Сілекей құрамы
Презентация қосу
Тісжегі.Пайда болу себептері
және емдеу жолдары
Дайындаған: Сабиров А
Тобы:СТКА-01-21
Қабылдаған: Маленова З.A.
Жоспар
Кіріспе
Негізгі бөлім
Тісжегі себептері
Көмірсу ферменттелуінің өнімдері
Ауру тудырғыш микроорганизмдер
Тісжегі түзілуіне әсер ететін факторлар
Кариес симптомдары
Емі
Кариесті алдын
Тісжегі .
Кариес - тіс тіндерінде дефектілер пайда болумен
және оның уақыт өте келе бұзылуымен жүретін ауру .
Инфекциялық ( тіске патогенді микроағзалар
әсерінен ) және дистрофиялық ( тістердегі зат алмасу
бұзылуынан ) пайда болады .Тіс жегі кең тараған
аурулардың бірі . Зерттеушілердің айтуы бойынша
әрбір адам өмірінде тіс жегі бойынша стоматологқа
бір рет қаралады . Бала жасында тіс жегі созылмалы
аурулардың ішінде таралуы бойынша бірінші орын
алады .
Tiс жегі себептері
Тіс жегі туындауына әкелетін себептердің
ішінде екі себепті бөліп қарастырады : тіс
тіндеріне көмірсу ыдырауының әсері және
патогенды микроорганизм әсері .
Көмірсу ферменттелуінің өнімдері
Тағам арқылы қолданылатын қант ауыз қуысында сілекей арқылы
ферменттеледі , нәтижесінде пропионды , майлы , құмырсқа
қышқылы түзіледі . Олар эмальға кейін дентинге әсер етеді ,
нәтижесінде дефект түзіледі
Тіс жегі пайда болуына әсер ететін қанттың әр түрлері : сахароза
жоғары дәрежеде ашуға бейім , сондықтан оның әсерінен көп
көлемде қышқылдар түзіледі де , ауыз қуысындағы pH өзгертеді
және тіс жегі пайда болуына әкеледі .
Глюкоза және фруктозаинтенсивті ферменттеледі , бірақ сонда да
тістерге кауіп береді .
Ксилит , маннит және сорбит төмен белсенділікті ферментпен
фруктозаға айналады , сондықтан бұл қант түрі тіс жегі дамуына
әкелмейді .
Крахмал – молекуланың ірі көлемді полимеры болып табылады , ол
тіс құрамына енбейді және тіс жегі түзілуіне әкелмейді .
Ауру тудырғыш микроорганизмдер .
Адамның ауыз қуысында белгілі микрофлора болады .
Тіс жегі тудыратын белсенді екі микроорганизм түрі бар :
» қышқыл түзуші стрептококк , анаэробты ашуды
шақырады ( оттегісіз жағдайда )
» лактобактерия - лактоза және басқа қанттарды сүт
қышқылына айналдыратын микроорганизмдер
Бұл микроорганизмдер өмір сүру барысында тіс тінін
бұзуға қабілетті қышқыл өнімдер тудырады . Олардың
көбеюі үшін қажет басты субстрат тагам құрамында
болатын көмірсу .
Тісжегі түзілуіне әсер ететін факторлар
» Тіс құрылымының анатомиялық ерекшелігі . Тіс арасында кеңістік
болады , онда тағам қалдықтарының өнімдері жинақталады . Ол ашып
, ауру тудырушы бактериялар үшін , қоректік орта болып табылады .
Тіс эмалы құрамында фтордың болуы . Тағамдарда фтордың болуына
байланысты . Бұл минерал тұз - апатит түзеді , олар тіс тіндерін
қышқыл ортаға төзімді етеді .
Ауыз қуысының гигиенасы . Тіс өңезі тісте үнемі пайда болып
тұрады . Сондықтан күнделікті таңертең және кешке тісті тазалау тіс
жегінің алдын алудың басты шарты . Егер бұл жағдай орындалмаса ,
ауру туындауы жоғарылайды .
Тағам түрі . Тіс жегі туындауына жұмсақ тағам , көмірсуға бай тағам
әсер етеді .
Тамақтану саны . Көмірсуға бай тағамдармен жиі тамақтану , тіс жегі
туындауына әсер етеді .
Тамақ құрамы . Тағам құрамындағы витамин мен минералды заттардың
төмен деңгейі тіс эмалының әлсіреуіне әкеледі .
Сілекей көлемі . Сұйық көп көлемде сілекейдің болуы тіс беткейінен ауру
тудырушы микроорганизмдердің жойылуына әкеледі . Егер сілекей аз
болса және ол кою болса тістің сыртқы қабатына ауру тудырушы
бактериялардың орналасуы жоғарылайды .
Сілекей құрамы . Сілекейдің қассиеті – сілті мен қышқылды нейтрализдеу
қабілеті . Олардың әлсіреуі тіс жегі туындауына әкеледі . Қалыпты
жағдайда сілекейде антиденелер болады , олар ауру тудырушы
микроорганизмдерді жояды . Олардың төмендеуі патогенді микрофлора
туындауына әкеледі .
Генетикалық тұқымқуалаушылық . Егер ата - анасы тіс ауруларымен жиі
ауырса , онда баласының да қауіп қатер тобы жоғарылайды .
Ағзаның жағдайы . Ауыр инфекция , аштық , жарақат , иммунитет
төмендеуі , қабынудың созылмалы ошақтары , жиі стресс агзаны
әлсірететін факторлар және ауру туындауына әкелетін жагдайлар
Сүт тістерінің жағдайы Сүт тістерінің тіс жегісін емдеудің қажеті жоқ ,
себебі ол тістер түсіп қалады деген тұжырым дұрыс емес . Егер сүт
тістерінде тіс жегі болса , ол кейінгі тұрақты тістерінде де дамуы мүмкін .
Пайдаланылған әдебиет
https://kazmedic.org/archives/6138
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz