Бөдене мен бөдене жұмыртқасының пайдасы
Презентация қосу
Тақырыбы:
Бөдене мен бөдене жұмыртқасының пайдасы
Аңдатпа.
Зерттеудің мақсаты: тағам есебінде пайдаланылатын құстардың сопақ қабығы бар жыныстық клеткасы
әрі нәрлі тағамдардың бірі – жұмыртқаның құрылысы, шығу тарихы және оның өмірдегі тигізетін
пайдасы туралы түсінік беру, жұмыртқаның пайдасын насихаттау.
Зерттеудің болжамы: тамақ есебінде қолданылып қана жүрген жұмыртқаның химиялық құрамын және
оның емдік қасиеттерін жете білетін болсақ, жұмыртқаны жан - жақты тұрмыста да қолдана аламыз.
Зерттеу кезеңдері:
І. Жоба жұмысының тақырыбы таңдалып, зерттеу жұмысына қажетті материалдар жинақталды.
ІІ. Жинақталған материалдарға сараптама жасалды, ғылыми мәліметтер салыстырылды.
ІІІ. Зерттеу жұмысының жобасы жазылды, слайдтар жасалды, жұмыртқаның емдік қасиеттері, тұрмыс
пен косметология саласындағы пайдасы бар екені анықталды.
Жұмыстың нәтижесі және қорытындысы: іздену нәтижесінде жұмыртқаның ең алдымен денсаулыққа
пайдалы екенін білдік. Сонымен қатар шаш күтімі, бет күтімі сияқты косметология саласында да
пайдасы өте зор екендігі анықталды.
Зерттеу жұмысының дереккөздері: зерттеудің материалы ретінде деректер, түсіндірме, оқулықтар мен
көркем шығармалар, суреттер, фотодеректер алынды.
Зерттеудің әдіс-тәсілдері: зерттеу барысында жинақтау, салыстыру, сараптау, оны тәжірибеде қолдану
сияқты әдістер пайдаланылды.
Бөдене және жұмыртқаның шығу тарихы, құрылысы
Бөдене –тауық тәрізділер отряды,қырғауылдар тұқымдаста-
рына жататын құс.Қазақстанда шөл дала мен биіктігі 300метрден
жоғары таулардан басқа жерлердің бәріне ұялайды,бірқатары
республикамыздың қиыр оңтүстігінде қыстап та қалады.Дене
тұрқы 20см-дей,салмағы 80-150г шамасында.Ақшыл жолақты
кішкене сұр құс.Мекиенінің тамағы ақ,жемсауы мен көкірегі
теңбіл болады.Бөдене-жыл құсы,соның ішінде түнде қоныс
аударатын жалғыз түрі.Бөдене ұялайтын жеріне көктемде ұшып
келеді,де қыстау үшін Оңтүстік Азия мен Африкаға ұшып кетеді.
Жұмыртқа (бөдене жұмыртқасы ) — дәмді де
нәрлі тағам. Қабығы аршылған жұмыртқаның орташа
химиялық құрамы: 73,6% судан,
12,8% ақуыздан, майлардан,көмірсулардан, минералд
ық заттардан (кальций, фосфор, т.б.) тұрады.
Закавказьеде
Европада
Индияда
Африкада
Олар көбінесе ашық жерде,далада,тоғайлықта
мекендейді.12-15 кейде 20-ға дейін жұмыртқа
туады.Жұмыртқасынан шамамен 21 күннен кейін
балапан шығарады.
Балапандар инкубатордан 17 күнде шығады екен
және ширақ болады.Бірден жем-су беруге болады.
Бөдене жылына 300 жұмыртқа туады.
Жұмыртқаның пайдасы мен емдік қасиеті
Бөдене жұмыртқасы өте бағалы диеталық өнім.Әрдайым
4-5 жұмыртқа жеп отырсаңыз: бұлшық ет жүйесі мен сүйектер
қатаяды,қан қысымы төмендейді,жүрек,бүйрек,бауыр,өкпе
асқазан ауруларын емдеуге көмектеседі.Ағзадағы
радионуклейдті тұздар мен ауыр металдарды
шығарады.Бөдененің бес жұмыртқасы тауықтың бір
жұмыртқасының салмағымен тең болса,оның құрамындағы
калий мен фосфор тауық жұмыртқасындағыдан бес есе көп,ал
темір 4,5 есе,В және В12 дәрумендері 6 есе көп.
