Ешкі сүті


Slide 1

«Ешкі сүтінің емдік қасиеті және пайдасы»

Орындаған: Маманова А. Е

Тобы: ПП-903

Қазақстан Республикасының Білім және Ғылым Министрлігі Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті КеАҚ

Slide 2

Елбасының сөзімен қорытындылай келе Зерттеу жұмыстарының дағдыларын игеру мақсатындағы болжамым ата - бабаларымыздың ертеден пайдаланған ешкі сүтінің маңыздылығын жоғары деңгейге көтеруге үлес қосып зерттеу жұмыстарын жүргізу. Табиғи қолдан өндірілетін ешкі сүті адам денсаулығына пайдалы және қоректік қасиеті мол. Ешкі сүтің қазақ өмірі мен тұрмыс - салтында күнделікті қолдануын насихаттау.

Мәселе: Ешкі сүтінің құрамы мен пайдасын зерттеу.

Зерттелетін зат: Ешкі сүті.

ttps://tengrinews. kz/kazakhstan_news/myaso-moloko-nazarbaev-vyiskazalsya-novyih-zadachah-agrariev-332606/

Slide 3

1. Ғылыми - жобаның мақсаты: Ешкі сүтінің емдік қасиетін зерттей отырып ешкі сүтінің ерекшеліктерін тиімді пайдалану және насихаттау .

Міндеттері :

Ешкінің шығу тарихын анықтау.

Ешкі түрлері мен өмір сүру кезеңдерін қарастыру.

Атқаратын қызметі және оларды күту туралы мәлімет жинау.

Адам өміріне еті мен сүтінің пайдасы туралы мағлұмат жинау.

2. Зерттеу гипотезасы:

Зерттеу гипотезасы ретінде ешкі сүтінің емдік қасиеттерімен жан-жақты танысып, адам өмірінде алатын орнынының зор екендігін анықтау.

3. Зерттеу кезеңдері:

- Ғылыми - әдебиеттерге шолу жасау;

-Интернет мәліметтерімен танысу, іріктеу

- Тәжірибелер жүргізу;

- Емделушілер арасында сауалнамалар жүргізу

- Зерттеу жұмысын жинақтау, қорытындылау

4. Эксперимент әдістемесі:

1. Ешкі жөнінде баяндалып жазылған газет, журнал, әдебиеттермен танысу.

2. Ешкі сүтінің күнделікті адам өміріндегі пайдасын білу.

Slide 4

5. Зерттеу жаңалығы мен дербестік нәтижесі:

-Ешкі сүтінің емдік қасиеті ерекшеліктеріне жан - жақты сипаттама берілді;

-Ешкі сүтінің емдік қасиеттерінің тиімді пайдаланудың жолдары көрсетілді. Арнайы ұйымдастырылған зерттеу жұмыстары барысында қазақ халқының өмірінде ешкі сүтінің алатын орнын, маңыздылығын, күнделікті өмірде пайдалануға болатындығын дәлелдеген

Зерттеу жұмысының негізгі болжамы: Бұл жұмыс кезінде мен салыстыру, сәйкестендіру, тұжырымдау, анализдеу және нақты материалдарды қорытындылау әдістерімен жұмыс істедім. Ешкі сүтінің емдік қасиетін ерекшелігін пайдалану арқылы көптеген

аурулардың алдын алуға болады

Зерттеудің теориялық және практикалық мәні:

Ғылыми - әдебиеттерге шолу жасау арқылы ешкі сүтіне жан - жақты зерттеу және емдік ерекшеліктерін көрсету жұмыстың теориялық мәні болып табылады.

Жұмыс барысында қолдан жасалған емдік қоспаны көпшіліктің тұрмыстық жағдайда жасап пайдалану мүмкіндігі яғни, қолжетім-ділігі жұмыстың практикалык мәні болып табылады.

Slide 5

Мазмұны

Кіріспе

Негізгі бөлім

Ешкінің шығу тарихы

Ешкі сүтінің ем ретінде қолданылуы

Ешкі сүтінің құрамы

Ешкі сүтінің шипалық қасиеттері

Сүт туралы мағлұматтар

Қорытынды

Пайдаланылған әдебиеттер

Slide 6

Ешкі сүті- аса бағалы тағамдық өнім. Организмге оның құрамды бөлігінің 95-98 %-ы сіңеді. Ешкі сүтінің құрамында 13, 4 % құрғақ зат тектер, 4, 4% май, 3, 6% белок, 4, 9% лактоза бар. Ешкі сүті химиялық құрамы жағынан сиыр сүтіне жақын.

Ешкі сүті - жоғары азықтық және биологиялық құндылығы бар ерекше тағам өніміне жатады. Өзінің физикалық-химиялық қасиеттері мен дәміне сай ешкі сүтінің сиыр немесе басқа да ауыл- шаруашылық жануарларының сүтімен салыстырғанда тиімді айырмашылықтары мол.

Slide 7

Ешкінің еті де, терісі де, сүті де, қылшығы мен түбіті де, тіпті мүйізі де күнделікті тұрмыс кәдесіне жарай береді. Көктем мен жаз айларында көкке жайылған ешкі сүтінің құрамындағы дәрумендер молайып әрі дәмі де өзгереді. Ол 600-ге тарта шөп түрін қорек етеді. Осының арқасында ешкі сүті мен етінде адам ағзасына өте қажетті дәрумендер көп болады.

Бұл кезде жаңа сауылған сүттің емдік қасиеті өте күшті болады. Күн сайын тамақтың алдында жарты сағат бұрын бір кесе шикі ешкі сүтін ішіп алған адамның ағзасы сау болады, түрлі жұқпалы ауруларға бой алдырмайды. Жаңа сауылған сүттің тағы бір қасиеті - оның қуаты 4-5 сағатқа дейін ішектегі жағымсыз бактерияны жоюға қауқарлы болады. Қазіргі кезде дүние жүзінде 1 млрд-қа жуық ешкі бар деп есептелінеді. Біздің елімізде ешкінің саны 2млн бастан аспайды.

Slide 8

Сүттің құрамында микроэлементтер, дәрумендер, ақуыздар бар.

Микроэлементтер құрамына: кальций, магний, фосфор, марганец, мыс. Дәрумендерге: А, В1, С, Д, В12, аскорбин қышқылы бар. Ақуыздың құрамына: Май 4, 4%, белок3, 6%, лактоза4, 9% бар.

Сүттің құрамында кальцийдің мөлшерінің мол болуы - жүрек-қантамыр жүйесіне оңтайлы әсер етеді. Ешкі сүтінің көптеген емдік қасиеттері бар. Әсіресе, асқазан ауруларында, анемияда, көздің нашар көруінде, диатезде пайдалы. Емшек жасындағы балаларды қоректендіру үшін аса қолайлы. Жалпы, педиатрлар ешкі сүтіне бірауыздан ықылас білдіруде. Балаларды қоректендіруде сиыр сүтіне қарағанда, ешкі сүті жарамды келеді. Әрине, бала үшін ана сүтіне жететін тағам жоқ. Бірақ жасанды немесе аралас қоректендіруде ешкі сүті ана сүтін алмастыру үшін лайықты және 6 айдан асқан балалар үшін қосымша қорек ретінде пайдалануға болады. Ешкі туберкулезбен, бруцеллезбен, сиыр ауыратын басқа да аурулармен ауырмайды.

Slide 9 Slide 10

АСҚАЗАН ЖӘНЕ ІШЕК АУРУЛАРЫНДА

Асқазан және ішек ауруларының кез келген түріне ешкі сүті шипалы. Оның құрамындағы лизоцин асқазан және ішектегі шырышты қабық жараларын емдейді. Сонымен қатар, асқазан сөліндегі қышқылды бейтараптандыратын ерекше қасиетке де ие. Егер асқазан жарасының зардабын тартып жүрсеңіз, онда сізге ешкі сүтімен жүргізілетін мынадай ем көмектеседі. Күн сайын таңертең аш қарынға ешкінің 1 стақан шикі сүтін ішіңіз. Содан кейін кешке дейін ұрттап 2 стақан сүтті тауысу қажет. Емдік курс 21 күн жүргізіледі

Slide 11

ДИАТЕЗ ДЕРТІНДЕ

Диатез және терінің қабынуы сияқты дерттерден ешкі сүтін ішіп біржола арылуға болады. Ешкі сүтін жиі ішетін балалар диатез дертіне шалдықпайды.

Slide 12

ҰЙҚЫ БЕЗІНІҢ ҚАБЫНУЫНА

Ұйқы безінің қабынуына (панкреатит) шалдыққан науқас күніне 0, 5 стакан шикі сүтті тамақтың алдында 2 ай бойы ішуі қажет.

Slide 13

ҚАТЕРЛІ ІСІК ДЕРТІНЕ

Ешкі сүтінің қатерлі ісік ауруының алдын алып, оның жеңіл түрлерінен айықтыратын қасиеті де бар. Сон-дай-ақ, ол иммунды жүйені қатайтады. Оның емдік тәсілі мынадай: шыны ыдысқа 100 г. балды салып, су бұлауында қайнатып ерітеміз. Содан соң, балға еттартқыштан өткізілген 3 жылдық 1 алоэ жапырағын салып, 5 минут қайнатамыз. Осы қоспаны ешкі сүтіне араластырып, тоңазытқышқа саламыз. 6 сағаттан соң алып, 1 сағат сайын әр 10 кг дене салмағына 50 г-нан өлшеп, науқасқа беру керек.

Slide 14

КОСМЕТОЛОГИЯДА


Ұқсас жұмыстар
Ешкі сүті және ешкі сүтінің тағамдық құндылығы
Ешкі сүтінің емдік қасиеті
Ешкі малына сипаттама
Буйвол сүті
Бизнес - жоспар Ешкі сүтін өндіретін шағын зауыт
Сүт ферменттері
Бие сүті
Ешкі шаруашылығы
Төрт түлік туралы жырлар
Ешкі шаруашылығының өнімдері
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz