Қазақстан Республикасының Білім және Ғылым министірлігі
Презентация қосу
Қазақстан Республикасының Білім және Ғылым министірлігі
Семей қаласының Шәкәрім атындағы КеАҚ университеті
Сомелье жұмысы
Орындаған: Маманова А.Е
Тексерген: Атамбаева Ж.М
Тобы:ПП-901
Сомелье —мейрамханадағы сусындарға
жауапты, шарап пен сусындарды таңдау
бойынша кеңес беріп, клиенттерге қызмет
көрсететін және бөлмеден шыққан сәтке дейін
клиенттерге қызмет көрсетуді қадағалайтын
мейрамхана бизнесінің маманы.
Сомельенің негізгі функциялары - шараптық
тізімнін қалыптастыру, яғни, шарап
қоймасының мазмұнына толық сәйкес келетін
сусындардың тізімін жасау, оның қорын үнемі
толықтыруы тиіс. Мұны да сомелье
қадағалайды. Шараптарды шарап қоймасында
сақтау, әр сусындар үшін қажетті
температураны және белгілі бір ылғалдылық
режімі ұстап тұру, бөтелкенің қай жерде
екендігін білу - бұл да сомельенің жауапкершілігі
болып табылады.
Қызметкердің кәсіби маңызды қасиеттері
Психофизиологиялық параметрлер
Маманға керемет дәм мен иіскеу сезімталдық, шоғырлану мен назар аударудың
жоғары деңгейі, психоэмоционалдық тұрақтылық, ұзақ уақыттық есте сақтау,
жетік қысқа мерзімді есте сақтау, психологиялық эмпатияның болуы қажет.
Жеке қасиеттер
Белсенділік, жауапкершілік, бастамашылық, адалдық, шыдамдылық, тіл
тапқыштық, әдептілік, жетік вербал қабілеттер, шығармашылық, әртістік.
Білім, біліктілік, дағдылар
Сомелье мамандығы оны қарым-қатынас
психологиясын, шарап туралы терең білім алу, оларды
өндіру технологиясы, қызмет көрсету тәсілдері,
шараптарды әртүрлі тағамдармен, ірімшітермен жасауды
жақсы білуіне міндеттейді. Ол жеке коллекциялардың
мазмұны мен орналасқан жері туралы сұрақтарға жауап
бере алады, өйткені арақ-шарап сатушылар сирек
сусындарды коллекция жиюшылардан сатып алады. Білікті
жұмыс үшін түрлі елдерден келген клиенттермен қарым-
қатынас үшін сомелье шетел тілдерін білу керек.
Жұмыс жағдайлары
Кəсіптің өзіндік ерекшелігі кейде
талғампаз клиенттерге қызмет
көрсетумен байланысты,
психоэмоционалды жүктемемен
ерекшеленеді. Сомелье мейрамхана
залында жұмыс істейді, ұқыпты
киінеді. Жұмыс нормаланбаған.
Сомельенің жұмыс күні не істеу керек
екеніне қарай әр түрлі жолдармен - он
екі, бір сағат және күннің екінші
жартысында басталуы мүмкін, бірақ
әрдайым оның мекемесі жабылғанда
түн ортасында аяқталады. Сомелье
күннің бірінші жартысын
жеткізушілермен келіссөздер өткізіп
телефонмен жүргізеді.
Еңбек нарығында мамандыққа деген
қажеттілік
Сомелье мамандығы өте сирек, ол
мейрамхананың желісінде сұранысқа ие,
Қазақстан Республикасында мұндай
мамандар аз.
Назарларыңызға рахмет!
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz