Балдың бұрмалануы: фальсификация әдістері мен анықтау тәсілдері


Slide 1

Балды бұрмалау және оларды анықтау әдістері.

Шату Назерке

Пулатова Асема

Slide 2

Балды фальсификациялаудын келесі әдістері бар:

1) қантты араларға беру;

2) балға қанттың әртүрлі түрлерін қосу;

3) ұздардың қосылуы;

4) тозаң қосу;

5) су қосу.

Slide 3

Сахароза құрамындағы бал туралы ереже (5 және 10%) балдың бұрмалануының белгісі ретінде қарастырылуы мүмкін. Жоғары мазмұнды анықтауға болады

жетілмеген бал, шырын сахарозасының глюкоза мен фруктозаға бөлінуі әлі аяқталған жоқ,

қант шәрбаты негізіндегі қысқы азығы бар бал

құрамында сахароза бар сироп қосылған бал.

Slide 4

Балды бұрмалау үшін қолданылатын өнімдер Фальсификация сорылған балға инвертті крем немесе крахмал гидролизаттарын қосу арқылы мүмкін болады.

Slide 5

Инвертті крем

Инвертті Крем дегеніміз-сыртқы түрі, иісі мен дәмі бойынша балға ұқсас хош иісті өнімдер, олар аз немесе аз инверттелген сахарозадан (қызылша немесе қамыс қант), кейде крахмал қанты немесе крахмал сірнесін қолдана отырып жасалады. Олардың құрамында органикалық несаха, минералдар мен сахароза, сондай-ақ оксиметилфурфурол бар.

Slide 6

Инвертті Крем өндірісі тұз, күкірт, фосфор, көмір, құмырсқа, сүт, шарап және лимон қышқылын қолдана отырып немесе ин-вертаза есебінен энзиматикалық түрде қышқыл гидролизіне негізделген. Бұл жағдайда сахарозаның 75% ерітіндісі глюкоза мен фруктозаға бөлінеді.

Slide 7

Крахмал гидролизаттары

Крахмал гидролизаттары сонымен қатар алу әдісіне сәйкес ферментативті және қышқыл болып бөлінеді. Қышқыл гидролизі арқылы крахмал сироптарын өндіру қышқылдардың каталитикалық әсеріне негізделген. Протон Катализі деп аталатын крахмал глюкоза молекулаларына толығымен немесе ішінара бөлінуі мүмкін. Бұл жағдайда гидролитикалық бөліну пайда болады.

Slide 8

Балды талдау кезінде судың 20% - дан 40-50% - ға дейін жоғарылауы амин фазасын орнатуға және глюкозаның олигомерлерін полимерлеу дәрежесінің 15-20 бірлігіне дейін анықтауға мүмкіндік береді. Химиялық байланысқан аминфазаларды қолданудың кемшілігі-бөлу фазасы мен көмірсулардың функционалды топтары арасындағы мүмкін реакцияға байланысты бөлінетін материалдың сынғыштығы, мысалы, Шифф негіздерінің пайда болуы.

Slide 9

Ара шаруашылығы жоғарғы қоректік өнім бал мен бағалы техникалық шикізат воск беретін ауыл шаруашылығының табысты көзі. Сонымен қатар, араларды ауыл шаруашылық культураларын себу арқылы жоғары өнім алуына жағдай туғызады. Сондықтан, бұл ауыл шарашылық бөлімінің өсуі халық шаруашылығына пайдалы.

Ара семьясы біртұтас биологиялық тіршілік көзі. Сондықтан сақа араларға немесе личинкаларға ұрықтарға әсер етуші ауру қоздырғышы ұядағы байырғы тіршіліктің бұзылуына әкеп соқтырады. Әр ұядағы аралар азайып, әлсірейді, ауру етек алып басқа ара семьяларын қамтуға дейін барады. өкінішке орай, зоотехникалық мал дәрігерлік жоғары білімі бар мамандар ара ауруларының пайда болу себептерін, алдын алуды, емдеу тәсілдерін толық біле бермейді. Сол себептен ара өсіретін шаруашылықтарға едәуір экономикалық зиян келеді.

Slide 10

Америкалық шіріме. Ауру қоздырғышы бірінші рет осы континентке анықталғандықтан осылай аталған. Бұл ауруға шалдыққан ара ұрықтары есейіп қуыршақалды (предкуколда) немесе қуыршақ (куколка) стадияларына ауысатын кезеңінде жаппай қырылады. Егер америкалық шіріме бұл омартада тұңғыш рет, онда да бір ара семьясында ғана пайда болғаны анықталса, онда сол ұяның араларын күкірт түтіні немесе формалинмен уландырып өртейді. Ал ауру көптеген ара семьяларын қамтып, етек ала бастаса омартаны бір жылға карантинге жабады. Барлық ара семьяларын жаңа немесе зарарсыздандырылған таза ұяға көшіріп мынадай дәрілердің бірімен емдейді: норсульфазол натрий 1-2 г, сульфантрол 2, 0 г, биомицин, неомицин, тетрациклин, эритромицин, окситетрациклин, мономицин, стрептомицин 500 мың, канамицин 400 мың, метицилин 350 мың ЕД өлшемімен алынып, 1 литр қант ерітіндісіне қосылады да қашан жазылғанша әр 4-5 күннен соң беріледі. Басқа омартадағы ара семьяларының балы сау болып есептеуге болады, оларды жеке арнайы орындарда сақтайды, аралардан бөлек. Осындай бал қыс кезінде тоқашнан және кондитерлік өнімдер өндірісінде қолданылады. Араларға осындай балды қоректендіруге болмайды

Slide 11

Қорытынды

Өмірде табиғи балды ажырату оңай емес. Қантты бал араны қант шырынымен қоректендіру арқылы алынады. Сатушылар оны табиғи балға араластырып сатады. Бұл орайда табиғи, жасанды балды ажыратуға ешқандай анализ көмектеспейді. Жасанды балдың құрамында қант, қант крахмалы, ұн, желім, гипс болады. Оның кейбірін үй жағдайында анықтауға мүмкіндік бар. Ол үшін бір стақан қайнаған су аласыз да оған балды араластырасыз (Бір стақан суға жарты стақан бал) . Сол кезде тұнбаның төменгі жағында немесе бетінде механикалық қалдықтар шыға келеді. Ол балдың құрамында крахмалдың бар екендігінің айғағы.

Slide 12

Назарларыңызға рахмет!


Ұқсас жұмыстар
Картадағы бұрмаланулар: түрлері мен анықтау тәсілдері
Балдың пайдасы: құрамы, емдік қасиеттері және пандемиядағы рөлі
Қышқыл сүт өнімдерін бұрмалау: түрлері, қауіптері және анықтау әдістері
Балдың ветеринариялық-санитариялық сараптамасы: сынамалау тәртібі және органолептикалық-физика-химиялық көрсеткіштер
Картографиялық проекциялардағы бұрмаланудың таралуы және анықтау әдістері
Физиологиялық зерттеу әдістері мен тәсілдері
Психологиядағы ғылыми зерттеу әдістері мен әдістемелік тәсілдері
Басқарудың психологиялық заңдары: реакциялардың белгісіздігі, өзара қабылдаудың адекватсыздығы және ақпараттың бұрмалануы
Тағам майлары мен майонездегі фальсификацияны анықтау әдістері
Қазақ этнопедагогикасының зерттеу әдістері мен тәсілдері
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz