Қанның жалпы анализі


Slide 1

Тақырыбы:Диарея

Slide 2

Жоспар:

Кіріспе

Диарея туралы түсінік

Негізгі бөлім

Диарея түрлері, белгілері

Физикалық тексерулер

Лабороториялық тексерулер

Инструменталды тексеру

Диагностикалық іс-шаралар

Емі, диета

Профилактика

Қорытынды

Пайдаланған әдебиеттер

Slide 3

Диарея

Нәжіс консистенциясының және жиілігінің күніне 3 реттен жоғарылап өзгеруі. Диарея- 5 жасқа дейінгі балалардың өлім себебінде екінші орын алады. Орта есеппен алғанда жылына 1, 5 млн балалар ауырып, өлімге әкеледі. Диарея бірнеше күн болып, ағзаға қажетті су мен тұзды қатты төмендетуі мүмкін

Slide 4

Диарея кезінде негізгі қауіп қатер факторы сусыздану. Диареяда сұйық нәжіспен, құсық массасымен, тері, зәр және тыныс арқылы ағзадағы су және электролите (натрий, хлор, калий, бикарбонат) көптек шығарыла бастарды. Егер олардың орындары толықтырылмаса дегидратация дамиды.

Slide 5 Slide 6

1. Сусызданудың ауыр жəне шамалы белгілері:

- мазасының кетіру немесе жоғарғы тітіргеніштік;

- сананың бузылуы (тежелуі) сананың төменгі деңгейі, көз шүңіреюі;

- тері қатпарларының жазылуы (баяу немесе өте тез - 2 секундтан кем емес) ;

- шөлдің білінуі, бала ашқарақтанып ішеді, немесе керісінше сылбыр ішеді;

- тамақтан ішуден бас тартады, кез келген ішкен тамақтан, судан құсады.

2. Нəжісінде қанның болуы.

3. Тамақтанудың бұзылу белгілері (салмағы/бойы <70% немесе 3 есе стандартты ауытқуы, аяқ-басы іседі.

4. Құрсақ қуысы қолмен білінетін тығыздық.

5. Ішінің кебіуі.

6. Күнделікті дене массасын бақылау жəне диареяны есепке алу (ол сусыздануда төмендейді )

Физикалық тексеру

Slide 7

Лабораториялық зерттеу

1. Қанның жалпы анализі.

2. Зəрдің жалпы анализі.

3. Биохимиялық қан анализі, жалпы блокқа, азот қалдығына, креатинин, электролитке (натрий, калий, хлор) дегидратация типіне жəне ары қарайғы терапияға.

4. Нəжісінің 3-еселеніп сеуіп патогендік флора үшін бактериялық зерттеуге.

5. 2 жастан төменгі балалардан УПФ үшін нəжістің бактерологиялық себіндісін алынуы.

Slide 8

Инструменталдық зерттеу: - күнделікті өлшеу жəне диурезді (несеп шығарылуын) анықтау; - артериялық қысымды міндетті түрде өлшеу (ауыр сусыздануды төмен болады) орталық вена қысымы (теріс көрсеткішке дейін төмендеуі ) .

Мамандарға консультациясы үшін көрсетімдер:

- Ішінде анық білінетін ауру болғанда - хирург кеңесі.

- Тамақтанудың ауыр т бұзылуында - гастроэнтролог кеңесі.

Мамандар консультациясы үшін көрсетімдер:

- Хирург консультациясы - өзге де құрсақтағы айқын ауырсынулар кезінде.

- Гастроэнтеролог консультациясы - тамақтанудың ауыр бұзылыстары кезінде.

Slide 9

Негізгі диагностикалық шаралар тізімі:

1. Жалпы қан анализінде толық ашылған тромбоциттер санын анықтау, гематокритті анықтау.

2. Патогендік флораға нəжісінің 3-есе бактерологиялық себіндісі.

3. УПФ-ға 2 жастан төменгілердің нəжісінің бактерологиялық себіндісі.

4. Зəрдің оптикалық тығыздығын зəрдің жалпы анализі арқылы анықтау.

5. Қан плазмасындағы жалпы белок, азот қалдығын, креатининді анықтау.

6. Қан плазмасындағы натрий деңгейінің натрий, калий, хлорды анықтау жəне дегидратация көрсеткіштерін жəне инфузионды ертінді басталу көрсеткішін анықтау.

7. Күнделікті салмағын өлшеу.

8. Диурезді анықтау.

Slide 10 Slide 11 Slide 12 Slide 13 Slide 14

Егер наусқас салмағын білмесе, жасын қолданыңыз. Коэфицент 75 науқастың салмағына (кг) көбею жолымен ПРС көлемін (мл) есептеуге болады: •егер науқас тағы ПРС сұраса, тағы беріңіз •анасына омыраумен тамақтандыруды жалғастыруды айтыңыз. •6 айдан төмен балаларға және омырау сүтімен тамақтанбаса, бұл кезеңге 100-200 мл қарапайым суды қосыңыз.

Slide 15 Slide 16 Slide 17 Slide 18

К

В

Н

Slide 19

Іш өткенде мына тағамдардан бас тарту қажет:

Майлы және қуырылған тамақ

Кофе

Алкоголь

Сүт және сүт өнімдері

Жемістен жасалған шырындар (алмадан басқасы)

Жеміс-жидектер, көкөністер

Тәттілер

Әртүрлі соустар

Қара нан

Диареяда жеу керек тамақтар:

Қайнатылған күріш, сұлы және тағы басқа дақылдар

Ақ наннан жасалған қатқан нандар

Картоп және тағы басқа қайнатылған көкөністер

Майсыз еттер

Алма пюресі

банан

Slide 20

Профилактика

Іш өтуді болдырмау үшін келесі ережелерді ұстау керек:

қолды жуу. Әсіресе сырттан келгенде, ақша ұстағанда және т. б. қолды жылы сумен сабындап жуу керек

көкөністер мен жемістерді жеу алдын оларды жақсылап жуу керек

Пастерленбеген сүт іш өтуді және басқа да асқазан-ішек жолдарының ауруын тудырады

Жарамдылық мерзімі өткен азық-түліктерді пайдаланбау

Етті тамаққа пайдаланар алдын ыстықтық өңдеуден өткен болуы керек

Асханада барлық жерлер мен ыдыс-аяқтар таза болуы керек

Астарды жылы жерде ұзақ сақтамау керек

Қайнатылмаған, тазартылмаған суды пайдаланбау керек

Көкөністер мен жеміс жидектерті піспей тұрып, жемеу керек.

Slide 21

Қорытынды

Диарея - іштің өтуі немесе тәулігіне үш реттен артық сұйық нәжіс ретінде пайда болатын синдром. Көп жағдайда іш ауруы, жоғары дене қызуы, құсу сияқты симптомдармен бірге пайда болады.

Диарея кезінде ағза қатты құрғайды, сол себепті бұл ауру балалар және егде жастағы адамдар үшін қауіпті. Дер кезінде емдеу шарт.

Slide 22

Пайдаланылған әдебиеттер:

https://ppt-online. org/450018

https://ppt-online. org/647208

Slide 23

НАЗАРЛАРЫҢЫЗҒА РАХМЕТ!


Ұқсас жұмыстар
Зертханалық зерттеулерге зәрді алу
Жүктілік әйел
Зертханалық зерттеу әдістері
Амбулаторлы хирургия бөлімінің жабдықталуы
Несеп жүйесінің аурулары
Нефротикалық синдром
Бүйрек құрылысы
АРТЕРИЯЛЫҚ ГИПЕРТЕНЗИЯНЫ
Реактивті артрит
Анемия түрлері
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz