Натурал алма шырынының құрғақ заты




Презентация қосу
Жеміс-көкөністерден
дайындалған шырын өндірісі.
Ассортименті, жіктелуі жəне технологиясы
• Барлық көкөніс шырындары төмен калорияға ие
жəне құрамында витаминдерге, минералды,
пектин, бояғыш жəне хош иісті заттарға бай
жəне жоғары тағамдық, физиологиялық
құндылығы бар өнімдер. Көкөніс
шырындарының тамақтануда, əсіресе, сүт
қышқылды ашыту əдісі арқылы алынған
шырындардың орны ерекше, жүрек ауруларын,
қан айналымының бұзылуы, қант диабетіне,
атеросклероз, инфарк миокарда жəне т.б. ауру
түрлеріне өте ем, сондықтан қазіргі кезде
көкөніс шырындарын емдеу мақсатында жиі
қолданады.
Көкөніс шырындары қышқылдылығы жəне құрамына қарай былай жіктеледі:

2. қышқылдылығына қарай 4- ке бөлінеді
1. жұмсағына қарай:
қышқыл көкөністен жасалған шырындар, рн - 4,5,
- шырын жұмсағымен; мысалы: томат шырыны;

- жұмсақсыз шырын;
аз қышқылды көкөністерден жасалған шырындар,
мысалы: сəбіз, қызылша, асқабақ шырындары;

қышқыл шырындар, бұл арнайы қышқыл қосылған
шырындар;

сүт қышқылды ашытылған көкөністерден жасалған
шырындар, мысалы: ашытылған қырыққабат
шырыны.
Құрамына қарай көкөніс шырындары 2 ге бөлінеді:

- шикізаттың бір ғана - бірнеше шырын қоспасынан
түрлерінен жасалған алынған шырындар немесе
шырындар; оларды коктейльдер деп
атайды.
Томат шырыны

•Томат шырыны тек қана
жұмсағымен өндіріледі. Шырын алу
үшін балғын, толық пісіп жетілген,
құрғақ заты 4,5 %-дан жоғары, қант
қышқылды индексі 8-ден жоғары
болатын, бұзылмаған, сапалы томаттар
қолданылады.
Сəбіз шырыны
Сəбіз – адам тамақтануында тағамдық жəне диеталық
үлкен маңызға ие, витаминдерге, соның ішінде адам
организміне өте қажетті каротинге бай, құрамында калий,
кобальт, темір, мыс, йод, фосфордың минералды тұздары
бар тамыржеміс. Сəбіздің тағамдық құндылығы оны
құрамындағы тағамдық заттардың – көмірсу, ақуыз жəне
минералды заттар, органикалық қышқылдар мен
витаминдердің болуымен анықталады. Сəбіз шырынында
каротин көп, сонымен бірге онда организмге қажетті
кальций, фосфор жəне темір тұздары бар. Өзінің
калориялылығы мен қорытылуы жағынан сəбіз шырыны
басқа көкөніс шырындарынан бағалы болып саналады.
Қызылша шырыны
•Қызылша құрамында клетчатка
мөлшерінің аз, қант мөлшерінің
көп жəне минералды тұз
құрамының жоғары болуымен
ерекшеленеді, сондай-ақ онда В
жəне С витаминдері, минералды
заттардан: калий, фосфор,
кальций, магний, темір болады.
•Қызылша түсінің қызыл болуы
антоциондардың мөлшеріне
байланысты. Химиялық құрамы
86,5% судан, 1,3% азотты
заттардан, 0,13% май, 0,9%
клетчатка, 1,0% минералды
заттардан жəне 83% сахорозадан
тұрады.
Басқа көкөністерден жасалатын шырындар

1. Қарбыз жəне қауыннан жұмсақсыз
шырындар жəне сусындар өндіріледі.
Сусынның құрамына алма немесе жүзім
шырынын қосады.
2. Асқабақтан жұмсағымен жəне жұмсақсыз
шырындар өндіріледі. Сусын алу үшін
алма шырыны қосылады.
3. Қияр, кəдіштен жұмсақсыз шырын алып,
оны езбе жасауда немесе шырын алуда
қолданады.
4. Жапырақты көкөністерден жұмсақсыз
шырын алынады. Оны сусын жəне
коктейль алуда қолданады.
Жеміс-жидек шырындары

•Жеміс-жидек шырындарында нəрлі заттар көп жəне
оларды организм оңай сіңіреді. Тағамдарда витамин тапшы
болатын қыс пен ерте көктем айларында жеміс-жидек
шырындары, əсіресе балалар үшін өте бағалы тағам болып
табылады. Шырынның құрамында балғын шикізаттың
қасиеттері толық сақталады, ал олардың кейбіреулерінің
дəмі мен жұғымдылығы қант қосудың нəтижесінде
айтарлықтай жақсарады. Əсіресе, жемістерден жұмсағымен
өндірілетін шырындар өте бағалы жəне организмге
сауықтырушы əсер етеді (мысалы, өрік, шабдалы, қара өрік,
алма, шие, жүзім, т.б.).
•Натурал жүзім шырынын балғын жүзім жидегінен
немсе жартылай фабрикат-шырыннан дайындайды. Жүзім
жидегінде 80% дейін су болады, одан басқа табиғи
қанттар, пектиндер, ақуыз, органикалық қышқылдар,
көмірсулар, сондай-ақ майлар, эфир майлар, дубильді
жəне бояғыш заттары бар. Қара жəне қызыл жүзімдердің
сүйектері мен қабығында табиғи күшті антиоксиданттар
Жүзім
бар. Оның əсері мен пайдалылығы Е витаминінен он есеге
дейін асып түседі. Қабынуға қарсы қасиетіне байланысты
шырыны
жүзім рак ауруына қарсы күшті ем болып табылады.
• Шырын алынатын жүзім сорттарына: мускат, кабермен,
алиготе, рислинг жəне т.б. жатады. маркалы жəне
жоғарғы сортты шырын алу үшін қолданылатын
жүзімдегі құрғақ зат мөлшері 14,2-16,2%дан кем
болмауы керек
Алма шырыны

• Алма жемістері жағымды қышқылтым дəмі
бар, құрамында 7-12% сахароза, 0,2-1,1%
органикалық қышқыл, С витамині (2040
мг/100 г), РР, β-каротин, темір, калий, кальций,
марганец, фосфор жəне тағы басқа да
минералды заттар бар. Алманың химиялық
құрамы мен дəмдік қасиеті, өсу жағдайы мен
пісу дəрежесі помологиялық сортына
байланысты.
• Натурал алма шырынының құрғақ заты 9-11%
болады. Шырын алу үшін алманың мынадай
сорттары қолданылады: Антоновка, Титовка,
Белый налив жəне т.б.
Дайын өнімге қойылатын
талаптар
•Түсі ашық сары, дəмі, иісі алма сортына сай,
бөгде қоспасыз, мөлдір болуы керек. Табиғи
шырындар концентраттарын келесі технология
бойынша өндіреді: табиғи апельсин шырыны
(алма, мандарин, ананас) қайнау температурасына
жақын температурада арнайы ыдыста
буландырады. Алынған концентратты асептикалық
бөшкелерге немесе танкерлерге суытып буып,
түйіледі жəне шырын өндірісіне жіберіледі.
Концентраттарды жиі араластырады, алманы
бананмен немесе апельсинді ананасты қоспа.
Концентратты алып, өндірісте оған бастапқыдағы
буландыруға кеткен су мөлшеріндей құяды, 100%
табиғи шырын алынады.
Назарларыңы
зға рахмет
Натурал алма шырынының
құрғақ заты неше % болады ?

Қызылша шырынынын
Сұрақтар химиялық құрамы?

Құрамына қарай көкөніс
шырындары нешеге бөлінеді?

Ұқсас жұмыстар
Анар шырыны
МАТЕМАТИКА ПӘНІНЕ PISA ХАЛЫҚАРАЛЫҚ ЗЕРТТЕУ
Бір таңбалы сандар нешеу
Оқушылар натурал сандар қатарында
Мелассаның химиялық құрамы
ҒАЖАЙЫП САНДАР
Кейбір оқушылар
Сөз жұмбақ жұмыс
Зеректер еліне саяхат
Сабақтың мақсатын анықтау
Пәндер