Ұнтақтар технологиясының сатылары




Презентация қосу
С.Ж. АСФЕНДИЯРОВ АТЫНДАҒЫ
ҚАЗАҚ ҰЛТТЫҚ МЕДИЦИНА
УНИВЕРСИТЕТІ

СРС
Өндірістік жағдайларда ұнтақтарды
дайындау. Ұнтақтау. Елеу.
Араластыру

Орындаған:Сарыбай Ернар
Тобы: ФӨТ –19-001-02, 3 курс

Алматы, 2016 ж.
Жоспар
Кіріспе
Негізгі бөлім
-Ұнтақтардың жiктелуi
-Ұнтақтардың рецепте жазылу тәсілдері.
-Ұнтақтар технологиясының сатылары
-Ұнтақтардың жеке технологиясы
-Бастапқы материалдарды ұнтақтау
Қорытынды
Қолданылған әдебиеттер.
Кіріспе
Ұнтақтар – iшке және сыртқа қолданылатын, бiр
немесе бiрнеше майдаланған заттардан тұратын
және сусымалды қасиетi бар қатты дәрiлiк түр.
Ұнтақтар официнальды дәрiлiк түр. CCPO
Мемлекеттiк Фармакопеяның Х1 басылымына
жалпы мақала енгiзiлген (2 том, 150 бет).
Дисперсиологиялық жiктелу бойынша ұнтақтар
дисперстiк ортасы болмайтын, әртүрлi көлемдегi
және формадағы майда дисперстi бөлшектерден
тұратын еркiн дисперстiк жүйе. Дәрiханалардың
қазiргi таңдағы рецептурасында ұнтақтар орта
есеппен жалпы экстемпоральды рецептураның 20-
23% құрайды
Ұнтақтардың жiктелуi

Ұнтақтар қолдану тәсiлi, құрамы,
мөлшерленуi (дозалануы) бойынша жiктеледi:
қолдану тәсiлi бойынша: ішке қолдануға
арналған ұнтақтар, сыртқа қолдануға
арналған ұнтақтар; құрамы
бойынша:қарапайым (жәй) ұнтақтар, күрделi
ұнтақтар; мөлшерленуi (дозалануы) бойынша:
дозаларға бөлiнген ұнтақтар, дозаларға
бөлiнбеген (мөлшерленбеген) ұнтақтар;
Ұнтақтардың рецепте жазылу
тәсілдері.
Дозаланбаған ұнтақтар бiр тәсiлмен жазылады. Рецепте
босатуға арналған дәрiлiк заттардың салмақтық мөлшерi
көрсетiледi. Дозаланған ұнтақтар рецептте екi тәсiлмен
жазылады:
а) Бөлiнген тәсiл. Рецептте әр дәрiлiк заттың ұнтақтың 1
дозасына есептелген мөлшерi жазылады, осындай
дозадан дайындалатын ұнтақ саны көрсетiледi, мысалы:

б) Бөлiнетiн тәсiл. Рецептте дәрiлiк заттың барлық ұнтақ
санына керектi мөлшерi жазылады және қанша дозаға
бөлу саны көрсетiледi:
Ұнтақтар технологиясының сатылары

Ұнтақтар дайындау технологиясы келесi
сатылардан тұрады:
-ұнтақтау;
-елеу;
-араластыру;
-дозалау (мөлшерлеу);
-орамдау және безендiру;
-сапасын бағалау.
Ұнтақтардың жеке
технологиясы
Қарапайым ұнтақтардың технологиясы. Қарапайым
ұнтақтарды дайындау технологиясы келесi сатылардан
тұрады: ұнтақтау; дозалау; орамдау, безендiру. Қарапайым
ұнтақтар технологиясында араластыру сатысы болмайды.

Күрделi ұнтақтардың технологиясы. Күрделi ұнтақтың
құрамына заттар қоспа ретiнде және әртүрлi мөлшерде енуi
мүмкiн, олар негiзiнен iшуге қолдануға белгiленедi.
Жазылған заттардың физикалық қасиеттерiнiң
ерекшелiктерi және олардың әртүрлi қиыстырылуы күрделi
ұнтақтарды әртүрлi тәсiлдермен дайындауды қажет етедi.
Бастапқы материалдарды
ұнтақтау
Ұнтақтау кезеңінде ұнтақтау машиналарын дұрыс таңдау маңызды:
материалдың физика-химиялық қасиеттері, бастапқы материал мен соңғы
өнімнің мөлшері, ұнтақталатын материалдың жалпы мөлшері
ескеріледі.Ұсату процесін жүргізу кезінде ұсатылған материал бөлшектерінің
шамасына НТҚ талаптарын басшылыққа алады, ал машиналарды таңдау
ұсатудың берілген дәрежесімен және майдаланатын материалдың
қасиеттерімен анықталады.Ұсақтау машиналарын әртүрлі белгілер бойынша
жіктеуге болады:- мақсаты бойынша: алдын ала және түпкілікті ұсақтау;-
материалды ұсақтау тәсілі бойынша: кесу (шөп кесу, тамыр кесу), ұсақтау
және ысқылау (біліктер, жүгірушілер, диірмен тасы, эксцельсиор),соққылы-
ортадан тепкіш диірмендер (балғалы, айқастырмалы, дезинтегратор,
дисмембратор), ұрғылаушы-ысқылаушы (шарлы және өзекті диірмендер), аса
майда майдалау машиналары (вибродиірмендер, коллоидты және ағынды
диірмендер);- материалды ұнтақтау дәрежесі бойынша (ірі, орта және ұсақ
ұнтақтау диірмендері, ұсақ және коллоидты ұнтақтау диірмендері);- жұмыс
құралының сипаты бойынша (дискілі, шарлы машиналар,пышақ, ротор және
т.б.).
Ұнтақтарға қойылатын негізгі
талаптар:
себілмелігі, күрделі ұнтақтың бүкіл
массасындағы заттардың біркелкі таралуы,
араластырудың біркелкілігі, мөлшерлеу
дәлдігі, тұрақтылық. Медициналық қолдану
мен қолдану әдісіне байланысты ұнтақтар
белгілі бір бөлшектердің мөлшеріне ие болуы
керек.
Ұнтақ бөлшектерін мөлшеріне
қарай бөлу
Медициналық мақсатына және қолдану әдісіне байланысты ұнтақтарға
дисперсияға қатысты әртүрлі талаптар қойылады. Оларды қолданар алдында
ерітуге арналған кристалды ұнтақтар (магний сульфаты, бор қышқылы және т.
б.) әдетте бөлшектердің мөлшері 0,2– 0,3 мм болатын ұнтақтар түрінде
шығарылады. Терінің немесе шырышты қабықтардың әртүрлі зақымдануын
емдеуге арналған ұнтақ ұнтақтары осы заттардың бөлшектерінің жалпы бетін
ұлғайту және олардың травматикалық әсерін азайту үшін өте ұсақ (0,090–0,093
мм) ұсақталуы керек.Өнеркәсіптік жағдайда күрделі ұнтақтарды алу кезінде
қоспаның құрамына кіретін әрбір зат бөлек ұсақталып, тиісті електен өткізіледі.
Қоспаларды елек саңылаулары арқылы елеу кезінде ең алдымен ұсақ және
ерекше массасы бар бөлшектер өтеді. Содан кейін жеңіл және үлкен бөлшектер
жойылады. Нәтижесінде бұл түсіру әртүрлі сападағы қабаттарға орналасады.
Сондықтан, оларды електен өткізгеннен кейін материалдарды қайтадан мұқият
араластыру керек.Өнеркәсіптік жағдайда електердің механикалық құрылымдары
қолданылады: айналмалы, тербелмелі, дірілдейтін. Діріл құрылғыларының
дизайны бойынша діріл електерінің 3 түрі бөлінеді: электромагниттік,
гирационды, инерциялық.
https://www.grohot24.ru/products/oborudovanie-gorno-
obogatitelnoe/grokhota-inertsionnye-legkogo-tipa-gil/view/63-
Grokhot-inertsionnyi-legkogo-tipa
Қорытынды
Ұнтақтар – iшке және сыртқа қолданылатын, бiр немесе бiрнеше
майдаланған заттардан тұратын және сусымалды қасиетi бар қатты дәрiлiк
түр.
Ұнтақтар официнальды дәрiлiк түр. CCPO Мемлекеттiк Фармакопеяның Х1
басылымына енгiзiлген (2 том, 150 бет).
Дисперсиологиялық жiктелу бойынша ұнтақтар дисперстiк ортасы
болмайтын, әртүрлi көлемдегi және формадағы майда дисперстi
бөлшектерден тұратын еркiн дисперстiк жүйе. Осы дәрiлiк түрдiң
артықшылықтары:
дозалану дәлдiгi – бұл ұнтақ түрiнде күштi және улы әсер ететiн дәрiлiк
препараттарды босатуға мүмкiндiк бередi;
беттiк көлемнiң үлкендiгiне байланысты, ұнтақтардың фармакологиялық
белсендiлiгi жоғары;
қолданылуы ыңғайлы, яғни, балаларға беруге мүмкiндiк бередi;
ұнтақ түрiнде құрамы және табиғаты әртүрлi препараттарды, соның iшiнде аз
мөлшерде сұйық, қою және тұтқыр заттарды босатуға болады;
ұнтақтардың дайындалуы оңай;
Қолданылған әдебиеттер:
1. А.П. Арзамасцев. Фармацевтическая химия: учебное
пособие, 3-е изд., испр. –М.: ГЭОТАР-Медиа, 2005.-201с.
2.Беликов В.Г. Фармацевтическая химия. В 2-х ч: учебное
пособие, 4-е изд., перераб. И доп. –М.: МЕДпресс-
информ. 2007. -624с. 4.Государственная фармакопея
Республики Казахстан 5.Арыстанова Т.А., Ордабаева С.К.
Стандартизация лекарственных средств. Учебное
пособие. –Алматы, 2002.-98с.
Алынған ресурс:
http://www.izden.kz/referattar/medicina/152 Ғылыми
жұмыстар жинағы. © izden.kz
Назарларыңыға рахмет!

Ұқсас жұмыстар
Өте ұсақ ұнтақтарды дуст дайындау технологиясы және жалпы сипаттама
Жай ұнтақтар технологиясы
Таблеткалардын өндірістік технологиясы
Өздігінен тұтану
Деңгейлеп оқу тапсырмаларының оқыту
Өте ұсақ ұнтақтар. Дуст жасау техналогиясы
Өрт қауіпсіздігі негіздері
Мөлшерге бөлінген ұнтақтар
Уыт өсірудің морфологиялық және физико-биохимиялық процесстері
Ұнтақтарға жалпы сипаттама
Пәндер