Бөдене және оның жұмыртқасының құрылымы, химиялық құрамы және тағамдық-емдік, косметологиялық қолданылуы


Slide 1

Ғылыми жоба

Тақырыбы:

Бөдене мен бөдене жұмыртқасының пайдасы

Slide 2

Аңдатпа.

Зерттеудің мақсаты: тағам есебінде пайдаланылатын құстардың сопақ қабығы бар жыныстық клеткасы әрі нәрлі тағамдардың бірі - жұмыртқаның құрылысы, шығу тарихы және оның өмірдегі тигізетін пайдасы туралы түсінік беру, жұмыртқаның пайдасын насихаттау.

Зерттеудің болжамы: тамақ есебінде қолданылып қана жүрген жұмыртқаның химиялық құрамын және оның емдік қасиеттерін жете білетін болсақ, жұмыртқаны жан - жақты тұрмыста да қолдана аламыз.

Зерттеу кезеңдері:

І. Жоба жұмысының тақырыбы таңдалып, зерттеу жұмысына қажетті материалдар жинақталды.

ІІ. Жинақталған материалдарға сараптама жасалды, ғылыми мәліметтер салыстырылды.

ІІІ. Зерттеу жұмысының жобасы жазылды, слайдтар жасалды, жұмыртқаның емдік қасиеттері, тұрмыс пен косметология саласындағы пайдасы бар екені анықталды.

Жұмыстың нәтижесі және қорытындысы: іздену нәтижесінде жұмыртқаның ең алдымен денсаулыққа пайдалы екенін білдік. Сонымен қатар шаш күтімі, бет күтімі сияқты косметология саласында да пайдасы өте зор екендігі анықталды.

Зерттеу жұмысының дереккөздері: зерттеудің материалы ретінде деректер, түсіндірме, оқулықтар мен көркем шығармалар, суреттер, фотодеректер алынды.

Зерттеудің әдіс-тәсілдері: зерттеу барысында жинақтау, салыстыру, сараптау, оны тәжірибеде қолдану сияқты әдістер пайдаланылды.

Slide 3 Slide 4

Бөдене -тауық тәрізділер отряды, қырғауылдар тұқымдаста-

рына жататын құс. Қазақстанда шөл дала мен биіктігі 300метрден

жоғары таулардан басқа жерлердің бәріне ұялайды, бірқатары

республикамыздың қиыр оңтүстігінде қыстап та қалады. Дене

тұрқы 20см-дей, салмағы 80-150г шамасында. Ақшыл жолақты

кішкене сұр құс. Мекиенінің тамағы ақ, жемсауы мен көкірегі

теңбіл болады. Бөдене-жыл құсы, соның ішінде түнде қоныс

аударатын жалғыз түрі. Бөдене ұялайтын жеріне көктемде ұшып

келеді, де қыстау үшін Оңтүстік Азия мен Африкаға ұшып кетеді.

Бөдене және жұмыртқаның шығу тарихы, құрылысы

Slide 5

Жұмыртқа (бөдене жұмыртқасы ) - дәмді де нәрлі тағам. Қабығы аршылған жұмыртқаның орташа химиялық құрамы: 73, 6% судан, 12, 8% ақуыздан, майлардан, көмірсулардан, минералдық заттардан (кальций, фосфор, т. б. ) тұрады.

Slide 6

Индияда

Африкада

Закавказьеде

Европада

Slide 7

Олар көбінесе ашық жерде, далада, тоғайлықта

мекендейді. 12-15 кейде 20-ға дейін жұмыртқа туады. Жұмыртқасынан шамамен 21 күннен кейін балапан шығарады.

Балапандар инкубатордан 17 күнде шығады екен және ширақ болады. Бірден жем-су беруге болады. Бөдене жылына 300 жұмыртқа туады.

Slide 8

Жұмыртқаның пайдасы мен емдік қасиеті

Бөдене жұмыртқасы өте бағалы диеталық өнім. Әрдайым

4-5 жұмыртқа жеп отырсаңыз: бұлшық ет жүйесі мен сүйектер қатаяды, қан қысымы төмендейді, жүрек, бүйрек, бауыр, өкпе асқазан ауруларын емдеуге көмектеседі. Ағзадағы радионуклейдті тұздар мен ауыр металдарды шығарады. Бөдененің бес жұмыртқасы тауықтың бір жұмыртқасының салмағымен тең болса, оның құрамындағы калий мен фосфор тауық жұмыртқасындағыдан бес есе көп, ал

темір 4, 5 есе, В және В12 дәрумендері 6 есе көп.

Slide 9

Демікпе

Созылмалы өкпе ауруына

Туберкулезге

Созылмалы гастрит

Асқазан ауруына

Өт ауруы

Жүрек қан тамырлары ауруына

Рахит

Қаназдық

Сәуле ауруларына

Slide 10

Жұмыртқаның жұмбақ

сырлары

Темір

Амин

қышқылы

Мыс

Кальций

фосфор

Кобальт

Калий

Дәрумендер

Slide 11

Жұмыртқа туралы қызықты деректер

Ең көп жұмыртқа Қытайда өндіріледі. Олар бір жылда 160 миллиард жұмыртқаны сатылымға шығарса, америкалықтар жылына 65 миллиард жұмыртқа өндіреді екен. Бұл екі алпауыт мемлекет жұмыртқа өндіруден көш бастап келеді. Ол аспан асты елінде біздің заманымызға дейін 1400 жыл бұрын қолға үйретілген. Бір тауық жылына 250 жұмыртқа басады. Алайда бұл ең үлкен көрсеткіш емес, кейбір тауықтар манипуляцияның көмегімен одан да көп жұмыртқалай алады.

Бөдене жұмыртқасының құрамына кіретін тирозин амин

қышқылы косметика саласында таптырмайды және адам бетінің

түсін жақсартады. Шетелдік биоөндіріс саласында бөдене

жұмыртқасының негізінде әртүрлі маскалармен кремдер

шығарылады

Slide 12

Жұмыртқаның пайдасын көру үшін ең алдымен үй жағдайында бөденені өсіріп, олардың өнімін күнделікті тағам рационына қолданса;

2. Жұмыртқаны тұрмыста кең көлемде қолдану әдістері жайында мағлұматтар, кітапшалар шығарылып, көпшілікке ұсынылса;

ІV. Ұсыныс

Зерттеу жұмысымды қорытындылай отырып, мынадай ұсыныс айтқым келеді:

Slide 13

3. Қарапайым адамдар күнделікті тіршілікте жұмыртқаны тек тағам ретінде емес, емдік мақсатта да жиі қолданса;

Slide 14

Қорытынды

Slide 15

V. Пайдаланылған әдебиеттер:

1. «Денсаулық» журналы, №6, 2016ж

2. «Шаңырақ» энциклопедиясы, Үй-тұрмыстық энциклопедиясы. Алматы :1990 ж, 65-бет

3. Қазақстан”: Ұлттық энцклопедия/Бас редактор Ә. Нысанбаев - Алматы “Қазақ энциклопедиясы” Бас редакциясы, 1998

4. «Пайдалы кеңестер» журналы, 2015 ж

5. Интернет материалдары


Ұқсас жұмыстар
Асқабақ: морфологиясы, құрамы, емдік қасиеттері және тағамдық қолданылуы
Дәрілік өсімдіктер: емдік қасиеттері, химиялық құрамы және қолданылуы
Шұбаттың экономикалық тиімділігі, тағамдық құрамы және емдік қолданылуы
Ешкі сүті: құрамы, тағамдық-биологиялық және емдік қасиеттері
Жұмыртқа және жұмыртқа тағамдары: химиялық құрамы, тағамдық құндылығы және сақтау ерекшеліктері
Соя майын өндіру технологиясы және оның құрамы мен тағамдық қолданылуы
Сірке суын алу және оның химиялық құрамы мен қолданылуы
Субөнімдердің жіктелуі, морфологиялық-химиялық құрамы және тағамдық құндылығы
Ешкі сүтінің емдік қасиеттері, химиялық құрамы және қолдану перспективалары
Күкірт қышқылы: құрамы, құрылымы, химиялық қасиеттері және қолданылуы
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz