Қазақстан Республикасының Білім және Ғылым министірлігі




Презентация қосу
Қазақстан Республикасының Білім және Ғылым министірлігі
Семей қаласының Шәкәрім атындағы КеАҚ университеті

Сомелье жұмысы

Орындаған: Маманова А.Е
Тексерген: Атамбаева Ж.М
Тобы:ПП-901
Сомелье —мейрамханадағы сусындарға
жауапты, шарап пен сусындарды таңдау
бойынша кеңес беріп, клиенттерге қызмет
көрсететін және бөлмеден шыққан сәтке дейін
клиенттерге қызмет көрсетуді қадағалайтын
мейрамхана бизнесінің маманы.

Сомельенің негізгі функциялары - шараптық
тізімнін қалыптастыру, яғни, шарап
қоймасының мазмұнына толық сәйкес келетін
сусындардың тізімін жасау, оның қорын үнемі
толықтыруы тиіс. Мұны да сомелье
қадағалайды. Шараптарды шарап қоймасында
сақтау, әр сусындар үшін қажетті
температураны және белгілі бір ылғалдылық
режімі ұстап тұру, бөтелкенің қай жерде
екендігін білу - бұл да сомельенің жауапкершілігі
болып табылады.
Қызметкердің кәсіби маңызды қасиеттері

Психофизиологиялық параметрлер

Маманға керемет дәм мен иіскеу сезімталдық, шоғырлану мен назар аударудың
жоғары деңгейі, психоэмоционалдық тұрақтылық, ұзақ уақыттық есте сақтау,
жетік қысқа мерзімді есте сақтау, психологиялық эмпатияның болуы қажет.

Жеке қасиеттер

Белсенділік, жауапкершілік, бастамашылық, адалдық, шыдамдылық, тіл
тапқыштық, әдептілік, жетік вербал қабілеттер, шығармашылық, әртістік.
Білім, біліктілік, дағдылар

Сомелье мамандығы оны қарым-қатынас
психологиясын, шарап туралы терең білім алу, оларды
өндіру технологиясы, қызмет көрсету тәсілдері,
шараптарды әртүрлі тағамдармен, ірімшітермен жасауды
жақсы білуіне міндеттейді. Ол жеке коллекциялардың
мазмұны мен орналасқан жері туралы сұрақтарға жауап
бере алады, өйткені арақ-шарап сатушылар сирек
сусындарды коллекция жиюшылардан сатып алады. Білікті
жұмыс үшін түрлі елдерден келген клиенттермен қарым-
қатынас үшін сомелье шетел тілдерін білу керек.
Жұмыс жағдайлары

Кəсіптің өзіндік ерекшелігі кейде
талғампаз клиенттерге қызмет
көрсетумен байланысты,
психоэмоционалды жүктемемен
ерекшеленеді. Сомелье мейрамхана
залында жұмыс істейді, ұқыпты
киінеді. Жұмыс нормаланбаған.
Сомельенің жұмыс күні не істеу керек
екеніне қарай әр түрлі жолдармен - он
екі, бір сағат және күннің екінші
жартысында басталуы мүмкін, бірақ
әрдайым оның мекемесі жабылғанда
түн ортасында аяқталады. Сомелье
күннің бірінші жартысын
жеткізушілермен келіссөздер өткізіп
телефонмен жүргізеді.
Еңбек нарығында мамандыққа деген
қажеттілік
Сомелье мамандығы өте сирек, ол
мейрамхананың желісінде сұранысқа ие,
Қазақстан Республикасында мұндай
мамандар аз.
Назарларыңызға рахмет!

Ұқсас жұмыстар
МЕМЛЕКЕТТІК БЮДЖЕТ ТУРАЛЫ
АГРАРЛЫҚ - ТЕХНИКАЛЫҚ УНИВЕРСИТЕТІ
Химиялық ластану
Өзін-өзі тану тұлғаның өзінөзі жүзеге асыруының шарты
ҚР әкімшілік құқығы
Саясаттану – ғылымы»
Сандық анализ
Сенат басшылары
Стандарттау жөніндегі нормативтік құжаттар
Вирустардың нәсілдік қасиеттері,олардың өзгергіштігі.Мутация түрлері
Пәндер