Көмірсулар қантты заттар



Молдақасым Бақыт 203 Б
Көмірсулар

Көмірсулар- жартылай функциональды қосылыстар
Бұлар молекула құрамында көміртек, сутек және оттек атомдары болатын, сонымен бірге ондағы сутек пен оттек атомдарының қатынасы дәл су молекуласындағыдай (2:1) болып келетін органикалық заттар.
Көмірсулардың жалпы формуласы - Сn(H2O) m

Олар биологиялық үрдістерге қажетті энергиямен қамтамасыз етеді.
Ағзадағы жүретін метаболизмдегі синтезделетін аралық немесе соңғы өнімдер үшін бастапқы материал болып табылады.
Көмірсуларға өсімдіктердің құрғақ затының 80% -ы, жануарларда 20%-ы сәйкес келеді.
Адам тамағының шамамен 70%-ы көмірсудан тұрады.

Адамдар көмірсуларды өте ерте кезден бастап қолданып келеді, ең бірінші адам танысқан көмірсу (дәлірек айтқанда көмірсу қоспасы) бал болған.
Қант қамысының Отаны солтүстік-батыс Үнді-Бенгалия. Еуропалықтар қант қамысымен Александр Македонскийдің б. з. д 327 ж. жорықтары нәтижесінде танысқан.
Крахмал гректерге ертеден белгілі болған.

1. Қант қызылшасындағы қантты таза күйінде 1747 ж. неміс химигі А. Маргграф алған.
2. 1811 ж. орыс химигі Кирхгоф алғаш рет крахмалды гидролиздеп глюкоза алған.
3. Алғаш рет глюкозаның дұрыс эмпирикалық формуласын 1837 ж. швед химигі Я. Берцеллиус ұсынды. С6Н12О6
4. Көмірсуларды формальдегидтен Са(ОН) 2 қатысында синтездеуді
1861 ж. А. М. Бутлеров жасады.


Көмірсулар = қантты заттар
Жай
(СН2О) n, мұнда n=3-9
моносахаридтер
Күрделі
Дисахаридтер
С12Н22О11
Полисахаридтер
Сx(Н2О) y
глюкоза
фруктоза
галактоза
С6 - гексозалар
рибоза
дезоксирибоза
С5 - пентоза
сахароза
лактоза
мальтоза
2 гексозалар
крахмал
гликоген
целлюлоза
хитин
полигексоза
Көмірсулардың молекулалық массасы артқан сайын, олардың суда ерігіштігі азаяды және дәмінің тәттілігі де кемиді.

Крахмал
Целлюлоза
Гликоген
(С6Н10О5) n
(моносахаридтердің бірнеше (көп) молекуласына гидролизденеді)
Көмірсулардың жіктелуі
Моносахаридтер
Дисахаридтер
Полисахаридтер
Глюкоза
( жүзім қанты)
Фруктоза
Рибоза
С6Н12О6
(гидролизден-
бейді)
Сахароза (қант қызылшасы немесе қант қамысы қанты)
Лактоза (сүт қанты)
С12Н22О11
( 2 молекула моносахаридке гидролизденеді)


Сахароза (кәдімгі тағамдық қант) .
Ол қант қызылшасы мен қант қамысында көп мөлшерде кездеседі.

Мальтоза (солод қанты)
Мальтозаны солод құрамындағы крахмалды ферменттер қатысында гидролиздеу арқылы алуға болады.

Крахмал - көптеген өсімдіктердің қорлық полисахариді Өнеркәсіпе оны картоптан алады. Бұл ақ түсті ұнтақ.


Гликоген - жануар крахмалы, ол бауырда жинақталады және жануарлар мен адам ағзасының қор заты болып табылады.

Қатты, кристалды зат
Түссіз
Тәтті дәмі бар
Суда жақсы ериді

Көпатомды спирт ретіндегі қасиеттері
( - ОН топқа байланысты),
2. Альдегид ретіндегі қасиеттері
( -СОН топқа байланысты),
3. Глюкозаның өзіне тән қасиеттері.

1) Спирттік ашу
С6Н12О6 → 2СН3-СН2ОН + 2СО2↑
Этил спирті
2) Сүт қышқылдық ашу
С6Н12О6 → 2СН3-СНОН -СООН
Сүт қышқылы
3) Май қышқылдық ашу
С6Н12О6 → С3Н7СООН + 2Н2↑ + 2СО2↑
4) Толық тотығуы
С6Н12О6 +6О2 → 6Н2О + 6СО2

Олигосахаридтер

Күнделікті азықтың 60%-ы көмірсудан тұрады
Көмірсулар
Азық құрамында көмірсудың жетіспеушілігі зиян және ол ағзадағы нәруыз бен майлардың энергиясын қарқынды пайдалануға әкеледі. Олардың ыдыруы нәтижесінде адам ағзасына зиянды заттар саны артады.
Құрамы бойынша жіктеледі
Күрделі
крахмал (С6Н10О5) n
Жай
глюкоза
С6Н12О6
Олардың құрамында екі функциональды топ болады:
1) Гидроксо топ, құрылымдық (структуралық) формуласы -ОН
2) Карбониль топ, құрылымдық (структуралық) формуласы -НС=О
Тағам құрамындағы көмірсулардың көп болуы зиян, ол семіздікке әкеледі. Қантты мөлшерден тыс көп қабылдау ішек микрофлорасы функциясына кері әсер етіп, холестериннің алмасуын бұзады және қан сары суында оның мөлшерінің көбеюіне әкеледі.
Көмірсулар адам ағзасында қорға жиналуы мүмкін!
глюкоза
С6H12O6
Көмір қышқыл газыСО2
мен суға Н2О ыдырайды және энергия бөледі
(1 г. көмірсу - 4, 1 ккал. )

- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz