Сүт қоспалары




Презентация қосу
ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ
М. ҚОЗЫБАЕВ АТЫНДАҒЫ СОЛТҮСТІК ҚАЗАҚСТАН
МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ
АГРО-ТЕХНОЛОГИЯЛЫҚ ФАКУЛЬТЕТІ
«АЗЫҚ-ТҮЛІК ҚАУІПСІЗДІГІ» КАФЕДРАСЫ

ПРЕЗЕНТАЦИЯ
ТАҚЫРЫБЫ: БАЛАЛАРҒА АРНАЛҒАН СҮТ КОМПОНЕТТЕРІ

Тпп16к студенті
Кенжебаева Айгерим
Жоспар:
Сүт қоспаларының тарихы
Жасанды тамақтандыру
Сүт қоспалары
Сүт қоспасын таңдау
Сүт қоспасын дайындау
Қорытынды
Сүт қоспаларының тарихы
Ең алғаш өнімдерді консервілеу мен зарарсыздандыру 1855
жылы ағылшын ғалымы құрғақ сүтті жасап шығарды.
1867 жылы Веве атты швейцария қаласында кішігірім дәріхана
иесі Генрих Нестле, французша Анри, ең алғаш қоспаны
сиырдың құрғақ сүтінен, бидай ұнынан және қанттан жасап,
оны «Анри Нестленің сүттік ұны» деп атады. Бұл қоспаны
жасауына бірден бір себеп өзінің алғашқы ұлының туылуы
болды.
Жасанды тамақтандыру
Жасанды тамақтандыру –
емшек сүті тіптен болмайтын
немесе оның мөлшері тәуліктік
тамақтың 1/5 бөлігінен аз
болатын жағдай.

Алғашқы айдан бастап сәбиді
жасанды тамақтандыру, сәби
үшін экологиялық зардап
болып есептеледі.(гипотрофия,
семіру)
Сүт қоспалары

Бейімделген Бейімделмеген

Қарапайы
Құрамы ана сүтіне Қышқыл
м
ұқсас қоспалар
қоспалар

«Малютка», Сиырдың Айран,
«Малыш», сүті, биолакт,
«Детолакт», «Здоровь «Балдырғ
«Витолакт» т.б е» ан»
КАЗЕИН ҚОСПАЛАРЫНЫҢ НЕГІЗГІ ӨКІЛДЕРІ:
МАМАНДАНДЫРЫЛҒАН ЖӘНЕ ЕМДІК
ҚОСПАЛАР

Шала туған балаларға
арналған қоспалар
құрамында ақуыз,
витаминдер және
сарысулық протеин
көп және үлкен
энергетикалық
құндылыққа ие.
ҚЫШҚЫЛ СҮТ ҚОСПАЛАРЫ. АС
ҚОРЫТУ ПРОБЛЕМАЛАРЫ КЕЗІНДЕ
ҚОЛДАНЫЛАДЫ. МҰНДАЙ
ҚОСПАЛАРДЫҢ ҚҰРАМЫНДА СҮТ
ҚЫШҚЫЛДЫ ЖӘНЕ
БИФИДОБАКТЕРИЯЛАР БАР. ЕГЕР
БАЛАЛАРДА ШАНШУЛАР, ҚҰСУ,
ДИАРЕЯ, СЕКІРУ БАЙҚАЛСА-
ҚОЮЛАНДЫРҒЫШ РӨЛІНДЕ
БОЛАТЫН ЗАТТАРДАН ТҰРАТЫН
АНТИРЕФЛЮКСТІ ДЫ ТИІМДІ
ПАЙДАЛАНУ. МЫСАЛЫ:
«НУТРИЛОН АР», «ЭНФАМИЛ АР»,
«НУТРИЛАК АР», «ФРИСОВОМ»
СҮТ ҚОСПАСЫН ҚАЛАЙ ТАҢДАУ
КЕРЕК?
Жарамдылық мерзімі;
Қаптамасы ашылмаған, ұрылған
іздердің болмауы;
Сәби жасына сәйкес болуы керек;
Гипоаллергиялық қоспалардан
бастау керек;
Сәбидің денсаулығында ақаулар
болса, қоспа жоюға арналған
заттармен байытылған таңдау
керек(анемия).
Сәбиге қоспаны алғаш рет беру
кезінде, терісіне, қимылына,
нәжісінің консистенциясына мән
беруі керек,
ҚОСПАНЫ ҚАЛАЙ ДАЙЫНДАУ КЕРЕК?
Араластыруға арнайы бөтелкедегі суларды
пайдалану керек;
Дозировка қатаң түрде сақтау керек;
Қоспаны 50 градустан жоғары емес су құйылған
бөтелкеде дайындайды;
Қоспаны араластырғаннан соң, түйіндердің болмауы
үшін сілку керек;
Емізіктің тесігі үлкен болмауы керек, шыныны төмен
қаратып ұстағанда қоспа тамшылап ағу қажет.
Қоспаның температурасы берерден бұрын 37
градуытан аспауы керек.
ҚОРЫТЫНДЫ
Осылайша, педиатрлық практикада ең заманауи
технологияларды қолдана отырып алынған балаларға
арналған арнайы қоспаларды пайдалану барынша қысқа
мерзімде патогенетикалық негізделген емдік
тамақтануды ұйымдастыруға, науқас баланың баланың
макро және микронутриенттерге қажеттілігін
қамтамасыз етуге, патологиялық процестің ағынын
жеңілдетуге нутритивті статусты жақсартуға және
аурудың клиникалық ремиссиясына қол жеткізуді
немесе сауығуды жеделдетуге мүмкіндік береді.

Ұқсас жұмыстар
Балаларға арналған емдік сүт қоспалары
Антисептикалық және дезинфекциялық заттарға сипаттама
Қантты заттар
Йогурттың сүттен айырмашылығы осыда
Гомогенизация процесі
Сүт өндіру технологиясы
Кефирді термостатты және резервуарлы әдіспен өндіреде
Ауыл шаруашылығы өнімін қайта өңдеу бойынша шығын есебі
Шоколад жасау технологиясы
Аппараттар жасалынатың материалдар
Пәндер