Гриб Сабуро агарында



Саңырауқұлақтарды өсіру үшін қолданылатын қоректік орталар және оларды дайындау әдістері
Орындаған: әлібек Алтынай
Бейсенбаева жасмин
Топ: вм-304
Тексерген: кошкимбаев серік
Қазақ ұлттық аграрлық университеті

Саңырауқұлақтар гетеретрофты өсімдік организміне-хлорофиллдері болмайтын эукариоттар қатарына жатады. Саңырауқұлақтардың макро- және микроскопиялық түрлері болады. Біріншісі, бүркеншек-басы барлары, жеуге жарамдылары, жеуге болмайтындары, улылары; екіншісі ауру қоздыратындары, токсин түзетіндері және сапрофит түрлері. Мал дәрігерлері үшін маңыздылары бластомицеттер(дрожжылар тәрізді саңырауқұлақтар), жетілген зең саңырауқұлақтар(мукор немесе басты саңырауқұлақ), пенициллиндер(шашақ саңырауқұлақ), аспергиллдер(шұрық тесік саңырауқұлақтар) . Жетілмеген саңырауқұлақтар тобына дерматомицеттер де қосылады, олар трихофиитидің, микроспорияның және фавустың қоздырғышы. Олар кейбір саңырауқұлақтар сияқты микоз ауруларын қоздырады. Микоздар- патогенді саңырауқұлақтар қоздыратын ерекше ауру тобы. Табиғи жағдайда олар ауылшаруашылық жануарларда, терісі қымбат аңдар мен жыртқыш жануарларда, сондай-ақ балық пен бал арасында кездеседі. Көптеген ауру адам мен жануарларға ортақ келеді.

Саңырауқұлақтарды өсіру үшін қолданылатын қоректік орталар
Саңырауқұлақтарға арналған нәрлі агар дайындау (Чапека агары)
Чапек ортасының құрамы (г / литр ерітінді) : Сахароза - 30 г NaNO3-3 г KH2PO4-1 г MgSO4 * 7Н2О-0. 5 г KCl-0. 5 г FeSO4 * 7H2O-0. 01 г Агар-агар 15 г Шамның түбіне агар құйыңыз (сіз жарты литрлік қарапайым бөтелкелерді ала аласыз, содан кейін 1 литр орта үшін 3 бөтелке қажет, олардың әрқайсысына 1/3 агар, яғни 5 грамм құйыңыз) және тұз ерітіндісімен құйыңыз. Колбаны немесе бөтелкені автоклавқа стерильдеуге 20 минутқа қояды. Стерилизациядан кейін, колбаны шайқап, мұқият араластырыңыз, әйтпесе агар түбінде қалады және ортаның тек төменгі қабаты қатаяды. Бокста ортаны стерильді Петри ыдыстарына немесе пробиркаларға құйыңыз. Бөлме температурасында 3-4 күн тұрып, бактериялық инфекцияны тексеріңіз. Болашақта тоңазытқышта сақтау жақсы, өйткені қоршаған орта аз буланып кетеді.

Агар Сабуро (ең көп қолданылатын қоректік орта) :
Глюкоза-4 г
Пептон-1г
Агара-1, 8 г
Су - 100 мл
Сабуро глюкоза сорпасы:
глюкоза-40 г
Пептон-10 Г
су-1000 мл Қайнағанға дейін қыздырады, содан кейін әрқайсысына 10 мл пробиркаға құяды. 1 атм кезінде зарарсыздандыру. - 15 минут.
Сусло - агар/дерматофиттер мен ашытқы саңырауқұлақтарын бастапқы оқшаулау үшін қолданылатын басқа кең таралған орта:
Солодовое суслоны сыра қайнату зауыттарында алынады. Оның құрамында 10-15% қант бар және 16-18 тығыздығы бар. Сусын сүзіледі, ағынды сумен 2 рет сұйылтылады, пробиркаларға немесе колбаларға құйылады және 1 атм-да стерильденеді 30 минут. Содан кейін 2% агар сусынға дайындалады.

Кандидамикоздың қоздырғышы
Кандидамикоз(кондидоз, монилиаз, аузы уылу, оидомикоз) жануар мен адам ауруы, бұл ауру кезінде асқазанның кілегей қабығы зақымдалады, ірімшік тәрізді қабық пайда болады, кейде ішкі органдарда түйіршік тәрізді денешіктер түзіледі. Сүтқоректі жануарлардың ауыз қуысы зақымдалады, сиырдың желін безі, шошқаның ішегі, кейбір жағдайда тыныс органдары мен терісі қабынады.
Культурасын өсіру: Candida туысындағы саңырауқұлақтар ауа бар ортада және сұйық қоректік ортада біршама тәуір өседі(1-5 тәулік), көмірсулары-глюкоза, декстроза. мальтоза қосылса, өсуі жеделдей түседі. Өсуі үшін ең қолайлы температура- 21-27 градус. Саңырауқұлактарды алу үшін Сабуро агары, Литман агары, Паган-Левин ортасы және басқалары қолданылады, бұларға басқ микрофлораның өсуін тежеу үшін антибиотиктер қосады. Құрамында көмірсуы бар тығыз ортада Candida albicans саңырауқұлақтары ірі ақ түсті қаймақ тәрізді колониялар құрайды, олар бастамада тегіс, ылғалды, кейініректе төмпешектенген, ортасы кедір-бұдырлы болады. Сұйық орталар лайланып кетеді, тұнба және жіңішке сақина пайда болады.

Микроспориялардың қоздырғышы
Микроспория(микроспороз, бұзау таз) - тері мен оның туындыларының жұқпалы ауруы, тез жұқпалығымен сипатталады. Клиникалық белгілері: қабыну ошақтары терінің бетінде; теріде орналасып білінбейтін; атипикалық формасы, жылқы, т-мысық ауырады.
Культурасын өсіру: Гриб Сабуро агарында 26-27 градус температурада өсіріледі. Microsporum equinum- тері тәрізді қатпарлы, колониясы ортаға жабысып тұратын сұр-ақ мицелийлер құрайды. Кейіннен калониялар сары немесе қоңыр түске ауысады. Мицелийлер улы болады.

Трихофитийлердің қоздырғыштары
Трихофития (Trichophyton) - жұқпалы ауру, бұл ауру кезінде тері түлеп қабыршықтанып кетеді немесе тері мен фолликулдер қабынады. Бұл қоздырғыштар денеге жанасу арқылыенеді. Культурасын өсіру. Trichophyton туыстас саңырауқұлақтар қоректікортада өсе береді. Бұларды өсіру үшін Сабуро агары пайдаланылады. Осы грибтің спорасы бар патологиялық материалды еккенде 26-28 °С температурады 10-20 күн ішінде ауасы бар жерде грибтің колониялары пайда болады, олардың пішіні әр түрлі: қыртысы тегіс, кейде айналасы ирек болады. Саңырауқұлақтар шым-шытырық боп тарамданып өседі. Микроконидийлердің төрт түрі болады: эндо немесеатроспоралар (3-7 мкм) : экзоспоралар, немесе конидийлер (3-5 мкм) ; алейрийлер (3-7 мкм) ; хламидоспоралар (7-10 мкм), сондай-ақ макроконидийлер (ірі, пішіні ұршық тәрізді ұзындығы 15-20 мкм, ені 3-5 мкм споралар, 5-8 камерадан құрылады) бұлар мицелийдің шет жақтарында жеке-дара немесе топтанып-бүршіктеніп орналасады.

Стахиботриотоксикоз жануарлардың ауыр инфекцеялықауруы, ол улы болатын Stachybobrys alternans грибімен зарарланған азықты жегенде пайда болады. Бұл грибтің токсиніне адам да сезімтал. Бұл ауру кезінде ауыз қуысының және асқазанның одан арғы бөліктерінің кілегей қабығы некрозға ұшырайды, сілекей ағып тұрады. Культурасын өсіру. Гриб клетчаткасы көп табиғи субстратарда (сабан, пішен, дән), сондай-ақ әр түрлі сұйық және тығыз қоректік орталарда (Сабуро, Чапек орталарында, сусло-агарда және басқаларда) өніп-өседі. Сабанда, дәнде гриб жеңіл алып тасталынатын қара түсті жұқа қабат құрайды. Чапек ортасында екі зоналы колония түзіледі, мұның орталық зонасы қатпарлы болып келеді, түсі қара, жиегі айнала көмкеріліп ақшылданады. Грибтің өніп-өсуі үшін қолайлы температура 24-26 °С, конидийлер 4-5 сағат ішінде өсіп шығады, олар 5-7 күн кейін спора түзеді.
қоздырғышы

ФУЗАРИОТОКСИКОЗДЫҢ ҚОЗДЫРҒЫШТАРЫ
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz