Ірі қара мал кешенін жоспарлау




Презентация қосу
Ірі қара мал кешенін
жоспарлау

Орындаған:Оспанова А
Қабылдаған:Жантуева Ш
Жоспар
● Кіріспе
● Негізгі бөлім
● 1 Ірі қара малдарын
ұстау жүйелері
● 2
● 3
● Қорытынды
● Пайдаланылған
әдебиеттер

Hello!
Ірі қара шаруашылығы - мал шаруашылығының
өнімді көп беретін саласы.

Ірі қараның арғы тегі ертеде Еуразия құрлығының
далалы, орманды далалы өңірінде таралған жабайы
тур . Ол бұдан 7-10 мың жыл бұрын Жерорта теңізі
маңындағы елдерде қолға үйретілген. Ірі тұлғалы,
денесінің биіктігі 2 м шамасында, мүйізі алға қарай
бағытталып, ұзын болып келеді. Ерте кездерде көп
аулағандықтан, тұрлар саны азайып, XVII ғасырдың
басында біржола жойылып кеткен.

Ірі қара малдарынан алынатын өнімдердің бағытына
байланысты, оларға арналған шаруашылықтар
(фермалар):

ық

р
с т п,
де
жа рты
д
өл
н
м лғ
а
ға та
р
ас
ға д ы с а

қ ы та у қ ж
а л ым ақ

ыр не лы
Тұ не н
т
рн ұқ н ж

ы
ғ о т ә ы ә
ба п п ж аш ж ы
аа нт ы

у сат
уғ а ым

а ы і у р
н

уғ р
ы сір шар і
нд алы
ік
ал ард ұқ

ал д ө ө
мд

1 н
ол ал т

н
рін та рді ағы ет ай
ні

е қ ап ен
м

е
мд лы лд ынд
Ө

і о л
ы ум
н ар т тө т қ
2 ү
ө
т қт н
ы жас бағ ы
рд күт
а
2 с
е с лы б а н у
а а бо ы п ,
ж ән шы ал алғ ыл рды бағ ар
а М н а қ а т
ет ару ар рд лд рды ық
а
ш бо р і м аула шыл
3 І з а
бұ ару
4 ш
Малдар байланатын тұрақтарға мынадай негізгі гигиеналық талаптар
қойылады:

Тұрақты орны тегіс, тайғақ Тұрақ орнының астына
емес, ойық шұңқыры жоқ, Тұрақ орындары мал
сұйық өтпейтін, яғни мал организміне жайлы, жылу
сәл артқы жаққа қарай су нәжістері өтіп, сіңіп, одан
ағар еңістігі бар (1 өткізгіштігі төмен, су
зиянды газдардың (аммиак, сіңіргіш емес, құрғақ
градустан аспау керек) болу күкірітті сутегі) бөлінуіне
қажет материалдардан жасалуы
жол бермеуі керек. керек.
Тұрақ орындары сыртқы
факторлардың және
химиялық ерітінділердің
(дезинфекциялық)
әсерлеріне төзімді болу
керек.

Мұндай талаптарға көбінесе ағаш материалдардан жасалған,
жасанды керамзит қиыршықтарынан, беті кордо-резинді
материалдар мен қапталған тұрақ орындар сәйкес келеді. 5
Ірі қара малдарын ұстау жүйелері
Малдардың сыртқы әсерге дене төзімділігін
арттырып, олардан алынатын өнімдердің мөлшері
мен сапасын жоғарлатуға бағытталған әртүрлі
азықтандыру, суару, орналастыру, байлау, жаю т.б.
технологиялық тәсілдердің жинағы – малдарды
ұстау жүйелері деп аталады.

Малдарды өсіру қарқынына жер орайы, ауа райының
ерекшеліктеріне байланысты отырып ірі қара малдарын
ұстаудың мынадай жүйелері болады
Бұл жүйе көбінесе сүт өнімін өндіруге арналған кезінде малдар жылдың барлық мезгілдерінде де
шаруашылықтарда кең таралған, себебі жайылымды пайдаланады. Шаруашылықты экстенсивті
ветеринариялық гигиеналық тұрғыдан жолмен дамыту кезінде – көбінесе табиғи және жайлау
қарағанда бұл жүйеде ұстау кезінде малдардың шабындықты жерлерді пайдаланса, интенсивті даму
физиологиялық ерекшеліктеріне сәйкес келеді тәсілінде-мәдени жасанды жайылымдарды қолданады.
де, мал организмінің табиғи төзімділігін
арттыруға мүмкіншіліктер туып, малдың
өнімділік қасиеттері жоғарылайды.
Жайып ұстау жүйесі
Қолда тұрғызып-жайып ұстау

Мұндай жүйе ірі қара малдарын көбінесе жайылым жерлері жоқ,
немесе малдарды көптеп-топтап шағын жерлерде (комплекстерде)
ұстағанда және аз уақыт ішінде малдарды қарқынды жолмен күтіп
семірту мақсатында пайдаланады. Жаз айларында сиырларды жаюға Қолда тұрғызып ұстау.
шығармай тұрғызып қолда ұстап, дайындалған көк шөптерді шауып
әкеп орнында азықтандырады. 7
Сүт өндіру бағытындағы ірі қара өсіру көбінесе қала маңы мен халық тығыз қоныстанған
аудандарда дамыған. Әсіресе Еуропа мен Солтүстік Американың орман зонасында орналасқан
елдерде жақсы жолға қойылған.

Сүт өндіруден АҚШ, Ресей, Үндістан, Бразилия
және Батыс Еуропа елдері ерекше көзге түседі.
Жайылымдық жерлер мен шөптесін
өсімдіктердің жеткілікті болғанына қарамастан,
Африкада, әсіресе оның тропиктік аймақтарында
ірі қара саны өте аз. Оның басты себебі — ұйқы
ауруының қоздырғышын тарататын цеце
шыбыны. Сондықтан мұнда бұл ауруға
шалдықпайтын ірі қарадан зебу өсіріледі

Сиыр - сүтқоректілер класының жұптұяқтылар отрядына
жататын күдір тұқымдастар өкілі. Қазіргі кезде дүние
жүзінде сиырдың 250-ге жуық әр түрлі қолтұқымдары
өсіріледі.
Сүтті бағыттағы қолтұқымдар


Бұл бағытта өсірілетін ірі қара қолтұқымдарынан сүт алу
мақсаты көзделеді. Қазақстанда қырдың (даланың)
қызыл сиыры,әулиеата, алатау, қарала, симменталъ
қолтұқымдары өсіріледі.

Қырдың қызыл сиыры. Қолтұқым XVIII ғасырдың
соңында Украинаның далалы аймағында (Запорожье
өңірінде) шығарылған. Сиырлардан жылына орта
есеппен 3 800-4 500 л сүт сауылады. Сүтінің майлылығы
3,6-3,8 пайыз. Жаздың құрғақ ауа райынабейімделген.
Қырдың қызыл сиыры Қазақстаннан басқа Ресейдің
еуропалық бөлігінің оңтүстігінде, Батыс Сібірде
таралған.

Әулиеата сиыры
Қол тұқым XIX ғасырдың соңы мен ХХ ғасырдың басында Қырғызстан мен Жамбыл
өңірінде шығарылған. Жергілікті сиырларды голланд қолтұқымының бұқаларымен
ұрықтандыру арқылы алынған. Дене тұлғасы ұзынша, басы - шағын, мойны - жіңішке,
қатпарлы, мүйізі - қысқа, түсі - қарала. Жылына орта есеппен 3 000-3 800 л сүт береді.
Қолтұқым оңтүстіктегі таулы аймақтық құрғақ әрі ыстық ауа райына шыдамды келеді

Қазіргі кезде ірі қара қолтұқымдарын
асылдандыру шараларын ерекше көңіл
бөлінуде. Сұрыптау жұмыстарында басты
орын асыл тұқымды бұқаларды таңдап
алуға тікелей байланысты. Сондықтан шет
елдерде асыл қолтұқымды бұқалар өте
қымбат бағаланады.

Сапалы сүт алу және алғашқы өңдеу
Сиыр фермаларында сапалы сүт алу үшін,
оның санитарлық-гигиеналық жағдайы
талапқа сай болуы қажет. Ал, сауыншылар,
басқа да сүт өңдеуші жұмысшылар жеке-
жеке гигиенаны дұрыс сақтауы қажет.
Сүтті алғашқы өңдеу оны тазалаудан және
суытудан басталады. Сүтті алғашқы өңдеу
ГОСТ- тың талабына сай болуы қажет.

Сүттің өңдеу температурасы 100°С кем болмау
қажет. I сортты сүттің қышқылдығы 16-180 Т, ал
тазалығы -бірінші топқа, редуктазасы - 1 класқа
сай болуы қажет. II сортты сүттің қышқылдығы
16-200 Т, ал тазалығы бойынша екінші топқа,
редуктазасы - 2 кластан төмен болмауы керек. I
және II сортқа жататын сүттің тығыздығы
(плотность) - 1,027 кем болмауы қажет.
Ең алғашқы болып өнеркәсіп масштабтарында сүт
қышқылын алған Эвери болды. Сол кездерде нан
жабуға қолданатын ұнтақты даярлаудағы,
қолданылатын шарап қышқылды кальцийді сүт
қышқылды кальциге ауыстыруға талпыныстар
жасады. Бұл талпыныстар нәтижесіз болғынымен,
сүт қышқылының басқабағытта, яғни жаңа
салалардағы қолдануы арта түсті. 1887ж. бастап сүт
қышқылын, ашыту процестері арқылы өндіру
қарпынды дымыды. Нәтижесінде сүт қышқылын
өндіру, өнеркәсіптің негізгі саласына айнала
бастады. Қазіргі кездегі сүт қышқылын өнеркәсіпте
– жүгері қанты, меласса және сүт сүзбесі арқылы
алады.
Әрбір шаруашылықтағы сүтті алғашқы рет
өңдейтін сүт бөлмесі болуы тиіс, оның
негізгі міндеті сүтті тазалау және суыту,
сонымен қатар, түскен сүтті есепке алу және
сатуға ар-налған сүтті есепке алу.

Сүтті салқындатудың ең оңай жолы, сүті
Машинамен сауатын операторлардың бар флягтарды, суық ағынды суларға қою,
алдында көптеген жауапты істер бар. ал екінші жолы компрессорлық
Оған: қондырғыларды пайдалану. Әрине, ең
алғашқы жүмыс, сүтті әр түрлі
сапалы сүт алу және сауу аппаратын қоқыстардан тазарту және тезірек суыту.
күту, тазалау және сиыр желінін Сүтті тазарту үшін, флягқа құяр алдында
бақылау. Сиырларды сауып біткеннен фильтрден өткізеді. Фильтрден өткізу
кейін, сауын аппаратын жылы сумен үшін, марло және лавсанды пайдаланады.
шаю қажет

Жаңа сауылған сүтте биологиялық ерекше заттар
бар, оған лизоцим және лактонин жатады, олар
зиянды микробтардың көбеюіне кедергі жарайды.
Сүттің температурасы дұрыс жағдайда, жақсы
заттардың әсері 2 сағатқа дейін сақталады, ал
сүтті салқындатқан уақытта, оның жақсы қасиеті
көпке созылады. Сондықтан сүтті сауып
болысымен оларды салқындату қажет.

Сүт фермасында технологиялық жұмыстарды
механикаландыру
Сүт өндіру фермаларында прогрессивті
технологияны қол-данудың жолы, ол
комплексті механикаландыруды
пайдалана білу. Сүтті сиырларды байлап
үстау уақытында сүтті өндіру үшін ең
тиімді технология кешенді
механикаландыруды қолдану. Оған:

сумен қамтамасыз ету және
автоматты түрде суару, сиырларды
сауу, мал азығын дайындау және
тарату, қиын та-зарту жатады.

Сумен қамтамасыз ету әр шаруашылықтың жеке ісі,
жалпы су қүбырына қосу арқылы және басқа да түрлері
бар. Сиырлардың сиыр қорасында жеке-жеке суаратын
автосуарғышы болады

Сиырларды машинамен сауу, түрған орнында тасымалды
сауу аппараты арқылы өтсе, олардың сүтін флягқа
жинайды. Жаз айларында сиырларды сауу УДС-ЗА
қондырғысы арқылы өтеді. Машинамен сауу алдында,
сиырлардың желінін және емшегін бағалайды, олардың
желіндері астау, тегене жөне дөңгелек тәрізді, ал
емшектері цилиндір, немесе конус тәрізді болуы шарт.
Осындай машинамен саууға бейімді сиырларды екі
тактылы машина аппаратымен сауады. Сиырларды
механикаландыру тәсілімен сауу, олардың сүтін алғашқы
өңдеумен ұштастыру арқылы өтеді, оған сүтті тазарту
және суыту жатады.
Мал азығын механикаландыру арқылы дайындау,
оның са-пасы және рационының қүрамына
байланысты. Оған: азықты үстау, жемдерді бір-
бірімен араластыру, тамыр түйнекті азықтарды
тазарту және оларды кесу т.б. жұмыстар. Ал, өте ірі
шаруашылықтарда механикаландырылған азық
цехтары болады.

Мал азығын тарату, механикаландырылған
мобильді механизмдер арқылы іске асады.

Сүт өндіру технологиялары
Пастерленген сүтті ұсақ ыдыстарда (құмыра мен
пакеттерде), сонымен қатар флягтар мен цистерналарға
құйып өндіреді. Қалалық сүт зауыттарында пастерленген
сүтін төмендегі технологиялық кесте бойынша өндіреді.

Майлылығы 2,5 және 3,2% пастерленген сүтті өндіру үшін сапасы бойынша екінші
сорттан төмен емес тұтас сүті және қышқылдығы 19°Т жоғары емес, тығыздығы 1030
кг/м3 төмен емес майсыз көк сүт және майдың массалық үлесі 30 %, қышқылдығы 24°Т
жоғары емес кілегей қолданылады. Қаймағы алынбаған сүтті нормалау үшін жоғары
майлылықтағы кілегей алу әдісімен өндірілген сары майдан алынған іркітті кеңінен
ңолданады. Күз-қыс мезгілдерінде зауытқа сүттің келіп түсуі азайған кезде, сонымен қатар
кейбір аймақтарда климаттың жағдайына байланысты сүт мүлдем болмаған кезде
пастерленген сүтті өндіру үшін жоғары сапалы сүт қалбырлары пайдаланылады.
Шикізаттың барлың түрлері сапасы бойынша және стандарттардың талаптарына сәйкес сапасы
бойынша қабылданады.
Шикізатты нормалау. Пастерленген сүттің барлық түрлеріне шикізатты майлылығы бойынша
нормалайды. Қоспаның майлылығы дайын өнімнің майлылығынан 0,05% көп болуы керек. Процесті
нормалаушы-сепараторда немесе араластыру жолымен ваннада жүргізеді. Майдың массалық үлесі
2,5-3,2% пастерленген сүтті өндірген кезде ңаймағы алынбаған түтас сүттің массасын анықтайды.

Сүтті тазалау, гомогенизациялау, пастерлеу және салқындату. Осы
операциялар ағында, арнайы желілерде орындалады. Осы желі қатпарлы
пастеризатор-салқындатқыш қондырғысынан, сүт тазалағыш сепаратордан
және гомогенизатордан тұрады. Нормалаудан кейін қоспа сыйымдылықтан
пастеризатор-салқындатңыш қондырғысының бірінші рекуперация
секциясына келіп, 40-45 °С температураға дейін қыздырылады.
Қыздырылған сүт сүт тазалағыш сепараторға жіберіліп, механикалық
ластардан тазартылады. Рекуперацияның екінші секциясында сүт 60 С-қа
дейін қыздырылып гоомогенизаторға жіберіледі. 18
400
0

300
0

200
0

100
0

0
You can insert graphs from Excel or Google Sheets
Қорытынды
Қорыта айтқанда сиырлардың сүттілігі сұрыптау жұмысындағы көңіл аударатын ең басты қасиет және ол
тұқым қуалаушылық және азықтандыру жағдайына байланысты.
Сиырдың сүттілігін (305 күн) және беретін тәуліктің сауылу мерзімінің ұзақтығын ең жоғарғы сүт
мөлшеріне қарай анықтайды. Сондықтан, сиырлардың сауылу мерзімі қысқы болса, оның сиырдың
пайдасы да з. Сиырды сүттілігіне қарай сұрыптағанда, оның сауылу кезеңіндегі сүт беруінің өзгеруіне де
көңіл аударады. Мысалы, кейбір сиырлар ең жоғары тәуліктік беретін сүтін сауылым кезеңінің екінші
айында көрсетіп, содан кейінгі айда тез төмендесе, кейбіреулері тәуліктік беретін сүт мөлшерін жайлап
көтеріп, сауылым кезеңінің соңғы айларында жайлап төмендетеді. Міне осындай сиыр сауылу кезеңінде
үнемі көп сүт бере алады. Сонымен қатар сүттің майлылығына және ақуыз мөлшеріне де көңіл
аударады.
Timeline
Blue is the colour of Black is the color of Yellow is the color of Blue is the colour of
the clear sky and the Red is the colour of ebony and of outer gold, butter and ripe White is the color of the clear sky and the
deep sea danger and courage space lemons milk and fresh snow deep sea

JAN FEB MAR APR MAY JUN JUL AUG SEP OCT NOV DEC

Yellow is the color of White is the color of Blue is the colour of Red is the colour of Black is the color of Yellow is the color
gold, butter and ripe milk and fresh snow the clear sky and the danger and courage ebony and of outer of gold, butter
lemons deep sea space and ripe lemons

Competitor Matrix
HIGH VALUE 2

Competit
or
Comp
etitor
Our company

Competitor

HIGH VALUE 1
LOW VALUE 1

Competit
or

Competit
Competitor
or

LOW VALUE 2

Weekly Planner
SUNDAY MONDAY TUESDAY WEDNESDAY THURSDAY FRIDAY SATURDAY

09:00 -
Task Task Task Task Task Task Task
09:45

10:00 -
Task Task Task Task Task Task Task
10:45

11:00 -
Task Task Task Task Task Task Task
11:45

12:00 -
✔ Free time ✔ Free time ✔ Free time ✔ Free time ✔ Free time ✔ Free time ✔ Free time
13:15

13:30 -
Task Task Task Task Task Task Task
14:15

14:30 -
Task Task Task Task Task Task Task
15:15

15:30 -
Task Task Task Task Task Task Task
16:15
Пайдаланылған әдебиеттер
1 Т.Телеуғали, С.Қырықбайұлы Мал дәрігерлік – санитарлық сараптау
және мал шаруашылығы өнімдерінің технологиясы мен стандарттау
негіздері.
2 А.Ә.Төреханов, Ж.К.Каримов, Ш.Д.Даленов, Д.Қ.Найманов,
Н.Ә.Жазылбеков. Ірі қара шаруашылығы
3 А.Нұржанова Сүт және сүт өнімдерін өңдеу технологиясы. Астана,
2010
4 Девяткин А.Н. Ірі қараны комплекстерде өсіріп, бордақылау

Назарларыңызға рақмет


Ұқсас жұмыстар
Асыл шаруа қожалығы
Ірі қара мал өсіретін фирма құру
Жобаның тұжырымдамасы
Агробизнеске түсінік
Еттің қай мал түріне жататынын
Ет алу үшін ірі қара мал өсіретін фермалар құру
Малды сою қызметтері
Індетке қарсы шараларды жоспарлау және карантин мен шектеу шараларын ұйымдастыру
ЖОСПА бағытында өсіру
Бизнес-жоспар Ет алу үшін ірі қара мал өсіретін фермалар құру
Пәндер