Біздегі күркетауықтар - канадалық кросс деп аталатын етке бейімделген құс түрі




Презентация қосу
Күркетауық
Орындаған:Шату Назерке
Топ:ТПП-18К-2
• Күркетауық – үй құстары ішіндегі ең ірісі. Қоразының тірі
салмағы 9–35 килограмм, мекиені 4,5–11 килограмм. Жаңа
шыққан балапанының салмағы 50–55 грамм, 120 күннен соң
4–5 килограмм. Ұрғашы балапан 4 айлығында, еркегі 7 – 8
айлығында өсуін тоқтатады да, одан әрі ет алып, май
жинайды. 3–4 ай бордақыланып етке өткізіледі. Еті дәмді,
құрамында жеңіл қорытылатын протеин көп (28%-ға дейін).
Әр күркетауықтан орта есеппен жылына 90–100 жұмыртқа
алынады, балапанын 28 күнде шығарады. Оны негізінен ет
алу мақсатында асырайды. Күркетауықтың еті өте дәмді
және диеталық мақсатта пайдаланылады. Себебі, етінің
құрамында организмге тез сіңетін протеин (28%) болады.
• Жас күркетауық,
тауықтың аяқтары,
пісірілген дәруменд
ер мен минералдарға
бай: В2 дәрумені -
14%, В5 дәрумені -
24,7%, В6 дәрумені -
17%, В12 дәрумені -
12,3%, РР дәрумені -
17,4%, калий - 11,2% ,
фосфор - 25%, темір -
12,7%, мыс - 15,7%,
селен - 74,7%, мырыш
- 36,2%
• Оның ерекшелігі неде?
• - Құсты өсіру тәртібі табиғи жағдайға мейлінше
сәйкестендірілген. Еденге жаңқаны төседік, жыл бойы 25
градус температура сақталады. Тазалықты сақтауға
айрықша назар аударылады. Кене, түрлі инфекциялық
ауруларға жол жоқ. Жемнің сапасы жоғары боулы
қадағалаймыз.. Бидай, соя мен жүгеріні тазалап
беретініміз өз алдына, жемнің құрамына 5-7 пайыз
мөлшерде тазартылған пісте май қосамыз. Осының
барлығы еттің құрамына барады ғой. Күркетауықтың
ағзасы таза болады, еттің сапасы күшейеді.
• Күркетауық етінің қандай ерекшеліктері бар? Айталық, тауық етімен
салыстырсақ
• - Күркетауық етінің артықшылықтары өте көп. Барлық қасиеттері жөнінен үй
құстарының ішінде алдыңғы орында келеді. Күркетауық еті аллергия бермейтінін
медицина дәлелдеп берді. Бұл әсіресе балаларға өте пайдалы. Белгілі ғалым
Төрегелді Шарманов басқаратын тағам академиясының ғалымдары өнімімізді
жан-жақты зерттеп, аса жоғары баға берді. «Экологиялық таза өнім» деген
арнайы сертификатымыз бар. Біздегі күркетауықтар - канадалық кросс деп
аталатын етке бейімделген құс түрі. Ол өзінен-өзі салмақ қоспайды. Жақсы
нәтижеге жету үшін барынша жағдай жасап, жемді өз дәрежесінде байытып беру
қажет. Қазір қарапайым тұрғындар бізден балапандарды алып, асырап жатыр.
Сонда 1 айлық, салмағы 1,5-1,8 келі балапанды алып, 4 ай өсіргенімен 3 келіден
асыра алмағандар да кездесті. Демек, бұл құсқа дұрыс қарамағанының белгісі.
• Тауық етін сақтау. Жуылған және
жақсылап кептірілген етті
тоңазытқышта осы мақсатқа
арналған ыдыстарда сақтаңыз.
Шағын кесектерге бөлінген және
целлофан қалталарға салынған
етті мұздатқышта 2-3 ай ішінде
сақтауға болады. Ақ тауық — ай,
Ақ тауық. Ақ тауық неден
қақсауық. Тауықтың еті халал.
Одан жасалған сорпа тамақты мен
қатты жақсы көремін. Бірақ
бақшада, далада жайылып, не
көрінгенді жеп жүрген тауықтың
еті таза болмайды. Жейтін
• Тұтынушылық және тасымалдау ыдысы, буып- түю
материялдары және бекіткіш құралдар талаптарына, оларды
дайындауда басшылыққа алынған құжаттарға сәйкес келуге,
бүкіл жарамдылық мерзімі ішінде тасымалдау және сақтау
кезінде құс етінің сақталуын және сапасын қамтамасыз етуге
тиіс, сондай-ақ ұқсас тағамдық өнімдерімен байланыста
болуы үшін белгіленген тәртіппен рұқсат етілуге тиіс.
• Өткізуге арналған тауық еті тұтынушылық ыдысқа буып -
түйілген қалпында шығарылады.
• Тұтынушылық ыдыста ұша бөлшектерінің бірі, сондай ақ
бірнеше бірліктері бірліктері болуы мүмкін, ұшалар үшін – тек
біреу ғана
• Тұтынушылық ыдыстағы және топтық орауыштағы
құс еті тасымалдау ыдысына – ГОСТ 13515 бойынша
бүрмеленген картон жәшіктерге немесе ГОСТ
27324 бойынша полимер жәшіктерге буып –
түйіледі .
• Қиыр солтүстікке және оларға теңестірілген
жерлерге жіберілетін тауық тауық етін буып –түю –
ГОСТ 15846 бойынша.
• Орауыш бірлігінің таза салмағының номиналды
саннан рұқсат етілетін кері ауытқу шектері – ҚР СТ
2.156 бойынша.
• Бір орауыш бірлігінің таза салмағының номиналды
саннан рұқсат етілетін оң ауытқу шектері
• Сапа мен қауіпсіздікке куәлік ететін құжатта мыналар көрсетіледі:
• Нөмірі және оның белгіленген күні ;
• Дайындаушының атауы, мекен жайы, телефоны;
• Тауарлық белгінің бейнесі;
• Өнімнің атауы, құс ұшасына арналған сұрып;
• Топтаманың нөмірі;
• Тасымалдау ыдысындағы өнім бірліктерінің саны;
• Тасымалдау ыдысының саны;
• Дайындалған күні, буып түйілген күні;
• Жарамдылық мерзімі;
• Сақтау шарты;
• Осы стандарттың белгіленуі;
• Сәйкестікті растау туралы ақпарат;
Қорытынды
• Көпшілік қауым тауық етінен даярланған
тағамдарға тән иістерді ұната бермейді, ал кейбірі
оны зиян деп жатады. Бұл күмәніңіздің де жөні бар.
Өйткені, аталған иіс глютамин қышқылының, эфир
майларының, азоты бар экстактивті заттардың,
әсіресе пуринді негіздердің әсерінен болып келеді
екен. Сондықтан тауық сорпасын, қуырылған
тауықты балалар мен қарттардың емдәмінде ғана
емес, күнделікті тағамдарыңызда да шектеулі түрде
пайдаланғаныңыз дұрыс.
• Терісі сыпырылған қайнатылған тауық етін қатаң
емдәмдерде ғана жеуге болады. Ал тауық

Ұқсас жұмыстар
Асыл тұқымды құстар
Күркетауықтар (лат. Meleagris)
Ауыл шаруашылығы құстарының жұмыртқа өнімділігі
Ұйымдағы мәдениет факторы, кросс - мәдени психологияның басқарудағы рөлі
Нъюкасл ауруы, белгілері
Жабайы, кәсіби құс еттерін ВСС
Май ұлпасы
Тауықтан алынған жұмыртқасына статистикалық есептеу
Канададағы инклюзивті білім
Қояндар
Пәндер