Шайдың жіктелуі


Slide 1

Дәмдік тауарлар: тағамдық құндылығы, өндірісі, ассортимент, сапасы, сақтау.

Орындаған:Шокыбай Н.

Slide 2

Жоспары:

Кіріспе

Шай құрамының ерекшеліктері және оның құрамдас бөліктерінің адам организіміне әсері қандай?

Шайдың жіктелуі

Шай сусындарының шайдан ерекшелігі қандай ?

Шайдың сақтау тәртібі

Кофе неге қуырылғаннан кейін тағамға қолданылады ?

Кофе сорттары

Тамақтанудағы татымдылықтардың мәні қандай ?

Татымдылықтардың жіктелуі

Татымдылықтарды сақтау тәртібі

Дәмқосарлардың тамақтанудағы рөлі

Пайдаланылған әдебиеттер

Slide 3

Кіріспе

"Дәмдік тауарлар" тобы азық - түлік тауарларының басқа топтарына қарағанда шикізат белгісі бойынша емес, мақсаты бойынша-ағзаның дәмдік және хош иісті сезімдерге қажеттілігін қанағаттандыру үшін құрылған. Бұл топқа әртүрлі шығу тегі бар тауарлар кіреді: өсімдік (алкогольді ішімдіктер, Шай, кофе және т. б. ), минералды (табиғи минералды сулар, ас тұзы), биосинтетикалық (сірке суы, кейбір тағамдық қоспалар) . Дәм өнімдерінің тамақтануындағы маңызы физиологиялық белсенді заттардың жоғары құрамымен анықталады: алкалоидтар, гликозидтер, эфир майлары, органикалық қышқылдар, таниндер. Олардың көпшілігі адам ағзасына пайдалы әсер етеді: ас қорытуға белсенді әсер етеді, асқазан сөлінің шығарылуын ынталандырады, көптеген ферментативті процестердің катализаторлары болып табылады және жалпы метаболизмді белсендіреді, организмнен токсиндерді кетіреді, бактерицидтік және антиоксиданттық қасиеттерге байланысты дененің қорғаныс функцияларын арттырады, қалыпты қолданумен олар жүйке және жүрек-тамыр жүйелеріне оң әсер етеді (Жалпы тонус пен өнімділікті арттырады, қан тамырларының қабырғаларын нығайтады, холестерин алмасуын қалыпқа келтіреді және т. б. ) .

Slide 4

Тауартануда дәмдік өнімдер келесі кіші топтарға бөлінеді:

алкогольді ішімдіктер (этил спирті, арақтар және басқа да күшті ұлттық сусындар, ликер-арақ өнімдері, коньяктар мен коньяк сусындары, шараптар мен шарап сусындары, сыра және басқа да әлсіз алкогольді ішімдіктер) ;

алкогольсіз сусындар минералды сулар;

Шай, кофе, шай және кофе сусындары;

Дәмдеуіштер, дәмдеуіштер және тағамдық хош иісті қоспалар.

Slide 5

Дәм өнімдерін сақтау шарттары мен мерзімдері.

Дәм өнімдерін сақтау кезінде төмен теріс температура қолданылмайды. Арақ пен ликер-арақ өнімдері 10 - нан 20°С - қа дейінгі температурада сақталады; жүзім шараптары - 8-16°С - та (жартылай тәтті шараптар - ашытуды болдырмау үшін минус 2-ден 8°с-қа дейін) ; коньяктар-5°С-тан төмен емес температурада; сыра, газдалған алкогольсіз сусындар, минералды сулар-2-ден 12°С-қа дейінгі температурада; Шай, кофе, дәмдеуіштер мен дәмдеуіштер-әр түрлі, бірақ тұрақты температурада. Көптеген алкогольді және алкогольсіз сусындарды сақтау кезінде ауаның салыстырмалы ылғалдылығы 85% - дан, ал шай, кофе, дәмдеуіштер, ас тұзын сақтау кезінде-70-75% - дан аспауы тиіс. Көптеген сусындарды (жүзім шараптары, түрлі-түсті ликерлер, сыра, көптеген алкогольсіз сусындар) қараңғы бөлмелерде немесе тікелей күн сәулесінен қорғалған бөлмелерде сақтау ұсынылады. Шай, кофе, дәмдеуіштер, кейбір дәмдеуіштерді сақтау кезінде тауарлық көршілік ережелерін қатаң сақтау қажет.

Slide 6

Көптеген дәмдік өнімдер үшін кепілдік сақтау мерзімі белгіленген:

арақтарға - 12 ай, айрықша арақтарға-6 ай; коньяктар үшін-2 жыл (бөтелкеге құйылған күннен бастап) ;

ликер-арақ өнімдері үшін-2 айдан 8 айға дейін (қандай да бір топқа тиесілігіне байланысты) ; ішкі нарыққа жеткізілетін жүзім шараптары үшін-3 айдан 12 айға дейін( сапасы мен ұстау мерзіміне байланысты), экспортталатын шараптар үшін-1 жыл 6 ай (Мемлекеттік шекара арқылы өткен күннен бастап) ;

пастерленбеген сыра үшін - 3 тәуліктен 17 тәулікке дейін (түріне қарай), пастерленген, тұрақтандырғыштарды қолдана отырып дайындалған сыра үшін - 3 ай, тұрақтандырғыштарды қолданбай-1 ай (құйылған күннен бастап) ; безді минералды сулар үшін-4 ай, қалғандары үшін-12 ай (құйылған күннен бастап) ;

алкогольсіз сусындар үшін-бірнеше күннен бірнеше айға дейін (сусынның түріне, оның құрамына, консерванттардың болуына, орау түріне және басқа факторларға байланысты) ;

хош иістендірілмеген байх, плитка, кірпіш шай үшін - 8 ай, хош иістендіргіштер үшін-5 ай;

дәндерде қуырылған табиғи кофе үшін - 3 айдан 6 айға дейін (қаптама түріне байланысты), ұнтақталған кофе үшін - 3 айдан 6 айға дейін5 ай, ұнтақталған "түрікше" - 2 ай, еритін-8 айдан аспайды;

ұнтақталмаған дәмдеуіштер - 9 айдан 18 айға дейін (дәмдеуіштердің түріне және орау түріне байланысты), ұнтақталған дәмдеуіштер - 6 айдан 9 айға дейін, қоспалар - 4 айдан 6 айға дейін.

Slide 7

Шай сорттары

Грузин шайы

Әзірбайжан шайы

Габа (шай)

Түйіршіктелген шай

Краснодар шайы

Плитка шайы

Цейлон шайы

Пілмен " шай»Эрл Грей

Slide 8

Шай түрлері

Жасыл

Қара

Ақ

Сары

Улун

Пуэр

Шөп шайлары

Slide 9

Шай құрамының ерекшеліктері және оның құрамдас бөліктерінің адам организіміне әсері қандай?

Шай - бүкіл жер шарында кең тараган сусын. Оның кең тарауы жоғары дәмдік жэне ароматты касиеттерімен түсіндіріледі жэне адам организіміне оң әсер етеді. Шай қүрамындағы кофеин мидың қан тамырларын кеңейтеді, ал илек заттар С витаминінің жиналуына ыкпал етеді. Шай организмде зиянды заттарды жақсы адсорбциялайды, асказан, ішек жолынын қызметін калыптастырады. Шай, әсіресе көк шай дизентерия жэне тиф бактерияларына катысты бактерицидтік касиетке ие. Шай шөлді кандырады, бүлшық еттін және жүйке жүйенің кызметін күшейтеді, қан айналым мен тыныс алуды жаксартады. Шай қүрамында әртүрлі косылыстар болады, олар шайдын ароматын, түсін және баска қасиетттерін қүрауға қатысады. Олар: илік заттар немесе шай 126 танині (16-19%), кофеин (2-4%) пектин заттары, С, Р В1, РР, пантотен кышқылы витаминдері, фенолды косылыстар, ферменттер қышқылдар. Шайдың физикалык қасиеттері кофеиннің, илік затгардың, витаминдердің болуына тікелей байланысты. Шайдың сағыздылығы мен мигроскопиялык қасиеттері пектин заттарына байланысты. Шай танинінің жоғары Р витаминдің активтілігі бар және инфекциялык ауруларға қарсы қолданылады.

Slide 10

Кофе неге қуырылғаннан кейін тағамға қолданылады ?

Қуыру кезінде күрделі физико-химиялык процестер жүреді: дәнінің көлемі 1, 5 есе ұлғаяды, меланоидиндер және күрделі үшкыш зат кафеоль (кофенін, эфир майы) түзіліп, қант ішінара карамельденеді. Нәтижесінде қою қоңыр түске және өзіне тән дәм мен ароматқа ие болады. Кофе өсімдігінің жемістерін жетіліп піскен соң жинайды. Содан соң құрғак немесе ылғалды әдіспен жеміс жұмсағы мен ішкі қабықшалардан ажыратады, кептіреді, ажарлайды, өлшемі бойынша іріктеп, қаптарға буып түйеді. Шикі кофенің ароматы жоқ, ауыз қуыратын дәмі бар, ұнтақталуы да қиын. Сондықтан қолдану алдында кофені 180-2000С температурада қуырады. Құрғақ кофе дәндерінде 9-13% су, 9-11% белокты заттар, 0, 7-2, 5% кофеин, 10-13% май, 22 % клечатка, 3-5 %минералды заттар бар. Химиялық құрамында маңызды орын кофеин алколоиды алады. Ол адам организіміне қоздырғыш және басқарушы эсер етеді. Кофені шекті мелшерде қабылдадасы, организм сергек жүреді, зат алмасуды жаксартады. Қуырылған кофе дән түрінде және ұнтақталған (қоспамен немесе қоспасыз) түрі шығарылады. Қоспа ретінде цикорий, ішкір колданады.

Slide 11

Кофе сорттары

Әлемдік кофе нарығына кофенің бірнеше мың сорттары кіреді. Кофенің әр түрінің өзіндік және ерекше дәмі мен хош иісі бар.

Бразилиялық кофе Арабика СантосБұл srpt кофесі Бразилияда жиі кездеседі. Жеңіл ащы дәмі бар, орташа хош иісі бар. Колумбиялық кофе

Арабика МеделлниОл тәтті реңкпен және өте жоғары қышқылдықпен жұмсақ дәмге ие.

Коста-Рика кофесі Арабика ТарразЖаңғақ реңктері бар жұмсақ, бай және бай дәм, керемет хош иіс.

Ямайка кофесі Арабика Көк тауыТалғампаз, талғампаз дәмі мен жарқын хош иісі бар сирек кездесетін кофе. Кофенің барлық түрлерінің ішіндегі ең қымбаты.

Йемен кофесі Арабиен мочаОның шарап дәмі, жоғары қышқылдығы және жеңіл шоколад реңктері бар.

Slide 12

Тамақтанудағы татымдылықтардың мәні қандай ?


Ұқсас жұмыстар
Шайдың ағзаға әсері
Шайдың пайдасы мен зияны
ШАЙ ӨНДІРУ ТЕХНОЛОГИЯСЫ
Қазіргі таңда елімізді шәймен қамтамасыз ететін компания саны
КӨП ҚАБАТТЫ ЭПИТЕЛИЙЛЕР
Дәрілік гүлді өсімдіктер
ДӘРУМЕН - АДАМ
Өмірде өз орыным бар
Флавоноидтар туралы түсінік
Лимон және оның таңғажайып қасиеттері
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz