Арагацский сыр




Презентация қосу
Арагацский сыр
Орындаған: Есім Мадина
Кенжебаева Айгерим
Жоспар
• Шығу тарихы
• Арагацский сыры
• Физико-химиялық қасиеті
• Тағамдық құндылығы
• Жасалу технологиясы
• Пайдасы және зияны
Шығу тарихы
Арагацский сырын Армения елінде жасап
шығара бастады. Арменияда жалпы сыр –
бұл күнделікті қолданыста болатын өнім:
армяндықтыр тағамдарын сырмен бастап,
сырменен аяқтайды. Сыр Арменияда
бұрынғы уақыттан бері пайдаланылады
және ұлттық тағамға айналған. Сапасы
бойынша жоғары сұрыпты сыр Арагац
Совхозында шығарылады, яғни сол жерде
ойлап табылып атауы берілген өңірде.
Арагацский сыры
• Арагацский сыры-
шырышты қабықпен
қапталған, жартылай қатты
сыр өнімі. Арагацский
сыры жоғары сапалы ешкі
сүтінен дайындалады. Ол
жеңіл жаңғақ дәмімен
және жұмсақ ешкі
ірімшігінің
консистенциясымен
ерекшеленеді.
Физикалық қасиеті
Шамамен арагацский сырының көлемі: диаметр 21-
23см, высота 8-10см, масса 3-5кг. Қабығы жұқа, тегіс,
шырышты болады. Құрылымында дөңгелек және сопақша
көздері болады. Сүттің түріне байланысты өзіне тән жеңіл
амиак дәмі мен иісі бар.
Химиялық құрамы

Са-97% ,
А, В1, Микроэлементт
Mg-
В2(16,7%) ер
11,3%, P- Fe
, С, Е, РР
80%
Энергетикалық құндылығы

Акуыз -
26,1г
Көмірс Май
у 2-3 г 26-,2 г
352кка
л
• Сақтау
• Жетілдіру 15-16⁰С 90%
• Тұздау 12⁰С 4-5 күн
• Кептіру
• Престеу 1-2сағ
• Қалыпқа келтіру
• Қайта қыздыру 40-42⁰С 10-20мин
• Ұйытынды кесу, араластыру
• Ұю 30-34⁰С, 30-35мин
• Ашытқы қосу, 0,02% Кальций хлоридінің ерітіндісі
• Суыту 30-34⁰С
• Қыздыру 70-74⁰С
• Сүтті дайындау
ЖАСАЛУ ТЕХНОЛОГИЯСЫ
Пайдасы
• В2 витамині тотығу-қалпына келтіру
реакцияларына қатысады, көру талдағышымен
түстің қабылдағыштығын арттыруға және
қараңғы бейімделуге ықпал етеді.
• Кальций біздің сүйектеріміздің басты құрамдас
бөлігі болып табылады, жүйке жүйесінің
реттеушісі болып табылады, бұлшықет
қысқаруына қатысады.
• Фосфор көптеген физиологиялық процестерге
қатысады, оның ішінде энергетикалық алмасу,
қышқыл-сілтілік балансты реттейді
Зияны
• Холестериннің жоғары мөлшері.
Атеросклероз.
• Жоғары қысым.
• Асқазан жарасының болуы.
• Жүрек ауруларының болуы.
• Гастрит.
• Семіздік
Қорытынды
Қорытындылай келгенде арагацский
сыры құрамы жағынан басқа сырлардан
ерекшеленеді. Құрамы макро-
микроэлементтерге бай, адам ағзасына
тигізер әсері мол. Жасалу технологиясы
қатты мәйекті сырларға ұқсас болып
келеді.
Тағамдық құндылығы жоғары.

Ұқсас жұмыстар
ҰЙЫТЫНДЫ МЕН СЫР МАССАСЫН ӨҢДЕУДЕГІ БИОХИМИЯЛЫҚ ЖӘНЕ ФИЗИКО-ХИМИЯЛЫҚ ПРОЦЕССТЕР
Жұмсақ мәйекті сырлардың технологиясы
Сыр сандық өлеңі
Сәкен Сейфуллин "Сыр сандық" өлеңі
Қатты ірімшіктер
Қызылорда қаласына 200 жыл
Балқытылған ірімшіктер
Б дыбысы мен әрпі
Сүт консервілері
Сырдың тұлғалары тарихи
Пәндер