Өт ауруы
Созылмалы гастрит
Созылмалы өкпе ауруына
Сәуле
Туберкулезге
ауруларына
Бөдене жұмыртқасы
қандай ауруларға Демікпе
Қаназдық ем?
Асқазан ауруына
Рахит
Жүрек қан тамырлары ауруына
Мыс
Темір Кальций
Дәрумендер Жұмыртқаның жұмбақ Калий
сырлары
Амин
қышқылы Кобальт
фосфор
Жұмыртқа туралы қызықты деректер
Ең көп жұмыртқа Қытайда өндіріледі. Олар бір жылда 160 миллиард
жұмыртқаны сатылымға шығарса, америкалықтар жылына 65
миллиард жұмыртқа өндіреді екен. Бұл екі алпауыт мемлекет
жұмыртқа өндіруден көш бастап келеді. Ол аспан асты елінде біздің
заманымызға дейін 1400 жыл бұрын қолға үйретілген. Бір тауық
жылына 250 жұмыртқа басады. Алайда бұл ең үлкен көрсеткіш емес,
кейбір тауықтар манипуляцияның көмегімен одан да көп
жұмыртқалай алады.
Бөдене жұмыртқасының құрамына кіретін тирозин амин
қышқылы косметика саласында таптырмайды және адам бетінің
түсін жақсартады.Шетелдік биоөндіріс саласында бөдене
жұмыртқасының негізінде әртүрлі маскалармен кремдер
шығарылады
ІV. Ұсыныс
Зерттеу жұмысымды қорытындылай отырып,
мынадай ұсыныс айтқым келеді:
1. Жұмыртқаның пайдасын көру үшін ең алдымен үй
жағдайында бөденені өсіріп, олардың өнімін күнделікті
тағам рационына қолданса;
2. 2. Жұмыртқаны тұрмыста кең көлемде қолдану әдістері
жайында мағлұматтар, кітапшалар шығарылып,
көпшілікке ұсынылса;
3. Қарапайым адамдар күнделікті тіршілікте
жұмыртқаны тек тағам ретінде емес, емдік
мақсатта да жиі қолданса;
ІІІ. Қорытынды
Сонымен зерттеу жұмысымды қорытындылайтын болсам, бөдене жұмыртқасы тек нәрлі
әрі жеңіл тағам ғана емес, барлық ем – домның көзі деп айтқым келеді. Олай деуге
бірнеше негіз бар. Ең алғаш Жапония мен Қытай елінде емдік қасиеті айқындалған бұл
жұмыртқа :
Пайдалы элементтер мен дәрумендердің көзі
Асқазанға ең сіңімді, қуатты тағамдардың бірі.
Жұмыртқа қабығы оңай қортылатын, ағзамызға пайдалы — таптырмас кальций көзі.
Артық салмақтан арылғысы келген адамдарға таптырмас ем. Жұмыртқада калорий аз.
Бір жұмыртқаның құрамында орта есеппен 76 калорий ғана бар.
Косметикалық таптырмас құрал, яғни шаш күтіміне, бет күтіміне өте пайдалы
Сүйек сынған кезде оны қатайтушы құрал ретінде де пайдаланады
Жұмыртқа ағзадағы холестерин мөлшерін төмендетіп, жүрек, жүйке және онкологиялық
аурулардың пайда болуына жол бермейді.
Жұмыртқа ағзаны түрлі инфекциялардан қорғап, иммунитетті күшейтеді.
Дені сау адам – табиғаттың ең қымбат жемісі. Ал денсаулығымыз мықты болуы үшін
батпандап кіріп, мысқылдап шығатын ауруды дәрісіз – ақ үй жағдайында емдеп жазуға
болады. Адамның бет-әлпеті - оның айнасы. Ал бетіңіз ажарлы болсын десеңіз,
қалтаңыз көтермейтін қымбат дүниелерді сатып алмай-ақ, жұмыртқаның көмегіне
жүгінсеңіз болғаны.
V. Пайдаланылған әдебиеттер:
1. «Денсаулық» журналы, №6, 2016ж
2. «Шаңырақ» энциклопедиясы, Үй-тұрмыстық
энциклопедиясы. Алматы :1990 ж , 65-бет
3. Қазақстан”: Ұлттық энцклопедия/Бас редактор Ә.
Нысанбаев – Алматы “Қазақ энциклопедиясы” Бас
редакциясы, 1998
4. «Пайдалы кеңестер» журналы, 2015 ж
5. Интернет материалдары
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz