Өсімдік химиялық құрамы




Өсімдік химиялық құрамы
Өсімдік
Құрғақ зат
Су
Органикалық
қосылыстар
90-95%
Минералды
тұздар 5-10%
Органогенді
элементтер
С, Н, О2, N2
Күлді
элементтер
Р, К, Са, Мg, Na, S, Fe, Mn и др.
вегетативтік
мүшелерінде
70-95%
дәнінде
5-15%

Дақылдар
Су
N
КүЛ
P2O5
K2O
Na2O
CaO
MgO
Жаздық бидай
14, 3
3, 40
2, 32
0, 85
0, 60
0, 06
0, 05
0, 22
Күріш: дєні
12, 0
1, 20
5, 26
0, 81
0, 32
0, 12
0, 07
0, 18
Соя: дәні
10, 0
5, 80
2, 84
1, 04
1, 26
0, 03
0, 17
0, 25
сабаны
14, 0
1, 20
3, 23
0, 31
0, 50
0, 07
1, 46
0, 05
Ќант ќызылшасы: тамыры
75, 0
0, 24
0, 57
0, 08
0, 25
0, 07
0, 06
0, 05
жапырағы
83, 0
0, 35
1, 42
0, 10
0, 50
0, 30
0, 17
0, 11
Күнбағыс: ұрыѓы
10, 0
2, 61
3, 30
1, 39
0, 96
0, 10
0, 20
0, 51
Картоп
75, 0
0, 32
0, 97
0, 14
0, 60
0, 02
0, 03
0, 06
жапырағы
77, 0
0, 30
2, 49
0, 10
0, 85
0, 10
0, 80
0, 21
Қызанақ
95, 0
0, 26
0, 70
0, 07
0, 33
-
0, 04
0, 06
Жоңышќа
16, 0
2, 60
5, 29
0, 65
1, 50
0, 11
2, 52
0, 31

Құрғақ зат жеке химиялық элементтерден турады. 74 астамы өсімдіктерден табылып отыр.
Өсімдікке қажетті элементтер бөлінеді:
20 элемент міндетті түрде қажетті: Н, Na, K, Cu, Mg, Ca, Zn, B, C, N, P, V, O, S, Mo, Cl, I, Mn, Fe, Co
12 элемент шартты түрде қажетті: Li, Ag, Sr, Cd, Al, Si, Ti, Pb, Cr, Se, F, Ni

Өсімдік құрамындағы элементтер бөлінеді:
Макроэлементтер - өсімдік құрамындағы мөлшері бірнеше проценттен, проценттің жүздік бөлігіне дейін болса (0, 01-100%)
Микроэлементтер - мөлшері проценттің мыңнан бір бөлігі мен он мыңнан бір бөлігінің аралығында болса (0, 001-0, 1%)
Ультрамикроэлементтер - ал өсімдік құрамында қоректік элемент мөлшері 10-5-12% болса

Даќылдардың дәндерінің құрамындағы
органикалық заттардың мөлшері
Даќылдар
Белок
Крахмал
Май
Клетчатка
Ќант
Бидай
Ќара бидай
Сұлы
Арпа
Жүгері
Күріш
Тары
Асбұршаќ
Соя
Сиыр жоңышќа
Бұршаќ
Фасоль
15
12
11
9
9
7
12
25
35
25
25
20
60
65
45
55
70
63
58
43
3
43
42
55
1, 9
1, 7
5, 5
2, 0
4, 6
2, 3
4, 6
1, 2
20, 0
2, 3
1, 3
1, 8
2, 8
2, 2
14, 0
6, 0
2, 1
12, 0
11, 0
6, 0
5, 0
6, 0
6, 0
3, 8
4, 3
5, 0
2, 0
4, 0
3, 0
3, 6
3, 8
8, 0
10, 0
4, 8
6, 0
5, 2

Көкөніс және жеміс дақылдарының құрамында органикалық заттардың
орташа мөлшері (шикі массаға шақанда процент есебімен)
Дақылдар
Қант
Органикалық қышқылдар
Азотты
заттар
Клетчатка
Аскорбин
қышқылы
мг/100г
Ақ қауанды капуста
4, 0
0, 3
1, 3
0, 8
30
Түсті капуста
3, 0
0, 1
2, 5
1, 2
100
Қызанақ
3, 0
0, 5
0, 6
0, 2
30
Тәтті бұрыш
4, 0
0, 2
1, 5
1, 0
200
Баклажан
3, 0
0, 2
0, 9
1, 0
5, 0
Қияр
1, 5
0, 005
0, 8
0, 5
5
Пияз
10, 0
0, 2
1, 6
0, 6
7
Сарымсақ
0, 5
0, 2
7, 0
1, 0
15
Алма
9, 0
0, 7
0, 4
1, 0
23
Жүзім
18
0, 7
0, 7
0, 2
6
Бүлдірген
18
1, 4
1, 4
1, 2
50
Ќарлыѓан
7, 0
2, 0
0, 8
2, 3
35

Өсімдік қоректенуі
Қоректену - сыртқы ортамен зат алмасуы.
Тірі организмдердің қоректенуінің
2 түрі бар:
- автотрофты
- гетеротрофты
Өсімдіктің қоректенуінің 2 түрі бар:
- ауа арқылы
- тамыр арқылы

Өсімдіктің ауа арқылы қоректенуі
6CO2+6H2O+674*4, 187кДж С6Н12О6+6О2
Өсімдік құрамындағы заттарды талдағанда 90-95% фотосинтез процесінің арқасында түзелетіні анықталды
Өсімдік тамыр арқылы қоректенуі
Тамырдың негізгі 3 аймағы болады:
Өсу немесе бөліну
Тамыр түкшелері немесе сору
Созылу аймағы

Өсімдіктің қоректенуіне сыртқы орта факторлардың әсері
Топырақ ерітіндісінің концентрациясы
Макро- и микроэлементтердің арақатынасы
Топырақ ылғалдылығы
Аэрация
Жылу
Жарық
Топырақ ерітіндісінің реакциясы

Өсімдік өмірінде 2 түрлі қоректенуі кезеңдері ажыратылады:
Жауапты кезең - өсімдіктердің өсіп-дамуының бастапқы фазаларына сәйкес келеді, бұл кезеңде қоректік элементтердің сіңірілуі шектеулі болады, бірақ өсімдіктер қоректік элеметтердің жетіспеушілігі мен артықшылығына өте сезімтал болып келеді
Мейілінше көп пайдалануы - қоректік элементтердің қарқынды сіңірілуі немесе пайдалануы, (өсімдіктердің өсіп-дамуының соңғы фазаларына сәйкес келеді)

Топырақ құрамы
Топырақ ауасы (СО2 0, 3-1 және 3% дейін)
Топырақ ауасы (тұздар 0, 05%, 2% қауіпті мөлшері)
Топырақтың қатты фазасы (органикалық, минералдық бөліктері)
Топырақ биотасы (микроорганизмдер, өсімдіктер)

Топырақтың сіңіру қабілеті
Биологиялық -өсімдік тамыры, микроорганизмдер
Механикалық - топырақ қуыс денелер сияқты, өзінен өткен судың құрамында заттарды ұстап қалады
Физикалық - сыртқы тарту күшінің әсерінен топырақ бөлшектерінің әртүрлі заттардың молекулаларын сіңіріп, өз бойында ұстап тұру қабілеті (оң және теріс адсорбция)
Химикалық - химиялық реакциялар нәтижесінде пайда болған суда қиын еритін немесе ерімейтін қосылыстарды ұстап тұру
Физико-химиялық - теріс зарядты майда дисперсті минералдық және органикалық коллоидты бөлшектердің топырақ ерітіндісіндегі катиондарды сіңіруін айтады

литература
1 Агрохимия (Елешев Р. Е., Бекмағамбетов)
2 Агрохимия (под ред. Минеева В. Г. ) - М., 2001
3 Почвоведение (под ред. И. С. Кауричева) - М., 1989
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz