Қанның жалпы анализі




Презентация қосу
Тақырыбы:Диарея
Жоспар:
Кіріспе
Диарея туралы түсінік
Негізгі бөлім
Диарея түрлері, белгілері
Физикалық тексерулер
Лабороториялық тексерулер
Инструменталды тексеру
Диагностикалық іс-шаралар
Емі, диета
Профилактика
—Қорытынды
—Пайдаланған әдебиеттер
Диарея
Нәжіс консистенциясының және жиілігінің күніне 3 реттен
жоғарылап өзгеруі. Диарея- 5 жасқа дейінгі балалардың өлім
себебінде екінші орын алады. Орта есеппен алғанда жылына
1,5 млн балалар ауырып, өлімге әкеледі. Диарея бірнеше күн
болып, ағзаға қажетті су мен тұзды қатты төмендетуі мүмкін
Диарея кезінде негізгі қауіп қатер факторы сусыздану. Диареяда
сұйық нәжіспен, құсық массасымен, тері, зәр және тыныс арқылы
ағзадағы су және электролите (натрий, хлор, калий, бикарбонат)
көптек шығарыла бастарды. Егер олардың орындары
толықтырылмаса дегидратация дамиды.
Физикалық тексеру
1.Сусызданудың ауыр жəне шамалы белгілері:
- мазасының кетіру немесе жоғарғы тітіргеніштік;
- сананың бузылуы (тежелуі) сананың төменгі деңгейі, көз шүңіреюі;
- тері қатпарларының жазылуы (баяу немесе өте тез - 2 секундтан кем емес);
- шөлдің білінуі, бала ашқарақтанып ішеді, немесе керісінше сылбыр ішеді;
- тамақтан ішуден бас тартады , кез келген ішкен тамақтан, судан құсады.
2. Нəжісінде қанның болуы.
3. Тамақтанудың бұзылу белгілері (салмағы/бойы <70% немесе 3 есе стандартты ауытқуы, аяқ-басы
іседі.
4. Құрсақ қуысы қолмен білінетін тығыздық.
5. Ішінің кебіуі.
6. Күнделікті дене массасын бақылау жəне диареяны есепке алу (ол сусыздануда төмендейді )
Лабораториялық зерттеу
1. Қанның жалпы анализі.
2. Зəрдің жалпы анализі.
3. Биохимиялық қан анализі, жалпы блокқа, азот қалдығына, креатинин,
электролитке (натрий, калий, хлор) дегидратация типіне жəне ары қарайғы
терапияға.
4. Нəжісінің 3-еселеніп сеуіп патогендік флора үшін бактериялық
зерттеуге.
5. 2 жастан төменгі балалардан УПФ үшін нəжістің бактерологиялық
себіндісін алынуы.
Инструменталдық зерттеу:
- күнделікті өлшеу жəне диурезді (несеп шығарылуын) анықтау;
- артериялық қысымды міндетті түрде өлшеу (ауыр сусыздануды төмен
болады) орталық вена қысымы (теріс көрсеткішке дейін төмендеуі ) .
Мамандарға консультациясы үшін көрсетімдер:
- Ішінде анық білінетін ауру болғанда - хирург кеңесі.
- Тамақтанудың ауыр т бұзылуында - гастроэнтролог кеңесі.
Мамандар консультациясы үшін көрсетімдер:
- Хирург консультациясы - өзге де құрсақтағы айқын ауырсынулар кезінде.
- Гастроэнтеролог консультациясы - тамақтанудың ауыр бұзылыстары
кезінде.
Негізгі диагностикалық шаралар тізімі:
1. Жалпы қан анализінде толық ашылған тромбоциттер санын анықтау, гематокритті анықтау.
2. Патогендік флораға нəжісінің 3-есе бактерологиялық себіндісі.
3. УПФ-ға 2 жастан төменгілердің нəжісінің бактерологиялық себіндісі.
4. Зəрдің оптикалық тығыздығын зəрдің жалпы анализі арқылы анықтау.
5. Қан плазмасындағы жалпы белок, азот қалдығын, креатининді анықтау.
6. Қан плазмасындағы натрий деңгейінің натрий, калий, хлорды анықтау жəне дегидратация
көрсеткіштерін жəне инфузионды ертінді басталу көрсеткішін анықтау.
7. Күнделікті салмағын өлшеу.
8. Диурезді анықтау.
Егер наусқас салмағын білмесе, жасын қолданыңыз.
Коэфицент 75 науқастың салмағына (кг) көбею жолымен ПРС
көлемін (мл) есептеуге болады:
•егер науқас тағы ПРС сұраса, тағы беріңіз
•анасына омыраумен тамақтандыруды жалғастыруды
айтыңыз.
•6 айдан төмен балаларға және омырау сүтімен тамақтанбаса,
бұл кезеңге 100-200 мл қарапайым суды қосыңыз.
К
В
Н
Іш өткенде мына тағамдардан
Диареяда жеу керек
бас тарту қажет:
тамақтар:
•Майлы және қуырылған тамақ
•Қайнатылған күріш, сұлы
•Кофе
және тағы басқа дақылдар
•Алкоголь
•Ақ наннан жасалған қатқан
•Сүт және сүт өнімдері
нандар
•Жемістен жасалған шырындар
•Картоп және тағы басқа
(алмадан басқасы)
қайнатылған көкөністер
•Жеміс-жидектер,көкөністер
•Майсыз еттер
•Тәттілер
•Алма пюресі
•Әртүрлі соустар
банан
•Қара нан
Профилактика
Іш өтуді болдырмау үшін келесі ережелерді ұстау керек:
қолды жуу. Әсіресе сырттан келгенде, ақша ұстағанда және т.б. қолды жылы сумен
сабындап жуу керек
көкөністер мен жемістерді жеу алдын оларды жақсылап жуу керек
Пастерленбеген сүт іш өтуді және басқа да асқазан-ішек жолдарының ауруын тудырады
Жарамдылық мерзімі өткен азық-түліктерді пайдаланбау
Етті тамаққа пайдаланар алдын ыстықтық өңдеуден өткен болуы керек
Асханада барлық жерлер мен ыдыс-аяқтар таза болуы керек
Астарды жылы жерде ұзақ сақтамау керек
Қайнатылмаған, тазартылмаған суды пайдаланбау керек
Көкөністер мен жеміс жидектерті піспей тұрып, жемеу керек.
Қорытынды
Диарея – іштің өтуі немесе тәулігіне үш реттен артық
сұйық нәжіс ретінде пайда болатын синдром. Көп жағдайда
іш ауруы, жоғары дене қызуы, құсу сияқты симптомдармен
бірге пайда болады.
Диарея кезінде ағза қатты құрғайды, сол себепті бұл ауру
балалар және егде жастағы адамдар үшін қауіпті. Дер
кезінде емдеу шарт.
Пайдаланылған әдебиеттер:

https://ppt-online.org/450018
https://ppt-online.org/647208
НАЗАРЛАРЫҢЫЗҒА
РАХМЕТ!

Ұқсас жұмыстар
Зертханалық зерттеулерге зәрді алу
Жүктілік әйел
Зертханалық зерттеу әдістері
Амбулаторлы хирургия бөлімінің жабдықталуы
Несеп жүйесінің аурулары
Нефротикалық синдром
Бүйрек құрылысы
АРТЕРИЯЛЫҚ ГИПЕРТЕНЗИЯНЫ
Реактивті артрит
Дифференциалды диагностикасы
Пәндер