Рибоза: құрылымы, қасиеттері, биологиялық маңызы және қолданылуы


Slide 1 Slide 2

РИБОЗА

Slide 3

Көмірсулардың адам өміріндегі маңызы

Көмірсулар адам ағзасына нәруыз бен майлардың дұрыс алмасуына қажет. Олар нәруыздармен қосылыстард кейбір гормондар, ферменттер, сілекей секреттері мен басқа да маңызды қосылыстар түзеді. Ерекше рөлді ішекте жартылай қорытылатын, энергия бөлуде аз рөл ойнаймын клечатка, пектиндер, гемицелюлозалар ойнайды.

Slide 4

Көмірсулар сіздің күнделікті калорияңыздың жартысын қосу керек. Көмірсулардың 1 гр құрамында қант немесе крахмалы болсын, 4 калория бар. Бір кесек нанда шамамен 12 гр көмірсу бар. Бір типтік шоколадта шамамен 50гр көмірсу бар. Орташа картоп шамамен 35гр көмірсу бар.

Slide 5 Slide 6

Рибоза- структурная формула

Slide 7

Рибоза-пентоз тобына жататын моносахаридтер. Молекулалық массасы-150, 4суда жақсы ериді, спиртте нашар, эфирде ерімейді. Табиғатта D, L түрінде кездесетін әрі жасанды жолмен алынады. Рибоза-рибонуклеин қышқылы, нуклеопротеидтер, коферменттер, витаминдер тағы басқа құрамына кіреді. Рибозаны қышқылы ортада қыздырғанда фурфурол, ал тотықсыздандырғанда бас атымды спирт-рибит түзіледі, .

Slide 8

РИБОЗА ДЕГЕНІМІЗ НЕ?

Рибоза сонымен бірге бес көміртекті қате, бірақ Рнқ молекулаларында кездеседі. Рибозада көміртегі 2-де гидроксил тобы бар, нәтижесінде молекула үшін элетростатикалық теріс заряд пайда болады. Осы зарядтың арқасында ол рибозаның көміртегі бірге қосылған теріс зарядталған фосфат тобын ығыстырады, нәтижесінде Днқ молекулаларында ұқсамай РнҚ молекулалары пайда болады.

Slide 9 Slide 10

Биологиялық маңызы

Рибоза-нуклеотеидтердің құрамдас бөлігі. АденозинТриФосфат тобы арқылы омбудсмен байланысқан келетн деп аталатын құрамында азот бар негізгі қосылып. АТФ энергия өткізуге қатысады. Спортпен айналысатын әр түрлі жүрек аурулары бар адамдардағы рибозаның (күніне-15грамм, күніне 3 рет) тиімділігін растаған бірнеше кішігірім зерттеулер болған. Жүректің тоқырау жеткіліксіздігі ауыратын адамдарда велосипед жүру кезінде жүрек функциясы жақсарған

Slide 11

1868жылы Фридрих Мишер нуклеин оқышқылдарын тапты. Сол уақыттан кейін ғалымдар әр түрлі типтегі нуклеин қышқылдары мен Ені түрлерінің бар екенін түсінді., сондықтан Рнқ-ны анықтау үшін бір адам немесе күн жеткіліксіз.

Slide 12

Рнқ қатерлі ісік тудыратын гендердің эмиссиясын төмендету үшін кейбір қатерлі ісік гендерінде қолданылады.

Рнқ технологиясы жемістерді пісіріп гендердің эмиссиясын жою үшін пайдаланылады, сонда жеміс жүзінде ұзақ уақыт бойы сақталып, маркетинг арналған маусымымен қол жетімділігін арттырады.

Slide 13 Slide 14 Slide 15
Ұқсас жұмыстар
Глюкоза: құрылымы, химиялық қасиеттері және биологиялық маңызы
Көмірсулар: құрылымы, химиялық қасиеттері және биологиялық маңызы
Комплексті қосылыстар: құрылымы, қасиеттері және биологиялық маңызы
Оксоқышқылдар: құрылымы, номенклатурасы, химиялық қасиеттері, алынуы және биологиялық маңызы
Липидтер: құрылымы, жіктелуі, химиялық қасиеттері және биологиялық маңызы
Моносахаридтер: өкілдері, химиялық қасиеттері және биологиялық маңызы
Йод (I): физика-химиялық қасиеттері, алынуы, қолданылуы және биологиялық маңызы
Аминспирттердің химиялық қасиеттері және биологиялық рөлі; көпатомды спирттердің құрылымы мен қолданылуы
Тамақ өнеркәсібінде биологиялық белсенді қоспалар (ББҚ): құрылымы, қасиеттері және қолданылуы
Биологиялық маңызды гетероциклдық қосылыстар: жіктелуі, құрылымы, химиялық қасиеттері және биохимиялық маңызы
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz