басу арқылы алу үшін қолданылады.
б) консерванттар мен пластификаторларды реакторда 70 -75? С дейін қыздырылған суда ерітеді және желатинді араластырғышты сөндіреді. Дайындалған массаны тұрақтандыру үшін термостатта t - 45 - 50 C температурада 2, 5 - 3 сағат ұстайды.

Капсула қабықтарын иммерсиялық дайындау
Желатинді қабықшалар қопсытқыш жақтаулар - қалыптардың көмегімен жасалады. Пішіндер бір-бірінен 50 мм қашықтықта 28 дана мөлшерінде рамаға бекітілген сопақ тәрізді дюралюминдік қазықтар (биіктігі 21 мм, диаметрі 10 мм) . Суға батырмас бұрын қалыптары бар жақтауды тоңазытқышқа салып, 3 - 8 ° C температурада 5 - 6 минут ұстайды. Шабдалы майының жұқа қабатымен алдын-ала майланған салқындатылған жақтауды қыздырылған масса құйылған ваннаға ақырын түсіреді, содан кейін оны абайлап алып тастайды, артық массасы ағып, қазықтарды жоғары қаратып, қайтадан тоңазытқышқа салыңыз. Желатинизация үшін 10-15 минут (рамалар транспортермен қозғалған кезде) . Қабықтың қалыңдығы мен салмағы батыру, салқындау және желатиндену температурасына байланысты. Қабықтың массасы 0, 85 - 0, 9 г аралығында болуы керек.
Салқындатылған жақтау тоңазытқыштан алынады, қабықшалар қолмен алынып, алюминий тақтаға 12 саңылаумен орналастырылады. Аяқталған қаптамалар құюға беріледі, ақаулы қабықтар регенерацияға жатады.

Капсулаларды толтыру.
Электрондық диспенсер қолданылады. Диспенсер - бұл жұмыс істеп тұрған цилиндр көлемінің реттегіші және электронды кідірту реттегіші бар поршенді сорғы. Диспенсердің негізгі жұмыс жасайтын бөлігі - сыйымдылығы 20 см3 медициналық шприц, ол клапан жүйесімен (сору және жеткізу) және кесуді реттеу жүйесімен жабдықталған.
Дозатор поршенінің сору жүрісі кезінде шприцке сұйықтық түседі. Қайтару кезінде ол резеңке түтікке итеріледі, ол пипеткамен аяқталады, оны құю машинасы бос қаптамаларға салады. Толтырудан кейін желатинді капсулалар дереу жабылады.

Капсулаларды тығыздау
Бұл операция электр дәнекерлеу үтікті қолдану арқылы жүзеге асырылады. 55 - 65 С дейін қыздырылған дәнекерлеу үтікті капсула мойнының саңылауының айналасында қолмен айналдырады, бұл дәнекерленген темірмен жанасқан кезде желатинді массаның жергілікті еруіне әкеледі. Еріген масса капсула мойынын герметикалық түрде тығыздайды.

Капсулаларды бақылау.
Тығыздау сапасын тексеріңіз. Ағып жатқан капсулаларды қабылдамаңыз (саусақтарыңызбен аздап қысқанда) .
Капсулаларды кептіру.
Кептіру ауа-райының мәжбүрлі циркуляциясы бар шкафта t = 23 - 26 С температурада 20 сағат ішінде жүзеге асырылады. Капсулалар кептіру кезінде араластырылады.

Капсулаларды шаю
Олар капсулалардың бетінен майлар мен басқа ластаушы заттарды кетіру үшін жасалады. Ол үшін капсулаларды трихлорэтиленмен немесе изопропил спиртімен толтырылған контейнерге салады, үнемі араластыра отырып 5 - 10 минут ұстайды. Содан кейін капсулалар торға түсіріліп, ағып кетеді, пергаментпен қапталған торға құйылады және шкафта кептіріледі. Екінші кептіру - еріткішті кетіру үшін - ауада t = 23 - 26C болғанда 4 сағат ішінде. Осыдан кейін капсулалар қайтадан трихлорэтиленмен немесе изопропил спиртімен құйылады және 2 - 3 минут араластырылады. Содан кейін капсулалар таза пергаментпен қапталған торларға құйылады және қабықтардың ылғалдылығын 8-10% дейін жеткізу үшін 1, 5 сағат ішінде t = 20-22С температурада кептіріледі. Кептірілген капсулалар банкаларға салынған.
Қабылданбаған капсулалардың регенерациясы
Ақаулы капсулалар кесіліп, мембраналар центрифуга көмегімен дәрілік ерітіндіден бөлінеді. Қаптамалар қалпына келтіріліп, капсула өндірісіне бөлек қойылады.

Басу әдісі
Ол капсулалар штампталатын желатинді лента (фольга) алудан тұрады. Желатин - матрицаның төменгі бөлігіне қатайтылған және кептірілген, желатинді лента түріндегі глицерин массасы орналастырылады, оған бу немесе ыстық су енеді. Таспа аздап балқып, препарат құйылатын матрицаның ойықтарын толтырады (майлар, май ерітінділері, суспензиялар және т. б. ) . Екінші желатин таспасы үстіне жағылады және үстіңгі матрицамен жабылады. Екі матрица біріктіріліп, капсулалар периметрлік тігіспен кесілетін престің астына қойылады.
Горький ХФЗ-да горизонтальды капсула прессінің орнына Liner автоматты желісі (Англия) қолданылады. Бұл айналатын екі барабан, олар желатинді жолақтар қолданылатын бұрандалы матрицалар қатарымен жабдықталған.

Тамшылау әдісі
Қабаттан қысыммен мұнайда еритін немесе сулы емес ерітінді мөлшерлеу құрылғысына түседі, ол жерден балқытылған желатинді массамен бір мезгілде капсулалар түзілетін сұйықтық қондырғысына шығарылады.
Пульсатордың көмегімен капсулалар түзіліп, салқындатқышқа беріледі, бұл капсула түзуге арналған айналым жүйесі. Содан кейін, қалыптасқан түрінде капсулалар 5 - 10 С дейін салқындатылған зәйтүн немесе соя майымен толтырылған ыдысқа түседі.
Салқындатылған май сорғыштар арқылы пульсатор мен салқындатқышқа беріледі. Капсулалар тоңазытқышта сақталады, содан кейін майдан сығылады, кептіргіш пештерде кептіріледі, изопропилмен немесе этил спиртімен жуылады.
Тамшылау әдісі желатинді мембрананың бір уақытта түзілуіне және оны дәрілік заттың дозасымен толтыруға негізделген. Әдіс жоғары өнімділікпен, дәрілік зат мөлшерінің дәлдігімен, өндірілген капсулалардың беріктігімен және олардың сыртқы түрінің жақсы болуымен сипатталады. Бұл әдістің кемшілігі - бұл сұйық майда еритін заттарды - А, Д, Е, К дәрумендерін, нитроглицерин ерітіндісін және т. с. с. Капсулада қолдануға болады. Бұл әдіс арқылы капсулаларда тігіс жоқ.

Тамшылату әдіспен жұмсақ желатинді капсулаларды өндірудің технологиялық сызбасы

Технологиялық процестің құрылымы
Жұмыс орнын дайындау
Дәрілік заттардың өндірісі мен сапасын бақылауға арналған үй-жайлар талаптарға сай болуы керек: қатаң түрде қолданылуы керек, жеткілікті кең және өндіріс процесінде бір сатының болмауын болдырмайтындай жабдықталған, тегіс болуы керек. Минималды шығыңқы бөліктері бар қабырғалар, едендер, төбелер, есіктер мінсіз тазалықта ұсталуы керек, міндетті түрде күнделікті және жалпы тазартудан өтеді, сонымен қатар стационарлық және портативті сәулелендіргіштер әсерінен залалсыздандыру үшін ультрафиолет сәулеленуіне ұшырауы мүмкін. Белгілі бір жарықтандыруға, температураға, ауа ылғалдылығына және желдетуге ие болыңыз.
Жабдықты дайындау
Жабдықты дайындауға қойылатын талаптарға мыналар кіреді: тазарту, дезинфекциялау, зарарсыздандыру (химиялық әдіс), микробиологиялық тазалықты бақылау, жұмыс беттері тегіс және улы емес коррозияға төзімді материалдардан жасалуы керек, жабдық оны жөндеу болатындай орналасуы керек. Тазалық бөлмелерінен тыс жерлерде жүзеге асырылады.

Персоналды дайындау
Шикізатты дайындау. Суды өлшеуіш сынауышпен өлшейміз, таразы көмегімен глицерин мен желатинді өлшейміз.
Желатинді масса алу. Желатинді масса шойын эмальданған реакторда бу күртешесімен дайындалады, зәкірлі араластырғышпен (25-30 айн / мин), температураны автоматты түрде реттегішпен, ауа клапанымен және вакууммен жабдықталған. Глицеринді реакторда 70-75 ° C дейін қыздырылған суда ерітіп, желатинді араластырғышты сөндіріп салады.
Желатинді массаның Druk сүзгісі арқылы сүзілуі.
Желатинді массаны термостаттау. Дайындалған масса термостатқа жіберіледі және 2, 5-3 сағат тұрақтану үшін 45-50єС температурада (желатин концентрациясына байланысты) ұсталады.
Желатинді массаның эвакуациясы. Вакуумдық сорғы реакторға қосылған. Алдымен сорғыш массаның қатты көбіктенуіне жол бермеу үшін вакуум желісіндегі клапанды мезгіл-мезгіл қосып-сөндіріп мұқият жүргізеді, ал соңғы бірнеше минут ішінде клапан вакуум астында толығымен ашылады. Ауаны массадан шығару операциясы 15-30 минутқа созылады.
. Капсулалардың түзілуі. Температураны автоматты түрде басқаратын резервуардан майлы препарат мөлшерлеу қондырғысына түседі, ол жерден балқытылған желатинді массамен бір уақытта сыртқа шығарылады, ол жерде тамшылар пайда болады. Пульсатор көмегімен тамшыларды жұлып алып, салқындатқышқа, содан кейін салқындатылған зәйтүн майымен немесе сұйық парафинмен толтырылған ыдысқа жібереді. Капсулалар трихлорэтиленмен немесе изопропилмен толтырылған ыдыста 5-10 минут бойы үнемі араластыра отырып жуылады.
Капсулаларды кептіру. Дайын капсулаларды (20-23є) С температурада пеште кептіреді.
Сапаны бағалау. Капсула сапасының көрсеткіштері: сыртқы түрі, орташа салмағы және жеке капсулалардың салмағының ауытқуы, дозаның біртектілігі, ыдырауы және ерігіштігі.
Орам, таңбалау, жөнелту. Дайын капсулалар полимерлі материалдан жасалған көпіршік жолаққа салынған. Көпіршіктер картон қораптарға салынады, өндіруші, оның тауарлық белгісі, атауы орыс және латын тілдерінде, салмағы, контейнер, партия нөмірі, жарамдылық мерзімі, тіркеу куәлігінің нөмірі көрсетіледі. Содан кейін өнімдер дайын өнім қоймасына жіберіледі.

Жұмсақ желатинді капсулалардың сапасына қойылатын талаптар
Нормативтік құжаттама GF XI 143-бет
Сыртқы түрі (визуалды) . Орташа салмақ (салмағы 20 ашылмаған капсула және орташа салмақты есептеу. Жеке капсулалардың салмағының ауытқуы 10%), дозалаудың біртектілігі (20 дана үлгіні титрлеу және препараттың құрамын есептеу) .
Дезинтеграция (зертханалық ыдырау процесінің идентификаторын қолдану. Капсулалар 20 минут ішінде ыдырауы керек) .
Еріту («Айналмалы себет» түріндегі құрылғыны қолдану арқылы. 45 минут ішінде суда ерітілген препараттың мөлшері 75% -дан кем болмауы керек)
Жарықтандырылған қарау үстелдерімен жабдықталған жұмсақ желатинді капсулаларды калибрлеуге және қарауға арналған аймақ. Шаюдан кейін капсулалар белгілі диаметрлі саңылаулары бар електер көмегімен калибрленеді. Бұл орташа салмақтан ауытқуы бар капсулаларды қабылдамау үшін қажет. Содан кейін капсулалар жарықтандырылған дисплей үстелдерінде көрінеді. Капсулалар дөңгелек, тамшыларсыз, механикалық зақымданусыз және ауа көпіршіктері болуы керек. Қарап болғаннан кейін контейнерлердегі капсулалар орау аймағына ауыстырылады.

Жұмсақ желатинді капсулаларды орау
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz