Суда еритін дәрумендердің коферменттік қасиеттері




Презентация қосу
Green Fresh
Жоспар:

1. Суда еритін дәрумендердің
коферменттік қасиеттері
2. Ферменттер. Кинетикасы
ингибирленуі
3. Жыныс бездері және гипофиз
гормондары
4. Судың және минералдық
заттардың алмасуы
Суда еритін дәрумендерге С,
РР және В тобындағы
барлық дәрумендер жатады
Дәрумен — адам мен жануарлардың тіршілігіне, ол
ардың ағзасындағы зат алмасудың бірқалыпты бол
уы үшін аз мөлшерде өте қажетті биологиялық акти
вті органикалық қоспалар. Дәрумен (латынша vіta –
тіршілік және амин)
Дәрумендердің көбісі коферменттер болып
табылады. Яғни ферменттердің негізгі құра
мдас бөлігі болып табылады
В1 дәрумені (тиамин). Х
имиялық құрылымы жағ
ынан тиамин екі сақинал
ы қосылыстың қалдықта
рынан – тиазол мен пир
имидиннен тұратын зат.
В2 дәрумені
(рибофлавин). Рибофлавин –
рибитал спирті қалдығымен
байланысқан изоаллоксазин
(гетероайналымдык флавин)
туындысы. Рибофлавиннің бай
көзі – ашытқы
саңырауқұлақтар, сүт
тағамдары, бауыр.
В5 дәрумені (РР, никотин қышқылы,
ниацин, никотинамид). Ниацин
(никотин қышқылының және
никотинамид қоспасы) дәрумендік
қасиеті бар, птеридин-пиридин-3-
карбон қышқылының туындысы.
Никотин қышқылы (никотинамид)
дәнді дақылдарда, сүт, ет, бауырда
кездеседі, ал ағзада ол триптофаннан
синтезделеді.
В3 дәрумені (пантотен
қышқылы). Пантотен қышқылы
пантой қышқылы мен
аланиннен түзілген амид (грек
сөзінен Pantoten – барлық
жерде). Ол ішекте оңай
сіңіріледі және 4-
фосфопантотенат түзе отырып,
ОН тобы бойынша АҮФ
фосфорланады, кейін амидті
байланыс түзіп, СООН тобымен
цистеинге қосылады.
Р дәрумені (биофлавоноидтар және
полифенолдар). Бұл тағамның
ауыстырылмайтын фактордың тобы.
Бұл топ қосылыстарының құрамында
фенол гидроксилімен байланысқан
бензопирол ядросы болады.
Соңғысы метилденуі және әртүрлі
қанттың қалдықтарымен
байланысуы мүмкін. Бұл топтың 600
түрі белгілі.
Ферменттер (лат. fermentum - «ашу») немесе
энзимдер (гр. ζύμη - «ішінде», гр. ἔνζυμον
«ашытқы») — барлық тірі организмдер құрамына
кіретін арнайы ақуыздар. Химиялық
реакцияларды жеделдетеді
Гипофиз безі
Төменгі ми қосалқысы бас сүйегінің "түрік
ері" деп аталатын сүйегінде орналасқан.
Салмағы:
Жаңа туған нәрестеде 10-15 мг.
10 жаста 30-40 мг.
Ересек адамда 50-56 мг.
Құрылысы:
алдыңгы, ортаңгы және артқы бөліктер.
Алдыңғы және ортаңғы бөліктерін
аденогипофиз деп, артқы бөлігін
нейрогипофиз деп атайды.
Эпифиз безі
Эпифиз немесе домалақ бездің пішіні
домалақ, бірақ жалпайған.Ортаңғы
мидың жоғарғы бөліктерінің арасында
орналасқан.
Көлемі
Жаңа туған нөрестеде оның үзындығы
3 мм, ені 2,5 мм, қалындығы 2 мм. 4
жасқа дейін эпифиз өсіп, оның көлемі
артады. 4 жаста үзындығы 9 мм, ені 6
мм, қалындығы 3 мм болады.
Жыныс бездері
Жыныс гормондары қан арқылы денеге
тарап, баланың өсуіне, дамуына әсер
етеді және жыныс мүшелерінің дамып
жетілуін, жыныстық белгілердің пайда
болуын қамтамасыз етеді.
Аталық жыныс бездерінде тестостерон
гормоны өнеді.
Аналық жыныс бездерінде эстроген
гормоны өнеді.
Судың физикалық – химиялық қасиеттері оның алмасуына
айтарлықтай әсер етеді. Тканьдер және клеткалар судың
экзо және эндогендік деген екі түрін пайдаланады.
Экзогендік су организмге сырттан азықпен, ішетін сумен
түседі. Метаболизм реакциясының барысында
организмнің ішінде түзілетін суды эндогендік су деп
атайды.
Минералды элементтер алмасуы дегеніміз сыртқы
ортадан ас қорыту жолдары арқылы организмге
еніп, сіңуі, органдар мен тканьдерде жиналып,
алмасуы, содан кейін қайта сыртқа шығарылуы.
Назарларыңызға
рахмет!!

Ұқсас жұмыстар
Гипофиз гормондары
Витаминдерге жалпы сипаттама
ВИТАМИНДЕР. Дәрумендердің топтары мен түрлері
Витаминнің жетіспеушілігі
Витаминдер, олардың жіктелуі, құрылысы, тағамдық көздері және витаминдердің биологиялық қызметтері. Майда еритін витаминдер А, Д, Е, К
Майда еритін дәрумендер
Дәрумендердің классификациясы
Майлар және олардың тамактанудағы маңызы. Дәрумендер. Дәрумендердің жетіспеушілігі. Дәрумендердің жіктелуі
Тағамдық өнімдердегі витаминдерді сақтау жолдары
ДӘРУМЕНІ НАН
Пәндер