Сілекей құрамы




Презентация қосу
Тісжегі.Пайда болу себептері
және емдеу жолдары

Дайындаған: Сабиров А
Тобы:СТКА-01-21
Қабылдаған: Маленова З.A.
Жоспар
Кіріспе
Негізгі бөлім
Тісжегі себептері
Көмірсу ферменттелуінің өнімдері
Ауру тудырғыш микроорганизмдер
Тісжегі түзілуіне әсер ететін факторлар
Кариес симптомдары
Емі
Кариесті алдын
Тісжегі .
Кариес - тіс тіндерінде дефектілер пайда болумен
және оның уақыт өте келе бұзылуымен жүретін ауру .
Инфекциялық ( тіске патогенді микроағзалар
әсерінен ) және дистрофиялық ( тістердегі зат алмасу
бұзылуынан ) пайда болады .Тіс жегі кең тараған
аурулардың бірі . Зерттеушілердің айтуы бойынша
әрбір адам өмірінде тіс жегі бойынша стоматологқа
бір рет қаралады . Бала жасында тіс жегі созылмалы
аурулардың ішінде таралуы бойынша бірінші орын
алады .
Tiс жегі себептері
Тіс жегі туындауына әкелетін себептердің
ішінде екі себепті бөліп қарастырады : тіс
тіндеріне көмірсу ыдырауының әсері және
патогенды микроорганизм әсері .
Көмірсу ферменттелуінің өнімдері
Тағам арқылы қолданылатын қант ауыз қуысында сілекей арқылы
ферменттеледі , нәтижесінде пропионды , майлы , құмырсқа
қышқылы түзіледі . Олар эмальға кейін дентинге әсер етеді ,
нәтижесінде дефект түзіледі
Тіс жегі пайда болуына әсер ететін қанттың әр түрлері : сахароза
жоғары дәрежеде ашуға бейім , сондықтан оның әсерінен көп
көлемде қышқылдар түзіледі де , ауыз қуысындағы pH өзгертеді
және тіс жегі пайда болуына әкеледі .
Глюкоза және фруктозаинтенсивті ферменттеледі , бірақ сонда да
тістерге кауіп береді .
Ксилит , маннит және сорбит төмен белсенділікті ферментпен
фруктозаға айналады , сондықтан бұл қант түрі тіс жегі дамуына
әкелмейді .
Крахмал – молекуланың ірі көлемді полимеры болып табылады , ол
тіс құрамына енбейді және тіс жегі түзілуіне әкелмейді .
Ауру тудырғыш микроорганизмдер .
Адамның ауыз қуысында белгілі микрофлора болады .
Тіс жегі тудыратын белсенді екі микроорганизм түрі бар :
» қышқыл түзуші стрептококк , анаэробты ашуды
шақырады ( оттегісіз жағдайда )
» лактобактерия - лактоза және басқа қанттарды сүт
қышқылына айналдыратын микроорганизмдер
Бұл микроорганизмдер өмір сүру барысында тіс тінін
бұзуға қабілетті қышқыл өнімдер тудырады . Олардың
көбеюі үшін қажет басты субстрат тагам құрамында
болатын көмірсу .
Тісжегі түзілуіне әсер ететін факторлар
» Тіс құрылымының анатомиялық ерекшелігі . Тіс арасында кеңістік
болады , онда тағам қалдықтарының өнімдері жинақталады . Ол ашып
, ауру тудырушы бактериялар үшін , қоректік орта болып табылады .
Тіс эмалы құрамында фтордың болуы . Тағамдарда фтордың болуына
байланысты . Бұл минерал тұз - апатит түзеді , олар тіс тіндерін
қышқыл ортаға төзімді етеді .
Ауыз қуысының гигиенасы . Тіс өңезі тісте үнемі пайда болып
тұрады . Сондықтан күнделікті таңертең және кешке тісті тазалау тіс
жегінің алдын алудың басты шарты . Егер бұл жағдай орындалмаса ,
ауру туындауы жоғарылайды .
Тағам түрі . Тіс жегі туындауына жұмсақ тағам , көмірсуға бай тағам
әсер етеді .
Тамақтану саны . Көмірсуға бай тағамдармен жиі тамақтану , тіс жегі
туындауына әсер етеді .
Тамақ құрамы . Тағам құрамындағы витамин мен минералды заттардың
төмен деңгейі тіс эмалының әлсіреуіне әкеледі .
Сілекей көлемі . Сұйық көп көлемде сілекейдің болуы тіс беткейінен ауру
тудырушы микроорганизмдердің жойылуына әкеледі . Егер сілекей аз
болса және ол кою болса тістің сыртқы қабатына ауру тудырушы
бактериялардың орналасуы жоғарылайды .
Сілекей құрамы . Сілекейдің қассиеті – сілті мен қышқылды нейтрализдеу
қабілеті . Олардың әлсіреуі тіс жегі туындауына әкеледі . Қалыпты
жағдайда сілекейде антиденелер болады , олар ауру тудырушы
микроорганизмдерді жояды . Олардың төмендеуі патогенді микрофлора
туындауына әкеледі .
Генетикалық тұқымқуалаушылық . Егер ата - анасы тіс ауруларымен жиі
ауырса , онда баласының да қауіп қатер тобы жоғарылайды .
Ағзаның жағдайы . Ауыр инфекция , аштық , жарақат , иммунитет
төмендеуі , қабынудың созылмалы ошақтары , жиі стресс агзаны
әлсірететін факторлар және ауру туындауына әкелетін жагдайлар
Сүт тістерінің жағдайы Сүт тістерінің тіс жегісін емдеудің қажеті жоқ ,
себебі ол тістер түсіп қалады деген тұжырым дұрыс емес . Егер сүт
тістерінде тіс жегі болса , ол кейінгі тұрақты тістерінде де дамуы мүмкін .
Пайдаланылған әдебиет
https://kazmedic.org/archives/6138

Ұқсас жұмыстар
Ауыз қуысы сұйықтығының қасиеті мен құрамы
Сілекей безі
АСҚОРЫТУ БЕЗДЕРІ
АС ҚОРЫТУ ФИЗИОЛОГИЯСЫ
Сілекей мен асқазандағы заттардың ферментативті бөлінуі
Ас қорыту бездерінің физиологиясы
Аңдардың асқорыту жүйесі
Асқорытудың маңызы. Тістің құрылысы
Салыстырмалы диагностика дермоидты киста, липома
Вегетативті жүйке жүйесі
Пәндер