Қауіпсіздік үйрету




Презентация қосу
ШЖҚ "Павлодар мемлекеттік жоғары колледжі"КММ

Поциенттер мен отбасының білім берудің п
ринциптері

Қабылдаған:Маншук Ержановна
Дайындаған: Табиғат Толқын,Совет Жибек,Зана
Жансая
Тобы:320-МС
Ауыр қалдегі науқаспен ,қозқалыссыз жаткан поциентердегі ықтимал проблемалар

1. Бұлшықет гипотрофиясы мен бірлескен контрактураның
даму қаупі.
2. Тыныс алу бұзылыстарының даму қаупі.
3. Жүрек-тамыр жүйесіндегі өзгерістер қаупі.
4. Зәр шығару жүйесінің бұзылу қаупі.
5. Атоникалық іш қату және жазықтылық қаупі.
✅Ең аз медициналық терминдерді қолданыңыз

✅Пациенттерге күтім жасаудың негізгі ережелерін әдепті және егжей-тегжейлі түсіндіру

✅Өзгерістерді Құжаттаудың белгілері, әдістері мен әдістерін байқауға үйрету

✅Туыстарын инфекциялық қауіпсіздік ережелеріне үйрету

ПРОЦЕДУРАЛАРДЫ БІРЛЕСІП ОРЫНДАУ
Күтім принциптері Науқасқа психологиялық тұрғыдан көмек жасау
АҚ, ТАЖ, пудьсті өлшеуді уйрету
Тамақтандыру және ұтымды тамақтану ережелерін
Қауіпсіздік
үйрету
Пациенттің жеке гигиенасын, тері күтімін қамтамасыз
Инфекциялық қауіпсіздік ету тәсілдерін үйрету
Науқас тұрған үй-жайды желдетуді, ылғалды тазалауды
жүргізу
Тәуелсіздік

Конфиденциальность
КҮТІМ БОЙЫНША ЖАЛПЫ ҰСЫНЫСТАР (АУЫР НАУҚАС)
1) пациентті жеке бөлмеге орналастыру.
2) барлық жағынан төсекке кіруді қамтамасыз етіңіз.
3) төсек жұмсақ болмауы керек.
4) көрпе ауыр мақта емес, жүн, жеңіл қолданған дұрыс.
5) төсек жанында дәрі-дәрмектерге, ішуге арналған төсек үстелін (нәжіс, орындық) қойыңыз, кітаптар және т.
б.
6) төсек басында скотч, үстел шамы, еден шамын орналастырыңыз.

7) байланыс қызметін қамтамасыз ету
науқас.
8) егер науқасқа шыныаяқтан ішу қиын
болса,
ауыз су немесе пайдалану соломку.
9) памперстерді немесе жаялықтарды
пайдалану.
10) жұқа пайдаланыңыз
пациентке арналған мақта-мата іш
киімі.
11) желдету және ылғалды
жинау.
12) толыққанды тамақтану.
Ауыр халдегі науқастың тамақтануы

Тәбеттің жоғалуы
Жұтынудың бұзылуы
Дәм сезудін өзгеруі
Дәмсіз тамақ
Темір дәм
1. Тәбеттің жоғалуы-аурудың нәтижесі.
2. Науқасқа тамақ немесе сусын таңдауға мүмкіндік беру керек.
3. Мұз кесектерін соруға, ауыз қуысы мен ерінді ылғалдандыруға кеңес беріңіз.
бұл әр 10-15 минут сайын жасау қажет.
4. Иістерді кетіріңіз.
5. Жүрек айнуын жеңілдету үшін жалбыз ,жалбызының инфузиясын ұсынуға кеңес
беріңіз.
6. Жию өтті.
7. Науқасты ішуге де, жеуге де мәжбүрлемеңіз, тек сулаңыз
тамақ пен ішуден бас тартқан жағдайда еріндер.
8. Науқастан не ішкісі келетінін немесе не жейтінін сұраңыз және
оның таңдауын құрметтеңіз (тамақтанудан бас тартуды қоса).
АУЫР ХӘЛДЕГІ НАУҚАСТЫ ЖУУЫНДЫРУ
1. Науқастың гигиеналық гигиеналық процедураларды өз бетінше орындау қабілетін бағалау.
2. Науқасқа жеке гигиенаны жүзеге асыруға көмектесу:

Таңертеңгі және кешкі дәретхана: көзді, мұрынды, құлақты жуу, тіс тазалау (қажет болған
жағдайда протездерді күту), жуу.
Әр тамақ ішер алдында және физиологиялық жөнелтулерден кейін қолды жуу.
Пациентті күн сайын күнделікті сүртуге немесе ванна/душ қабылдауға аптасына 1 рет
көмек көрсетуге міндетті.
Таңертең, кешке және зәрді қабылдағаннан кейін күтім жасаңыз.
Шашты аптасына кемінде 1 рет жуып, күніне кемінде 2 рет тараңыз.
Әр тамақтан кейін ауыз қуысын шайыңыз.
Науқасты 1-2 күнде 1 рет қырыңыз.
Қолдар мен аяқтардағы тырнақтарды аптасына 1 рет кесіңіз.
Ойық жараның алдын алу

1) науқас жатқан немесе отырған кездегі қысымды азайту
2)Арнайы матрацтарды қолдану
3)қан айналымын белсендіру
Күнде теріге массажды арнайы өнімдерді пайдалана отырып
жасау(май теріге арналған,лосьон)

4)теріні қорғау
теріні жууға арналған рН + бейтарап құралдарды қолданып, күнделікті жуу немесе теріні сүрту
тұтынылатын сұйықтық мөлшері кемінде 1,5-2 литр болуы керек
Таза және қатпрсыз төсек жабдықтарын жиберу
ұстамау үшін памперстерді, гельмен жастықшаларды қолдану

Ұқсас жұмыстар
Судағы қауіпсіздік
Еңбек қорғау әдістері мен түрлері
Науқастың қажеттіліктері
Техника қауіпсіздік ережесі
Алғашқы кезде Еуропаның қауіпсіздік және ынтымақтастық жөніндегі кеңестің негізі 1973 жылы
Диаграмманы құру алгоритмі
Оқудың оқытудың негізгі мәселелері
Сабақты қорыту. Сабақтың тақырыбы
Тік белдемше. Шығу тарихы. Мата таңдау
Жер сілкінісі, өрт және су тасқыны кезінде не істеу керек?
Пәндер