Гриб Сабуро агарында




Презентация қосу
Қазақ ұлттық аграрлық
университеті

Саңырауқұлақтарды өсіру үшін
қолданылатын қоректік орталар
және оларды дайындау әдістері

ОРЫНДАҒАН: ӘЛІБЕК АЛТЫНАЙ
БЕЙСЕНБАЕВА ЖАСМИН
ТОП: ВМ-304
ТЕКСЕРГЕН: КОШКИМБАЕВ СЕРІК
Саңырауқұлақтар гетеретрофты өсімдік организміне-
хлорофиллдері болмайтын эукариоттар қатарына жатады.
Саңырауқұлақтардың макро- және микроскопиялық түрлері
болады. Біріншісі, бүркеншек-басы барлары, жеуге
жарамдылары, жеуге болмайтындары, улылары; екіншісі
ауру қоздыратындары, токсин түзетіндері және сапрофит
түрлері. Мал дәрігерлері үшін маңыздылары
бластомицеттер(дрожжылар тәрізді саңырауқұлақтар),
жетілген зең саңырауқұлақтар(мукор немесе басты
саңырауқұлақ), пенициллиндер(шашақ саңырауқұлақ),
аспергиллдер(шұрық тесік саңырауқұлақтар).
Жетілмеген саңырауқұлақтар тобына дерматомицеттер де
қосылады, олар трихофиитидің, микроспорияның және
фавустың қоздырғышы.Олар кейбір саңырауқұлақтар сияқты
микоз ауруларын қоздырады.
Микоздар- патогенді саңырауқұлақтар қоздыратын ерекше
ауру тобы. Табиғи жағдайда олар ауылшаруашылық
жануарларда, терісі қымбат аңдар мен жыртқыш
жануарларда, сондай-ақ балық пен бал арасында кездеседі.
Көптеген ауру адам мен жануарларға ортақ келеді.
САҢЫРАУҚҰЛАҚТАРДЫ ӨСІРУ ҮШІН ҚОЛДАНЫЛАТЫН
ҚОРЕКТІК ОРТАЛАР

САҢЫРАУҚҰЛАҚТАРҒА АРНАЛҒАН НӘРЛІ АГАР ДАЙЫНДАУ (ЧАПЕКА
АГАРЫ)
ЧАПЕК ОРТАСЫНЫҢ ҚҰРАМЫ (Г / ЛИТР ЕРІТІНДІ): САХАРОЗА - 30 Г
NANO3-3 Г KH2PO4-1 Г MGSO4 * 7Н2О-0.5 Г KCL-0.5 Г FESO4 * 7H2O-0.01
Г АГАР-АГАР 15 Г ШАМНЫҢ ТҮБІНЕ АГАР ҚҰЙЫҢЫЗ (СІЗ ЖАРТЫ
ЛИТРЛІК ҚАРАПАЙЫМ БӨТЕЛКЕЛЕРДІ АЛА АЛАСЫЗ, СОДАН КЕЙІН 1
ЛИТР ОРТА ҮШІН 3 БӨТЕЛКЕ ҚАЖЕТ, ОЛАРДЫҢ ӘРҚАЙСЫСЫНА 1/3
АГАР, ЯҒНИ 5 ГРАММ ҚҰЙЫҢЫЗ) ЖӘНЕ ТҰЗ ЕРІТІНДІСІМЕН ҚҰЙЫҢЫЗ.
КОЛБАНЫ НЕМЕСЕ БӨТЕЛКЕНІ АВТОКЛАВҚА СТЕРИЛЬДЕУГЕ 20
МИНУТҚА ҚОЯДЫ. СТЕРИЛИЗАЦИЯДАН КЕЙІН, КОЛБАНЫ ШАЙҚАП,
МҰҚИЯТ АРАЛАСТЫРЫҢЫЗ, ӘЙТПЕСЕ АГАР ТҮБІНДЕ ҚАЛАДЫ ЖӘНЕ
ОРТАНЫҢ ТЕК ТӨМЕНГІ ҚАБАТЫ ҚАТАЯДЫ. БОКСТА ОРТАНЫ
СТЕРИЛЬДІ ПЕТРИ ЫДЫСТАРЫНА НЕМЕСЕ ПРОБИРКАЛАРҒА ҚҰЙЫҢЫЗ.
БӨЛМЕ ТЕМПЕРАТУРАСЫНДА 3-4 КҮН ТҰРЫП, БАКТЕРИЯЛЫҚ
ИНФЕКЦИЯНЫ ТЕКСЕРІҢІЗ. БОЛАШАҚТА ТОҢАЗЫТҚЫШТА САҚТАУ
ЖАҚСЫ, ӨЙТКЕНІ ҚОРШАҒАН ОРТА АЗ БУЛАНЫП КЕТЕДІ.
АГАР САБУРО (ЕҢ КӨП ҚОЛДАНЫЛАТЫН ҚОРЕКТІК ОРТА):
ГЛЮКОЗА-4 Г
ПЕПТОН-1Г
АГАРА-1,8 Г
СУ - 100 МЛ
САБУРО ГЛЮКОЗА СОРПАСЫ:
ГЛЮКОЗА-40 Г
ПЕПТОН-10 Г
СУ-1000 МЛ ҚАЙНАҒАНҒА ДЕЙІН ҚЫЗДЫРАДЫ, СОДАН КЕЙІН
ӘРҚАЙСЫСЫНА 10 МЛ ПРОБИРКАҒА ҚҰЯДЫ. 1 АТМ КЕЗІНДЕ
ЗАРАРСЫЗДАНДЫРУ. - 15 МИНУТ.
СУСЛО - АГАР/ДЕРМАТОФИТТЕР МЕН АШЫТҚЫ САҢЫРАУҚҰЛАҚТАРЫН
БАСТАПҚЫ ОҚШАУЛАУ ҮШІН ҚОЛДАНЫЛАТЫН БАСҚА КЕҢ ТАРАЛҒАН
ОРТА:
СОЛОДОВОЕ СУСЛОНЫ СЫРА ҚАЙНАТУ ЗАУЫТТАРЫНДА АЛЫНАДЫ. ОНЫҢ
ҚҰРАМЫНДА 10-15% ҚАНТ БАР ЖӘНЕ 16-18 ТЫҒЫЗДЫҒЫ БАР. СУСЫН
СҮЗІЛЕДІ, АҒЫНДЫ СУМЕН 2 РЕТ СҰЙЫЛТЫЛАДЫ, ПРОБИРКАЛАРҒА
НЕМЕСЕ КОЛБАЛАРҒА ҚҰЙЫЛАДЫ ЖӘНЕ 1 АТМ-ДА СТЕРИЛЬДЕНЕДІ 30
Кандидамикоздың
қоздырғышы
Кандидамикоз(кондидоз, монилиаз, аузы
уылу, оидомикоз) жануар мен адам ауруы,
бұл ауру кезінде асқазанның кілегей қабығы
зақымдалады, ірімшік тәрізді қабық пайда
болады, кейде ішкі органдарда түйіршік
тәрізді денешіктер түзіледі. Сүтқоректі
жануарлардың ауыз қуысы зақымдалады,
сиырдың желін безі, шошқаның ішегі, кейбір
жағдайда тыныс органдары мен терісі
қабынады.
Культурасын өсіру: Candida туысындағы
саңырауқұлақтар ауа бар ортада және сұйық
қоректік ортада біршама тәуір өседі(1-5
тәулік), көмірсулары-глюкоза,
декстроза.мальтоза қосылса, өсуі жеделдей
түседі. Өсуі үшін ең қолайлы температура-
21-27 градус. Саңырауқұлактарды алу үшін
Сабуро агары, Литман агары, Паган-Левин
ортасы және басқалары қолданылады,
бұларға басқ микрофлораның өсуін тежеу
үшін антибиотиктер қосады. Құрамында
көмірсуы бар тығыз ортада Candida albicans
саңырауқұлақтары ірі ақ түсті қаймақ тәрізді
колониялар құрайды, олар бастамада тегіс,
ылғалды, кейініректе төмпешектенген,
ортасы кедір-бұдырлы болады. Сұйық
МИКРОСПОРИЯЛАРДЫҢ
ҚОЗДЫРҒЫШЫ
Микроспория(микроспороз, бұзау таз)- тері
мен оның туындыларының жұқпалы
ауруы, тез жұқпалығымен сипатталады.
Клиникалық белгілері: қабыну ошақтары
терінің бетінде; теріде орналасып
білінбейтін; атипикалық формасы,
жылқы,т-мысық ауырады.
Культурасын өсіру: Гриб Сабуро агарында
26-27 градус температурада өсіріледі.
Microsporum equinum- тері тәрізді
қатпарлы, колониясы ортаға жабысып
тұратын сұр-ақ мицелийлер құрайды.
Кейіннен калониялар сары немесе қоңыр
түске ауысады. Мицелийлер улы болады.
Трихофитийлердің
Трихофития (Trichophyton)- жұқпалы қоздырғыштары
ауру,бұл ауру кезінде тері түлеп
қабыршықтанып кетеді немесе тері
мен фолликулдер қабынады. Бұл
қоздырғыштар денеге жанасу
арқылыенеді.Культурасын өсіру.
Trichophyton туыстас
саңырауқұлақтар қоректікортада өсе
береді. Бұларды өсіру үшін Сабуро
агары пайдаланылады. Осы грибтің
спорасы бар патологиялық
материалды еккенде 26-28 °С
температурады 10-20 күн ішінде
ауасы бар жерде грибтің
колониялары пайда болады, олардың
пішіні әр түрлі: қыртысы тегіс, кейде
айналасы ирек болады.
Саңырауқұлақтар шым-шытырық боп
тарамданып өседі.
Микроконидийлердің төрт түрі
болады: эндо немесеатроспоралар (3-
7 мкм): экзоспоралар, немесе
конидийлер (3-5 мкм);алейрийлер (3-
7 мкм); хламидоспоралар (7-10 мкм),
сондай-ақ макроконидийлер (ірі,
пішіні ұршық тәрізді ұзындығы 15-20
мкм, ені 3-5 мкм споралар, 5-8
камерадан құрылады) бұлар
мицелийдің шет жақтарында жеке-
Стахиботриотоксикоздың
қоздырғышы Стахиботриотоксикоз жануарлардың ауыр
инфекцеялықауруы, ол улы болатын
Stachybobrys alternans грибімен зарарланған
азықты жегенде пайда болады. Бұл грибтің
токсиніне адам да сезімтал. Бұл ауру кезінде
ауыз қуысының және асқазанның одан арғы
бөліктерінің кілегей қабығы некрозға ұшырайды,
сілекей ағып тұрады.Культурасын өсіру. Гриб
клетчаткасы көп табиғи субстратарда (сабан,
пішен, дән), сондай-ақ әр түрлі сұйық және
тығыз қоректік орталарда (Сабуро, Чапек
орталарында, сусло-агарда және басқаларда)
өніп-өседі. Сабанда, дәнде гриб жеңіл алып
тасталынатын қара түсті жұқа қабат құрайды.
Чапек ортасында екі зоналы колония түзіледі,
мұның орталық зонасы қатпарлы болып келеді,
түсі қара, жиегі айнала көмкеріліп
ақшылданады. Грибтің өніп-өсуі үшін қолайлы
температура 24-26 °С, конидийлер 4-5 сағат
ішінде өсіп шығады, олар 5-7 күн кейін спора
түзеді.
ФУЗАРИОТОКСИКОЗДЫҢ
ҚОЗДЫРҒЫШТАРЫ
FUSARIM САҢЫРАУҚҰЛАҚТАРМЕН ЗАҚЫМДАЛҒАН
АЗЫҚТЫ ЖЕП НЕМЕСЕ ЕГІН АҢЫЗЫНДА ЖАЙЛЫП
ЖҮРГЕНДЕ УЛАНҒАН ЖАНУАРЛАРДЫҢ ЖҰҚПАЛЫ ЕМЕС
АУРУЫН ФУЗАРИТОКСИКОЗ ДЕП АТАЙДЫ. ФУЗАРИОЗ
ГРИБТЕРІМЕН АУЫЛ ШАРУАШЫЛЫҚ ЖАНУАРЛАРДЫҢ
БАРЛЫҚ ТҮРЛЕРІ УЛАНАДЫ. ОНЫҢ БЕЛГІЛЕРІ МЫНАЛАР:
АСҚАЗАН ЖОЛЫНЫҢ ҚЫЗМЕТІ БҰЗЫЛАДЫ, ОРТАЛЫҚ
НЕРВ ЖҮЙЕСІ ЗАҚЫМДАЛАДЫ, ТОКСИКАЛЫҚ АЛЕЙКИЯ
ДАМИДЫ. КУЛЬТУРАСЫН ӨСІРУ. FUSARIUM
ТУЫСТАРЫНЫҢ ГРИБТЕРІ ЧАПЕК ОРТАСЫНДА ӨСІРІЛЕДІ.
БҰЛ ҮШІН ДӘНІ ТОЛЫСПАҒАН, ПЫШ БОЛЫП КЕТКЕН,
КӨКШІЛ НЕМЕСЕ ҚЫЗҒЫЛТ ТҮСТІ ДӘНДІ ҚОРЕКТІК
СУБСТРАТҚА САЛАДЫ, 22-25 °C ТЕМПЕРАТУРАДА 3-5
КҮННЕН КЕЙІН САРҒЫШ КОЛОНИЯЛАР ҚАПТАП ӨСЕДІ.
ТАЗА КУЛЬТУРА АЛУ ҮШІН ӘЛГІ КОЛОНИЯЛАР СУСЛО-
АГАРҒА НЕМЕСЕ КАРТОП АГАРЫНА ЕГІЛЕДІ. БҰДАН
АЛЫНҒАН КУЛЬТУРА МИКРОСКОППЕН ҚАРАЛАДЫ.
КОНИДИЙЛЕРДІҢ ФОРМАСЫ, КӨЛЕМІ ЖӘНЕ ОЛАРДАҒЫ
ҚАЛҚАНДАРДЫҢ САНЫНА ҚАРАЙ ГРИБТІҢ ҚАЙ
ТҰҚЫМДАСҚА ЖАТАТЫНЫН АНЫҚТАЙДЫ.
МУКОРОМИКОЗДЫҢ
ҚОЗДЫРҒЫШТАРЫ
Мукоромикоз (фикомикоз) - грибтің Mucor туысының
токсиндерімен улануы себепті пайда болатын
малдың жұқпалы емес ауруы.Микоромикозға ірі
қара, қой, шошқа, жылқы, құс шалдығады. Қайсыбір
жағдайда грибтер жануарлардың зақымдалған
органдары мен тканьдерінде өседі.Уландырумен
қатар грибтер өкпе мен бауырдызақымдайды: бұл
ауру клиникалық белгілеріне қарай туберкулезге
ұқсас болады.Культурасын өсіру. M. pusillus - Чапек
агарындағы биік, тегіс, сұр түсті колониялар.
Спорангиеносецылар салаланып тік өседі,мөлшері
160-400 мкм. Споралары шар тәрізді болады,
диаметрі 3-5 мкм. M. racemosus чапек агарында киіз
тәрізді ақшыл-сарғыш түсті колониялар құрайды.
Спорангиеносецылары қолдың саусақтары сияқты
салаланған. Споралары шар тәрізді, сарғыш түсті
болады. Көптеген хламидоспоралар құрайды
Бақылау сұрақтары:
1)Шошқа тілмесі қоздырғышының латынша атауы
және морфологиясы.
2) Агглютинация реакциясы не үшін қолданылады?
3) Сіреспе ауруының инфекциясына байланысты
. қаншаға жіктеледі?
4) Қоректік орта түлерін атаңыз?
5)Некробактериоз қоздырушысын атаңыз.
6) Жануарларды зақымдау тәсілдері?
7)Стафилакокктар тудыратын ауру түрлері.
8)Стрептококктың топтарын атаңыздар.

Ұқсас жұмыстар
Адамға патогенді саңырауқұлақтардың морфофункционалды ерекшеліктері және микоздардың лабороториялық диагностикасының негіздері
Қан агары ортасы
КОЛЛЕКЦИЯДАҒЫ БАКТЕРИЯ ШТАМДАРЫНЫҢ ҰЗАҚ УАҚЫТ САҚТАУДАН КЕЙІНГІ ДЕСТРУКТИВТІ БЕЛСЕНДІЛІГІ
Эксперименттік зерттеулер
Актиномикоз қоздырғышы
Микробтардың биохимиялық қасиеттерін зерттеу әдістері
Микроорганизмдерді жасанды жағдайда өсіру
Микоз қоздырғыштары
Терінің жоғарғы қабаттары мен тырнақтың жұқпалы ауруы
Таза ашытқы дақылдарын алу
Пәндер